Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Meet Gene Sharp

Ruaridh Arrow, σκηνοθέτης του ντοκυμαντέρ Gene Sharp: Πώς να ξεκινήσετε μια επανάσταση


[...] Αυτός είναι ο Δρ. Gene Sharp, ο άνθρωπος που πιστώνεται πλέον με τη στρατηγική πίσω απ' την ανατροπή της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Ο Gene Sharp είναι ο μεγαλύτερος ειδικός παγκόσμια στο θέμα της μη βίαιης επανάστασης. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, τα βιβλία του πέρασαν από σύνορα και κρύφθηκαν από τη μυστική αστυνομία σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Σερβία και ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία έπεφταν από χρωματιστές επαναστάσεις που πλημμύρισαν την Ανατολική Ευρώπη, όλα τα δημοκρατικά κινήματα τίμησαν την συνεισφορά του Gene Sharp, όμως αυτός έμεινε εν πολλοίς άγνωστος στο κοινό.

Παρά τις επιτυχίες αυτές, καθώς και την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης το 2009, αντιμετώπισε σχεδόν συνεχή οικονομική δυσχέρεια και τρελές κατηγορίες ότι είναι βιτρίνα της CIA. Το Ινστιτούτο Άλμπερτ Άινσταϊν, που διοικείται απ' τον πρώτο όροφο του σπιτιού του, λειτουργεί λόγω της καθαρής δύναμης της προσωπικότητάς του και της παθιασμένη πιστής του Διευθύντριας, της Jamila Raqib.


[...]

Ο Gene Sharp δεν είναι Τσε Γκεβάρα, αλλά έχει επηρεάσει περισσότερους από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος θεωρητικός της πολιτικής της γενιάς του.

Το βασικό του μήνυμα είναι ότι η ισχύς τω δικτατοριών προέρχεται από την εθελοντική υπακοή των ανθρώπων που κυβερνούν, και ότι αν ο λαός μπορεί να αναπτύξει τεχνικές απόσυρσης της συναίνεσής του, το καθεστώς θα καταρρεύσει.

Εδώ και δεκαετίες, όσοι ζουν υπό αυταρχικά καθεστώτα κάνουν προσκυνήματα στον Gene Sharp για να τους δώσει τη συμβουλή του. Έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν ελευθερία χωρίς βία. 

[...]
Για να το πετύχει αυτό, ο Sharp προσφέρει στα βιβλία του μια λίστα με 198 "μη βίαια όπλα", τα οποία εκτείνονται από τη χρήση χρωμάτων και συμβόλων σε ψεύτικες κηδείες και μποϊκοτάζ.

Σχεδιασμένες ώστε να είναι το άμεσο ανάλογο των στρατιωτικών όπλων, είναι τεχνικές που αντλήθηκαν από την μελέτη της αντίστασης στην τυραννία σε όλη την ιστορία.

[...]

Μετά την πράσινη εξέγερση στο Ιράν το 2009, πολλοί διαδηλωτές κατηγορήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν πάνω από 100 από τις 198 μεθόδους του Sharp.

Το πιο γνωστό του έργο, Από τη δικτατορία στη δημοκρατία, γράφτηκε για το δημοκρατικό κίνημα της Μπούρμα το 1993 [...] Η επιτυχία του στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς στη Σερβία το 2000, το προώθησε για χρήση στην Ανατολική Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Όταν έφτασε στη Ρωσία, η αντικατασκοπεία επέδραμε στο εκδοτήριο και τα καταστήματα που το πουλούσαν κάηκαν μυστηριωδώς ολοκληρωτικά.

Οι Ιρανοί ανησύχησαν τόσο που έδειξαν ένα προπαγανδιστικό καρτούν από την κρατική τηλεόραση -- τον Gene Sharp να συνφωμοτεί για την ανατροπή του Ιράν απ' τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ούγο Σάβες χρησιμοποιούσε την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του για να προειδοποιήσει τη χώρα ότι ο Sharp καθιστούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βενεζουέλα.

[...]

Οι Σέρβοι που χρησιμοποίησαν τα βιβλία του ως θεωρητική βάση για τη δράση τους, δημιούργησαν δικό τους κέντρο, με την επονομασία Κέντρο για την Εφαρμογή της Μη Βίας (CANVAS), και μαζί με το υλικό που ανέπτυξαν οι ίδιοι, χρηιμοποιούν τη δουλειά του Sharp σε δεκάδες άλλες χώρες.

Γνώρισα τον Srdja Popovic, διευθυντή της ΜΚΟ CANVAS στο Βελιγράδι τον Νοέμβρη και μου επιβεβαίωσε ότι τώρα συνεργάζεται με τους Αιγύπτιους. "Αυτή είναι η δύναμη της δουλειάς του Sharp και της μη βίαιης πάλης του" λέει ο Popovic. 

[...]

Όταν έφτασα στην πλατεία Ταχρίρ στις 2 Φλεβάρη, πολλοί από όσους είχαν εκπαιδευτεί με τη δουλειά του Sharp είχαν συλληφθεί. Άλλοι βρισκόντουσαν υπό στενή παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, και οι δημοσιογράφοι που τους επισκέπτονταν κρατούνταν για ώρες από τη μυστική αστυνομία. Ο δικός μου φωτογραφικός εξοπλισμός κατασχέθηκε μόλις έφτασα.

[...]

Ένας από τους διαδηλωτές, ο Μαχμούντ, είχε φωτοτοτυπίες της λίστας των 198 μεθόδων αλλά δεν γνώριζε από πού προέρχονταν. Περιέγραψε με περηφάνεια πόσες είχαν χρησιμοποιηθεί στην Αίγυπτο, αλλά δεν είχε ποτέ ακούσει για τον Gene Sharp.

Όταν του είπα ότι αυτή τη λίστα μη βίαιων όπλων την είχε γράψει αμερικανός ακαδημαϊκός, διαμαρτυρήθηκε έντονα. "Αυτή είναι αιγυπτιακή επανάσταση", είπε. "Δεν μας λένε τι να κάνουμε οι Αμερικάνοι." Και βέβαια, αυτό ακριβώς θα ήθελε και ο Sharp.

3 σχόλια:

 1. "Παρά τις επιτυχίες αυτές, καθώς και την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης το 2009, αντιμετώπισε σχεδόν συνεχή οικονομική δυσχέρεια και τρελές κατηγορίες ότι είναι βιτρίνα της CIA."

  Από το υπεράνω πάση κομμουνιστικής υποψίας wikipedia:
  "The Albert Einstein Institution has received funding from the Ford Foundation, the International Republican Institute, the National Endowment for Democracy, while some former directors have come from the RAND Corporation and the Ford Foundation."

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο μαχητής της ελευθερίας.
  http://www.voltairenet.org/article30032.html

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Όταν έφτασε στη Ρωσία, η αντικατασκοπεία επέδραμε στο εκδοτήριο και τα καταστήματα που το πουλούσαν κάηκαν μυστηριωδώς ολοκληρωτικά."

  Η καλύτερη μέθοδος. ¨Οπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος και άσε τους να φωνάζουν μετά!

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή