Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Τουρκία: Καταθέσεις επιβεβαιώνουν ότι η ΜΙΤ παρήχε όπλα στους τζιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ

Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ισλαμιστών ανταρτών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με έναν εισαγγελέα και καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της Χωροφυλακής και είδε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι μαρτυρίες αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η οποία αρνείται ότι έστειλε όπλα στους σύρους αντάρτες και, κατ΄ επέκταση, συνέβαλε στην άνοδο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι καταθέσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες, κυρίως της Συρίας, ότι η Τουρκία, προκειμένου να δει την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, άφησε μαχητές και όπλα να περάσουν τα σύνορά της. Ορισμένοι από τους μαχητές αυτούς εντάχθηκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που έχει κηρύξει την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στη Συρία και στο Ιράκ.


Φορτηγά με οπλισμό

Οι μαρτυρίες από αξιωματικούς της Χωροφυλακής σε δικαστικά έγγραφα που είδε το Ρόιτερς αναφέρουν ότι τμήματα πυραύλων, πυρομαχικά και τμήματα βλημάτων όλμου μεταφέρθηκαν με φορτηγά που συνοδεύονταν από αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT πριν από έναν και πλέον χρόνο προς τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.

Τέσσερα φορτηγά στην επαρχία των Αδάνων (νότια) ερευνήθηκαν από την αστυνομία και τη Χωροφυλακή, ένα τον Νοέμβριο του 2013 και άλλα τρία τον Ιανουάριο του 2014 με εντολή των εισαγγελέων στη βάση πληροφοριών ότι μετέφεραν όπλα, σύμφωνα με την κατάθεση ενός από τους εισαγγελείς, που και οι ίδιοι τώρα περιμένουν να δικαστούν.

Ενώ το πρώτο φορτηγό κατασχέθηκε, στα άλλα τρία επιτράπηκε να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους όταν οι αξιωματούχοι της MIT, που συνόδευαν το φορτίο, διατύπωσαν απειλές εναντίον της αστυνομίας και προέβαλαν αντίσταση στην έρευνα, σύμφωνα με τη μαρτυρία και την έκθεση του εισαγγελέα.

Επιβεβαιώνει ...διαψεύδοντας ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως τα τρία φορτηγά, που η αστυνομία σταμάτησε στις 19 Ιανουάριου, ανήκαν στη MIT και πως μετέφεραν βοήθεια. «Η έρευνά μας δείχνει πως ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι βοήθησαν αυτούς τους ανθρώπους να παραδώσουν τα φορτία», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς στις 4 Μαΐου στα Άδανα ο Οζκάν Σισμάν, ο οποίος παρήγγειλε την έρευνα του πρώτου φορτηγού στις 7 Νοεμβρίου του 2013 έπειτα από μία πληροφορία ότι μετέφερε όπλα παράνομα.

Τόσο ο Σισμάν όσο και ο Τακτσί έχουν συλληφθεί με εντολή κρατικών εισαγγελέων και αντιμετωπίζουν προσωρινές κατηγορίες για διεξαγωγή παράνομης έρευνας, ενόψει της απαγγελίας ενός πλήρους κατηγορητηρίου.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι εισαγγελείς δεν είχαν καμία εξουσία να ελέγξουν οχήματα της MIT και αποτελούν μέρος αυτού που αποκαλεί «παράλληλο κράτος» το οποίο έχουν στήσει οι πολιτικοί του εχθροί με σκοπό να δυσφημίσουν την κυβέρνηση.

5 σχόλια:

 1. Μην ξεχνάμε και τη συνομιλία του Νταβούτογλου που είχε διαρρεύσει.

  «Ahmet Davutoğlu:
  "Prime Minister said that in current conjuncture, this attack (on Suleiman Shah Tomb) must be seen as an opportunity for us."

  Hakan Fidan:
  "I'll send 4 men from Syria, if that's what it takes. I'll make up a cause of war by ordering a missile attack on Turkey; we can also prepare an attack on Suleiman Shah Tomb if necessary."»

  http://www.ibtimes.co.uk/turkey-youtube-ban-full-transcript-leaked-syria-war-conversation-between-erdogan-officials-1442161

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CF%82-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9

  Σόρρυ για το άσχετο, αλλά μου ρθε τάση προς εμετό μ αυτά που διάβαζα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. http://journal-neo.org/2015/05/21/russian-embassy-attack-terrorism-or-act-of-war/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σίγουρα το συγκεκριμένο νέο δεν μπορεί να συνδέεται με τις αλλεπάλληλες ήττες των δυνάμεων του Ασαντ από τους ισλαμιστές, αντιπολιτευόμενους και τζιχαντιστές...

  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή