Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Αλεξέι Μαρκόφ-Ο εσωτερικός εχθρός

Συνέντευξη του Μαρκόφ στην Veronika Yukhnina, Μάρτης 2015.

LR
---

- Η Tαξιαρχία μας έχει πολλά ελαττώματα αλλά και ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Δεν βρισκόμαστε εντός των δομών της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ (θα χτενιστώ λιγάκι αργότερα...), κι έτσι έχουμε τη δυνατότητα να μη στείλουμε τους άνδρες μας στη σφαγή.

- Μπορείτε να αρνηθείτε;

- Όχι, δε μπορούμε να αρνηθούμε, αλλά δεν έχουμε τόσο αυστηρούς περιορισμούς διότι πριν την επίθεση δε μας έδωσαν όπλα. Θα σας εξηγήσω: Η κατάσταση στην Ταξιαρχία είναι τόσο...είναι στη μαύρη λίστα της Δημοκρατίας. Δεν μας παρέχουν όπλα και πυρομαχικά απ' τον περασμένο Σεπτέμβρη, εδώ και μισό χρόνο δηλαδή. Επιπρόσθετα, προσπαθούν να διαλύσουν τη Ταξιαρχία, τους φέρνει σε αμήχανη θέση. Τους κάνει να νιώθουν αμήχανα γιατί ο Μοζγκοβόι είναι ίσως ένας απ' τους τελευταίους διοικητές που απευθύνεται στο εγχείρημα της Μεγάλης Νοβορωσίας. Δηλαδή, όχι απλά για τις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, αλλά για τη Μεγάλη Νοβορωσία. Και αυτό βρίσκεται απέναντι στη βασική γραμμή του κυβερνητικού κόμματος. Γι αυτό, την Ταξιαρχία δεν τη συμπαθούν όλοι. 


Πριν την επίθεση, στις 22, μας έδωσαν λίγα πυρομαχικά. Για τα 900 άτομα της Ταξιαρχίας μοίρασαν 14.000 σφαίρες, δηλαδή 1.5 με 2 δεσμίδες ανά άτομο. Και μ' αυτά τα πυρομαχικά αναμενόταν να καταλάβουμε μια πόλη που ακόμα και στον δεύτερο πατριωτικό πόλεμο (Β Παγκόσμιο) δυσκόλεψε τις Σοβιετικές δυνάμεις, αν και ήταν πολύ καλύτερα εξοπλισμένες. Αλλά το κύριο πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πυρομαχικών. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη επικοινωνιών ανάμεσα στις μονάδες, η έλλειψη μιας σαφούς ηγεσίας...για να τα πω όλα, πρέπει να αρχίσω να βρίζω, γιατί είχαμε μονάδες ανίχνευσης και δεν είχαν ασυρμάτους. Τους δώσαμε δικούς μας, απ' το δικό μας εξοπλισμό, για να έχουν τουλάχιστο κάτι.

Το Ουκρανικό πυροβολικό "όργωσε" όλα μας τα χωράφια ενώ οι δικές τους θέσεις παρέμειναν ακέραιες. Τα τανκ μας δεν στάληκαν ενάντια στις οχυρώσεις τους αλλά εκτός στόχου, και το επόμενο πράγμα που συνέβη ήταν να καταστραφούν. Τα τανκ πήγαν χωρίς συνοδεία πεζικού, κι όταν έφυγε το τελευταίο τανκ το πεζικό έμεινε να κινείται χωρίς κάλυψη, και το θέρισαν με πυρά πυροβολικού. Έτσι είναι απ' τις 22 του Γενάρη ως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου