Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015

Τα νέα από την Κίνα

Εκτός από τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, Ρωσία και Κίνα απασχόλησαν την επικαιρότητα και για έναν δεύτερο λόγο: ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Διεθνούς Ανάπτυξης της Κίνας, He Zhenwei, ανακοίνωσε ότι η Κίνα σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τις επενδύσεις της στην ρωσική οικονομία σε 10 δις δολάρια (από 4 δις που είναι τώρα) εντός 5 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις στις υποδομές (δρόμοι, σιδηρόδρομοι, κλπ). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Xi Jinping στη Μόσχα, για τα 70χρονα της αντιφασιστικής νίκης,  Μόσχα και Πεκίνο συνυπέγραψαν σειρά από επενδυτικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων συμφωνία επένδυσης 6 δις δολαρίων της Κίνας για την κατασκευή σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας που να συνδέει Μόσχα και Καζάν, με προοπτική περαιτέρω σύνδεσης με την Κίνα.

Πριν λίγες μέρες, στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ονομάζει την τρίτη Σεπτέμβρη του 2015 "Εβδομηκοστή επέτειο του αντι-ιαπωνικού πολέμου του Κινεζικού λαού και ημέρα μνήμης της παγκόσμιας αντιφασιστικής πολεμικής νίκης." Στα πλαίσια αυτά, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ οργάνωσαν μεγάλο στρατιωτικό-γεωπολιτικό συνέδριο με όλα σχεδόν τα κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ειρηνικού πλην Κίνας (Ιαπωνία, Αυστραλία, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Βιετνάμ, κ.α). Στους προσκεκλημένους στρατιωτικούς ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν έγινε επίδειξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνατοτήτων στη θάλασσα. Στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν να εμπνεύσει αυτοπεποίθηση σε συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αυτοπεποίθηση όμως δεν μοιάζει να νιώθει ο συνιδρυτής, μαζί με τον Τζορτζ Σόρος, του Quantum Fund, Τζιμ Ρότζερς, ο οποίος σε σύντομο άρθρο του εκφράζει τη μεγάλη του δυσαρέσκεια με την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι σε Ρωσία και Κίνα, καθώς θεωρεί ότι αυτή ακριβώς η επιθετικότητα οδηγεί τις χώρες αυτές, καθώς και άλλες, στην οικοδόμηση ενός εναλλακτικού συστήματος που τελικά θα δημιουργήσει ισχυρό αντίπαλο του δολαρίου στις χρηματαγορές.

6 σχόλια:

 1. To γεωπολιτικό παιχνίδι στην Απω Ανατολή δείχνει να "παίρνει" φωτιά. Οι Κινέζοι κατασκευάζουν βάση στα νησιά Spartley που διεκδικούνται και από Βιετνάμ, Φιλλιπίνες, Ταιβαν κ.α. Τα νησιά είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες ενώ ελέγχουν και τις θαλάσσιες εμπορικές όδους της περιοχής. Οι ΗΠΑ αποστέλουν δυνάμεις στην περιοχή συμπεριλαμβανομένων πλοίων που θα περιπολούν την περιοχή καθώς και στρατηγικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας ικάνα και για πυρηνικά πλήγματα. Επίσης πιέζουν τις χώρες της περιοχής να εμπλουτίσουν το οπλοστάσιο τους με νέα όπλα. Σε κάθε περίπτωση η όλη κατάσταση μυρίζει μπαρούτι.

  Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές φοβούνται συγκρουση , βλέπε :http://thediplomat.com/2015/05/balancing-china-and-the-realist-road-to-war/

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Σταύρος:
   παραλίγο και θερμό επισόδειο Κίνας-ΕΠΑ:

   Τεντώνουν το σχοινί με την Κίνα οι ΗΠΑ - Έστειλαν αεροσκάφος σε διεκδικούμενη από το Πεκίνο περιοχή
   http://www.koutipandoras.gr/article/141230/tentonoyn-shoini-me-tin-kina-oi-ipa-esteilan-aeroskafos-se-diekdikoymeni-apo-pekino

   Διαγραφή
 2. Οι ανταγωνισμοί είναι πλέον λυσαλέοι, μέσα στην κρίση η Αμερική δε θέλει να χάσει την θέση που έχει το οποίο είναι εύκολο να συμβεί γιατί υπάρχουν ανερχόμενες δυνάμεις και οι άλλοι δε θέλουν να δουλεύουν για να περνάει καλά η Αμερική (και καλά κάνουν). Κανείς δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και γιαυτό τόση επιθετικότητα από τις ΗΠΑ. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς πάμε για έντιμο συμβιβασμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι ΕΠΑ αυτή τη στιγμή δεν είναι σε κατάσταση που να απειλείται η δική τους εδαφική ακεραιότητα εκτός και αν οι Καναδοί ξυπνήσουν μια μέρα σχιστομάτες. Αυτό που απειλείται είναι η επεμβατική ικανότητα του στρατού τους ως προς την αμυντική δύναμη του αντιπάλου τους. Γιατί ναι μεν ο στρατός τους έχει την δυνατότητα να επεμβαίνει, αλλά πόσο ικανός είναι να αντιμετωπίσει την σημερινή Κίνα στο έδαφος της για παράδειγμα. Μη ξεχνάμε ότι η Κίνα και η ΛΔΚ έχουν τους μεγαλύτερους τακτικούς στρατούς στο πλανήτη και είναι εξοπλισμένοι με τα μπούνια. Γιατί καλά τα drones , αλλά άμα δεν μπει άνθρωπος δουλειά δε γίνεται. Εξ'ου και οι κινήσεις συγκρότησης δυνάμεων ταχύτατης επέμβασης από το ΝΑΤΟ. Σε αυτό το τομέα πρέπει οι συσχετισμοί να έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και σε σχέση και με τα οικονομικά της συγκεκριμένης χώρας έχω το εξής σενάριο σαν απορία: σε πιθανή κρίση και γενίκευση της έντασης και των ανταγωνισμών πόσο εύκολα μπορούν οι εταιρείες κολοσσοί των χωρών της βορειοατλαντικής συμμαχίας να σηκωθούν και να φύγουν από την Κίνα και η Κίνα να επιτρέψει την μεταφορά των εργοστασίων τους και των μέσων παραγωγής τους από τα εδάφη τους, το οποίο θα επέφερε την ανάγκη στρατιωτικής επέμβασης από μέρους των ΕΠΑ όχι κατ ανάγκη με ευρείας κλίμακας πόλεμο? gorf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η απομόνωση του εδάφους των ΗΠΑ από δυνητικούς εχθρούς ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ιμπεριαλιστικής δυνάμωσής τους ραγδαία. Και δεν είναι αδύνατο αν φάνε καμιά γερή φάπα να ξαναπρυτανεύσουν φωνές περί "healthy isolation" όπως στο παρελθόν, για ένα τουλάχιστο διάστημα.

   Για την Κίνα έχω πάρα πολλές απορίες ακόμα, είναι ο μεγάλος άγνωστος για πάρα πολλά. Ένα πράγμα μπορώ να πω, είναι μια χώρα εξαιρετικά ανθεκτική στη δυτικοποίηση, μια απ' τις δυο τρεις πιο ανθεκτικές στον κόσμο.

   Διαγραφή
 4. Soros: US on the Brink of World War III With China
  http://sputniknews.com/us/20150522/1022438626.html?utm_source=t.co%2FftMoq8X9JP&utm_medium=short_url&utm_content=ntk&utm_campaign=URL_shortening

  ιω

  ΑπάντησηΔιαγραφή