Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

Ξεκίνησε το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Ως ΑΚΕΛ είμαστε πατριωτική πολιτική δύναμη. Δε θα θυσιάσουμε τη λύση του Κυπριακού, προκειμένου να πάρουμε τη ρεβάνς για την ισοπεδωτική και αήθη επίθεση που δεχθήκαμε επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια – αντιμετωπίζουμε πολιτικά και όχι συναισθηματικά τα όσα συνέβηκαν τότε και τα όσα συμβαίνουν σήμερα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού

Στην ομιλία του στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ στο Συνεδριακό Κέντρο ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στην Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού άσκησε κριτική κατά του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του ΔΗΣΥ.

“Έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Δίχως να υπαινισσόμαστε ότι η κρίση άρχισε μόλις τότε, όλα όσα συμφώνησε η Κυβέρνηση του με την Τρόικα ενέτειναν την οικονομική ύφεση με βαρύτατες συνέπειες για το λαό. Η προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου, γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Τα σκάνδαλα, οι ιστορίες διαφθοράς και διαπλοκής και ο εξευτελισμός των θεσμών, εντείνονται δίνοντας την εντύπωση πως η κατηφόρα δεν έχει σταματημό. Η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο θυμίζει συχνά, πολεμικό τοπίο. Κυβερνητική αλαζονεία, συνθήματα και κοκορομαχίες, σε μια περίοδο που κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει η ελάχιστη συναίνεση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο. Σε αυτό το πλαίσιο επαναρχίζουν επιτέλους οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού”, σημείωσε.


Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση Χριστόφια, είπε ότι οι καλόπιστοι δεν μπορούν παρά να εντοπίσουν στη διακυβέρνηση Χριστόφια ιστορικά χαρακτηριστικά. “Επί Χριστόφια κατατέθηκαν συνενωτικές προτάσεις επί αρκετών πτυχών για την επίλυση του Κυπριακού. Ως Αριστερά σηκώσαμε τότε όλο το βάρος αυτής της υπόθεσης. Ως πραγματική πρωτοπορία αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος. Υποστηρίξαμε την προοπτική της συνύπαρξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στο κοινό τους σπίτι: την Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαστε πολύ περήφανοι γι΄αυτό.Όπως είμαστε εξίσου περήφανοι γιατί εκείνη την περίοδο ειπώθηκαν αλήθειες. Λέχθηκε ότι η Κύπρος κρύβει στα σπλάχνα της λείψανα ελληνοκυπρίων αλλά και τουρκοκυπρίων που έπεσαν θύματα του εθνικισμού. Ότι για να προχωρήσει η Κύπρος μπροστά πρέπει να ξεπεράσει την εθνοτική αντιπαράθεση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων”, πρόσθεσε.

Η διακυβέρνηση Χριστόφια, την ώρα που όπως αποδείχθηκε το οικονομικό μοντέλο των τραπεζών άγγιζε τα όρια του, είπε, άνοιξε ένα άλλο παράθυρο: αυτό της ενέργειας. “Φρόντισε μάλιστα να το θωρακίσει ως παράγοντα ειρήνης για τη χώρα και ευημερίας για το λαό. Τότε, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, χαράκτηκε γραμμή αντίστασης και προστασίας, προς όφελος των εργαζομένων και όσων είχαν ανάγκη”, ανέφερε.

Παρόλη την επίθεση που εκδηλώθηκε από την αρχή της Προεδρίας Χριστόφια, σημείωσε, δεν μπορεί κανένας να κλείσει τα μάτια μπροστά στο έργο που έγινε.

Σήμερα, συνέχισε, έχοντας μια απόσταση από εκείνη την περίοδο, μπορούμε όλοι να κάνουμε πιο ψύχραιμες και νηφάλιες εκτιμήσεις. “Τώρα όλοι ομολογούν πως ένοχος για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας δεν ήταν ο συνταξιούχος που πήρε πασχαλινό επίδομα ή ο μονογονιός που έλαβε βοήθημα. «Κάνει αρχοντοχωριατισμούς με τα τσιεκκούθκια ο Πρόεδρος Χριστόφιας…έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες στην Κύπρο όμως χαράζει οικονομική πολιτική με τον Πάμπη Κυρίτση» δήλωνε τότε με ειρωνεία ο ηγέτης του ΔΗΣΥ”, τόνισε.

Στο Κυπριακό, συνέχισε, κατασκεύασαν την αφήγηση για τα «δώρα Χριστόφια», τις «υποχωρήσεις» και τις «γενναιόδωρες προσφορές».

Σήμερα, διαπιστώνεται πως όχι μόνο δεν έγιναν υποχωρήσεις αλλά, αντιθέτως, συμφωνήθηκαν πολύ θετικές συγκλίσεις που για πρώτη φορά επιτεύχθηκαν. Όμως εκείνη την περίοδο ο Δημοκρατικός Συναγερμός για να αποσπάσει πολιτική στήριξη, θυσίασε τα πάντα στο βωμό της εξουσίας. Οι επιθέσεις τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη, ως χρήσιμο εργαλείο φθοράς της Κυβέρνησης Χριστόφια και του ΑΚΕΛ. Παρόλα αυτά το ΑΚΕΛ άντεξε. Υποστήριξε τις πολιτικές του θέσεις με συνέπεια και στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011, πέτυχε το πολύ ψηλό ποσοστό του 32,7%. Απόδειξη του πόσο βαθιά ριζωμένο είναι στη συνείδηση του κυπριακού λαού”, πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως η τραγική έκρηξη στο Μαρί απογείωσε δυστυχώς την εξαλλοσύνη της αντιπολίτευσης. Η καλλιέργεια πολιτικού μίσους από κόμματα εντάθηκε. “Έφτασε μέχρι το χυδαίο εκείνο ψέμα το οποίο ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ καταδέχονταν να προβάλουν στις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, πως δήθεν ο Πρόεδρος Χριστόφιας δε γνώριζε πού είναι το Μαρί. Την επομένη της έκρηξης υπήρχαν πρωτοσέλιδα που κατηγορούσαν απευθείας το Δ. Χριστόφια ότι ο ίδιος είχε αποφασίσει την τοποθέτηση των πυρομαχικών στο συγκεκριμένο χώρο. Άλλο πρωτοσέλιδο υποστήριζε πως είχε διαταχθεί εκκένωση της ναυτικής βάσης. Ψέματα δίχως τεκμηρίωση και πολιτική αλητεία που εκμεταλλεύθηκε τον πόνο για τους νεκρούς. Που δεν έδειξε κανένα σεβασμό στη μνήμη τους. Αυτά κυριάρχησαν πάνω από τη λογική, την αντικειμενικότητα, ακόμα και πάνω από τα ίδια τα τεκμήρια τα οποία ήταν σαφή”, πρόσθεσε.

Ως Κόμμα, συνέχισε, περάσαμε τότε πολύ δύσκολη περίοδο. “Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση πολύ καλύτερα αν δεν υπήρχε σύγχυση και στις γραμμές μας. Αν δεν υπήρχαν απόψεις όπως το να κρατήσουμε αποστάσεις από το Δ. Χριστόφια ή να παραιτηθεί αυτός από την Προεδρία. Τυχόν υιοθέτηση τέτοιων απόψεων, πέραν από ανήθικη θα ήταν και πολιτικό λάθος. Όλοι γνωρίζουμε πως ο στόχος δεν ήταν προσωπικά ο Δ. Χριστόφιας, αλλά το ΑΚΕΛ και ό, τι το Κόμμα εκφράζει και εκπροσωπεί. Εξίσου αντικομματική και εντελώς εγωκεντρική ήταν και η στάση ορισμένων που κρύφτηκαν τότε και άφησαν τους υπόλοιπους να πέσουν στη φωτιά. Στάση που τηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά. Κανενός ο εαυτός και το δημόσιο προφίλ δεν πρέπει να είναι πάνω από το Κόμμα”, συμπλήρωσε.

“Το σοκ της έκρηξης το διαδέχθηκαν απαιτήσεις από την αντιπολίτευση και τα κατεστημένα για οικονομικά μέτρα που θα πίεζαν τους εργαζόμενους. Ο στόχος ήταν πια ξεκάθαρος. Η εφαρμογή μέτρων τροϊκανής φιλοσοφίας. Εξάλλου δεν το κρύβουν σήμερα, ούτε ο Υπουργός Οικονομικών ούτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αντιθέτως επαναλαμβάνουν συνεχώς, ότι θα εφάρμοζαν τις ίδιες πολιτικές ακόμα και αν δεν τις επέβαλλε η Τρόικα. Με άλλα λόγια η επίθεση εναντίον του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ από τότε και μετά, η επίθεση που δεχόμαστε σήμερα, δεν είναι προσωπική. Είναι κατ΄εξοχήν πολιτική και ταξική. Γεμάτη φανατισμό και μισαλλοδοξία”, σημείωσε.

Η επίθεση στους χειρισμούς στο Κυπριακό, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, γνώρισε τότε νέα επίπεδα με τον κ. Αναστασιάδη να φτάνει στο σημείο να καταγγέλλει τον Δ. Χριστόφια ότι ήθελε να ενοποιήσει την Κύπρο με την Τουρκία. “Στα θέματα της οικονομίας, ακόμα και όταν οι οίκοι αξιολόγησης – τους οποίους συχνά επικαλούνται ως ευαγγέλιο – δήλωναν, κατ’ επανάληψη, ότι το βασικό πρόβλημα ήταν στον τραπεζικό τομέα, για το Δημοκρατικό Συναγερμό και τους υπόλοιπους, μοναδική έγνοια, ήταν η επίρριψη ευθυνών στον Δ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ αντί το πώς να αντιμετωπιστεί η κατάσταση”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ωστόσο πως και λάθη έγιναν και αδυναμίες και παραλείψεις υπήρξαν, όπως εξάλλου σε κάθε διακυβέρνηση.

Σήμερα όμως που τρεις-τέσσερις μεγαλοεπιχειρηματίες αποφασίζουν και η Κυβέρνηση εκτελεί, συνέχισε, ο λαός μπορεί να δει τη διαφορά. “Είναι «θύματα της κυβερνητικής προπαγάνδας» όσοι μιλούν για τις ευθύνες των τραπεζών στην κρίση, έλεγε τότε ο κ. Αναστασιάδης. Σήμερα μιλά για εγκλήματα των τραπεζών. «Το Κυπριακό δεν είναι ταράφι του Χριστόφια και του κόμματος του» έλεγε τότε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Τώρα, μετά τις προκλήσεις του Μπαρμπαρός, μιλά για την πολύ καλή διαπραγματευτική τακτική του Χριστόφια και τις ξεκάθαρες συγκλίσεις”, συμπλήρωσε.

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Νίκος Αναστασιάδης, ως ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, τονίσαμε ότι αν ακολουθούσε ορθή πολιτική στο Κυπριακό, θα στηρίζαμε τη διαπραγματευτική διαδικασία. “Όμως δε δώσαμε ούτε δίνουμε λευκή επιταγή. Θέτουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη στήριξη. Συνέπεια στις αρχές λύσης. Λύση που να αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο, να ακυρώνει τις εγγυήσεις και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα επέμβασης από ξένες δυνάμεις. Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε.

Η επιμονή μας, σημείωσε, στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που είχαν μείνει επί Δ. Χριστόφια, δεν οφειλόταν σε προσπάθεια αυτοδικαίωσης, πήγαζε μόνο από την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άρχιζε από μηδενική βάση, θα έμπαινε σε ατέρμονη διαδικασία.

Πέρασαν πέραν των δύο χρόνων από την εκλογή Αναστασιάδη, συνέχισε και μπορεί πλέον να αξιολογηθεί αντικειμενικά αν είχαμε δίκαιο ή όχι για όσα προειδοποιούσαμε. Υποδείξαμε, σημείωσε, στον Πρόεδρο ότι δεν χρειαζόταν νέο κοινό ανακοινωθέν πριν την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, αφού είχαμε τα δύο κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια – Ταλάτ, με το θετικό περιεχόμενο και δεν εισακουστήκαμε.

Σπαταλήθηκαν, συνέχισε, έξι μήνες για να καταλήξουμε σε Κοινή Διακήρυξη υποδεέστερη των κοινών ανακοινωθέντων, κυρίως στο θέμα του αδιαίρετου της κυριαρχίας. “Στη συνέχεια ο Πρόεδρος επέλεξε να προχωρήσει στη διαδικασία διερεύνησης των θέσεων της κάθε πλευράς, παρά τις προειδοποιήσεις μας. Κατέληξε εκεί που προβλέψαμε. Διεύρυνε σημαντικά το χάσμα. Τέλος, ακολούθησε ανταλλαγή εγγράφων με τις θέσεις των δύο κοινοτήτων σε όλα τα κεφάλαια, που απλώς επιβεβαίωσε και γραπτώς το χάσμα, δίνοντας τη δυνατότητα στον κ. Έρογλου να επαναφέρει απαράδεκτες θέσεις. Στη συνέχεια συμφωνήθηκε να συζητήσουν οι δύο ηγέτες ανεπίλυτα βασικά θέματα και έπειτα να ακολουθηθεί διαδικασία πάρε-δώσε. Διαδικασία ανερμάτιστη τολμώ να πω. Για να συζητηθούν τα ανεπίλυτα βασικά θέματα πρέπει προηγουμένως να συμφωνηθεί ποια είναι λυμένα. Επιπλέον, με τόσο μεγάλο χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών, πώς θα μπαίναμε σε διαδικασία πάρε – δώσε;”, διερωτήθηκε.

Στον τερματισμό της NAVTEX, σημείωσε, συνέβαλε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος, έστω και αργοπορημένα, αποδέχθηκε τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ για τις θαλάσσιες ζώνες και τους φυσικούς πόρους και Χριστόφια – Έρογλου για τον καταμερισμό των ομοσπονδιακών εσόδων. Σε συνδυασμό με την αναστολή των ερευνητικών γεωτρήσεων, για τεχνικούς λόγους και την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, δημιουργήθηκαν συνθήκες που επέτρεψαν την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Η ανάδειξη του Μουσταφά Ακκιντζί ως νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά θετική εξέλιξη, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα κριθεί από τις θέσεις που θα καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί , είπε, ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας για λύση και καθήκον μας είναι να το αξιοποιήσουμε – έχουμε ενώπιον μας μια ευνοϊκή συγκυρία και οφείλουμε οι πολιτικές ηγεσίες να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.

“Το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι συγκλίσεις και να προχωρήσουν οι συνομιλίες με έμφαση στα εκκρεμούντα, βασικά, θέματα. Με αυτό τον τρόπο θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και θα αποφευχθούν αχρείαστες περιπέτειες. Πιστεύουμε ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί και θέλει και μπορεί να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αν καταφέρουμε να φθάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας σε αυτά τα ζητήματα, τότε θα θέσουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Όλοι γνωρίζουν ότι στα θέματα της ασφάλειας, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων αλλά και του εδαφικού, είναι η Τουρκία που αποφασίζει. Αυτή θα πρέπει να υποχωρήσει για να φτάσουμε σε συμφωνία. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία στην εσωτερική πτυχή θα φανεί αν είναι έτοιμη να το πράξει.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά ο Πρόεδρος να εισακούσει τις συνετές και δικαιωμένες από την ίδια τη ζωή, εισηγήσεις μας και να μπει επιτέλους σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ελπίζουμε ότι θα αφήσει πίσω του, μια για πάντα τις προεκλογικές του εξάρσεις. Ότι δε θα επιτρέψει να τον αυτοεγκλωβίσουν. Τα πρώτα μηνύματα από τις μέχρι στιγμής συναντήσεις είναι ενθαρρυντικά. Ελπίζουμε ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη και ο κ. Αναστασιάδης θα λειτουργήσει με συνέπεια σε αρχές, συλλογικότητα και σοβαρότητα. Ευχόμαστε να τιμήσει τουλάχιστον ένα του «δεσμεύομαι». Αυτό για την επανένωση του τόπου”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως οι εκλογολόγοι του μέλλοντος θα εξετάζουν την προεκλογική εκστρατεία του κ. Αναστασιάδη ως μία από τις κορυφαίες εκστρατείες εξαπάτησης των ψηφοφόρων. «Σε ένα χρόνο τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Δεν υπόσχομαι. Δεσμεύομαι», ήταν η δήλωση του κ. Αναστασιάδη την Πρωτοχρονιά του 2013. Μέσα σε τρεις εβδομάδες από την εκλογή του, άρχισαν να ξηλώνονται μία- μία οι δεσμεύσεις.

“Ο προεκλογικός κ. Αναστασιάδης έλεγε ότι είχε έτοιμο διακρατικό δάνειο και τις απαραίτητες διασυνδέσεις για να κερδίσει χρόνο και να διαπραγματευτεί με την Τρόικα. Ο μετεκλογικός βρέθηκε, όπως είπε, με το πιστόλι στον κρόταφο και αποδέχτηκε το κούρεμα καταθέσεων. Ο προεκλογικός κ. Αναστασιάδης έταζε βελτίωση των όρων του μνημονίου προς όφελος των εργαζομένων. Ο μετεκλογικός δηλώνει πως «πιθανότατα οι εργαζόμενοι να μην είναι πλήρως αμειβόμενοι αλλά συνεισφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό», αδιαφορώντας για το πώς μπορεί να βγει ο μήνας με μισθό 400 ευρώ. Ο προεκλογικός κ. Αναστασιάδης υποσχόταν στους συνταξιούχους ότι δεν θα γινόταν καμία αποκοπή στις συντάξεις. Ο μετεκλογικός απλώς κρύβεται και αφήνει τους υπουργούς του να πετσοκόβουν συντάξεις και επιδόματα. Ο προεκλογικός κ. Αναστασιάδης δεσμευόταν με την υπογραφή του προς τους εργαζόμενους των Οργανισμών Δημόσιας Ωφελείας ότι δεν θα προχωρούσε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο μετεκλογικός παριστάνει πως δεν ακούει τον Υπουργό του των Οικονομικών να λέει πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολιτική τους άποψη και όχι οικονομική μας υποχρέωση”.

Παρόλα αυτά, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σήμερα δηλώνει πως δε μετανιώνει για τις αποφάσεις του. Δήλωση τραγική, γιατί φανερώνει πως οι κυβερνώντες ζουν σε άλλο κόσμο. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου, η κατάσταση για την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία είναι αδιέξοδη. Οι άνεργοι είναι σταθερά πάνω από το 16%. Για πρώτη φορά η εκροή εργατικού δυναμικού προς το εξωτερικό ξεπερνά την κάθοδο μεταναστών στην Κύπρο. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από 30%. Η φτώχεια πλησιάζει το 29%. Το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων μειώθηκε πέραν του 30%. Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη στέγαση, πολύ απλά δε λαμβάνεται υπόψιν μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών.

Αυτή η εικόνα δεν μπορεί να ανατραπεί όσο η Κυβέρνηση εξακολουθεί να βαδίζει στο μονόδρομο των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας. Ούτε μπορεί να αλλάξει όσο επιδεικνύεται πλήρης αδράνεια και ξήλωμα των σχεδιασμών που έγιναν από τη διακυβέρνηση Χριστόφια για την εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου. Προεκλογικά ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε για εθνική στρατηγική αξιοποίησης του Φυσικού Αερίου, με χρονοδιάγραμμα το οποίο θα ακολουθείτο κατά γράμμα. Δύο χρόνια μετά, η ΚΡΕΤΥΚ διαλύθηκε. Η δημιουργία τερματικού στο Βασιλικό εγκαταλείφθηκε. Η Κύπρος σταμάτησε να θεωρείται το ιδανικό περιφερειακό κέντρο υγροποίησης και εξαγωγής Φυσικού Αερίου στις παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση διαβουλεύεται με την Τρόικα για τα ενεργειακά ζητήματα, πίσω από κλειστές πόρτες. Δίχως κανένας να γνωρίζει τι συζητείται”, σημείωσε.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα αξιοκρατίας, θεσμών και διαφάνειας, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, δίνεται πολλές φορές η εντύπωση πως επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη πέρασε ένας τυφώνας και τα ισοπέδωσε όλα.

“Τόσο καιρό μετά και ακόμη επιστρατεύονται ψέματα για το ποιος συμφώνησε στο κούρεμα καταθέσεων. Για το πώς εκατομμύρια ευρώ φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα και από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου. Δικηγορικά γραφεία ερίζουν για την πελατεία και τα συμφέροντα τους. Χαμένοι φάκελοι και χαμένα συμβόλαια. Οι δε θεσμοί της δικαιοσύνης στην Κύπρο γνωρίζουν σήμερα τη χειρότερη εποχή τους. Ακόμα και εκείνη η Διερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, που δήθεν θα απέδιδε ευθύνες, αποδείχθηκε ένα καλοστημένο επικοινωνιακό τρικ που κατέληξε σε φιάσκο. Άριστοι των αρίστων που διορίστηκαν και τελικά εξέθεσαν και τον Πρόεδρο για τις επιλογές του και τους ίδιους τους θεσμούς που τους εμπιστεύθηκε. Ακυβερνησία σε αρκετούς τομείς και ένας Πρόεδρος αδύναμος να αντιμετωπίσει την κατάσταση”.

“Πώς να μην καταρρακωθεί η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στον πολιτικό κόσμο με όλα αυτά; Πώς να πιστέψουν οι πολιτικές δυνάμεις ότι ο Πρόεδρος εννοεί όσα λέει για συλλογικότητα και διαβούλευση, όταν με τη συνενοχή ή την ανοχή του διαλύει κάθε δυνατότητα συνεννόησης; Όταν επιτρέπει στην Κυβέρνηση να λειτουργεί με το δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»; Όταν η Βουλή περιφρονείται στην κυριολεξία προκειμένου να περάσει ετσιθελικά η Κυβέρνηση τις θέσεις της, χωρίς διάλογο, δίχως συνεννόηση; Όταν όλη η Κύπρος παρακολουθεί εμβρόντητη το πώς στήνονται δίκες, μέχρι και το πώς πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται σε στημένους αγώνες ποδοσφαίρου; Όταν η ιστορική αλήθεια για το τι έγινε το 1974 θάβεται σήμερα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της προδοσίας που για να ξεφορτωθούν τις ενοχές τους εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα;”, διερωτήθηκε.

Ανέφερε πως την ώρα που άλλα κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία επί οικονομικής κρίσης καταποντίζονταν, το Κόμμα μας εξερχόταν από τη μάχη των Προεδρικών Εκλογών με τον υποψήφιο που υποστήριζε μόνο του, να έχει συγκεντρώσει ποσοστό της τάξης του 42,5% τη δεύτερη Κυριακή και 27% την πρώτη ενώ στις Ευρωεκλογές του 2014 συγκεντρώθηκε περίπου το ίδιο ποσοστό.

Αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ είπε πως “πρέπει να βγούμε μπροστά. Σε μια πορεία. Στο ίδιο βήμα. Όλοι. Εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, νέοι, γυναίκες, διανοούμενοι. Να ενωθούμε μαζί με την κοινωνία που πλέον μπαίνει μπροστά. Από αυτή την υπόθεση δε μπορούν να απουσιάζουν ανθρώποι-σύμβολα της εποχής μας: οι ανθρώποι των γραμμάτων και των τεχνών. Άνθρωποι που υπηρέτησαν τον πραγματικό πλούτο του ανθρώπινου μυαλού με αυταπάρνηση και σήμερα εισπράττουν για ευχαριστώ από την πολιτεία την περιφρόνηση”.

ΠτΔ: Δεν πρόκειται να βάλω λάδι στη φωτιά…

Σε δηλώσεις κατά την αποχώρηση του από το Συνεδριακό Κέντρο και απαντώντας στις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο ΠτΔ είπε ότι ο τόπος χρειάζεται την ενότητα και τη συνεργασία όλων μας.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά την ομιλία του απόψε στο 22ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρέστη στο Συνέδριο, είπε χαριτολογώντας ότι «άκουσα ότι θα ήταν με πολύ πολιτισμό που θα γινόταν. Διερωτώμαι αν δεν υπήρχε και ο πολιτισμός τι θα άκουα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να βάλω λάδι στη φωτιά και να δημιουργήσω συνθήκες αντιπαράθεσης.

Ο τόπος θέλει και χρειάζεται την ενότητα, τη συνεργασία όλων μας. Η καλόπιστη κριτική πάντοτε είναι καλοδεχούμενη και πιο πειστική. Η μηδενιστική κριτική και ιδιαίτερα οι μηδενιστικές επιθέσεις δεν νομίζω να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Τίποτα πέραν αυτού».

Με την κατάθεση εισηγητικής ομιλίας από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, στην παρουσία εκατοντάδων αντιπροσώπων από όλη την κομματική βάση στην Κύπρο και τα παραρτήματα του εξωτερικού, άρχισε τις εργασίες του το 22ο Τακτικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

47 σχόλια:

 1. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον Προσυνεδριακό διάλογο που έγινε για το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ (7 τοποθετήσεις): http://www.akel.org.cy/?cat=59#.VXClMRyCXAg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εδώ, μπορείτε να διαβάσετε τις θέσεις της ΚΕ προς έγκριση από το Συνέδριο: http://www.akel.org.cy/?page_id=5773#.VXCl8hyCXAh

   Διαγραφή
  2. Αυτό (οι 7 τοποθετήσεις!!!!!) είναι το σύνολο του προσυνεδριακού διαλόγου του ΑΚΕΛ;

   Διαγραφή
  3. 7 τοποθετήσεις...;

   @ψηρίς

   Διαγραφή
 2. Αντωνη διαβαζοντας τις θεσεις αλλα και τον προσυνεδριακο διαλογο τα συμπερασματα που βγαζω ειναι.
  1)Οτι στο ΑΚΕΛ υπαρχουν ακομα συνεπεις δυναμεις χωρις ωστοσο να ξερω το συαχετισμο δυναμης και τι περιθωρια εχουν να καθορισουν την πολιτικη του ΑΚΕΛ.
  2)Το ΑΚΕΛ παρα το οτι ρεπει προς το ρεφορμισμο και εχει καραμπινατες συγχυσεις αδυναμιες στην αναλυση του πχ για την ΕΕ, το κρατος, τα ιδια τα λενινιστικα χαρακτηριστικα του κομματος κλπ σιγουρα δεν μπορω να το τσουβαλιασω με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και νομιζω οτι η κατευθυνση του ειναι προς τα κει. (Ειναι παρατηρητης στις συνεδριασεις του ΚΕΑ νομιζω) Ισως στα μποσικα που κραταει σε οτι αφορα αναφορες σε σοσιαλισμο,κοινωνικοποιηση μεσων παραγωγης επικληση στους κλασσικους και υπερασπιση ως ενα βαθμο του ρολου της ΕΣΣΔ να εχει να κανει με τις βαθιες ριζες που εχουν αυτα σε κομματι του ΑΚΕΛ και του κυπριακου λαου.

  Παντως νομιζω η αναλυση πολιτικων και οικονομικων εξελιξεων που γινεται στις θεσεις ειναι φτωχη ,περα απο το οτι μπαζει, για θεσεις συνεδριου. Ενω περιμενα κατι πιο εκτενες για το διεθνες κινημα καθως περα απο αναφορες του τι κανει το ΑΚΕΛ και σε τι συσπειρωσεις συμμετεχει θα ηθελα να διαβασω τη γνωμη του για το ΔΚΚ, για την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ των ΚΚ και για τις σχεσεις του με το ΚΚΕ συγκεκριμενα καθως οι σχεσεις Ελλαδας -Κυπρου και κατ'επεκταση ΚΚΕ-ΑΚΕΛ δεν ειναι απλα στενες. Αλλα πολυ ιδιαιτερες λογω ιστορικων καταβολων. Δε μιλαμε για φιλικες χωρες αλλα για τον ιδιο λαο σε ενα βαθμο (γλωσσα, παραδοση, ηθη, εθιμα, ακομα και το οτι Ελληνες στρατιωτες υπηρετουν εκει ΕΛΔΥΚ.)

  Ποια η γνωμη σου?

  ratm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η γνώμη μου είναι ότι μπορεί αυτό το συνέδριο να οδηγήσει σε καποιες εξελίξεις. Κατά τα άλλα, θα πω απλώς ότι η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ έχει τρομακτικές συνέπειες για τα ΚΚ και ΕΚ κόμματά της.

   Θα πρότεινα μελέτη του υλικού του ΑΚΕΛ προσεκτικά. Για την προσυνεδριακή κατάσταση, μπορείτε να ενημερωθείτε από τα κυπριακά ΜΜΕ.

   Αυτά.

   Διαγραφή
 3. TO AKEΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

  ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΟΚ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ "ΡΕΑΛΙΣΜΟ".

  ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

  http://902.gr/eidisi/politiki/68891/o-hairetismos-toy-gg-tis-ke-toy-kke-d-koytsoympa-sto-22o-synedrio-toy-akel

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Παπουτσωμενος Γατος5 Ιουνίου 2015 - 9:32 μ.μ.

  Επιβαλλεται οι κομμουνιστες της Κυπρου να κοψουν καθε σχεση με το κομμα αυτο.Ειναι τελειωμενη υποθεση εδω και πολλα χρονια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Παπουτσωμενος Γατος:
   Μήπως εκείνο που επιβάλεται (λέω εγώ) είναι να αφήσουμε τους Κύπριους κομμουνιστές να αποφασίσουν οι ίδιοι το τι θα κάνουν και το τι δεν θα κάνουν;

   Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως οι επιλογές τους δεν θα κριθούν τελικά, όπως άλωστε όλων μας.

   Διαγραφή
 6. Δύο σχόλια εξ αφορμής των όσων λέχθηκαν σε κάποιες από τις πιο πάνω παρεμβάσεις:

  1. Οι τοποθετήσεις στον Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο για το 22ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ ήταν όντως πολύ περιορισμένες, (μόλις 7!)... Κι αυτό ομολογουμένως αποτελεί ένα σοβαρό διαχρονικό μειονέκτημα των συνεδρίων του ΑΚΕΛ, (απουσιάζει η ανάπτυξη πολιτικών θέσεων μέσα από τη ζύμωση τους που μπορεί να γίνει με την ελεύθερη έκφραση κι ανταλλαγή τους μέσα από ένα δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο), όμως αυτό είναι κάτι που παρατηρείται στο Κόμμα εδώ και πολλά χρόνια.
  Να σημειώσω πάντως ότι, σε αντίθεση με τις περιορισμένες συμμετοχές στο προσυνεδριακό διάλογο, στο ίδιο το Συνέδριο υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από συνέδρους να λάβουν μέρος στις συζητήσεις των τριών θεματικών ενοτήτων που απασχόλησαν το Συνέδριο. Μίλησαν συνολικά πέραν των 100(!) συνέδρων (αρκετοί μάλιστα ήταν ιδιαίτερα κριτικοί πάνω σε κάποια ζητήματα, όπως για τη φυσιογνωμία του Κόμματος, τις πολιτικές του σε σχέση με την οικονομική κρίση, τη στάση του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς και μηχανισμούς της), ενώ κάπου 30 άλλοι κατάθεσαν τις ομιλίες τους. Ο αριθμός των ομιλητών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με άλλα συνέδρια (όπου συνήθως μιλούσαν, ή κατάθεταν τις ομιλίες τους γύρω στ 60 άτομα), ενώ πολλοί άλλοι μίλησαν στις ειδικές συνόδους για τις καταστατικές αλλαγές και για την έγκριση της Πολιτικής Απόφασης.
  Σχεδόν όλες οι σύνοδοι του Συνεδρίου, πλην της εκλογικής, ήταν ανοικτές και μεταδίδονταν απ’ ευθείας μέσω διαδικτύου, οπόταν κάποιος μπορεί να ανατρέξει στα όσα έγιναν και λέχθηκαν στο Συνεδριο.

  2. Προς τους ΘΕΡΣΙΤΗ, Cos και Παπουτσωμενο Γατο: Δεν νομίζετε ότι για να διαλυθεί ένα ιστορικό κόμμα της Αριστεράς και μάλιστα με διαχρονικά μεγάλη εκλογική δύναμη, πρέπει να εκλείψουν και οι λόγοι που υπαγόρευσαν την ίδρυση του και το καθιέρωσαν στην πολιτική ζωή ενός τόπου; Υποκλίνομαι στη διαλεκτική, αλλά και στην εμπάθεια σας! Σ’ αντίθεση πάντως με τις δικές σας, πραγματικά σοφή είναι η τοποθέτηση του Trash, που λέει «να αφήσουμε τους Κύπριους κομμουνιστές να αποφασίσουν οι ίδιοι το τι θα κάνουν και το τι δεν θα κάνουν»...

  Τ.Δ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, πραγματικά χρησιμότατο σχόλιο.

   @ψηρίς

   Διαγραφή
  2. Προφανώς ο φίλος ΤΔ είτε ήταν σύνεδρος είτε το παρακολούθησε διαδυκτιακά. Αλλά πρέπει να παρακολούθησε άλλο συνέδριο από εμένα. Όντως μίλησαν περίπου διπλάσιοι σύνεδροι από προηγούμενα συνέδρια αλλά αυτό δε λέει τίποτα από μόνο του. Το επίπεδο των περισσότερων ομιλιών ήταν πολύ χαμηλό (περισσότερο αοριστολογίες και αερολογίες παρά ουσία). Είναι επίσης γεγονός ότι το 80% αυτών που μίλησαν (και οι αοριστολογίες που είπαν) ουσιαστικά έκαναν προεκλογική του εαυτού τους για την εκλογή τους στην νεα Κ.Ε.

   Enrique Lister

   Διαγραφή
  3. απο την μερια μου εχω να πω δυο πραγματα.
   δεν εχω παρακολουθησει το συνεδριο, δεν εχω διαβασει τις θεσεις.
   εχω μιλησει και εχω διαβασει γενικα θεσεις του ΑΚΕΛ.
   το κομμα εξελισεται σε συριζα -αν δεν εχει γινει ηδη- με γοργους ρυθμους!
   μια τετοια πορεια σε συνεδριο αλλαζει μονο με κοσμογονικα πραγματα! προφανως δεν εχει ερθει η ωρα να γινει αυτο ακομα!

   τα περι ιστορικου κομματος και το οτι ειναι κριμα να διαλυθει, τα ακουω βερεσε.
   να διαλυθει ιστορικο κομμουνιστικο κομμα θα αισθανομουν ασχημα, αλλα αν το ειχε παρει η κατω βολτα (ιδεολογικα), καλως να διαλυθει να μη μαγαριζει το ονομα!
   το ΑΚΕΛ οντως δημιουργηθηκε κατω απο συγκεκριμενες συνθηκες και εποχες για να εξυπηρετησει συγκεκριμενο σκοπο (σοσσιαλισμο).
   δυστηχως ομως ενω οι αντικειμενικοι λογοι υπαρξης του υπαρχουν ακομα, το υποκειμενο του ρεπει προς αλλες κατευθυνσεις.
   πολλοι απο το ΑΚΕΛ θα επρεπε να το ειχαν εγκαταλειψει οικιοθελως για να μην το μαγαριζουν!
   Αν το ΚΚΕ επαιρνε τις θεσεις του ΑΚΕΛ, θα στεναχωριοταν κανενας συνεπης κομμουνιστης αν επνεε τα λησθια;;;;;
   η δικαιολογια οτι εχει ψηλα εκλογικα ποσοστα ειναι τουλαχιστον χωρις ουσια. και ο συριζα εχει ψηλα εκλογικα ποσοστα (οχι παραδοσιακα, οκ), αλλα τι σημαινει αυτο; οτι θα πρεπει η εργατικη ταξη να λυπαται να το μαυρισει για να μην χαθει;;;;;

   Διαγραφή
  4. και κατι ακομα! κομμουνιστικο/εργατικο κομμα με συνεδριο happening στο διαδυκτιο και ανοιχτες!!!!;;;; διαδικασιες δεν υπαρχει απλα!
   γιατι το ονομασαν συνεδριο και οχι σουαρε;

   Διαγραφή
  5. Αν και καταλαβαίνω πολύ καλά την οπτική και τη θέση απο την οποία γίνεται η κριτική στο ΑΚΕΛ απο ένα φίλο του ΚΚΕ, θα πρότεινα αυτοσυγκράτηση στους χαρακτηρισμούς.
   Προφανώς σε χώρα με το 40% του εδάφους της υπο κατοχή και παρουσία υπεράριθμης στρατιωτικής δύναμης στο κατεχόμενα, δεν υφίστανται οι ίδιες συνθήκες, το ίδιο έδαφος για μία οποιαδήποτε τακτική όπως πχ στην Ελλάδα.

   Το γεγονός οτι το ΑΚΕΛ έχει μετατραπεί σε ρεφορμιστικό κόμμα -κατά τη γνώμη μου- (και η μετατροπή τούτη έχει γίνει χρόνια - θυμάμαι το Χριστόφια να δίνει διαπιστευτήρια στους Ευρωπαίους λέγοντας οτι ο σοσιαλισμός δεν είναι του παρόντος) δε συνάδει με τη στενή σχέση που έχει με το ΚΚΕ -με μιά πρώτη ματιά-, έτσι δεν είναι;
   Και όμως, κάτι θα υπάρχει.

   Προσωπικά, βλέπω το ΑΚΕΛ και ως ανάχωμα για εθνικιστική έξαρση στο νησί - που μπορούν πολύ εύκολα να τη ξαναδημιουργήσουν και να την αξιοποιήσουν κατα το δοκούν οι πάσης φύσεως καλοθελητές. Και χωρίς να είμαι διαβασμένος πάνω στο θέμα της Κύπρου, πιστεύω οτι έχει ήδη επιτελέσει το ρόλο του στο ζήτημα.

   Χαΐνης

   Διαγραφή
  6. η κυβερνηση του ακελ εδωσε την καλυτερη πασα στους ακροδεξιους κυπραιους, εκανε οτι καλυτερο μπορουσε για να απαξιωσει και στη κυπρο την εννοια της αριστερας.
   προφανως και εκει μεσα εχει ακομα κομμουνιστες και σε αυτους απευθυνεται το ΚΚΕ

   Διαγραφή
  7. Εγώ χωρίς να πάρω θέση και πάλι, απλά θα υπενθυμίσω τον χαιρετισμό του ΓΓ του ΚΚΕ στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, που πόσταρα παραπάνω.

   Ο Δ.Κουτσούμπας απευθήνεται στους συνέδρους με τον χαρακτηρισμό "σύντροφοι".
   Και όσοι έχουν και μικρή έστω σχέση με το ΚΚΕ, γνωρίζουν πως η προσφώνηση αυτή είναι "ακριβή" και δεν χρησιμοπιείται, ούτε εύκολα, ούτε χωρίς σοβαρό λόγο.

   Διαγραφή
  8. προφανως! τι θα ελεγε "συντροφοι" αλλα απευθυνομαι μονο σε οσους ειναι και οχι σε οσους εχουν γινει τσιπρας;
   προφανως και διεξαγεται παλη μεσα στο ακελ και καλο θα ειναι οι συνεπεις δυναμεις να κρατησουν και το ονομα.
   πολλοι μπορει να εχουν και αυταπατες οπως και τοτε που πιστευαν οτι ο γκορμπατσωφ φερνει τη περεστροικα για ποιο "πολυ"σοσσιαλισμο

   Διαγραφή
  9. @modesto:
   Εκείνο που λέω είναι πως δεν μπορεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να αποκαλεί τα μέλη ενός αδελφού κόμματος "συντρόφους", και οπαδοί του ΚΚΕ να λένε δημόσια για το ίδιο κόμμα "διαλύστε το ρημάδι να ησυχάσουμε κωλοΠΑΣΟΚια", ούτε να το χλευάζουν και να το απαξιώνουν.
   Κριτική βεβαίως να γίνει και στο ΑΚΕΛ και σε όλους.
   Αλλά στο πνεύμα του διεθνισμού και του σεβασμού στα αδελφά κόμματα.
   Και δεν βλέπω το πνεύμα που εκφράστηκε σε κάποια σχόλια εδώ (και δεν αναφέρομαι μόνο ούτε κυρίως σε εσένα) να είναι ακριβώς αυτό.

   Για αυτό σχολίασα.

   Διαγραφή
  10. @modesto:
   Υ.Γ.
   "προφανως! τι θα ελεγε "συντροφοι" αλλα απευθυνομαι μονο σε οσους ειναι και οχι σε οσους εχουν γινει τσιπρας;"

   Θα μπορούσε να προσφωνήσει με τον όρο "συναγωνιστές', "αγαπητοί φίλοι" ή ακόμη και "κύριοι σύνεδροι", εάν έκρινε πως δεν απευθήνεται εν συνόλω σε συντρόφους.
   Δεν το έκανε.

   Διαγραφή
  11. Παντως αν το ΑΚΕΛ δεν ειχε την ιστορια που εχει και δεν ηταν και το μονο κομμα της Κυπρου με κομμουνιστικες αναφορες και απηχηση , δε νομιζω να αντιμετωπιζονταν απο το ΚΚΕ διαφορετικα απ'οτι το ΚΚ Ισπανιας ή το ΚΚ Γαλλιας...
   Οι θεσεις και η πολιτικη του ΑΚΕΛ ειναι σοσιαλδημοκρατικες απλα ειναι πολυ ιδιαιτερη περιπτωση η Κυπρος και το ιδιο το ΑΚΕΛ.

   ratm

   Διαγραφή
  12. θα συμφωνησω με τον ratm!
   απλα trash επειδη τους εχω ζησει απο κοντα και εχω ζησει και την αντιμετωπιση ακελιτων απεναντι σε ελλαδιτη με ριζοσπαστη στο χερι, για αυτο μιλαω ετσι.
   υπηρχαν και πολλοι (μεγαλοι σε ηλικια και εδονιτες κυριως) που παλι ηταν θερμοι απεναντι μου, αλλα η πλειοψηφια ηταν αρνητικη

   Διαγραφή
  13. Πρέπει να σκεφτείτε και κάτι ακόμη.
   Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί.
   Είναι πολύ δύσκολη η απάντηση στην ερώτηση αν μπορεί στην Κύπρο να σταθεί σοσιαλισμός ως μόνη μία χώρα. Αν βάλουμε δε στην κουβέντα και τον ελέφαντα που είναι στο δωμάτιο, δηλαδή την στρατιωτική εισβολή και κατοχή του 40% των εδαφών του νησιού, πάει βόλτα η κουβέντα...
   Οπότε, καταρχήν, δεν μπορούμε να κρίνουμε την κατάσταση στην Κύπρο, βάσει των ελληνικών δεδομένων, συνεπώς ούτε το κάθε ΑΚΕΛ.

   @ψηρίς

   Διαγραφή
  14. Τα σχόλια που ακολούθησαν εξ αφορμής της πιο πάνω πρώτης μου παρέμβασης (τα πιο πολλά πικρόχολα και μακράν των κυπριακών πραγματικοτήτων) με αναγκάζουν να επανέλθω για κάποιες διευκρινήσεις κι ανταπαντήσεις...

   1. Κατ’ αρχάς να σημειώσω, με βάση τα λεχθέντα κάποιων, ότι αυτοί χαμπάρι δεν έχουν από κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της Κύπρου. Η μηχανιστική επεξήγηση των εξελίξεων και των καταστάσεων στην Κύπρο με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ΟΥΔΟΛΩΣ βοηθά στην εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων... Λόγου χάριν ο σχολιογράφος modesto αναφέρεται σε «εργατικη ταξη» [της Κύπρου], όταν η εργατική τάξη στην Κύπρο (με την κλασική έννοια του όρου) είναι πολύ περιορισμένη... Το ΑΚΕΛ εκπροσωπεί πολιτικά κυρίως τα μικρομεσαία στρώματα, αλλά δεν έχει πάψει να ονομάζεται κόμμα Κομμουνιστικό και να έχει τον Μαρξισμό-Λενινισμό ως την ιδεολογία του... Γι’ αυτό και θεωρώ διαλεκτικότατες τις τοποθετήσεις των σχολιογράφων Trash (ότι «κριτική βεβαίως να γίνει και στο ΑΚΕΛ [...] αλλά στο πνεύμα του διεθνισμού και του σεβασμού στα αδελφά κόμματα»] και του Χαΐνη (ότι «προφανώς σε χώρα με το 40% του εδάφους της υπο κατοχή και παρουσία υπεράριθμης στρατιωτικής δύναμης στο κατεχόμενα, δεν υφίστανται οι ίδιες συνθήκες, το ίδιο έδαφος για μία οποιαδήποτε τακτική όπως πχ στην Ελλάδα»)…

   2. Αν «οι θεσεις και η πολιτικη του ΑΚΕΛ ειναι σοσιαλδημοκρατικες», όπως γράφει ο σχολιογράφος ratm (και που σε πολλά ζητήματα όντως και είναι!), γιατί δεν κρίνονται (αυτές οι θέσεις και πολιτικές) στη βάση του κοινωνικοοικονομικού, πολιτικού και ιστορικού πλαισίου [δηλ. σε [ποιες «συνθήκες» και ποιο «έδαφος»] μέσα στα οποία κινείται και δρα το ΑΚΕΛ, καθώς και στη βάση ποιους (ποιες κοινωνικές τάξεις και διαστρωματώσεις) εκφράζει πολιτικά το ΑΚΕΛ;

   Τ.Δ.

   Διαγραφή
  15. 3. Προς σχολιογράφο Enrique Lister (κυρίως): Δεν καταλαβαίνω και δεν μπορώ να ξέρω τι έχει κατά νουν ο συγκεκριμένος σχολιογράφος ήταν λέει πως «το επίπεδο των περισσότερων ομιλιών ήταν πολύ χαμηλό (περισσότερο αοριστολογίες και αερολογίες παρά ουσία)») [γιατί δεν παραθέτει και συγκεκριμένα παραδείγματα;] κι ούτε επεξηγεί πώς έβγαλε το συμπέρασμα ότι «το 80% αυτών που μίλησαν (και οι αοριστολογίες που είπαν) ουσιαστικά έκαναν προεκλογική του εαυτού τους για την εκλογή τους στην νεα Κ.Ε.»... Όσοι μίλησαν εκλέχτηκαν και στην νέα Κεντρική Επιτροπή; Γνωρίζει ότι στη νέα Κ.Ε. υπάρχουν και νέα μέλη από τα κατώτερα στελέχη του Κόμματος που δεν μίλησαν καθόλου στο Συνέδριο; Προφανώς είναι ο ίδιος σχολιογράφο Enrique Lister που αοριστολογεί, ή που «παρακολούθησε [είτε διαδικτυακώς είτε άλλως πως] άλλο συνέδριο»... Δεν είδε κριτικές τοποθετήσεις συνέδρων πάνω στα ζητήματα της φυσιογνωμίας και των πολιτικών επιλογών και αποφάσεων του ΑΚΕΛ; Εδώ σύνεδρος βγήκε και είπε σε ομιλία του ότι η απόφαση για διεκδίκηση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Δημ. Χριστόφια το 2008 ήταν λανθασμένη, ενώ μερικοί άλλοι επέκριναν τις θετικές ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μνημονιακά νομοσχέδια και για τον Συνεργατισμό... Ήταν αυτά αοριστολογίες; [Πολλά είναι που ειπώθηκαν, αλλά δεν είναι της ώρας]...

   Τ.Δ.

   Διαγραφή

  16. 4. Προς σχολιογράφο modesto (πιο αναλυτικά):
   - Αναφέρθηκα μεν στο ΑΚΕΛ ως ιστορικό κόμμα της κυπριακής Αριστεράς, αλλά πουθενά δεν έχω πει ότι «ειναι κριμα να διαλυθει», γι’ αυτό ας αφήσουμε τα βερεσέδια στην άκρη... Να επαναλάβω αυτό που είπα και πιο πάνω και το οποίο αποτελεί μαρξιστική υλιστική θέση: Για να διαλυθεί ένα ιστορικό κόμμα της Αριστεράς και μάλιστα με διαχρονικά μεγάλη εκλογική δύναμη, πρέπει να εκλείψουν και οι λόγοι (η «ανάγκη» και η «οργή») που υπαγόρευσαν την ίδρυση του και το καθιέρωσαν στην πολιτική ζωή ενός τόπου και το ‘καναν ιστορία... Μόνο δικτάτορες επιχειρούν να διαλύσουν αριστερά κόμματα. Κι αν χρειάζεται να ιδρυθεί άλλο κόμμα για να εκπροσωπεί ξεκάθαρα την εργατική τάξη αυτό θα το επιβάλει η ίδια η ζωή κι όχι οι όποιες ντιρεκτίβες, αντιπάθειες και ευσεβοποθισμοί... Κι όπως τελικά παραδέχεται και ο ίδιος «μια τετοια πορεια σε συνεδριο αλλαζει μονο με κοσμογονικα πραγματα»...

   - Μπορεί να μάς εξηγήσει ο σχολιογράφος modesto πως «η κυβερνηση του ακελ εδωσε την καλυτερη πασα στους ακροδεξιους κυπραιους, εκανε οτι καλυτερο μπορουσε για να απαξιωσει και στη κυπρο την εννοια της αριστερας»;

   - Πάντως (για αν συμφωνήσω και σε κάτι με τον σχολιογράφο modesto) θα ‘θελα να μεταφέρω κι εγώ τον προβληματισμό και τις επιφυλάξεις μου κατά πόσο πρέπει κάποιες συνοδοί σε Συνέδριο ενός «κομμουνιστικου/εργατικου κομματος» να είναι ανοιχτές και να μεταδίδονται από το διαδίκτυο... Ο δικός μου ο προβληματισμός δεν έχει να κάνει με την όποια μυστικοπάθεια και συνωμοσιολογία που τυχόν χαρακτηρίζει αυτά τα κόμματα, αλλά πιο πολύ με την ευρύτερη γνωστοποίηση της ταυτότητας των ατόμων που λαμβάνουν μέρος σ’ ένα τέτοιο συνέδριο και τις πιθανές αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσουν στους χώρους δουλειάς τους από τους εργοδότες τους κι όχι μόνο...

   Διαγραφή
  17. Το ζητημα ειναι πολυ συγκεκριμενο. Το ΑΚΕΛ ητανε ενα Οπορτουνιστικο Κομμα απο την ιδρυση του το 1943 οταν διαλυθηκε το ΚΚ ενω εδω και δεκαετιες ειναι καραμπινατο Σοσιαλδημοκρατικο. Η Πραγματικα Κομμουνιστικες δυναμεις πρεπει να βρουνε την δυναμη να φτιαξουνε ΚΚ η υπαρξη του οποιου ειναι απαραιτητη κατω απο ολες τις συνθηκες. Η Πορεια του ΚΚΕ ειναι πολυ χαραχτηριστικο παραδειγμα και εξαιρεση ΚΚ που μπορεσε να ορθοποδησει απο μεσα. Συμμετοχη ΚΚ σε κυβερνηση μεσα στον Καπιταλισμο ειναι καταστροφη.Οποιος αρνειται να το δει ιδιαιτερα μετα το 1991 πρεπει να το σκεφτει ξανα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

   Διαγραφή
 7. Ασχετο καπως αλλα χθες εγιναν οι εκλογες στην Τουρκια. Προσπαθω να βρω τα αναλυτικα αποτελεσματα για να δω τι κατεγραψε του ΚP (πρωην ΤΚP) αλλα δεν τα βρισκω πουθενα. Αν καποιος ξερει καποιον συνδεσμο που τα εχει ας τον στειλει.

  ratm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 13,667 ψήφους δηλ. 0.03% (απο τη wiki - http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_general_election,_2015)

   Χαΐνης

   Διαγραφή
  2. Δυστυχως η διασπαση του 2014 φαινεται να ακυρωνει τα οποια βηματα ειχε μετρησει το ΤΚP...
   Αν σκεφτουμε οτι το 2011 ειχε 64.000 ψηφους...

   ratm

   Διαγραφή
  3. Μιας και είμαι ακρίτας (και άρα έχω καλύτερη άποψη για το γειτονικό κόμμα μέσω συχνών κοινών εκδηλώσεων) θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω ratm. Μπορεί το KP να έχει λιγότερες ψήφους από το TKP, όμως για ένα ΚΚ τα ποσοστά, παρά το γεγονός ότι είναι καλοδεχούμενα, δεν είναι το παν και οι διασπάσεις είναι πολλές φορές αναγκαίες. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου το αρχικό κόμμα είναι έτσι και αλλιώς υπερβολικά μικρό και οι εκλογές διεξάγονται σε αυξημένο κλίμα πόλωσης ανάμεσα σε φιλοκουρδικούς και Ερντογάν. Το θέμα στην προκειμένη είναι τι βήματα μέτρησε η γραμμή του KP σε σύγκριση με αυτή του παλιού κόμματος.

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  4. Το KP έδωσε κυρίως μια συμβολική και πολύ δύσκολη μάχη. Οχι μόνο το μισό ΤΚΡ έφυγε και στήριξε το HDP αλλά το ιδιο επραξανκαι άλλα κόμματα που υπηρξαν κοντά ή και συμμαχικά οπως το ΕΜΕΡ. Η μεγάλη εκλογική ζημιά έγινε από το κλίμα της δήθεν μεγάλης ευκαιρίας της "αριστεράς" μέσω της εισόδου του ΗDP στην βουλή. Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά από εδω και πέρα μπορούν να είναι καλύτερα

   Β.

   Διαγραφή
 8. "Προσωπικά, βλέπω το ΑΚΕΛ και ως ανάχωμα για εθνικιστική έξαρση στο νησί - που μπορούν πολύ εύκολα να τη ξαναδημιουργήσουν και να την αξιοποιήσουν κατα το δοκούν οι πάσης φύσεως καλοθελητές. Και χωρίς να είμαι διαβασμένος πάνω στο θέμα της Κύπρου, πιστεύω οτι έχει ήδη επιτελέσει το ρόλο του στο ζήτημα."

  Ε τοτε να δωσουμε δικιο και σε αυτους που λενε οτι αν φυγει το συριζα θα ερθει η χρυση αυγη... ή οτι αν βγουμε απο το ΝΑΤΟ θα μας κανουν ντου οι τουρκοι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Ε τοτε να δωσουμε δικιο και σε αυτους που λενε οτι αν φυγει το συριζα θα ερθει η χρυση αυγη"

   Πρώτον, θα μπορούσες να με ψέξεις για αναλογία της σκέψης μου με αυτή που αναφέρεις -που έχει συζητηθεί και αποδομηθεί εδώ στο LR- εφόσον είχε εννοηθεί απο τα γραφόμενά μου οτι ΑΚΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα και το αυτό.
   Δεν το ισχυρίστηκα. Ούτε και το ΚΚΕ.
   Δεύτερον, είναι λογικό (καθότι η σκέψη μας, ανεξάρτητα απο τη συνείδηση που αναπτύσσει ο καθείς, βρίσκεται σε νηπιακά επίπεδα - ελέω βομβαρδισμού απο όλες τις εκφάνσεις του αστικού εποικοδομήματος) οτι δυσκόλευεται ο καθένας μας να δεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια πτυχές της πάλης σε έδαφος ξένο απο αυτό που έχει συνηθίσει.
   Κρίνω την θεώρηση οτι το να πολεμήσεις το φασισμό σε χώρα όπως την Κύπρο -μην κουράσω με γνωστές σε όλους λεπτομέρειες- και μία όπως την Ελλάδα -με μία απο τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αντιφασιστική δράση κατά τον Β' ΠΠ- απαιτεί τους ίδιους χειρισμούς, τουλάχιστον γελοία.
   Τον πολεμάς "ως τον καπιταλισμό στην πιο ωμή μορφή του." Ναι. Αλλά μετά τί; Δε λέω να συμμαχήσεις με σοσιαλδημοκράτες, δε μιλάω για τακτική μετώπου. Δε ξέρω ούτε και εγώ τί λέω. Γιατί δεν μπορώ να μπώ στη θέση εκείνη. Δε φτάνει η σκέψη μου, η εμπειρία μου, το θεωρητικό μου υπόβαθρο. Τα αφήνω για άλλους.
   Και για αυτό δε συγκρίνω ανόμοιες καταστάσεις.
   Εν τέλει, ούτε καν γνωρίζω εάν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στο νησί. Απλά το έθεσα σαν σκέψη.


   Τέλος, προτρέπω άπαντες να στρέψουμε το ατσάλωμα μας προς τους στόχους μας και τις δύσκολες μέρες που έρχονται .

   Χαΐνης

   Διαγραφή
  2. Ναι αλλα αυτες οι "ειδικες συνθηκες" στην κυπρο δεν γινεται να αποτελουν δικαιολογια για ολα...
   ...γιατι και το να επικαλειται κανεις παντα τις "ειδικες συνθηκες" που επικρατουν εκει δεν αποτελει κατα τη γνωμη μου πολιτικη αναλυση αλλα υπεκφυγη και αγνοια ως ενα βαθμο(οχι οιτ εγω ειμε ειδικος για το τι γινεται στην κυπρο, την ιδια αγνοια εχω και εγω, απλα δεν με ικανοποιει και μια τοσο απλουστευτικη ερμηνεια για το γιατι το ακελ ειαι αυτο που ειναι. Ουτε ως αιτιολογια με ικανοποιει, ουτε ως δικαιολογια.)

   Διαγραφή
  3. Απτά παραδείγματα της αναφοράς μου σε «μηχανιστική επεξήγηση των εξελίξεων και των καταστάσεων στην Κύπρο με βάση τα ελληνικά δεδομένα», αλλά κουβέντων καφενείου, αποτελούν οι τοποθετήσεις του Poe,
   - «Ε τοτε να δωσουμε δικιο και σε αυτους που λενε οτι αν φυγει το συριζα θα ερθει η χρυση αυγη... ή οτι αν βγουμε απο το ΝΑΤΟ θα μας κανουν ντου οι τουρκοι...», και
   - «οι “ειδικες συνθηκες” στην κυπρο δεν γινεται να αποτελουν δικαιολογια για ολα...» [και ποιος είπε ότι «αποτελουν δικαιολογια για ολα...»;]…

   Τ.Δ.

   Διαγραφή
  4. Ναι αλλα υπο ποιο τροπο οι "Ειδικες συνθηκες" και η κατοχη στο νησι δικαιολογουν το ΑΚΕΛ να εχει μετατραπει σε -στην ουσια- σοσιαλδημοκρατικο κομμα; θα μου εξηγησετε εσεις που λετε οτι κανω κουβεντα καφενειου;
   Οσο για το παραδειγμα που εθεσα, δεν θεωρω οτι ακυρωνεται επειδη το ακελ δεν ειναι συριζα και επειδη η ελλαδα δεν ειναι κυπρος. Το να δειχνεις τοση ανοχη ενα κομμα για τη σοσιαλδημοκρατικη του στροφη με τη λογικη οτι παιζει το ρολο της "ταπας" για να μην παρουν κεφαλι οι εθνικιστες κατα τη γνωμη μου ειναι αντιστοιχο, τηρουμενων των αναλογιων, του επιχειρηματος οτι κρατηστε το συριζα στην κυβερνηση γιατι αλλιως θα ερθει η χρυση αυγη. Και εν πασει περιπτωσει, τι κακο εχουν οι κουβεντες καφενειου; Ο λαος εκει κουβεντιαζει και οχι στα σαλονια, τις προτιμω προσωπικα απο τις κουβεντες σαλονιου, και καλα θα κανουμε εμεις οι κομμουνιστες να συμμετεχουμε σε οσο περισσοτερες κουβεντες καφενειου ειναι δυνατον, και γενικα τα επιχειρηματα μας να φτανουν σε οσο το δυνατον περισσοτερα καφενεια...

   Διαγραφή
  5. " [και ποιος είπε ότι «αποτελουν δικαιολογια για ολα...»;]…¨"

   παντως εγω οσες φορες τεθει το θεμα για το οτι το ΑΚΕΛ εχει μετατραπει σε σοσιαλδημοκρατικο κομμα αυτο βλεπω ως αιτιολογηση.
   Εγω δε, παραδεχομαι την αγνοια μου και πουθενα δεν ειπα συριζα = ΑΚΕΛ η Ελλαδα = Κυπρος. ανεφερα οτι αποτελουν ιδιου τυπου επιχειρηματα μεταξυ τους τα επιχειρηματα "ακελ η εθνικισμος" και "συριζα η χρυση αυγη" και πιο συγκεκριμενα ειναι ψευτοδιλλημματα.
   Επισης το "ειναι οι ειδικες συνθηκες στην κυπρο" δεν αποτελει εξηγηση ουτε καν ερμηνεια του φαινομενου γιατι το ακελ ειναι σοσιαλδημοκρατικο κομμα και γιατι πρεπει να εξακολουθουμε να το θεωρουμε ως αδερφο κομμα.

   BTW προσωπικα δεν εχω προβλημα που ο κουτσουμπας χαιρετησε στο συνεδριο του ακελ...οκ το οτι χρησιμοποιησε την προσφωνηση "συντροφοι" δεν με ενθουσιασε κιολα... αλλα νταξ ισως το κομμα εκτιμα οτι υπαρχει "σωτηρια" για το ακελ και κινειται προς αυτην την κατευθυνση, της μεταλαμπαδευσης της δικης του εμπειριας με την ελπιδα οτι θα βοηθηθουν και θα ενισχυθουν ετσι τα καλα στοιχεια που εχουν απομεινει και θα ανακοψουν τον ιδεολογικο κατηφορο του ΑΚΕΛ.

   Εξακολουθω παντως να περιμενω μια -αν ειναι δυνατον ικανοποιητικη- ερμηνεια του γιατι οι "ειδικες συνθηκες" στην κυπρο θα πρεπει να μας κανουν να δειχνουμε τοση ανοχη στην σοσιαλδημοκρατικοποιηση του ΑΚΕΛ η οποια ερμηνεια δεν θα περιοριζεται στο "ειναι ειδικες οι συνθηκες" γιατι το ειναι ειδικες οι συνθηκες ετσι ξεκαρφωτα ειναι ενας πιο εξυπνακιστικος τροπος να απαντησει καποιος "γιατι ετσι"

   Διαγραφή
 9. Παντως τρας η Παπαρηγα ειχε πει απευθυνομενη στο λαο "ελατε μαζι μας να αγωνιστουμε και ας μην συμφωνουμε σε ολα", ε δεν σημαινει λοιπον οτι ως οπαδοι του κομματος πρεπει να συμφωνουμε και σε ολα. Και εγω θεωρω οτι το ΑΚΕΛ δεν θα επρεπε να το αποκαλουμε αδερφο κομμα ουτε να χρησιμοποιειται η προσφωνηση "συντροφοι"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΠΡΟΣ TD

  ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΟΥ.
  ΔΕΝ Σ’ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ;

  ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΓΡΑΦΩ ΕΧΕΙΣ Ν’ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΙ;

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΗΛΑΔΗ;

  ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ;

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ;

  ΣΟΦΗ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΣ;

  ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΦΗ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΣ;

  ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο ΤΡΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΕΣ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΜΕΛΑΝΣΟΝ.

  ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΚΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

  ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ BERLINGUER ΚΑΚΩΣ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ.

  ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΡΙΝΟΥΜΕ.

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ.

  ΚΑΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ.

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΘΑ ΕΠΕΜΒΩ ΕΓΩ Η ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΣΤΟ ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ;

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΡΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΙ Ο ΤΡΑΣ;

  ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ;

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ Η ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ;

  ΚΙ ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΚΕ.

  ΤΟ ΜΕΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΞΕΣΚΙΖΕΙ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΕ ΑΚΕΛ, ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ.

  ΕΝΩ ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.


  ΟΧΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΑΗΔΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΟΛΑ.

  ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΤΟΥ.

  ΡΕ ΗΜΑΡΤΟΝ ΡΕ.

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΘΕΡΣΙΤΗ,

   Δεν έχω μπει καν στον κόπο να διαβάσω το σχόλιο σου! Το γεγονός και μόνο ότι το ‘χεις γράψει στα κεφαλαία (κάτι που είναι ενοχλητικό για τα μάτια και στη διαδικτυακή γλώσσα είναι σαν να φωνάζεις) είναι αποτρεπτικό. Γενικώς όμως απαξιώ, λόγω του ύφους και του περιεχομένου της γραφίδας σου, να ασχοληθώ με τα γραφόμενα σου... Όπως λέμε και επαέ στην Κύπρο, δεν έχω πρόθεση «όποιος shύλλος λάξει να του βουννώ ρότσαν»!
   Καλή συνέχεια, λοιπόν και σε εσένα και στο διαλεκτικό σου έργο!

   Τ.Δ.

   Διαγραφή
 11. " Αν «οι θεσεις και η πολιτικη του ΑΚΕΛ ειναι σοσιαλδημοκρατικες», όπως γράφει ο σχολιογράφος ratm (και που σε πολλά ζητήματα όντως και είναι!), γιατί δεν κρίνονται (αυτές οι θέσεις και πολιτικές) στη βάση του κοινωνικοοικονομικού, πολιτικού και ιστορικού πλαισίου [δηλ. σε [ποιες «συνθήκες» και ποιο «έδαφος»] μέσα στα οποία κινείται και δρα το ΑΚΕΛ, καθώς και στη βάση ποιους (ποιες κοινωνικές τάξεις και διαστρωματώσεις) εκφράζει πολιτικά το ΑΚΕΛ; "

  Να με συγχωρεις αλλα και οι μπολσεβικοι μια μειοψηφικη εργατικη ταξη εκπροσωπουσαν αλλα δεν ψηφισαν πολεμικες πιστωσεις.
  Επιπλεον η σοσιαλδημοκρατικοποιηση του ΑΚΕΛ δεν γινεται αναγκαστικα υπο το βαρος αντικειμενικων δυσκολιων που σιγουρα υπαρχουν. Τα ΚΚ για τις δυσκολες και συνθετες καταστασεις δημιουργηθηκαν. Περα απο αυτα αντε να δεχτω τις ιδιαιτεροτητες της Κυπρου που δικαιολογουν τη σοσιαλδημοκρατικη πολιτικη του ΑΚΕΛ. Στις διεθνης σχεσεις του τι κανει? Ειναι δυνατον να ειναι παρατηρητης στις συνεδριασεις των απολογητων του ΚΕΑ? Δουλευομαστε? Λες και δεν ξερουκ εκει στο ΑΚΕΛ οτι το ΚΕΑ εχει στηριξει ολα τα σχεδια των ιμπεριαλιστων...?

  Αλλο το πως πρεπει το ΚΚΕ να χειριζεται τις σχεσεις του με το ΑΚΕΛ αλλα το να κανουμε σκοντο σε θεσεις που ειναι κορωνιδα της πολιτικης ενος κομματος με κομμουνιστικο χαρακτηρα. (ΝΑΤΟ,ΕΕ, κλπ)

  ratm

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δεν ξέρω ποιος είναι ο «Θερσίτης» κι ούτε με νοιάζει, μ’ ενδιαφέρει μόνο το επίπεδο της συζήτησης και βλέπω πως κι εδώ συμβαίνει μ’ αυτόν ό,τι σ’ άλλο ιστολόγιο όπου μ’ αφορμή τα σχόλιά του για το ίδιο περίπου ζήτημα (εκεί ΑΚΕΛ, ΕΛΠΕ και συναυλία Θεοδωράκη), άλλος σχολιαστής σημείωσε τα παρακάτω

  «Η αφορμή να γράψω κάτι μετά από καιρό είναι το ανοίκειο ύφος του Θερσίτη που προσωπικά με προσβάλλει. Δεν είναι η κριτική που με ενοχλεί, αν και διαφωνώ κάθετα και απόλυτα με όλες τις αιτιάσεις και τους χαρακτηρισμούς του, αλλά καθαρά και ξάστερα το κουτσαβάκικο υφάκι του που δεν αφήνει περιθώρια για συζήτηση.»

  που τα προσυπογράφω με την ελπίδα να μην εκτροχιαστεί εδώ η συζήτηση με το να δοθεί συνέχεια.

  ΧΨΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΧΨΩ

  ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΣΕ ΞΕΡΩ. ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ;

  ΜΠΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΙ ΤΟΥ ΧΩ ΓΡΑΨΕΙ.

  ΣΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΛΟΓΚ ΛΙΓΟ ΣΤΑΛΙΝ.

  ΘΕΡΣΙΤΗΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή