Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Τρίτο Μνημόνιο: Θα μείνεις θεατής;

Κοινή δήλωση Τσίπρα Γιουνκέρ για το περιεχόμενο της λύσης σε εργασιακά & ασφαλιστικό
6/5/2015

Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και η ανάγκη μισθολογικών εξελίξεων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η κοινή δήλωση:

Ο Πρόεδρος Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group.

ΠΑΜΕ: Προάγγελος νέας συμφωνίας-λαιμητόμου για το λαό η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ

Σε δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ για τη χθεσινή κοινή δήλωση Τσίπρα -Γιούνκερ αναφέρεται:

«H κοινή δήλωση των Τσίπρα - Γιούνκερ για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό και η καταγραφή του περιεχόμενου της ως δείγμα προόδου σημαίνει ότι φτάνουμε ακόμα πιο κοντά σε νέα αντιλαϊκά -αντεργατικά μέτρα. Η κοινή δήλωση αποτελεί προάγγελο νέας συμφωνίας-λαιμητόμου για το λαό, νέου "μνημονίου".

Όπως η "τρόικα" βαφτίστηκε "θεσμοί", έτσι και η κατακρεούργηση όσων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό βαφτίζονται "μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων" και "εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος".

Κανείς να μην ξεγελαστεί! Με την κοινή δήλωση ανακοίνωσαν τη νέα επέλαση που θα πατήσει ως συνέχεια πάνω στους νόμους που οικοδομήθηκε ο σφαγιασμός των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αποδεικνύεται στην πράξη πως οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης για τις δήθεν κόκκινες γραμμές είναι αέρας κοπανιστός!

Τα νέα προνόμια που θα πάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να προστατέψουν και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, σημαίνουν παγίωση και ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου.

Οι κοινωνικοί διάλογοι που στήνονται αυτήν την περίοδο έχουν στόχο από τη μία να παραπλανηθούν οι εργαζόμενοι και να αποσπαστεί η λαϊκή συγκατάθεση για νέα μέτρα και νέα μνημόνια και από την άλλη να κερδηθεί χρόνος ώστε κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια και αγώνες, στην υπογραφή της νέας συμφωνίας.

Να μην το επιτρέψουμε! Να απαντήσουμε συνολικά σε ΕΕ - ΔΝΤ -κυβέρνηση, στη μεγαλοεργοδοσία και στο νέο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή μας δυνατά, μαχητικά! Με μαζική αγωνιστική απάντηση να σταματήσουμε το εμπόριο τρόμου που διαδέχεται το εμπόριο ελπίδας. Τα 5 τελευταία χρόνια με τα ίδια ακριβώς διλήμματα και τους ίδιους εκβιασμούς έχουν χρεοκοπήσει το λαό.

Μόνο οι λαϊκοί - εργατικοί αγώνες με μαζικότητα και διάρκεια, πρώτα και κύρια στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, μπορούν να ανακόψουν την επίθεση.

Καλούμε την εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις, να μην αποδεχτούν τη νέα συμφωνία-μνημόνιο, όπως κι αν την ονομάσουν.

Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή.

Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια».Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Γιούνκερ

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΒΕ σχετικά με τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Γιούνκερ αναφέρει:

«Με την κοινή τους δήλωση οι κ.κ. Τσίπρας και Γιούνκερ συμφώνησαν ότι τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το μάρμαρο και με τη νέα συμφωνία.

Ξεκαθάρισαν ότι οι μνημονιακοί νόμοι συνεχίζουν να εφαρμόζονται και ετοιμάζουν το νέο μνημόνιο με νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Η αναφορά τους στις μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό, για να γίνει βιώσιμο, είναι η προαναγγελία νέας επίθεσης στις συντάξεις, στο εισόδημα και τα ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι κυβέρνηση - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ έχουν κοινή στρατηγική να φορτώσουν την κρίση και το χρέος στις πλάτες μας.

Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα για να απαντήσουμε στη νέα επίθεση.ΚΚΕ: Σχόλιο για την κοινή ανακοίνωση Τσίπρα - Γιούνκερ

Σε σχόλιο για την κοινή ανακοίνωση Τσίπρα - Γιούνκερ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι μάσκες έπεσαν! Στην κοινή ανακοίνωση Τσίπρα - Γιούνκερ οι εργαζόμενοι μπορούν να διαβάσουν τη νέα επίθεση στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά τους δικαιώματα και ιδιαίτερα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση συγκλίνει με τους εταίρους της στο δρόμο των αντιλαϊκών μέτρων και μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, η στρατηγική της ΕΕ. Η εργατική τάξη σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα να είναι σε ετοιμότητα για να δώσουν μαζική, μαχητική, αγωνιστική απάντηση».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου