Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Δύο χαστούκια από τη Βόρεια Κορέα

Ομιλία του πρέσβη της ΛΔΒΚ, Thae Yong-ho, σε εκδήλωση της Tri-Continental Anti-Imperialist Platform, 17 Νοέμβρη 2014, για την ηθική και πολιτική κατάντια του δυτικού ανθρώπου:
Φραγκίσκα Μεγαλούδη, "Η εκτέλεση της Αλήθειας: Πως ο διεθνής τύπος γράφει για τη Βόρεια Κορέα."

Ακολουθεί σε μετάφραση τμημάτων της ομιλίας του Thae Yong-ho:

Σας ευχαριστώ πολύ [...] απόψε έμαθα τη σημασία της σύνδεσης της πάλης, απ' το Φέργκιουσον στη χώρα μου. Θα ήθελα να πάρω αυτή την ευκαιρία για να παρουσιάσω την οπτική της χώρας μου, το πώς βλέπουμε τη σημερινή πραγματικότητα στον κόσμο, πώς βλέπω ως διπλωμάτης την καθημερινή ζωή στο Λονδίνο, το τι είναι τόσο διαφορετικό από τη χώρα μου.


Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να σας πω το έμαθα απ' την πρώτη μέρα της άφιξής μου στο Λονδίνο. Ανακάλυψα ότι έχει έχει γίνει τρομερή ιδεολογική δουλειά από την άρχουσα τάξη της βρετανικής κοινωνίας για να επιτευχθεί η πλύση εγκεφάλου των απλών ανθρώπων αυτής της χώρας. Την πρώτη μέρα της άφιξής μου, η οικογένειά μου σηκώθηκε το πρωί και ανοίξαμε την τηλεόραση. Και το πρώτο πράγμα που είδαμε ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες να πεθαίνουν στη Γάζα, τα πτώματα μικρών παιδιών [...] και η πρώτη αντίδραση των παιδιών μου ήταν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε πρωινό γιατί τους ήρθε εμετός όταν είδαν το αίμα στην τηλεόραση. Όμως το απόγευμα, όταν βγήκα στο δρόμο, στα μπαρ και τα εστιατόρια, στα νοσκομεία, στους σταθμούς του τραίνου, παντού ήταν οθόνες της τηλεόρασης, που αναμετέδιδαν την ίδια είδηση μικρών παιδιών και γυναικών που σκοτώνονταν· το αίμα ήταν παντού στους δρόμους, αλλά ο κόσμος δεν έδινε καμία σημασία. Δεν υπήρχε καμία διάδραση στον κόσμο σε ό,τι αφορά μια τεράστια σφαγή σε ένα άλλο μέρος του κόσμου. Όταν έδειχνε ποδόσφαιρο, ο κόσμος γύρναγε να δει, όταν έδειχναν διασημότητες ο κόσμος έβλεπε, αλλά όταν έβλεπαν εκατοντάδες να πεθαίνουν, να σκοτώνονται, να σφάζονται, όταν έβλεπαν το αίμα ανθρώπων στις οθόνες της τηλεόρασης, δεν επικοινωνούσαν με αυτό που έβλεπαν. Γιατί;

Επειδή τα ΜΜΕ έκαναν κάθε άτομο τυφλό και ευάλωτο, κι έτσι όταν ρωτάς κάποιον "γιατί δεν αντιδράς στο τι συμβαίνει στον κόσμο;", μπορεί να σου απαντήσουν "και τι να κάνω εγώ; Δεν μπορώ να κάνω τίποτα." Για αυτό ο λαός έχει τόσο συνηθίσει όλες αυτές τις σφαγές που συμβαίνουν κάπου αλλού στον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματική τραγωδία. Γιατί ο λαός αυτής της χώρας θα πρεπε να ενδιαφέρεται για τη μοίρα, για τη δυστυχία άλλων λαών σε άλλα μέρη του κόσμου. Αλλά το έχουν εντελώς συνηθίσει εξαιτίας των γιγάντιων ΜΜΕ, της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών.

Κάτι άλλο που συνάντησα: Ο γιός μου είναι στο γυμνάσιο στα Ανατολικά του Ealing, και εκεί οι περισσότεροι μαθητές είναι από την Ινδία και την Αφρική· υπάρχουν πολύ λίγα παιδιά από την Αγγλία. Ο γιός μου εξεπλάγη, επειδή τον ενδιαφέρει πολύ η ιστορία. Σε κάθε μάθημα ιστορίας γινόταν πάρα πολλή συζήτηση για την ιστορία, και είδε ότι τα παιδιά από την Ινδία και την Αφρική δεν γνώριζαν καν τα κεντρικά στοιχεία της ινδικής επανάστασης, το πώς πήραν την ανεξαρτησία τους οι Ινδοί. Δεν ήταν δώρο της βασίλισσας της Αγγλίας! Την ανεξαρτησία την κέρδισε ο ινδικός λαός με την ηγεσία του Γκάντι. Υπήρχε τεράστια καταστολή απ' τη Βρετανική Αυτοκρατορία. Δεν τους έδωσαν την ανεξαρτησία δώρο. Τα βιβλία δεν έλεγαν στα αγόρια και τα κορίτσια απ' την Αφρική πώς πήραν την ανεξαρτησία τους οι λαοί της Αφρικής. Η αφρικανική ανεξαρτησία επιτεύχθηκε μονάχα με την ένοπλη πάλη· όταν οι λαοί της Αφρικής πήραν τα όπλα και αμφισβήτησαν την αποικιοκρατία, τότε δεν υπήρχε εναλλακτική παρά να τους δώσουν ανεξαρτησία. Αυτό που διδάσκουν στα σχολεία είναι ότι η ανεξαρτησία και η ελευθερία δόθηκαν σα δώρο απ' τους ίδιους τους ιμπεριαλιστές. Είναι απόλυτη ανοησία.

Όταν ο γιός μου συμμετείχε στο μάθημα για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα τεράστιο κομμάτι του μαθήματος αφιερώθηκε στις εκκαθαρίσεις του Στάλιν στην ΕΣΣΔ. Δεν μίλαγαν για το πώς ο Σοβιετικός λαός, με την ηγεσία του Στάλιν, τσάκισε το Ναζισμό και είχε τον κύριο ρόλο στην ήττα του Ναζισμού. Δεν το έλεγαν.

Νομίζω λοιπόν πως ανακάλυψα πως υπάρχει μια τεράστια, πολύ μακροχρόνια, για δεκαετίες, πλύση εγκεφάλου εκ μέρους της άρχουσας τάξης αυτής της κοινωνίας, με στόχο ο λαός να είναι τυφλός, να νιώθει ευάλωτος, να μην ξέρει ότι υπάρχει εναλλακτική στον τρόπο που ζει, να δέχεται την πραγματικότητα όπως έχει. Αυτός είναι ο λόγος που η άρχουσα τάξη αυτής της χώρας, οι ιμπεριαλιστές, μισούν τόσο πολύ τη ΛΔΒΚ. Αν ήξερε ο λαός αυτής της χώρας ή των ΗΠΑ ότι υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου η εκπαίδευση είναι δωρεάν, η κατοικία δωρεάν, η ιατρική περίθαλψη δωρεάν, τότε μπορεί να σκεφτόταν, να έχει δεύτερες σκέψεις: "γιατί όχι και για μας;"

Έτσι, για να αρνηθούν την εναλλακτική λύση στον απλό λαό αυτής της κοινωνίας, λοιδωρούν τη διαφορετική κοινωνία, το διαφορετικό σύστημα της δικής μου χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που τα ΜΜΕ επινοούν όλες αυτές τις σοκαριστικές και τρομακτικές ιστορίες για τη χώρα μου.

Θα σας δώσω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Πέρυσι τον Ιούλη, η χώρα μου γιόρτασε την 60η επέτειο του Πολέμου της Κορέας [...] και σε εκείνη τη φάση προσκαλέσαμε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ στη χώρα μου. Και πράγματι, πήγαν. Εγώ τα παρακολουθούσα από εδώ, γιατί η αναμετάδοση γινόταν από το Sky News και το Channel 4, που εκπέμπουν όλο το 24ωρο. Παραμόρφωσαν πλήρως, για παράδειγμα, την 27η Ιούλη, όπου υπήρχε μια μεγάλη τελετή, και όπως σε όλες τις χώρες όταν προσκαλούνται ηγέτες, υπάρχει έλεγχος ασφαλείας. [...] Είναι κάτι συνηθισμένο σε όλο τον κόσμο όταν υπάρχει μια κρατική εκδήλωση. Αλλά ο δημοσιογράφος που έστειλαν έβγαζε φωτογραφίες απ' τα σημεία ελέγχου και μετέδιδαν εδώ στο Λονδίνο ότι η Πιονγκ-Γιανγκ είναι γεμάτη σημεία ελέγχου, ότι δεν επιτρέπεται στο λαό της πόλης η ελεύθερη διέλευση. Θεέ μου! Γιατί; Γιατί το έκαναν αυτό; Δεν κατηγορώ τους δημοσιογράφους. Γιατί αν αναμετέδιδαν τα πράγματα όπως είχαν, θα τα λογόκριναν οι μοντέρ και οι εκδότες των καναλιών και των εφημερίδων. Γι αυτό δεν έχουν πραγματικά επιλογή οι δημοσιογράφοι και οι ρεπόρτερ. Όσο πιο τρομακτικές και σοκαριστικές είναι οι ιστορίες που επινοούν, τόσο περισσότερο θα διαβαστούν και θα παρακολουθηθούν απ' την βρετανική κοινή γνώμη. [...] Επινοούν λοιπόν όλες αυτές τις σοκαριστικές ιστορίες. Για παράδειγμα, ότι ο θείος του ηγέτη ταϊστηκε στα σκυλιά, όλα αυτά. Επινοούν αυτές τις σοκαριστικές ιστορίες.

Φυσικά, σε κάθε επανάσταση στον κόσμο, όταν υπάρχει αντιπολίτευση στην επανάσταση, υπάρχει και διαδικασία απομάκρυνσης των φραξιονιστών. Είναι φυσιολογικό. Το ίδιο και με την κορεατική επανάσταση. Είναι φυσικό να απομακρύνονται απ' την ηγεσία οι φραξιονιστές. Όταν όμως αυτά τα νέα τα αναμεταδίδει η άρχουσα τάξη αυτής της κοινωνίας, οι ιμπεριαλιστές, τα μεταβάλλουν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε οτιδήποτε. Και την ίδια στιγμή σιωπούν για τη δολοφονία εκατοντάδων ανθρώπων κάθε μέρα βάσει δικών τους σχεδίων και με τα δικά τους όπλα.

Ποιος δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος [ISIS/ISIL/Daesh]; Ποιος δημιούργησε την Αλ Κάιντα; Ποιος βύθισε στο χάος τον σημερινό αραβικό κόσμο; Οι ΗΠΑ. Γιατί το έκαναν; Γιατί έσπειραν την αναρχία στη Μέση Ανατολή; Επειδή, σκεφτείτε το, αν όλος ο αραβικός λαός ήταν ενωμένος, όπως είναι στην Κορέα, συσπειρωμένος γύρω από μια ισχυρή ηγεσία, τι θα γινόταν στις αραβικές χώρες; Έχουν πάρα πολλά χρήματα απ' το πετρέλαιο. Όλη η Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ήταν παράδεισος. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής έπρεπε να είναι οι πλουσιότεροι λαοί του κόσμου. Οι πιο ευτυχισμένοι του κόσμου. Αλλά τι συμβαίνει; Είναι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου στις μέρες μας. Γιατί οι ΗΠΑ δημιούργησαν όλο αυτό το χάος, για να συνεχίσουν την εκμετάλλευση φθηνού πετρελαίου εκεί.

Εξάλειψαν όλους τους ισχυρούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής. Κι έτσι τώρα οι λαοί της Μέσης Ανατολής δεν έχουν καν ηγέτες. Αλλά αν εξετάσουμε την ιστορία του παρελθόντος, τι θα δούμε ότι συμβαίνει; Μόνο με ισχυρή ηγεσία εξασφαλίζεται η επανάσταση και η ανεξαρτησία ενός λαού. Πάρτε όποια επανάσταση θέλετε: την κινεζική επανάσταση, την επανάσταση του Βιετνάμ, την κορεατική επανάσταση, τις επαναστάσεις για την ανεξαρτησία στην Αφρική, την Αλγερία. Όλες αυτές οι επαναστάσεις προχώρησαν γιατί υπήρχε ισχυρή ηγεσία. Γι αυτό σήμερα, οι ιμπεριαλιστές έχουν ως στόχο να ξεφορτωθούν όλους τους ισχυρούς ηγέτες, τον έναν μετά τον άλλο. Για να εξαλείψουν τον πυλώνα γύρω απ' τον οποίο μπορεί να συσπειρωθεί ο λαός. Για να σπάσουν τους συνδετικούς κρίκους του λαού και να εγκλωβίσουν τους πάντες στην ατομικότητα. Για να μην μπορεί να ενωθεί ο λαός στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Αυτός είναι ο λόγος.

Αυτός είναι ο λόγος που την μια μέρα δημιουργούν το Ισλαμικό Κράτος και μετά καμώνονται πως θέλουν να το ξεφορτωθούν, και την επόμενη δημιουργούν άλλη μια τρομοκρατική ομάδα, κι έτσι σπέρνουν το χάος, χώρα με τη χώρα.

Τι έγινε στη Μέση Ανατολή; Όταν το Ιράκ, η ιρακινή κυβέρνηση, συνειδητοποίησε ότι ο μόνος τρόπος να προστατέψει τη χώρα είναι να εξοπλιστεί στο ίδιο επίπεδο με το Ισραήλ, το οποίο έχει εκατοντάδες πυρηνικά όπλα, κι έτσι το Ιράκ αποφάσισε να κάνει το ίδιο. Αλλά τι έγινε τότε; Το Ισραήλ βομβάρδισε εργοστάσια στο Ιράκ. Και στη Συρία, τι έγινε; Το Ισραήλ βομβάρδισε και απαλλάχθηκε από αυτές τις υποδομές. Στη Λιβύη, τι έγινε; Όταν ο Καντάφι αποφάσισε να κάνει το ίδιο, οι Αμερικάνοι και οι Εγγλέζοι του είπαν, "όχι αυτό δεν είναι σωστό. Αν εγκαταλείψεις τα σχέδια για πυρηνική ανάπτυξη, θα επενδύσουμε δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα σου, θα την κάνουμε μια απ' τις καλύτερες του κόσμου." Και ο Καντάφι το πίστεψε, και είπε "εντάξει, θα καταστρέψω όλες μου τις πυρηνικές εγκαταστάσεις." Και τι έγινε μετά; Όταν ο Καντάφι έβαλε τέλος σ' αυτή την ανάπτυξη, τον βομβάρδισαν και τον σκότωσαν χωρίς καν δίκη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι σημερινοί ιμπεριαλιστές, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μισούν τόσο πολύ την κορεατική επανάσταση, την κορεατική ηγεσία, και την κορεατική θέση για τα πυρηνικά όπλα.

Ως διπλωμάτης, έρχομαι αντιμέτωπος από καιρό σε καιρό με απλά ερωτήματα από απλούς, έντιμους ανθρώπους στη Βρετανία. Ρωτούν: "Γιατί αναπτύσσει τα πυρηνικά όπλα η Βόρεια Κορέα; Είστε μια φτωχή χώρα, γιατί δεν χρησιμοποιείτε τα χρήματά σας για να φροντίσετε τον απλό λαό αντί να χρησιμοποιείτε τους πόρους σας για να αναπτύσσετε άχρηστα πυρηνικά όπλα;"

Τότε απαντώ:  "Λέτε πως η Βόρεια Κορέα είναι μια φτωχή χώρα. Κι όμως, δεν έχουμε άστεγους, εξασφαλίζουμε την δωρεάν ιατρική περίθαλψη, εξασφαλίζουμε την δωρεάν και υποχρεωτική εκπαίδευση, εξασφαλίζουμε τη δωρεάν κατοικία, όλοι έχουν δουλειά."

Λένε: "Αλήθεια;"

Ναι, αλήθεια. Οπότε πώς μπορείτε να λέτε ότι είμαστε φτωχή χώρα; Δεν είμαστε.

Μετά, ρωτώ: "Ρωτάτε γιατί αναπτύσσουμε τα πυρηνικά όπλα. Χωρίς αυτά τα όπλα, πώς να υπερασπιστούμε την απλή μας ζωή; Εμείς δε θέλουμε τους δρόμους μας μέσα στο αίμα, όπως συμβαίνει σε γειτονικές χώρες σαν το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν. Θέλουμε να προστατέψουμε το λαό μας, το σύστημά μας, και την κυριαρχία μας. Κι αν δεν εξοπλιστούμε, δεν μπορούμε να το πετύχουμε."

Κοιτάξτε τις ΗΠΑ. Ποιος έχει τα πιο αναπτυγμένα οπλικά συστήματα; Οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανικός στρατός μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι πλήρως κυβερνοποιημένος, χρησιμοποιεί δορυφορικά συστήματα, GPS, πυραύλους με ηλεκτρονική πλοήγηση, έχουν τα πάντα. Οπότε, ή θα εξοπλιστούμε, ή θα μας καταλάβουν όποτε θέλουν.

Τι συμβαίνει στην Κορέα; Κάθε χρόνο, κάθε μήνα, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα κάνουν τεράστιες ασκήσεις πυρηνικού πολέμου. Πριν μια βδομάδα, ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Πανέτα, δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του. Και στα απομνημονεύματα αυτά αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε τον αμερικανό στρατηγό στη Νότια Κορέα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν συμβεί οτιδήποτε. Μόλις δημοσιεύτηκε το βιβλίο, το περιοδικό Newsweek επιτέθηκε...στον Πανέτα, γιατί μ' αυτά που έγραψε έδωσε δίκαιο σε όσα λέει η ΛΔΒΚ για το γιατί είναι απαραίτητο να αναπτύξει τα πυρηνικά όπλα!

Οι ΗΠΑ λοιπόν δεν διστάζουν ποτέ να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους, να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους ενάντια σε οποιονδήποτε στον κόσμο. Ποτέ τους δεν δίστασαν. Γιατί;

Αυτόν τον καιρό, οι Αμερικάνοι έμαθαν ότι δεν μπορούν να διαλύσουν το σοσιαλιστικό σύστημα στη χώρα μου με τη στρατιωτική ισχύ. Το πήραν χαμπάρι. Γιατί τώρα έχουμε πυρηνικά, έχουμε ισχυρό στρατό, ο λαός είναι ενωμένος. Κι έτσι κατάλαβαν ότι με στρατιωτικά μέσα δεν μπορούν να φτάσουν στο στόχο τους. Κι έτσι αλλάζουν τώρα τακτική, απ' τον στρατιωτικό εκβιασμό στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί όταν μιλάνε για τα πυρηνικά, δεν περνάει εύκολα στους λαό τους. Γιατί όταν μιλάνε για τα δικά μας πυρηνικά, ο καθένας λέει "κι εσείς έχετε πυρηνικά. Δεν μπορείτε να συνεχίσετε μια πολιτική του είδους 'μην κάνεις ό,τι κάνω.'" Αλλά όταν το γυρίσουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού, ωπ, ο απλός κόσμος ακούει. Ρωτάει "μα τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα"; Αντί λοιπόν οι Αμερικάνοι να επικεντρώνουν τώρα στα ζητήματα των πυρηνικών, επικεντρώνονται στα ζητήματα της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΛΔΒΚ.

Τον επόμενο μήνα, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία, αυτοί οι παγκόσμιοι ιμπεριαλιστές, θέλουν να υιοθετηθεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενάντια στη ΛΔΒΚ. Κι ένα απ' τα στοιχεία αυτής της απόφασης είναι να παραπεμφθεί η ηγεσία της ΛΔΒΚ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αυτό θα κάνουν. Γιατί;

Γιατί θέλουν να πουν στον κόσμο ότι όποιος αντιστέκεται και αντιτίθεται τον αμερικανικό δρόμο θα παραπεμφθεί σε δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δηλαδή, "μην το κάνετε, αυτά που θέλει η Αμερική ποτέ δεν πρέπει να τα αμφισβητείτε." Θέλουν να δημιουργήσουν προηγούμενο χρησιμοποιώντας τη ΛΔΒΚ.

Γι αυτό, η χώρα μου αντιτίθεται έντονα στις πρόσφατες εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ελέγχουν οι ΗΠΑ. Θα συνεχίσουμε στον δικό μας εναλλακτικό δρόμο, και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις δυνάμεις μας για να παλέψουμε ενάντια στις ΗΠΑ. Για να αντλήσει ο υπόλοιπος κόσμος, οι προοδευτικοί λαοί, μαθήματα για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος για την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και ποιος ο δρόμος για το λαό, περιλαμβανομένου του λαού του ΗΒ, ώστε να συνεχίσει να μάχεται για την καλυτέρευση της δικής του καθημερινής ζωής.

