Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015

Το κινεζικό White Paper και το αγγλο-αμερικανικό πολεμικό σπέκουλο

Από την παρουσίαση του White Paper, 26 Μάη 2015
Σύμφωνα με το αμερικανικό ιστολόγιο Huffington Post, το οποίο με την σειρά του επικαλείται την αγγλική εφημερίδα Telegraph, το White Paper που δημοσίευσε πρόσφατα η Κίνα αναφέρει ότι:
η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει την παρουσία της στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι μία σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είναι «αναπόφευκτη» εκτός και αν η Ουάσινγκτον εγκαταλείψει τις αντιθέσεις της στις δραστηριότητες του Πεκίνου στην περιοχή.
Όμως το κινεζικό White Paper δεν περιέχει καμία φράση όπως αυτή που αναφέρουν τα αμερικανικά και αγγλικά ΜΜΕ που προαναφέρθηκαν. Είναι εντυπωσιακή η ωμή διαστρέβλωση, με δεδομένο ότι το White Paper είναι εύκολα προσβάσιμο στο διαδίκτυο από διάφορες πηγές για οποιονδήποτε θελήσει να το διαβάσει. Η πραγματική σχετική αναφορά του White Paper (και η μοναδική που κατονομάζει τις ΗΠΑ) έχει ως εξής:
Καθώς το παγκόσμιο οικονομικό και στρατηγικό κέντρο βάρους μετακινείται όλο και πιο γρήγορα στην περιοχή του Ειρηνικού στην Ασία, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την στρατηγική "επανεξισορρόπησής" τους και ενισχύουν την στρατιωτική τους προυσία και τις στρατιωτικές τους συμμαχίες στην περιοχή. Η Ιαπωνία δεν φείδεται προσπαθειών να υπεκφύγει του μεταπολεμικού μηχανισμού, ανατρέποντας την πολιτική ασφάλειας και άμυνας που είχε. Σε ζητήματα τα οποία αφορούν την εδαφική κυριαρχία της Κίνας και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντά της, ορισμένοι από τους υπεράκτιους γείτονές της έχουν αναλάβει προκλητική δράση και ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία στις υφάλους και τις νήσους της Κίνας, τις οποίες έχουν παράνομα καταλάβει. Ορισμένες χώρες του εξωτερικού, επίσης, ασχολούνται με την παρέμβαση στις υποθέσεις της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Είναι λοιπόν μακροπρόθεσμο καθήκον για την Κίνα να προστατεύσει τα θαλάσσια δικαιώματά της και συμφέροντά της. Παραμένουν ενεργές διάφορες διαφωνίες για εδαφικά ζητήματα. Η Κορεατική χερσόνησος και η Βορειοανατολική Ασία καλύπτονται από πέπλο αστάθειας και αβεβαιότητας. Η τρομοκρατία, οι αποσχιστικές τάσεις και ο εξτρεμισμός σε ορισμένες περιοχές είναι έντονα. Όλα αυτά έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια και σταθερότητα της περιφέρειας της Κίνας. 
Στην πραγματικότητα, και αντίθετα με όσα προσπαθούν να προωθήσουν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τα αγγλο-αμερικανικά ΜΜΕ, το White Paper δηλώνει ότι ένας παγκόσμιος πόλεμος είναι μάλλον απίθανος στο προβλέψιμο μέλλον.

Σημειώνεται ότι το White Paper επισημαίνει επίσης, μεταξύ άλλων:
ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις που προέρχονται από την συνολική και βαθιά μεταρρύθμιση της Κίνας, οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον δρόμο της ενσωμάτωσης πολιτών και στρατού (CMI),να συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική και κοινωνική οικοδόμηση της χώρας, και να διατηρούν την κοινωνική σταθερότητα, ώστε να παραμείνουν μια αλύγιστη δύναμη της υπεράσπισης της κυρίαρχης θέσης του ΚΚΚ και μια αξιόπιστη δύναμη στην υπηρεσία της ανάπτυξης του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά. 
Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα φέρουν αποτελεσματικά σε πέρας την αποστολή τους στη νέα περίοδο, θα υπερασπίσουν με αποφασιστικότητα την ηγεσία του ΚΚΚ και του σοσιαλιστικού συστήματος με κινεζικά χαρακτηριστικά, θα προασπίσουν την εθνική κυριρχία της Κίνας, την ασφάλειά της και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα, θα διατηρήσουν την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο, και θα αγωνιστούν για να προσφέρουν ισχυρά εχέγγυα για την ολοκλήρωση της οικοδόμησης μιας μετριοπαθώς πλούσιας, από κάθε άποψη, κοινωνίας και για την ευόδωση της μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους. 

11 σχόλια:

 1. Απ' το "Russian Aggression" στο "Chinese Aggression", γνωστή η μέθοδος.

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.verge.gr/archives/37545

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να βομβαρδιστεί άμεσα η Κίνα, είναι αντι-οικολογική. Επίσης, να μην εξάγει τίποτε, να μην κάνει καμία εμπορική συμφωνία με κανέναν, να μην χτίζει υποδομές σε άλλες χώρες -- είναι ιμπεριαλιστικό και προκαλεί τις ΗΠΑ.

   Διαγραφή
  2. Γενικά, να κάτσει εκεί που είναι μέχρι να ξανα-ανακάμψει η αμερικάνικη οικονομία. Άντε να πούμε, μάθανε όλοι να αμφισβητούν τη Δύση τώρα.

   Διαγραφή
  3. Ε όχι και βομβαρδισμός, ας το πουμε "Αποανάπτυξη" ρε παιδιά που είναι και τρέντυ στην οικολογική αριστερά μας, π.χ οι ΗΠΑ σε μια πράξη ευαισθησίας προς το περιβάλλον, κήρυξαν τον πόλεμο στην Κίνα, σε έναν αγώνα για τη διάσωση του πλανήτη μας.
   Καλά πάμε... πολύ καλά.

   ΥΓ Ρώσοι και Κινέζοι μη κουνιέστε ρούπι, ταράζετε την "παγκόσμια ειρήνη" μας.

   Decadent

   Διαγραφή
  4. Πάντως Ρώσοι και Κινέζοι μαζί τους έχουν τους Αμερικάνους μου φαίνεται.

   Διαγραφή
  5. Προβοκατώρ, η υπερ''επανάσταση'' (μεταφρασμένη και ως Διαρκής Επανάσταση) οδηγεί αργά ή γρήγορα στην αντίδραση. Σε μία θέση πλάι στον ιμπεριαλισμό. Σου θυμίζω ότι όποιος κοιμάται τροτσκιστής, ξυπνάει τροτσ(κ)υντηρητικός (βλ. trotsky-cons).
   Το σχήμα έχει ως εξής: στο όνομα της προστασίας του Αμαζονίου* μην δημιουργείτε υποδομές συγκοινωνίας που μπορεί να καταστρέψουν το οικοσύστημα, δημιουργήστε οικο-κολλεκτίβες, κοοπερατίβες εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον. Αυτό είναι το σκεπτικό της οικο-αναρχο-τροτσκι-σοσιαλδημοκρατίας (γι' αυτό και ο φετιχισμός των Ζαπατίστας και της Ροζάβας). Τι πιο βολικό και για τον ιμπεριαλισμό όμως! Γιατί ο ιμπεριαλισμός στο έδαφος του, δεν μπορεί να ηττηθεί από οικολογικούς αγώνες, αγώνες για τα δικαιώματα των LGBT, αγώνες για μη ταξικά αιτήματα, παρά μόνο από αντι-ιμπεριαλιστικούς αγώνες ή να αποδυναμωθεί από μία σύγκρουση με έναν άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο (αν θεωρείς τη Κίνα ιμπεριαλιστική). Τους αντι-ιμπεριαλιστικούς αγώνες ένας κομμουνιστής τούς στηρίζει από θέση. Την σύγκρουση μεταξύ ιμπεριαλιστών, ενώ την απεύχεται και προσπαθεί να σταθεί τροχοπέδη σε μία τέτοια εξέλιξη, γνωρίζοντας όμως ότι οι αντικειμενικοί νόμοι της πτώσης του ποσοστού κέρδους οδηγούν αναπόδραστα στο ξαναμοίρασμα του κόσμου (παράλληλα και με την καταστροφή κεφαλαίων), ο κομμουνιστής προετοιμάζεται για το ρήγμα που θα προκληθεί στις ιμπεριαλιστικές αστικές τάξεις (μέσα από τον ενδο-ιμπεριαλιστικό πόλεμο) για την επαναστατική κατάληψη της εργατικής εξουσίας.
   Είναι σαν να διαμαρτυρόσουν για λόγους προστασίας της φύσης για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων και την απόκτηση ατομικής βόμβας από την ΕΣΣΔ την ώρα που οι Η.Π.Α. όχι μόνο διέθεταν τέτοιες και δεν πτοήθηκαν από το αντιπυρηνικό κίνημα και το κίνημα ειρήνης αλλά είχαν ρίξει και 2 από δαύτες. Για σένα και για τους αναρχοτροτσκιστές δεν θα έπρεπε να αποκτήσει, για μένα και κάθε κομμουνιστή ευτυχώς που απέκτησε. Ο ταξικός πόλεμος δεν παίζεται με τους χρωματιστούς όρους που βάζετε και μπορεί να βάλει άνετα και ο ιμπεριαλισμός. Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο ιμπεριαλισμός δεν χαμπαριάζει από πέτρες και μολότωφ αλλά από τανκς και βαλλιστικούς πυραύλους.

   * feasibility study of plans θα κάνουν πρώτα οι Κινέζοι και εσείς φτάσατε κιόλας και στον αφανισμό ειδών υπό εξαφάνιση

   Sukhoi

   Διαγραφή
  6. experience

   Ουτε για αστειο.

   Διαγραφή
  7. Antonxxx τι εννοείς; Και οι δύο μαζί δεν μπορούν; Τέτοια διαφορά υπάρχει;

   Διαγραφή
  8. Ο Αλ Γκορ ειναι παιδια !!!
   γκουγκλαρισε το ονομα του στα ελληνικα και του εβγαλε ....προβοκατωρ

   Διαγραφή
 3. Έχω βρει το παρακάτω με μαζεμένα στατιστικά στοιχεία για την Κίνα σε περίπτωση που δεν το είχε πάρει το μάτι σου. Νομίζω αρκετά ενδιαφέρων και το αναρτώ εδώ, αν πιστεύεις ότι θα βοηθούσε αλλού περισσότερο στην ευχέρεια σου είναι. http://www.tradingeconomics.com/china/industrial-production gorf

  ΑπάντησηΔιαγραφή