Σας ευχαριστώ.

69 σχόλια:

 1. Μια μεταφραση του κορεατη ρε παιδια οποιος μπορει!!!!!! να στε καλα #msd

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τους σκίζει λέμε. Αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι τους τα λέει μέσα στη μούρη τους και με τον δικό τους
  τρόπο!!

  bod

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η μετάφραση ενημερώνεται μέχρι να ολοκληρωθεί, σόρι για το σταδιακό της εμφάνισης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό που περιγράφει ο Κορεάτης για το σοκ που έπαθε η οικογένεια του με την αποδοχή της πιο ακραίας βίας ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό από τον απλό κόσμο της δύσης, ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ των ανθρώπων της ΒΚ που μας παρουσιάζει η Φ.Μεγαλούδη στο μπλογκ της.
  Αναρωτιέμαι αν κάποιο συριζαίικο μμε την έχει χαρακτηρίσει πράκτορα της "σατανικής χώρας" του "αιμοσταγούς δικτάτορα" που απειλεί "τον τρόπο ζωής μας" και την "ελευθερία & δημοκρατία μας", αν όχι, μπορεί να το δούμε κι αυτό...
  ozu

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ το πως υποδεχτηκε η οικογενεια του αυτες τις πρωινες "ειδησεις" ....αγνες ,παρθενες ψυχες απο εναν αλλο κοσμο ...αυτον που νοσταλγουσε η Φρανγκισκα -θυμαμαι- οταν αναγκαστηκε περσυ να παει για δουλεια στην Σιγκαπουρη για λιγες μερες και εγραφε : "Μου λειπει η ηρεμια της Πιονγκ Γιανγκ "
  Την εξοικειωση με το "Τερας" κανουν οι Ιμπεριαλιστες μεσω των ΜΜΕ ,....περαν ολων των αλλων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η είδηση πως στην Παλαιστίνη σκοτώνουν παιδιά παίζει στην Βόρεια Κορέα;
   Αν όχι, γιατί;
   Θα μπορούσαν οι λόγοι μη παιξίματος στην ΒΚ να ισχύουν και για τις "Δυτικές" κοινωνίες;

   Έλενα Π.

   Διαγραφή
  2. Από πού ακριβώς προκύπτει αυτή η ερώτηση όταν βλέπετε έναν άνθρωπο που έχει μια σαφέστατη αντίληψη της κοινής θέσης και των συνδέσμων μεταξύ των χωρών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού; Πού λέτε να την βρήκε αν δεν υπάρχει και δεν καλλιεργείται αυτή η συνείδηση στη χώρα του; Στα γαριδάκια Μπόζο; Επειδή ο Ελληνάρας είναι στα @@ του για όλους τους άλλους λαούς σας ήρθε η απορία;

   Διαγραφή
  3. Η μικροαστική αποχαύνωση βαράει κόκκινα, ναι στην Β.Κορέα δεν ξέρουν τίποτα, για αυτό το λόγο η Λ.Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει καν το κράτος του Ισραήλ, για αυτό δίνει όπλα στον παλαιστινιακό λαό, για αυτό βομβαρδίστηκαν Β.Κορεάτες επιστήμονες, από την Ισραηλινή αεροπορία στην Συρία [βοηθούσαν στην κατασκευή πυρηνικών υποδομών],όλα αυτά επειδή στην Β.Κορέα δεν ξέρουν τίποτα.
   Αν η αλληλεγγύη για σας, είναι τα κροκοδείλια δάκρυα και το ποστάρισμα νεκρών παιδιών στα κοινωνικά σας δίκτυα, αυτό δε σημαίνει οτι όλος ο κόσμος είναι στον ίδιο βαθμό κατάντιας.

   Decadent

   Διαγραφή
  4. Δεν παιζει η ειδηση ...
   για να μην πονηρεψουν τα παιδια τους ..
   ετσι οταν ερθει η ωρα να τα φανε να ειναι πιο μαλακο το κρεας τους

   Διαγραφή
  5. Μην ταιζεται τα τρολ.

   ΟΧΙ, δεν παίζει η είδηση στην Βορειοκορεάτικη τηλεόραση γιατί θα έπρεπε να δείχνει κάθε ώρα σκοτωμένους μαύρους γιατί γυρίσαν πλάτη στον αμερικάνο μπάτσο, κομμάτια Γιουγκοσλάβικων μωρών, βιασμούς ιρακινών και τόσα άλλα που δεν προωθούν την πέψη των τροφών.
   Σε ένα σύστημα που ο Κεντρικός Σχεδιασμός δίνει την δυνατότητα να παίρνονται θέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λύσεις δεν χρειάζεται η εμμονική επανάληψη δημοσιότητας γεγονότων. Η Θέση της ΒΚ είναι η καταδίκη των γεγονότων και μάλιστα έμπρακτα όσο τις επιτρέπουν οι δυνάμεις της. Η απαγόρευση εισαγωγών από Ισραήλ είναι γεγονός και αν για κάποιους θα έπρεπε να ακολουθηθεί από δημιουργία διεθνών ταξιαρχιών για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι δικό τους πρόβλημα.
   Τέλος στο ερώτημα αν "θα μπορούσαν οι λόγοι μη παιξίματος στην ΒΚ να ισχύουν και για τις "Δυτικές" κοινωνίες;" η απάντηση είναι "σπορέλαιο".
   Δηλαδή, καμία σχέση. Οι "Δυτικές" κοινωνίες δεν έχουν τους θεσμούς ενός Σοσιαλιστικού συστήματος και πολύ περισσότερο η υπενθύμιση ενός αποτρόπαιου γεγονότος μόνον την λύση του δεν εξυπηρετεί.
   Μετά το Βιετναμ και την δημοσιότητα του, φάνηκε πως μόνον οι απώλειες των δικών τους στρατευμάτων έπρεπε να είχε κρυφτεί. Οι θηριωδίες απέναντι σε εχθρούς που οι παπάδες τους τρομάζουν τα Αμερικανόπουλα (βλέπε Γιουγκοσλαβία) δεν είναι ιδιαίτερα πρόβλημα. Απεναντίας έχει την τιμωρητική δικαίωση "καλά τους κάνουν γιατί αυτοί σκοτώνουν τους καλούς μουσουλμάνους".
   Σήμερα οι κακοί είναι οι μουσουλμάνοι που αποκεφαλίζουν "λευκούς".

   Μουμουές

   Διαγραφή
  6. "ΟΧΙ, δεν παίζει η είδηση στην Βορειοκορεάτικη τηλεόραση"

   Σε ποια συχνότητα πιάνεις Πιονγκ Γιανγκ, έχει μια εκπομπή που θέλω να δω.

   Κατά τα άλλα, χαίρομαι που βλέπω ότι ο κρυστάλλινος λόγος τραβάει τρολ σα μαγνήτης. Σημαίνει ότι δημιουργεί ανησυχίες.

   Διαγραφή
  7. "Σε ποια συχνότητα πιάνεις Πιονγκ Γιανγκ, έχει μια εκπομπή που θέλω να δω."
   Στην συχνότητα "Φραγκίσκας" και επειδή ξέρω ότι σε διαβάζει μπορείς να την ρωτήσεις.
   Σίγουρα κάποια καθεστώτα θα μπορούσαν να παίζουν το "τι μπαμπούλες είναι οι "εχθροί" και πόσο απάνθρωπα φέρνονται" και να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες εικόνες. Τα σοσιαλιστικά κράτη ποτέ δεν λειτούργησαν με αυτόν τον τρόπο.
   Με συχωρείς @Αντώνη αλλά η δική σου προσέγγιση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Όπως ο Ριζοσπάστης δεν βάζει φωτογραφίες από τα καμένα θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων αλλά η είδηση με όλα τα άλλα στοιχεία της δημιουργεί εικόνα της πραγματικότητας έτσι και ο Λαός της ΒΚ έχει ξεκάθαρη εικόνα για την διεθνή πραγματικότητα χωρίς να βομβαρδίζεται από εικόνες αίματος καθημερινά.

   Μουμουες (εξ επαγγέλματος)

   υγ. Τώρα για τα τρολ τι να πω; Η @Ελένη για μένα δεν είναι αλλά εμείς γινόμαστε στην προσπάθειά μας να υπερασπιστούμε κάτι που καταλάβαμε λάθος.
   Τα παιδιά του διπλωμάτη αρρώστησαν γιατί δεν είχαν ξαναδεί τέτοιες εικόνες. Ποιος διαφωνεί πως χωρίς αυτές τις εικόνες μπορείς να έχεις άποψη και γνώμη;

   Διαγραφή
  8. Στείλε μου τα στοιχεία σου στο μέιλ του μπλογκ και θα μάθω εγώ, μην ανησυχείς.

   Διαγραφή
 6. Εάν και τα υπόλοιπα στελέχη του κρατικού και του κομματικού μηχανισμού της ΛΔ Κορέας έχουν το αυτό υψηλό επίπεδο αντίληψης και αναλυτικής ικανότητας (και δε διαφαίνεται λόγος να μην το έχουν, τουλάχιστον η πλειονότητα αυτών), τότε υπάρχουν πολλές δυνατότητες!

  ΚΡ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους, αλλά αυτός είναι πολύ καλός.
   Ειδικά συγκρινόμενος με πολιτικούς "πολιτισμένων" χωρών, των οποίων τα ΜΜΕ πουλάνε σανό στους πολίτες έτσι για πλάκα για αυτή την περίεργη χώρα, που τυγχάνει να τα παρέχει όλα δωρεάν στο λαό και δεν συμπαθεί καθόλου τις ΗΠΑ.

   Διαγραφή
 7. Το υπόλοιπο της ομιλίας είναι (για μένα) σημαντικότερο από αυτό που πρόλαβα να μεταφράσω, οπότε δώστε μου λίγο ακόμα χρόνο και συγνώμη για το σταδιακό της μετάφρασης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Το Ισραήλ βομβάρδισε εργοστάσια στο Ιράν."
   Νομίζω ότι λέει στο Ιράκ, εξάλλου το Ισραήλ, ποτέ (ως τώρα) δεν βομβάρδισε εργοστάσια στο Ιράν.
   btw Οι ίδιοι οι αμερικανοί σε αναλύσεις των think tanks, θεωρούν σωστή από την πλευρά της ΛΔΒΚ, την στρατηγική ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

   ημιάγριος

   Διαγραφή
  2. Πράγματι λέει στο Ιράκ, αλλά θεώρησα ότι μπέρδεψε τις χώρες διότι δεν γνωρίζω για πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράκ. Κάνω λάθος;

   Διαγραφή
  3. 1981: Israel bombs Baghdad nuclear reactor

   http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/june/7/newsid_3014000/3014623.stm

   ημιάγριος

   Διαγραφή
  4. Δικό μου λάθος τότε, και θα διορθωθεί. Ευχαριστώ.

   Διαγραφή
 8. Η συκοφάντηση της ΒΚ γίνεται και με πληρωμένους "defectors" όπως η παρακάτω "κυρία" :

  http://en.wikipedia.org/wiki/Park_Yeon-mi

  http://thediplomat.com/2014/10/north-korea-defectors-and-their-skeptics/

  http://thediplomat.com/2014/12/the-strange-tale-of-yeonmi-park/

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τσακίζει κόκαλα.

  We will continue (...) so that the progressive people of the world can learn what is the right way to fight against imperialism and what is the way for the people to fight for the improvement of their lives.

  Ούτε καν η ίδια η Κούβα δεν έχει λοιδωρηθεί τόσο απο την παγκόσμια αστική προπαγάνδα όσο η ΛΔΚ.
  Φάρος.

  Χαΐνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ολοκληρώθηκε η μετάφαση της ομιλίας του Thae Yong-ho, που κατά τη γνώμη μου πρέπει να διαβαστεί από κάθε προοδευτικό άνθρωπο στον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. some εκατομμύρια επιπλέον απολαμβάνουν επέμβασης,Υεμένη:
  http://sputniknews.com/middleeast/20150526/1022554337.html
  να πω κι ότι η συμβολή του blog είναι πολύτιμη,ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό,κοντεύουμε ν'αλληθωρίσουμε εδώ στο Ελλάντα
  ιω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω απ' το ISIS:

   http://www.wnd.com/2015/05/declassified-docs-hillary-aided-rise-of-isis/

   Διαγραφή
  2. ΗΠΑ: Κοινωνικές ασφαλίσεις σε μέλη του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας: http://bigstory.ap.org/article/9307dde7dc374914ac8dfd9a2cd3c83c/watchdog-says-ex-nazis-got-202-million-social-security

   Διαγραφή
  3. Δημοσίευση υποτιθέμενης αλληλογραφίας Ποροσένκο-Σόρος από ουκρανική ακτιβιστική ομάδα hackers: http://russia-insider.com/en/ukrainian-hacktivists-release-alleged-correspondence-between-poroshenko-and-soros/ri7624

   Διαγραφή
  4. Για το διορισμό του καταζητούμενου στη Γεωργία Σαακισβίλι ως διοικητή της Οδησσού: https://consortiumnews.com/2015/06/02/neocon-fugitive-given-ukraine-province/?utm_source=Consortiumnews.com&utm_medium=twitter

   Διαγραφή
  5. political philanthropists : http://www.zerohedge.com/news/2015-05-28/clinton-foundation-paid-sidney-blumenthal-10kmonth-he-gave-horrible-libya-advice-sta

   ιω

   Διαγραφή
  6. "να πω κι ότι η συμβολή του blog είναι πολύτιμη,ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό"

   Αυτό σκεφτόμουν και εγώ.
   Πραγματικά, εξαιρετική δουλειά.

   Χαΐνης

   Διαγραφή
 12. Εγώ από την πλευρά μου έχω ωρισμένες ενστάσεις για τις θέσεις του πρέσβη της Β.Κορέα σε κάποια ζητήματα τα οποία θίγει, βασισμένος στην original ομιλία και όχι στην μετάφραση !

  1. Κoρεατική επανάσταση ! Πότε έγινε ακριβώς η επανάσταση στη Κορέα. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι η Β.Κορέα απελευθερώθηκε απο τον Κόκκινο Στρατό το 1945 ο οποίος εγκατέστησε το σοσιαλιστικό καθεστώς, όπως και σε άλλες χώρες της Α.Ευρώπης. Μέχρι το 1945 η κορεατική χερσώνησος ήταν υπο Ιαπωνική κατοχή από το 1905 και πριν απο αυτό υπο Κινεζική κηδεμονία.

  2. M. Ανατολή . Το χάος στη Μ.Ανατολή έγινε για τους αγωγούς φυσικού αερίου και όχι για το φθηνό πετρέλαιο καθως οι δυτικοι εκμεταλλευονται το πετρέλαιο στο Ιράκ από την είσβολή του 2003 ήτε στις περιοχές των σιιτών στο νότιο Ιρακ, ήτε στις Κουρδικές περιοχές στο βορρά. To Κατάρ διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα φ.α στο κόσμο σήμερα πίσω από την Ρωσία και το Ιραν. Αυτά τα κοιτάσματα υπαρχει σχέδιο να μεταφερθούν στην ευρωπαική αγορά με τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, περνόντας από το Ιράκ και τη Συρία. Την ίδια στιγμή το Ιράν σχεδίαζει τον δικό του ανταγωνιστικό αγωγό Ιράν-Συρίας διαμέσου του Ιρακ. Στην κατασκευή αλλά και εκμεταλλευση και των δυο εμπλέκόνται όλοι οι γνωστοι μας "εταίροι" και σύμμαχοι΄" όπως ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Σ.Αραβία, Ρωσία.

  Ο ¨Ασαντ επέλεξε την Ιρανικπο αγωγο να περάσει από τη Συρία και το ίδιο επέλεξε η σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε και δεν θα επεκταθώ παραπέρα.

  3. Ισχυρός Ηγέτης (Strong Leader). Αν και δεν αναφέρετε στην μετάφραση, ο πρέσβης χρησημοποιεί την έκφραση ισχυρός ηγέτης καμιά δεκαριά φόρες, ίσως και παραπάνω. Μάλιστα υποστηρίζει ότι όταν δεν υπάρχει ισχυρός ηγέτης ο λαός δυστυχεί και η χώρα καταστρέφεται. Εμένα αυτή η άποψη με ξενίζει πάρα μα πάρα πολύ! Πίστευω ότι η πολιτική σκοπημότητα είναι έκδηλη.

  Ως όπαδός ενός ΜΗ ΑΡΧΗΓΙΚΟΥ κόμματος θεωρώ ότι ένας πολιτικά ώριμος λαός δεν έχει ανάγκη απο ισχυρούς ηγέτες και επουδενί θα πρέπει να χείροκροτεί τέτοιες πρακτικές. ΟΙ ισχυροί ηγέτες ίσως είναι απαραίτητοι από πολιτικά ανώριμους λαόυς ώστε αυτοί να μπορούν να συσπειρώνονται γύρω από αυτόν, όπως μας λέει ο πρέσβης, ωστόσο οι πολιτικά ώριμοι λαοί δεν τον χρειάζονατι καθώς αυτοί μπορούν να συσπείρώνονται γύρω από ένα όραμα, μια ιδεολογία ή μια συλλογικότητα όπως ένα πολιτικό κόμμα.

  Συνεχίζεται

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Σταύρος:
   Για να μην λέμε ότι μας κατέβει, η Κορέα (ολόκληρη η Κορέα) δεν απελευθερώθηκε από τον Σοβιετικό Στρατό, αλλά από την κορεάτικη αντίσταση με πρωτοπορεία τους κομμουνιστές, των οποίων ηγείτω ο Κιμ Ιλ Σουνγκ.
   Οι δε αμερικάνοι αποβιβάστηκαν στην Κορέα (όπως ακριβώς και οι άγγλοι στην Ελλάδα) ΜΕΤΑ την αποχώρηση των Ιαπώνων.
   Ο χωρισμός σε Βορρά και Νότο ήταν αποτέλεσμα της αμερικάνικης απόβασης. Καθώς και ο πόλεμος που ακολούθησε.
   Έχει πολλά κοινά η ιστορία της Κορέας με της Ελλάδας.
   Αυτοί εκεί βέβαια τουλάχιστον κατάφεραν να κρατήσουν την μισή χώρα τους, ενώ εμείς την χάσαμε ολόκληρη...

   Διαγραφή
  2. @ΤRASH

   Νομίζω ότι μιλάμε για την Β.Κορέα. O κόκκινος στρατός απελευθέρωσε την Κορεατική χερσόνησο μέχρι τον 38ο παράλληλο ως μέρος το στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ματζουρία διότι αυτό καθορίστηκε από τις ΕΣΣΔ και ΗΠΑ ως το όριο κατοχής των δύο δυνάμεων κατα τον Αυγουστο του 1945. Οι ΕΣΣΔ θα μπορούσε να καταλάβει όλη τη χερσώνησο καθώς η ΗΠΑ κατεύθασαν αργότερα και σαφώς μετά την παράδωση των Ιαπώνων αλλά δεν το έπραξαν.

   Ο Κίμ ίλ Σούνγκ ήταν πράγματι αντιστασιακός, ενταγμένος όμως, όπως και όλοι οι κορεάτες κομμουνιστές στο κινεζικό αντιστασιακό κίνημα υπό τον Μάο. ¨Εδρασε στην Μαντζουρία και όχι στη Κορέα. Από το 1940 μάλιστα καταδιωκόμενος από τους Ιάπωνες πέρασε στην ΕΣΣΔ όπου και εντάχθηκε στον Κ.Στρατό με το βαθμό του ταγματάρχη μέχρι το 1945 που επέστρεψε στην Κορέα. Ουδέποτε υπήρξε στην Κορέα αυτόνομο αντιστασιακό κίνημα όπως το ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ.

   "Έχει πολλά κοινά η ιστορία της Κορέας με της Ελλάδας.
   Αυτοί εκεί βέβαια τουλάχιστον κατάφεραν να κρατήσουν την μισή χώρα τους, ενώ εμείς την χάσαμε ολόκληρη..."

   Αν είχε στείλει ο μπάρμπα Ιωσήφ 2-3 μεραρχίες μέχρι τη Σαλονίκη, έφτασε άλλωστε μέχρι τη Δοιράνη, 2 μέρες δρόμο για τα τεθορακισμένα του τα πράγματα ίσως να ήταν αλλιώς, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο δεν είναι του παρόντος.

   Σταύρος

   Διαγραφή
  3. Ίδρυση ΚΚ Κορέας, 1925.
   Ένταξη στην Τρίτη Διεθνή, 1928.
   Ενσωμάτωση Κορεατών και Κινέζων Κομμουνιστών εναντίον ιαπωνικού ιμπεριαλισμού, αρχές 1930.
   Απελευθέρωση Κορέας από ΕΣΣΔ, 1945.
   Επιστροφή εξόριστων κομμουνιστών από Κίνα.
   Κιμ Ιλ Σουνγκ, αντάρτης στη δεκαετία του 1930, λοχαγός Κόκκινου Στρατού ΕΣΣΔ.
   Είσοδος στρατιωτικής μονάδας Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκ Γιανγκ, 1945.
   Έναρξη Κορεατικής επανάστασης.
   Μέλη ενωμένου ΚΚ το 1946: 366.000. Κομματικές οργανώσεις: 12.000

   Βρες τι απ' αυτά κατέγραψες στο αρχικό σου ποστ, που λίγο-πολύ κατέταξε τη Β. Κορέα σε μπανανία της ΕΣΣΔ.

   Διαγραφή
  4. @Σταύρος:
   -Υποστηρίζεις πως δεν ύπηρξε κομμουνιστική αντίσταση κατά των Ιαπώνων στην Κορέα;
   Γιατί η ιστορία λέει άλλα.
   -Για να αντιμετωπίσει ποιόν ακριβώς αποβιβάστηκε ο αμερικάνικος στρατός στην χερσόνησο;
   (και μην μου πεις τους ...σοβιετικούς που είχαν αποχωρήσει ήδη μετά τους Ιάπωνες)
   -Να μελετήσεις και τον πόλεμο της Κορέας λίγο καλύτερα θα συμβούλευα. Μόνοι τους έφτασαν οι Βορειοκορεάτες σε πρώτη φάση, να ελέγχουν το σύνολο σχεδον της χώρας πριν πλακώσει το μελλοντικό ΝΑΤΟ.
   Δεν πήραν οι Σοβιετικοί φαλάγγι τον (πολλαπλάσιο του Βορρά) στρατό του Ρη. Ο Λαϊκός Στρατός τον κυνήγησε.
   Και φυσικά οι τερατωδίες των αμερικάνων στην χώρα, αποδείχνουν με το πιο εύγλωττο τρόπο το τι υπεράσπιζε ο Κορεάτικος λαός ενάντια τους.
   Την επανάσταση δηλαδή που λες πως δεν έγινε.

   Διαγραφή
 13. 4. Πυρηνικά όπλα. Η Β.Κορέα διαθέτει 1.200.000 ΕΝΕΡΓΟ στρατό σήμερα με δυνατότητα επιστράτευσης άλλων τόσο ακόμα. Είναι ο 5ος μεγαλύτερος σε μέγεθος στρατός παγκοσμίος. Διαθέτουν πάνω από 4000 άρματα μάχης , 3000 ΤΟΜΠ και περί τα 7000 κόμματια πυροβολικού. Επίσης είναι γνωστό ότι ο στρατός τους είναι από τους πιο σκληροτράχηλους παγκοσμίος. Οι αντίπαλοι τους οι Ν. Κορεάτες έχουν το μίσό σε μέγεθος στράτευμα, αν και με πιο συγχρονο εξοπλισμό και σίγουρα όχι σκληροτραχηλο όπως η Βορρειοι. Κάθε σκέψη για επίθεση των Νοτίων στο Βορρά θα έχει μηδενικό αποτέλεσμα. Ωσον αφορά τις ΗΠΑ , δεν μπορώ να βρώ έναν λόγο γιατί να εμπλακούν σε πόλεμο με την Β.Κορέα. Δεν υπάρχει πετρελαιο, δεν υπαρχούν αγωγοί ή εμπορικές όδοί ενώ η γεοπολιτική αξία της χώρας για τους Αμερικανούς είναι μικρή ωστε να δικαιολογεί πόλεμο μεγάλης έντασης. Με άλλα λόγια δεν έχουν να κερδίσουν και πολλά και πάλι θα πρέπει να ματώσουν πολύ και αυτοί . Από την άλλη πλευρά η Β. Κορέα έχει μεγαλή γεωπολιτική σημασία για την Κίνα και τη Ρωσία ως ανάχωμα (Buffer State) . Η Ρωσία επουδενί θέλει τις ΗΠΑ "μια ανάσα¨" από την σπουδαία ναυτική βάση στο Βλαδιβοστόκ, και από την άλλη η Κίνα δεν θέλει τις ΗΠΑ δίπλα στην βιομηχανική Ματζουρία.Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι πιθανή εμπλοκή τους στην Β.Κορέα θα αντιμετωπίσουν την Κίνα και τη Ρωσία όπως άλλωστε έγινε και παλαιότερα.

  Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνω ότι η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Β.Κορέα είναι περίττη και σίγουρα επιζήμια για την οικονομία της Β.Κορέας. Είναι της πάσης γνωστό ότι η ανάπτυξη και παραγωγή πυρηνικών όπλων καθώς και των συστημάτων μεταφοράς τους είναι η πιο δαπανηρή εξοπλιστική δαπάνη. Η Β. Κορέα έχει μάλιστα αναπτύξει και διηπειρωτικούς πυραύλους εκτοξευόμενους απο υποβρύχια (SLBMs), ικάνα να πλήξουν τις ΗΠΑ. Αυτό του είδους τα βλήματα είναι τα ακριβότερα καθώς απαιτούν πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Επίσης σε βάζουν στο στόχαστρο των πυρηνικών των ΗΠΑ για τα καλά καθώς αυτές τα θεωρούν ως απειλή πρώτου μεγέθους. Αντι λοιπον να ξοδεύεις σε πυρηνικά καλύτερα να τα ξοδεύεις για το λαό σου.

  Κλείνοντας η Β.Κορέα διαθέτει υπερεπαρκή συμβατική αποτρεπτική ισχύ που καθιστά τα πυρηνικά όπλα εντελώς περιττά. Αλλωστε και η Κούβα δεν είχε ούτε πυρηνικά ούτε τον ευμεγεθή στρατό της Β.Κορέας.

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "3. Ισχυρός Ηγέτης (Strong Leader). Αν και δεν αναφέρετε στην μετάφραση, ο πρέσβης χρησημοποιεί την έκφραση ισχυρός ηγέτης καμιά δεκαριά φόρες, ίσως και παραπάνω. Μάλιστα υποστηρίζει ότι όταν δεν υπάρχει ισχυρός ηγέτης ο λαός δυστυχεί και η χώρα καταστρέφεται. Εμένα αυτή η άποψη με ξενίζει πάρα μα πάρα πολύ! Πίστευω ότι η πολιτική σκοπημότητα είναι έκδηλη.

   Ως όπαδός ενός ΜΗ ΑΡΧΗΓΙΚΟΥ κόμματος θεωρώ ότι ένας πολιτικά ώριμος λαός δεν έχει ανάγκη απο ισχυρούς ηγέτες και επουδενί θα πρέπει να χείροκροτεί τέτοιες πρακτικές."

   Ο μάστορας στην προμετωπίδα του μπλογκ (Β.Ι. Λένιν) τι ήταν για τον Σοβιετικό λαό;

   Διαγραφή
  2. O Κάστρο για τον Κουβανικό; Ο Μάο για τον κινεζικό; Ο Γκάντι για τον ινδικό; Τι ακριβώ θα πει "μη αρχηγικό κόμμα"; Είμαστε μήπως αναρχικοί;

   Διαγραφή
  3. Μήπως δεν πρόσεξε κανείς ότι ΟΛΑ τα Σοροειδή "νεοκινήματα" προώθησαν σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ την ιδέα "ξεφορτωθείτε τους ηγέτες, ζήτω το ΠΛΗΘΟΣ;"

   Μόνος μου παρακολουθώ το φλόμωμα από Νέγκρι εδώ και πέντε χρόνια;

   Διαγραφή
  4. "Κoρεατική επανάσταση ! Πότε έγινε ακριβώς η επανάσταση στη Κορέα. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι η Β.Κορέα απελευθερώθηκε απο τον Κόκκινο Στρατό το 1945 ο οποίος εγκατέστησε το σοσιαλιστικό καθεστώς, όπως και σε άλλες χώρες της Α.Ευρώπης. Μέχρι το 1945 η κορεατική χερσώνησος ήταν υπο Ιαπωνική κατοχή από το 1905 και πριν απο αυτό υπο Κινεζική κηδεμονία."

   The North Korean Revolution, 1945–1950
   Charles K. Armstrong
   http://www.cornellpress.cornell.edu/book/?GCOI=80140100408820

   Διαγραφή
  5. " Το χάος στη Μ.Ανατολή έγινε για τους αγωγούς φυσικού αερίου και όχι για το φθηνό πετρέλαιο καθως οι δυτικοι εκμεταλλευονται το πετρέλαιο στο Ιράκ από την είσβολή του 2003 ήτε στις περιοχές των σιιτών στο νότιο Ιρακ, ήτε στις Κουρδικές περιοχές στο βορρά."

   Αν και έχω την εντύπωση ότι τα αγγλικά του ανθρώπου δεν του επιτρέπουν να διακρίνει μεταξύ πετρελαίου και φυσ. αερίου, αυτό δεν αλλάζει το ότι 95% των εξαγωγών της Λιβύης, στην οποία αναφέρεται, είναι πετρέλαιο.

   Ούτε ότι
   "Libya has managed to restore oil production to pre-revolution levels of some 1.6m barrels a day"
   http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3b30d756-a744-11e2-bfcd-00144feabdc0.html#axzz3bwNKzAFj

   Το πίνουνε το ρημάδι, τι το κάνουνε εκεί στη Λιβύη;

   Διαγραφή
  6. για την προσωποκεντρικη αναφορα του πρευσβη, Αντωνη να σου θυμισω τη "μυστικη εκθεση" του 20ου ΚΚΣΕ του Χρουστσοφ. μπορεις να κανεις μια σχετικη αναρτηση να καταλαβω καπως καλυτερα?

   Διαγραφή
  7. Τι θα ήθελες να καταλάβεις καλύτερα;

   Ότι οι Άγγλοι όπως ο Ράσελ και οι Γερμανοί όπως ο Κάουτσκι περιέγραφαν τον Λένιν ως δικτάτορα και το Σοβιετικό καθεστώς ως προσωποκεντρικό;

   Ότι το ίδιο έκαναν για τον Στάλιν οι Αμερικάνοι;

   Ότι το ίδιο έκαναν για τον Κάστρο;

   Ότι το ίδιο έκαναν για τον Τσάβεζ;

   Ότι η "κριτική της προσωπολατρείας" χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εδώ και 100 χρόνια;

   Ότι είναι απόλυτα υποκριτική;
   http://leninreloaded.blogspot.com/2011/12/blog-post_4884.html

   Ότι οι αμερικανιές περνάνε μόνο σε αμερικανάκια;

   Τι από όλα;

   Διαγραφή
  8. Ειναι δε τόσο "προσωποκεντρική" η αναφορά του πρέσβη που δεν αναφέρει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ τον Κιμ Ιλ Γιουνγκ, ενώ αναφέρει τους Στάλιν, Γκάντι και Καντάφι με το όνομά τους.

   Διαγραφή
  9. @Σταύρο
   Η επανειλημμένη αναφορά στο στοιχείο του προσώπου του ηγέτη, προφανώς, σχετίζεται με την ιδεαλιστικού χαρακτήρα αξιολόγηση της θέσης και των ικανοτήτων του επικεφαλής της ΛΔ Κορέας. Ευρύτερα, η δόμηση του εποικοδομήματος στο συγκεκριμένο κράτος φαίνεται να πάσχει από πλήθος αναχρονισμών που δε συνάδουν με την προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ, λ. χ., επί του θέματος.
   Επίσης, έχουν ενδιαφέρον τα στοιχεία που εισφέρεις περί των συμβατικών δυνατοτήτων της εκεί στρατιωτικής υποδομής. Βέβαια, η ΛΔ Κορέας γειτνιάζει με δύο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη έχοντας απολύτως εχθρικές σχέσεις, με Ν. Κορέα και Ιαπωνία. Θεωρείται, δε, δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή της Αν. Ασίας. Λαμβάνοντας υπόψη και τον αριθμό και τις στοχεύσεις των προηγούμενων και πολυαριθμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε το συγκεκριμένο ενδεχόμενο;
   Πάντως, πράγματι, η απόφαση για κατασκευή και χρήση πυρηνικών όπλων ενέχει αυξημένη επικινδυνότητα και προϋποθέτει καταβολή τεράστιων δαπανών.

   ΚΡ.

   Διαγραφή
  10. @Σταύρος

   Όχι δεν τελείωσαν όλα με την επέμβαση του κόκκινου στρατού, αυτό είναι υπεραπλούστευση. Ο Κιμ ιλ Σουνγκ δεν τοποθετήθηκε έτσι απλά από την ΕΣΣΔ, υπήρξε εσωτερική διαπάλη. Εκτός απ'το βιβλίο που σου πρότεινε ο Αντώνης,τσέκαρε και της Suzy Kim "Everyday Life in the North Korean Revolution, 1945-1950"
   Επίσης όταν λέμε επανάσταση εννοούμε και την διαδικασία οικοδόμησης ,όχι ξερά το ξέσπασμα.

   Για την Μ.Ανατολή βγάζεις απ' έξω εντελώς, το γεωστρατηγικό παιχνίδι όπως πολλοί κάνουν και στο θέμα της Ρωσίας.

   Το θέμα "ηγέτης" νομίζω στο απάντησε και ο Αντώνης, Τσε, Φιντέλ, Λένιν,Στάλιν, Μαο Χο Τσι Μινχ, Βελουχιώτης, Σανκάρα δεν χρειάζεται επέκταση νομίζω, το οτι γεννιουνται απ το λαό,είναι κομμάτι του λαού, δεν τους κάνει αυτόματα πλήθος, ούτε κάποιους τυχαίους τύπους που δεν είχαν σαφέστατη προσωπική επιρροή και παρέμβαση στην Ιστορία.

   Decadent

   Διαγραφή
  11. ευχαριστω Αντωνη, νομιζα οτι δεν υπηρχε σχετικη αναρτηση. απλα ηταν παλιοτερη.

   Διαγραφή
  12. Για τα πυρηνικά τώρα.
   Είναι στον ίδιο βαθμό αποτρεπτικός παράγοντας ιμπεριαλιστικής επίθεσης, από έναν απλά δυνατό τακτικό στρατό, πλάκα κάνουμε?
   Όταν μάλιστα ο κυρίαρχος Ιμπεριαλιστής, όχι μόνο έχει πυρηνικά αλλά τα έχει χρησιμοποιήσει.
   Πολύ εύκολα τα βλέπετε τα πράγματα μου φαίνεται, απ' την "ασφάλεια" της Ευρώπης.
   Το σαλόνι και το πεδίο της μάχης διαφέρουν.

   Decadent

   Διαγραφή
 14. "Η Β.Κορέα διαθέτει 1.200.000 ΕΝΕΡΓΟ στρατό σήμερα με δυνατότητα επιστράτευσης άλλων τόσο ακόμα. Είναι ο 5ος μεγαλύτερος σε μέγεθος στρατός παγκοσμίος."

  Πολύ μικρός στρατός, αν και στην Κίνα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Θα πρέπει να βελτιωθούν. Οι Κινέζοι έχουν μόνο το 0.19% του πληθυσμού τους στο στρατό. Θα ήλπιζα να δω τουλάχιστον 10%. Περίπου 135 εκατομμύρια στρατό δηλαδή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. σε αντιστοιχιση / παραλληλισμο με την αναφορα του πρεσβη στην αλλαγη τακτικης οσον αφορα την πολιτικη προσεγγιση και την προπαγανδα κατα της ΒΚ αναφερω τα εξης ενδιαφεροντα:

  1) διακοπη εμπαργκο ΗΠΑ στην Κουβα, αφαιρεση Κουβας απο αμερικανικη λιστα "κρατων που χρηματοδοτουν τρομοκρατες"

  2) προοδος διαπραγματευσεων ΗΠΑ-Ιραν, σχετικα με το πυρηνικο προγραμμα του Ιραν. προφανως με ορους που ειναι αρεστοι στις ΗΠΑ.

  3) προσφατοι διπλωματικοι διαξιφισμοι Κινας-ΗΠΑ, σχετικα με τις αξιωσεις της Κινας στην θαλλασια περιοχη μεταξυ Κινας-Ιαπωνιας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ιμπεριαλιστές κάνουν πάντα τα πάντα για να φέρουν τη διάσπαση και τη διαίρεση στους στόχους τους. Και οι αντι-ιμπεριαλιστές τα πάντα για να μην γίνει αυτό.

   Διαγραφή
 16. Μια και κάποια πράγματα είναι πολύ "χοντρά" για να τα αφήνουμε να "πέφτουν κάτω".
  Εγώ θυμάμαι την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα να λέει πως ο κόκκινος στρατός "επέβαλε" τάχα κοινωνικά "καθεστώτα" από όπου πέρασε (το σαφές υπονοούμενο εδώ είναι πως το έκανε ενάντια στην θέληση των λαών τις οποίες απελευθέρωσε).
  Μια και αυτό το ακούω πολύ συχνά, θα υπενθυμίσω τα αυτονόητα:

  -Ο Κόκκινος Στρατός δεν ήταν ιμπεριαλιστική δύναμη κατοχής για να επιβάλει ή να μην επιβάλει οτιδήποτε στις χώρες που απελευθέρωσε. Τις απελευθέρωσε όντως, και όχι εντός εισαγωγικών.

  -Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε χώρες που ουδέποτε έγιναν σοσιαλιστικές, όπως η Αυστρία ή η Φιλανδία, ενώ στην Τσεχοσλοβακία ακολούθησε επανάσταση λίγα χρόνια μετά την λήξη του πολέμου, προκειμένου να γίνει σοσιαλιστική.

  -Ακολούθως, ο Κόκκινος Στρατός καμμία παρουσία δεν είχε σε χώρες που πέρασαν τελικά στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, όπως η ΛΣΔ Αλβανίας, ή η ΛΔ του (βόρειου αρχικά) Βιετνάμ.
  Και φυσικά κανείς δεν έχει διανοηθεί να πει πως στην Κίνα δεν έγινε επανάσταση ή πως επέβαλε ο Κόκκινος Στρατός κάποιο "καθετσώς".
  Μαζικές εξεγέρσεις των λαών του κόσμου έγιναν στην δεκαετία του '40, όχι "εξαγωγή της επανάστασης".

  -Η κάθοδος των λαϊκών μαζών στο προσκήνιο την δεκαετία του '30-'40, δεν περιορίστηκε στις χώρες που τελικά έγιναν σοσιαλιστικές.
  Τα κόκκαλα των Ισπανών, των Ελλήνων, των Γάλλων, των Βέλγων και των Ιταλών κομμουνιστών που πεθαναν με τα όπλα στα χέρια, κάτι έχουν να πουν επ'αυτού. (αναφέρθηκα μόνο στα μαζικότερα ένοπλα κομμουνιστικά κινήματα της εποχής στην μετέπειτα "δύση")

  Τα παραπάνω για την ιστορία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ζητήματα που οι αναγνώστες και ο admin επισημαίνουν. Θα μου επιτρέψετε να το κάνω συνολικά διότι είναι ευκολότερο από ότι έναν έναν ξεχωριστά. Επίσης θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος.

  Ας αρχίσουμε λοιπόν μετα περί "ισχυρού ηγέτη" .

  Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε ότι το ΚΚΕ δεν είναι ένα αρχηγικό κόμμα. ¨Οπως αρχηγικό κόμμα δεν ήταν το μπολσεβικικό κόμμα επί Λενιν. Ο Λενιν ήταν "πρώτος μεταξύ ίσων" . Ο σκόπος ενός συνεπούς κομμουνιστικού κόμματος είναι να εξυψώσει τον απλό λαό από την μίζερη καθημερινότητα του και να τον κινητοποιήσει ώστε αυτός να πάρει ενεργό μέρος ο ίδιος στην διακυβέρνηση της χώρας και στη λήψη των αποφάσεων για το μέλλον του. Οταν λέμε " Ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του" δεν εννοούμε να αναθέσει σε κάποιο κόμμα ακόμα και στο ΚΚΕ ή πολύ περισσότερο στον "ισχυρο ηγέτη" προκειμένου να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, αλλά ο ίδιος να συμμετασχεί ενεργά ήτε στους χώρους δουλείας του, ήτε τοπικά στους δήμους των πόλεων και χωριών, ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο (π.χ κοινοβούλιο, εθνοσυνέλευση, Ανώτατο Σοβιέτ ή όπως αλλιώς θέλουμε να το ονομάσουμε). Ο έλεγχος των αντιπροσώπων στα όργανα αυτά κάθε 6 μήνες όπως σωστά ευαγγελιζόμαστε σημαίνει ότι χρειάζεται λαός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πόλυ καλή ενημέρωση για τα κοινά. Χρειάζεται λαός με ανεπτυγμένη πολιτική ωριμότητα. Η λαική εξουσία που υποστηρίζουμε δεν είναι ένα απλό σύνθημα προς αγράν ψήφων αλλά κάτι το πολύ αληθινό και πολύ πρωτοπορειακό το οποίο θα πρέπει να κατανοηθεί από όλους.

  Φυσικά επειδή δεν είμαι ξερόλας θα ηθελα αν γνωρίζει κάποιος να μας πει τις επίσημες θέσεις του ΚΚΕ για την προσωπολατρεία, το νεποτισμό και την οικογενειοκρατία. Το ότι ο ιμπεριαλισμός χρησημοποιεί αυτά τα επιχειρήματα δεν μου λεέι τίποτα, ούτε και σημαίνει ότι αυτα δεν υπάρχουν άλλωστε και ίδιοι έχουν αυτές τις αδυναμίες. Τα παραδείγματα από το Χιτλερ και τον Μουσολίνι μέχρι την ελληνική οικογενειοκρατία με Παπανδρέου, Καραμανλή, Μητσοτάκη κλπ και τις διαφορες κληρονομικές μοναρχίες της Μ.Ανατολής.

  Και τι περίμενατε να κάνουν οι ιμπεριαλιστές? Να ασκήσουν κριτική στον σοσιαλισμό επειδή έδωσε εργασία σε όλους ή γιατί έδωσε σπίτια σε όλους ή μήπως για την δωρεάν παιδεία και υγεία κλπ.? Είναι λογικό να σε χτυπήσουν χρησημοποιόντας τα κακώς κείμενα στην εφαρμογή του σοσιαλισμου Ας ήμαστε λοιπόν ρεάλιστές και αντί να φωνασκούμε για την κριτική που ασκούν οι αντίπαλοί μας στηρίζόμενοι στις αδυναμίες μας, να μην περιπέσουμε στα ίδια λάθη και να βρούμε τρόπους ώστε να υπερβούμε τις αδυναμίες αυτές. Ευτυχώς το ΚΚΕ δεν στηρίζει όλα αυτά από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω.

  Ο πρέσβης της Β.Κορέας στην ομιλία του αναφέρετε ως "ισχυρούς ηγέτες" συγκεκριμένα στους Σανταμ Χουσσείν, Κανταφί ! Δεν γνώριζα ότι έχουμε ως πρότυπα τους συγκεκριμένους κυρίους. Δεν γνώριζα καν ότι υποστηρίζουμε την συγκέντρωση όλων των εξουσιών σε ένα και μόνο πρόσωπο, τον "ισχυρό ηγέτη". Ο πραγματικά ισχυρός πολιτικός ηγέτης είναι ισχυρός, λόγο της λαικής υποστήριξης και όχι λόγο των όπλων. Επίσης είχα μείνει με την εντύπωση ότι ως κομμουνιστές είμαστε αντίθετοι στον νεποτισμό, την προσωπολατρεία, την οικογενειοκρατία και τα όποια φαινόμενα "κληρονομικής δυναστείας" τύπου Β.Κορέας.

  Τα παραδείγματα "ισχυρών ηγετών" που αναφέρει ο admin του ιστολογίου θεωρώ ότι είναι λαθεμένα ή παρμένα από άλλες εποχές! Αρχίζοντας από το Λένιν, ο ίδιος ουδέποτε θεώρησε εαυτόν ως "ισχυρό ηγέτη", αηδίαζε με την προσωπολατρεία, ενω ο ίδιος προσπαθούσε να πείσει τους συντρόφους του και όχι να τους επιβληθεί, ανεχόμενος διαφορετικές απόψεις. Ηταν όπως έγραψα και παραπάνω "πρώτος μεταξύ ίσων".
  (Συνεχεια παρακάτω)

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ο Στάλιν που κατα την άποψη μου του αξίζει ο τίτλος Μέγας, αντιλήφθηκε ότι ο λαός του ήταν πολιτικά ανώριμος και ότι χρειάζοταν ένα σημείο συσπείρωσης. Μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων και την επάνοδο του λαού στα ειρηνικά καθήκοντα, η συμμετοχή των μαζών στη διακυβέρνηση και στη λήψη αποφάσεων υποχώρησε και υποχεωτικά αντικαταστάθηκε από την γραφειοκρατία. Ετσι ήταν αναγκαία και η ύπαρξη του "ισχυρού ηγέτη" που θα συσεπείρωνε τον λαό και που ο Στάλιν καλλιέργησε εντέχνως. Αλλωστε την εποχή εκείνη το κομμουνιστικό κίνημα ήταν νέο και χωρίς την εμπειρία που έχουμε εμείς σήμερα. Φυσικά ο ίδιος ουδέποτε το πήρε πάνω του λεγόντας χαρακτηριστικά ότι ο Στάλιν είναι η Σοβιετική εξουσία αντιλαμβανόμενος πλήρως ότι και ό ίδιος επαίζε έναν ρόλο. Στα μάτια των απλών μουζίκων βεβαια επαιρνε διαστάσεις μυθικές, ακόμα και στη σημερινή Ρωσία ορισμένοι τον αποθανατίζουν κυριολεκτικά ως Αγιο με φωτοστέφανο.

  Τώρα αν οι αναγνώστες θεωρούν εαυτούς ότι βρίσκονται στο ίδιο μορφωτικό επίπεδο καθώς και στο ίδιο επίπεδο πολιτικής συνείδησης με τους μουζίκους της Ρωσίας του 1920, εγώ πάω πάσο.

  Τα παραδείγματα του Μάο και του Καστρο είναι λίγο διαφορετικά διότι και οι δυο αναδείχθησαν πρώτα ως στρατιωτικοί ηγέτες. Πράγματι σε ένα στράτευμα ιδιαίτερα σε πολεμική περίοδο, η ανάγκη για έναν "ισχυρό ηγέτη " είναι πολύ μεγάλη και είναι η μοναδική περίπτρωση την όποία μπορώ να εγώ προσωπικά να αποδεχτώ. Η αναγκή εκτίμησης της κατάστασης, η ταχυτητα στην λήψη αποφάσεων καθώς και η ταχύτητα ενέργειας κάνουν τον ισχυρό ηγέτη/διοικητή ανεκτίμητο. Τα ίδια ίσχύουν και για τον Αρη ο οποιος ωστόσο δεν ανέλαβε πολιτική διοίκηση.

  Ο Τσάβες είναι περίπτωση λαοφιλούς πολιτικού όπως ο αδικοχαμένος Αλλιέντε και όχι "ισχυρού ηγέτη".

  Σε κάθε περίπτωση η έννοια του ¨"ισχυρού ηγέτη¨" μας έρχετε από μια άλλη εποχή με εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Στον 21ο αιώνα δεν υπάρχει ανάγκη από τον "ισχυρό ηγέτη" σε λαόυς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο σαν τον ελληνικό. Φυσικά αν θεωρείτε ότι είσαστε το ίδιο με τους δουλοπάροικους αγρότες της Κίνας, της Κορέας, του Βιετνάμ κλπ του προηγούμενου αιώνα είναι δικαίωμα σας , ωστόσο επετρεψτε μου να έχω διαφορετική άποψη.

  Περί Κορεατικής επανάστασης.

  Εγώ αναφέρθηκα στην πριν από το 1945 περίοδο. Αν τώρα αναφέρεστε στην περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού, ως επανάστασης το αποδέχομαι αν και πιστέυω ότι θα υπάρχει ένας πιο ακριβής λεκτικός όρος για περιγράψει κανείς τη συγκεκριμένη περίοδο.

  Περί πυρηνικών όπλων

  Καμία ιμπεριαλιστική δύναμη δεν κάνει πόλεμο αν δεν υπάρχει σημαντικό οικονομικό ή γεοπολιτικό όφελος. Απλά δεν αξίζει τον κόπο. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να βρω λόγο γα τον οποίο οι ΗΠΑ θα επιχειρούσαν μια επίθεση στην Β.Κορέα. Το επιχείρημα ΄΄οτι οι ΗΠΑ θα έπραταν κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για να αλλάξουν το καθεστώς είναι λαθεμένο διότι όλοι γνωρίζουμε ότι όταν οι ΗΠΑ έπραξαν κάτι τέτοιο το 2003 στο Ιράκ ήταν για το πετρελαιο και όχι για τον Σαντάμ. Από τη στιγμη που η Β.Κορέα δεν έχει φυσικούς πόρους για πλιάτσικο και έτσι δεν έχει να φοβάται τόσο πολύ από μια είσβολή των ΗΠΑ ωστε να διακαιολογήται η υπέρογκη δαπάνη για πυρηνικά όπλα.

  Ελπίζω να κάλυψα όλα τα ζητήματα που αναφέρθηκαν.

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι λίγο πληκτικό, αλλά τα λέει συμπυκνωμένα: "Παινεύουνε τους πεθαμένους για να θάψουν τους ζωντανούς."

   Δεν με πείθεις μία.

   "Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να βρω λόγο γα τον οποίο οι ΗΠΑ θα επιχειρούσαν μια επίθεση στην Β.Κορέα."

   Και τα λες όλα.

   Διαγραφή
  2. @Σταύρο
   Νομίζω, υποβαθμίζεις το γεγονός των υπαρκτών συνθηκών ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης αλλά και μακροχρόνιου οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού σε βάρος της ΛΔ Κορέας.
   Στην επικράτεια της Ν. Κορέας ευρίσκεται εγκατεστημένη πολυπληθής "στρατιωτική αποστολή" των ΗΠΑ. Οι οποίες έχουν συνάψει ισχυρή στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Στελέχη της Νοτιοκορεατικής κυβέρνησης δηλώνουν, ευθέως, ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Κόμματος Εργατών. Και μάλιστα, ανερυθρίαστα δηλώνουν ότι προς αυτήν την κατεύθυνση "αξιοποιούνται" και οι συνθήκες αποκλεισμού. Αντιθέτως, η ΛΔ Κορέας θεωρείται κράτος συμμαχικό με Κίνα και Ρωσ. Ομοσπονδία, άρα και με συμφέροντα άκρως ανταγωνιστικά προς τις ΗΠΑ.
   Ως προς την "έλλειψη φυσικών πόρων", είμαστε βέβαιοι ή, απλώς, πιθανολογούμε;
   Όσο ικανοποιητικό βαθμό οργάνωσης και μεγέθους και αν έχει ο συμβατικός στρατός της ΛΔΚ, υστερεί οπωσδήποτε στο ενδεχόμενο επέμβασης δυνάμεων του ΝΑΤΟ, λ. χ.
   Στο ζήτημα των "εσωτερικών υποθέσεων" (κατάσταση οικονομικής βάσης και εποικοδομήματος), πολύ λίγα, συγκεκριμένα στοιχεία είναι γνωστά.

   ΚΡ.

   Διαγραφή
  3. ''Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να βρω λόγο γα τον οποίο οι ΗΠΑ θα επιχειρούσαν μια επίθεση στην Β.Κορέα''
   http://www.mining.com/largest-known-rare-earth-deposit-discovered-in-north-korea-86139/
   http://www.voanews.com/content/north-korea-rare-earths-game-changer/1832018.html

   Δεν είναι μόνο τα πετρέλαια και οι πρώτες ύλες αιτία πολέμου όμως. Γιατί να υπάρχει ένα κράτος που να αμφισβητεί την παντοδυναμία των Η.Π.Α.; Αυτό δεν δημιουργεί προηγούμενο και για άλλες χώρες; Aν μπορεί η ΒΚ, γιατί όχι και εμείς. Έχουν ξεκάθαρο συμφέρον για διάλυση της ΒΚ οι Αμερικανοί. Άλλωστε έχουν βοηθήσει και ένοπλες αραβικές οργανώσεις κάτι που βάζει την ΒΚ στον άξονα του κακού.

   '' Φυσικά αν θεωρείτε ότι είσαστε το ίδιο με τους δουλοπάροικους αγρότες της Κίνας, της Κορέας, του Βιετνάμ κλπ του προηγούμενου αιώνα είναι δικαίωμα σας , ωστόσο επετρεψτε μου να έχω διαφορετική άποψη.''
   Η κοινωνία δεν είσαι μόνο εσύ και όσοι γράφουν στο LR. Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια εγγράμματων και αγράμματων που είναι πολιτικά συγχυσμένοι, δεν γνωρίζουν πώς να διεκδικήσουν το λαϊκό τους συμφέρον. H εναλλακτική για όσους δεν γουστάρουν ''ισχυρές'' ηγεσίες είναι ο α/α χώρος και τα μέτωπα τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ.   Υ.Γ.: Τον τελευταίο καιρό, νομίζω ότι ανακαλύπτω κάτι: Ο οπορτουνισμός του 21 ου αιώνα μπορεί να φορέσει και την μάσκα του ''σταλινισμού''

   Sukhoi

   Διαγραφή
  4. Αυτοί πάντως μια χαρά λόγους βρίσκουν.
   Σταύρο, μάλλον δεν ξέρουν τι τους γίνεται εκεί στο Πεντάγωνο.

   Since the 1990s, the U.S. and South Korea have been preparing contingency plans, known as OPLAN 5029, for dealing with "sudden change" in North Korea. Although few details are publicly known, OPLAN 5029 calls for U.S. and South Korean military forces entering North Korea to secure nuclear and military facilities and provide humanitarian assistance under what is known in Washington as the responsibility to protect (R2P) concept.

   There are several obvious difficulties in carrying out OPLAN 5029, however. One is that the rapid deployment of U.S. and South Korean forces large enough to secure order might be hampered by the presence of the heavily fortified DMZ. Another is the likely hostile reaction of the North Korean population to presence of soldiers from the U.S., a country that has been demonized in the North for more than 60 years.

   ημιάγριος

   Διαγραφή
  5. @Σταύρος:
   Επειδή και πάλι κάποια πράγματα είναι πολύ χοντρά για να αφεθούν «να πέσουν κάτω»:

   Λες:
   «Και τι περίμενατε να κάνουν οι ιμπεριαλιστές? Να ασκήσουν κριτική στον σοσιαλισμό επειδή έδωσε εργασία σε όλους ή γιατί έδωσε σπίτια σε όλους ή μήπως για την δωρεάν παιδεία και υγεία κλπ.? Είναι λογικό να σε χτυπήσουν χρησημοποιόντας τα κακώς κείμενα στην εφαρμογή του σοσιαλισμου»

   Να υποθέσω δηλαδή πως τα «κακώς κείμενα στην εφαρμογή του σοσιαλισμου» είναι τα 120 σκυλάκια (Δαλματίας;) που «έφαγαν» τον θείο του Κιμ, τα 40-50 (δεν ξέρω πόσο έχει φτάσει πλέον το νούμερο) εκατομύρια που «σκότωσε» ο Στάλιν, ή πως στην ΛΔ Κορέας από την πείνα τρώνε τα μωρά τους;
   Γιατί η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αυτή είναι. Το πόσο κόπτεται να χτυπήσει τα «τα κακώς κείμενα στην εφαρμογή του σοσιαλισμου» ή να τερατολογήσει, το αφήνω στην κρίση του κάθε λογικού ανθρώπου...

   Παρακάτω:
   «Το επιχείρημα ΄΄οτι οι ΗΠΑ θα έπραταν κάτι τέτοιο μόνο και μόνο για να αλλάξουν το καθεστώς είναι λαθεμένο διότι όλοι γνωρίζουμε ότι όταν οι ΗΠΑ έπραξαν κάτι τέτοιο το 2003 στο Ιράκ ήταν για το πετρελαιο και όχι για τον Σαντάμ. Από τη στιγμη που η Β.Κορέα δεν έχει φυσικούς πόρους για πλιάτσικο και έτσι δεν έχει να φοβάται τόσο πολύ από μια είσβολή των ΗΠΑ»

   Θα υπενθυμήσω εδώ πως ούτε η Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, η Συρία, η Κούβα, ή η Παλαιστίνη με την Κύπρο, διέθεταν πετρέλαιο. Και λοιπόν;

   Διαγραφή
  6. @Σταύρος:
   Για τα περί "προσωπολατρείας" απλά θα υπεθυμήσω πως οι πρώτοι που ξιφούλκησαν εναντίον της είναι οι ίδιοι ακριβώς που στις πρόσφατες τοπικές και βουλευτικές εκλογές, γέμισαν την Αθήνα με τις φάτσες της Δούρου και του Τσίπρα αντίστοιχα. Τόσο αξιόπιστες οι κριτικές και οι αναλύσεις τους.

   Όσο για τον "ισχυρό ηγέτη", τολμάει κανείς να ισχυριστεί πως δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στο χάσιμο της ιστορικής ευκαιρίας του ΕΑΜ, η απουσία του ηγέτη του ΚΚΕ Ν.Ζαχαριάδη;
   Άλλο οι επιθυμίες μας και άλλο οι πραγματικότητα.

   Διαγραφή
  7. https://parapoda.wordpress.com/2012/12/07/%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CE%BA/


   Food for thought

   Διαγραφή
 19. Εντάξει το ότι η Βόρεια Κορέα είναι στόχος των ΗΠΑ χρόνια τώρα νομίζω είναι ψιλοδεδομένο και τους λόγους τους είπε λίγο πολύ ο Sukhoi. Δε νομίζω ότι θέλει και πολύ. Βασικά το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας όπως και της ΕΣΣΔ και άλλων δεν είναι ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε τίποτα, είναι ότι αμφισβητούν έμπρακτα την υπάρχουσα κατάσταση, δεν συνεργάζονται και δεν αφήνουν τους άλλους να κάνουν ό,τι θέλουν. Δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλους και να εξελιχθούν σε απειλή. Και όταν λέμε δε συνεργάζονται, δε συνεργάζονται, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, γιατί με αυτούς αν αρχίσεις τα ανοίγματα και τα "να τα βρούμε" τελείωσες. Θα βρουν τον τρόπο, δεν είναι να τους έχεις καμία εμπιστοσύνη. Μια ματιά στο τι έγινε στην ΕΣΣΔ νομίζω φτάνει και περισσεύει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. "Ορισμένα ΚΚ που βρίσκονται στην εξουσία στις νέες συνθήκες του 21ου αιώνα προκρίνουν τη χαλάρωση του Κεντρικού Σχεδιασμού και την ενδυνάμωση των εμπορευματοχρηματικών σχέσεων για να αντιμετωπίσουν σύγχρονα οικονομικά προβλήματα στις χώρες τους. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι αυτή η επιλογή άνοιξε το δρόμο της ανατροπής του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ."

  εγω ειμαι με τον σ.Μακη !!! ΦΑΝ του ....
  http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/06/blog-post_78.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. https://urbantimes.co/2014/05/libya-under-gaddafi/

  απο δυτικης προελευσης σαιτ,απλα μεταφερω χωρις να εχω περεταιρω πληροφοριες

  δρεπανι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. 0Ώστε δεν είναι στόχος η απόλυτη κυριαρχία του κεφαλαίου. Ώστε δεν ξαναγράφουν την ιστορία με βασικές θεωρίες 1. πως η ιστορία τελείωσε, οι ιδεολογίες πέθαναν 2. τον ολοκληρωτισμό και τη θεωρία των 2 άκρων 3. πως οι λαοί αποτελούνται από καταναλωτικά κουτορνίθια έρμαια της "φύσης τους;"

  Αυτά μας λέει ο Σταύρος. Γιατί ο Σταύρος μάσησε το κουτόχορτο πως η Β. κορέα είναι αναχρονιστική και το καθεστώς της ... βασιλικό-προσωποκεντρικό, τυραννικό, "ανελεύθερο".

  Γιατί αν τελικά η Β. Κορέα είναι όντως σοσιαλιστική χώρα, τότε η ελπίδα δε χάθηκε, υπάρχει λύση, θέλει κόπους και θυσίες... και η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι πολλαπλάσια της παράθεσης στοιχείων σε ένα μπλογκ, με τα οποία μπορούμε άνετα να βρούμε άλλοθι για να συνεχίσουμε να αράζουμε στην καναπεδάρα και να μη γίνουμε ΠΟΤΕ (φευ) Β. Κορέα.

  Και αν είναι σοσιαλιστική λοιπόν, τότε σίγουρα είναι στόχος ιμπεριαλιστών. Τότε σίγουρα πρέπει να μαυρίσει στις συνειδήσεις των λαών πριν σβηστεί από τον χάρτη, πριν δεχτεί επιθέσεις με πανέξυπνα τετραπέρατα δυτικά όπλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή