Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Σκουριές: Επιχείρηση "θάψτε το Μίχο να γλιτώσουμε το τομάρι μας"

Γιάννης Μίχος, Αντώνης Σαμαράς
"Νομίζω ότι θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στη Χαλκιδική" έγραφε ο Άγιος Αντώνιος ο Λευκωσιάτης, γνωστός προφήτης της χώρας των αθώων και ανύποπτων, στις 20 Μάη 2014· στις 23 Μάη, συμπλήρωσε ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι θα ήταν πολύ άδικο να φορτωθεί ο Μίχος την συνολική ευθύνη για μια ενορχηστρωμένη και πολυάνθρωπη εκστρατεία εξαπάτησης, και έθεσε το θέμα των απτών ευθυνών για αυτή· στις 25 Μάη έθεσε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα, που ανάθεμα αν έχουν πάρει απάντηση· τέλος, μην αντέχοντας άλλο να κρύβει τα προφητικά του χαρίσματα, ο Άγιος Αντώνιος ο Λευκωσιάτης έγραψε, στις 24 Νοέμβρη 2014:
Επειδή τυχαίνει να μασάω φύλλα δάφνης, να κάνω άλλη μια προφητεία; Αν δεν προλάβει να γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τη λήξη της θητείας Μίχου, θα τον αποκηρύξει υπό τα χειροκροτήματα όλων των παραπάνω, σαν να μην έκανε το παν για να τον βγάλει δήμαρχο.

Αν προλάβει να γίνει κυβέρνηση, τα πεπραγμένα του Μίχου θα είναι απλά μια υποσημείωση.
Και στις 7 Δεκέμβρη:
Βέβαια, είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν έχουμε έρθει ακόμα στο στάδιο "Μίχος; Ποιος Μίχος; Εμείς δεν στηρίξαμε ποτέ το Μίχο." Αυτό στην επόμενη προεκλογική.
Για αυτή την υποσημείωση, μιας και ήρθε πια το εν λόγω στάδιο, θα μιλήσει σήμερα ο Άγιος της χώρας των "εγώ δεν ήξερα τίποτα", αγαπητέ αναγνώστη (και αναγνώστρια, ο Άγιος δεν είναι σεξιστής, απλώς έχει βαρεθεί λίγο τη χώρα των πεφτοσυννεφάκηδων). Και θα επιμείνει, βέβαια, ο Άγιος, να αναζητά απ' του κουφού την πόρτα εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, την εφημερίδα "Αυγή", το Left.gr, την Enet, το SOS Χαλκιδική, την ΕΤ3, το TVXS, και όλους όσους προώθησαν και νομιμοποίησαν τον Γιάνη Μίχο ως δήθεν ενάντιο στις εξορύξεις και ως "αυθόρμητη" επιλογή, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, των κατοίκων. Εξηγήσεις, βεβαίως, θα επιμείνει ο Άγιος της χώρας των "α, μη με κοιτάς εμένα, εγώ απογοητεύτηκα" να αναζητά και από τη συγγραφέα του άρθρου, η οποία ανέλαβε να συγγράψει το "αποκαλυπτικό" πλυντήριο-κολυμβήθρα Σιλωάμ για όσους ψάχνουν να κρυφτούν, καθώς είναι χαρακτηριστική και αποκαλυπτική η καθυστέρηση της μνήμης της (που ήρθε, όλως αυθορμήτως, μετά την παραίτηση Μίχου), όσο και ο πάρα πολύ επιλεκτικός της χαρακτήρας (θυμάται ό,τι θέλει, όπως θέλει, για να καταλήξει εκεί που θέλει).
LR
---
Γιάννης Μίχος: ο Δούρειος Ίππος στην καρδιά του κινήματος;

Πολλοί που δεν γνωρίζουν τα καθέκαστα στον δήμο Αριστοτέλη αναρωτιούνται γιατί παραιτήθηκε ο δήμαρχος Γιάννης Μίχος, εικάζοντας μάλιστα σε δημοσιεύματα ότι φοβόταν για τη ζωή του. Η λιτή ανακοίνωση του ιδίου δεν λέει και πολλά πράγματα: “Προσωπικές και επαγγελματικές αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, σε ένα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με οδηγούν για το καλό του τόπου και της παράταξης, να κάνω έγκαιρα ένα βήμα πίσω...”.

Η αλήθεια πάντως έχει να κάνει με το ποιος είναι ο Γιάννης Μίχος και ποιοι τον πλάσαραν ως δήμαρχο στο κίνημα.
Στη φωτογραφία αριστερά εικονίζεται ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος, με τον πρωθυπουργό τότε Αντώνη Σαμαρά (που κρατά τον βουλευτή Χαλκιδικής κ. Ευθύμη Καρανάσιο), στον εορτασμό για τα "40 χρόνια ΝΔ" στις 27 Σεπτέμβρη 2014 στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. Εκείνη τη μέρα γινόταν και η μεγάλη συναυλία ενάντια στην εξόρυξη, στην Ιερισσό, από την οποία "πέρασε" για λίγο αργά το βράδυ ο κ. Μίχος, μετά το συνέδριο.

It's about money, Dick!
Ποιος είναι ο Γιάννης Μίχος

O Γιάννης Μίχος, είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου εταιριών Epsilon Net. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης, έχει εργαστεί ως οικονομικός και φορολογικός σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ως επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Α.Ε και Ε.Π.Ε., καθώς και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πολιτών Χαλκιδικής (ΑΣΠΟΧΑ). Επιτυχημένος και βραβευμένος επιχειρηματίας, δεν έχει ασχοληθεί ενεργά στο παρελθόν με την πολιτική, αν και το είχε προσπαθήσει στο παρελθόν: συμμετείχε ως υποψήφιος νομαρχιακών εκλογών Θεσσαλονίκης 2006 με το σχήμα των Οικολόγων Πράσινων, ενώ προσπάθησε ανεπιτυχώς να συνδεθεί ως υποψήφιος σε εκλογικό συνδυασμό στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 στον δήμο Σταγείρων-Ακάνθου – ανεπιτυχώς επειδή είχε απαιτήσει να τεθεί επικεφαλής και δεν δέχτηκε να είναι απλώς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. [ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ... ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΙΧΟΥ. ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΓΚΑΡΙΖΕ ΤΟΤΕ ΟΤΙ Ο ΜΙΧΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΘΟΥΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ].

Όσον αφορά το κίνημα εναντίον της εξόρυξης, ο κ. Μίχος είχε μερικές περιορισμένες παρουσίες το 2010: η μία όταν συμμετείχε σε ενημερωτική συζήτηση σε τριήμερο στο βουνό σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων pelet, και έναν κύκλο διαλέξεων στη Μεγάλη Παναγιά, τα Νέα Ρόδα και τη Θεσσαλονίκη όπου ανέλυσε το οικονομικό ζήτημα της μεταβίβασης της εταιρείας και της χρηματιστηριακής ανατίμησης της μετοχής της που τελικά απέφερε κέρδος μεγαλύτερο από 300 εκ. ευρώ στον κ. Κούτρα. Για τις τελευταίες του τοποθετήσεις μηνύθηκε από την Ελληνικός Χρυσός για 1 εκ. ευρώ. Στην αγωγή άσκησε και ο ίδιος ανταγωγή για το ίδιο ποσό. Η δικαστική αυτή διαμάχη έληξε με απόσυρση εκατέρωθεν των κατηγοριών την άνοιξη του 2014, αφού πήρε το χρίσμα για δήμαρχος και πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άλλη συμμετοχή του δεν υπάρχει στο κίνημα – άλλωστε δεν διέμενε μόνιμα στη Χαλκιδική. Το ερώτημα λοιπόν είναι: με τόσο ελάχιστη συμμετοχή στο κίνημα, πώς έγινε αυτοδιοικητικός εκπρόσωπός του; [ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΡΕΙ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΓΙΑΝΗΣ -ΤΖΟΡΤΖ ΣΟΡΟΣ ΜΠΟΪ- ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΟΤΑΓΗΣ...]

Προώθηση του Μίχου ως "κινηματικού" και "αμεσοδημοκρατικού" δημάρχου από το κεντρικό εκφραστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιδέα περί “κινηματικού δημάρχου”

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς μπήκε η ιδέα για “κινηματικό δήμαρχο”, αλλά φαίνεται να προηγήθηκε η εκφρασμένη διάθεση ενεργού και γνωστού μέλους του κινήματος να βάλει υποψηφιότητα για τη δημαρχία ήδη από την άνοιξη του 2013. Αμέσως μετά, και ύστερα από λαϊκή συνέλευση, δημιουργήθηκε η Ενωτική Πρωτοβουλία με αντικείμενο την εκλογή δημάρχου που θα έθετε υποψηφιότητα εναντίον του φανατικού υπερασπιστή της εταιρείας κ. Πάχτα. Απαρτιζόμενη από περίπου 30 άτομα (τα περισσότερα αν και όχι όλα μέλη των συντονιστικών) παρουσίασε τον Αύγουστο του 2013 μια Διακήρυξη, που συγκέντρωσε αρχικά τις υπογραφές 1229 ατόμων, και ζήτησε την εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφιοτήτων. Το όνομα του Γιάννη Μίχου ως υποψηφίου το πρωτοέβαλαν στην Ενωτική Πρωτοβουλία 4-5 συγκεκριμένοι άνθρωποι, στενά συνδεδεμένοι με την ηγεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης από το παρελθόν αλλά και με αυτό που ονομάζουμε “βαθύ ΠΑΣΟΚ”, χωρίς πάντως να περιορίζονται σε αυτόν τον κομματικό χώρο. Εκεί έγιναν οι πρώτες ζυμώσεις, φτάνοντας τελικά τον Νοέμβρη του 2013 στην επικύρωση της διαδικασίας εκλογής δημάρχου από τα συντονιστικά αγώνα.
Και η δεξιά πανηγυρίζει για την αμεσοδημοκρατία...

Από τότε και μετά δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες. Υπήρξαν αρχικά 6 υποψηφήφιοι για τη δημαρχία, εν συνεχεία οι τρεις απέσυραν την υποψηφιότητά τους και οι υπόλοιποι τρεις έθεσαν τον εαυτό τους στην κρίση των δημοτών, μέσα από μια διαδικασία που θεωρήθηκε πρωτοποριακή πανελλαδικώς [ΒΕΒΑΙΩΣ. ΣΤΗ ΛΑΜΟΓΙΑ]: “με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες το κίνημα επέλεξε ποιον υποψήφιο προκρίνει για υποψήφιο”. Και επέλεξαν τον Γιάννη Μίχο. Όπως δημοσιεύτηκε, “στη διαδικασία συμμετείχαν 3.025 κάτοικοι... Από τις κάλπες που στήθηκαν ταυτόχρονα στα χωριά της Β.Α Χαλκιδικής Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή, Ιερισσός, Ουρανούπολη, Μ. Παναγιά και Αρναία αναδείχθηκε πρώτος ο Γιάννης Μίχος με 1821 ψήφους, δεύτερος ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος με 998 ψήφους και τρίτος ο Χαράλαμπος Λαζαρίδης με 172 ψήφους. Τα λευκά - άκυρα ήταν 34”.

Ο δεύτερος υποψήφιος-φαβορί από τους τρεις ήταν ο Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, ενεργό κομμάτι του κινήματος τόσο συνεισφέροντας στην ενημέρωση του κόσμου (ως εδαφολόγος ΑΠΘ συμμετείχε αδιάλειπτα σε ημερίδες κλπ), όσο και με τη συνεχή φυσική του παρουσία σε κάθε δράση σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Όμως οι μηχανισμοί [ΠΟΙΟΥ, ΑΛΗΘΕΙΑ;] επέβαλαν [ΠΑΕΙ Η "ΓΝΗΣΙΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ΤΩΡΑ; ΕΓΙΝΕ "ΕΠΙΒΟΛΗ"; ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;] στον κόσμο τον Γιάννη Μίχο, για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών οι εξής:
Από το site του ΣΥΡΙΖΑ, alterthess

α) Επειδή ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ [ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ. ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΕΙΝΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Η ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΟ. ΑΠΟ ... ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑ; Η ΜΗΠΩΣ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΤΟΥ ... ΒΑΘΕΩΣ ΠΑΣΟΚ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΥΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΕ ΛΕΝΕ;] (η μοναδική υποψηφιότητα που στηρίχτηκε κομματικά) [ΤΙ ΛΕΤΕ; ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ, Ε; ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΛΑ.ΣΥ;], αφενός κατακρίθηκε ως τέτοια σε μια διαδικασία που όλοι θέλαν να είναι ακομμάτιστη [ΕΔΩ Ο ΚΑΛΟΣ ΣΑΝΟΣ...]. Ταυτόχρονα, κάποιοι [ΕΚΤΟΣ...ΣΥΡΙΖΑ;;;;] επένδυσαν στα χρόνια συντηριτικά [sic] αντανακλαστικα κάποιου κόσμου διεξάγοντας μια τρομοκρατία περί “ΣΥΡΙΖΑ και κουκουλοφόρων που θα βλάψουν τον αγώνα και θα στείλουν κι άλλα παιδιά μας στη φυλακή”.
Το κεντρικό site του κινήματος ...σε γραμμή αναδημοσίευσης του  site του ΣΥΡΙΖΑ,  alterthess

β) Κατά την εκλογή του δημάρχου αυτοί [ΠΟΙΟΙ;] που τον είχαν προεπιλέξει κίνησαν λυτούς και δεμένους, χρησιμοποιώντας την επιρροή που είχαν αποκτήσει όλα τα χρόνια (φέραν γέροντες στην κάλπη, κλπ). Οι ίδιοι άσκησαν τεράστιες πιέσεις προκειμένου να στηθούν κάλπες και στην Ουρανούπολη, Νέα Ρόδα και Αμμουλιανή, εκτός από την Ιερισσό, την Αρναία και τη Μεγάλη Παναγιά που ήταν τα κεντρικά χωριά χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της... άμεσης δημοκρατίας (ενώ οι τρεις αυτές περιοχές είναι δίπλα στην Ιερισσό και δεν στήθηκαν κάλπες σε όλα τα χωριά παρά μόνο στα πιο κεντρικά). [ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΦΙΑ ΠΟΥ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΖΕ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΤΟ ΚΚΕ, Η ΚΥΡΙΑ ΨΑΡΡΟΥ...ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...] Η αλήθεια είναι ότι από αυτά τα τρία παραλιακά χωριά κατάγονταν οι περισσότεροι από τους 200 εργαζόμενους στην επιχείρηση του Γιάννη Μίχου [ΒΡΕ, ΒΡΕ, ΒΡΕ, ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ, ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ...ΑΛΛΑ ΟΧΙ, ΤΙ ΛΕΩ, ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΕΙΝΑΙ "ΤΣΙΡΑΚΙΑ" ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ], οπότε οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα τον ψήφιζαν – κάτι που έγινε!

Αυτές οι μάσκες...όλο πέφτουν! Μίχος-Χατζηδάκης (ΝΔ)

Καθώς οι μάσκες έπεφταν...

Εκλέχτηκε λοιπόν ο Γιάννης Μίχος μέσα από το κίνημα, έχοντας υπογράψει την κοινή Διακήρυξη τελευταία μέρα και σχεδόν με το ζόρι, δείχνοντας έτσι σε όσους παρακολούθησαν από κοντά τις διαδικασίες ότι κάτι περίεργο συνέβαινε. Στη συνέχεια αρνήθηκε στην πράξη, αλλά και σε συνέντευξη που μου παραχώρησε τον Μάρτιο του 2014, ότι καν γνωρίζει πως οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα οριστούν μέσα από το κίνημα θέτοντας το επιχείρημα της “ενότητας”. Αυτό βέβαια ήταν κόκκινη γραμμή [ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ] για το κίνημα, όμως το θέμα το χειρίστηκε ο κ. Μίχος ροκανίζοντας χρόνο και φέρνοντας το κίνημα προ τετελεσμένου [ΑΛΕΞΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΕΣΕΙΣ;]. Με άλλα λόγια, αφού καθυστερούσε χαρακτηριστικά να ορίσει τους υποψηφίους, έφτασε στο σημείο να μην τους έχει ανακοινώσει τρεις μέρες πριν τη λήξη της διαδικασίας – μέσα στο Πάσχα. Τελικά, αυτή η διαδικασία έκλεισε 1-2 μέρες πριν, με το κίνημα να επιβάλει δικούς του υποψήφιους, αφού πρώτα ο Μίχος είχε καταφέρει να αποκλείσει ορισμένους εξ αυτών και να φέρει στη διαδικασία δικούς του ανθρώπους (εμπιστοσύνης του, της επιχείρησής του, κλπ).

Τελικά ο Μίχος εξελέγη δήμαρχος παίρνοντας το 51,13% των ψήφων – ο Πάχτας το 46,95% και ο Λαζαρίδης το 1,92%. Εικάζεται πως το ποσοστό του “κινηματικού δημάρχου” θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο αν δεν ήταν ο Γιάνης Μίχος καθώς κάμποσα μέλη του κινήματος δεν τον ψήφισαν έχοντας υποψιαστεί τον ρόλο του, αν και ο πολιτικός εκβιασμός και η επιθυμία να φύγει ο Πάχτας οδήγησε τους περισσότερους στη θετική ψήφο για τον Μίχο. Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που εκλέχτηκαν μαζί του ήταν ενεργά μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη.

Ο λαϊκός αγωνιστής Σιγά μην κλάψω (θα τους τ' αρπάξω) απολαμβάνει το έτοιμο promotion και συλλαμβάνεται από τον αντίστοιχο fake μπάτσο

Ο Μίχος ως δήμαρχος και το κόλπο της Ολυμπιάδας

Ο Γιάννης Μίχος, στη μικρή θητεία του ως δήμαρχος Αριστοτέλη, δεν έκανε τίποτα [ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ, ΠΑΛΙ, ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ...] για όλα όσα έθετε ως προτεραιότητα: την ανάπτυξη εναλλακτικών δομών ανάπτυξης και εργασίας, και την ενότητα του κόσμου. Η μόνη θετική απόφαση, με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου, ήταν να σταματήσει η χορηγεία της Ελληνικός Χρυσός προς τον δήμο. Ο ίδιος ως δήμαρχος πάντως ενήργησε ως εξής:

- Ροκάνισε το χρόνο [ΡΕ, ΟΛΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ!Ανέλαβε τον Σεπτέμβρη επίσημα τα καθήκοντά του χωρίς να έχει κάνει καμία προετοιμασία όλο το καλοκαίρι, και μετά επικαλούμενος ότι μόλις ανέλαβε καθυστερούσε τα πάντα. Η συνεχής αναμονή ουσιαστικά έβαζε το κίνημα σε παύση [ΕΕΕΛΑ!] καθώς ανέμενε τις θεσμικές του κινήσεις. Ο ίδιος ήταν απών και ως φυσική παρουσία τις περισσότερες μέρες, διαδίδοντας πως “έχει επαφές στην Αθήνα για το θέμα των μεταλλείων”, χωρίς όμως ποτέ να πει τι επαφές έκανε κλπ.

- Έστησε επιτροπές στις οποίες προσπαθούσε να βάζει δικούς του ανθρώπους [ΕΝΩ Η ΚΥΡΙΑ ΙΓΓΛΕΖΗ, Ε; - Ή Ο ΟΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΡΕΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ...], συχνά απαξιώνοντας ειδικούς επί των θεμάτων θέτοντάς τους εκτός, και δημιούργησε ιδιαίτερο εκνευρισμό καθώς ενεργούσε μόνος του, χωρίς καμία συνεργασία με τους συμβούλους ή το κίνημα.
Η λαϊκή αγωνίστρια, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη. Δεν ήξερε τίποτα. Γι αυτό έβαζε την κουμπάρα της να επιτίθεται σε όσους μιλούσαν.

- Πέρασε απόφαση σε δημοτικό συμβούλιο, συμβατή με τις προεκλογικές του εξαγγελίες και τον προσωπικό του σχεδιασμό, περί “διατήρησης των υφιστάμενων/παραδοσιακών δραστηριοτήτων” στα μεταλλεία. Αυτή είναι η πιο μεγάλη παγίδα απέναντι στο κίνημα. Ενώ η διακήρυξη των αρχών του κινήματος (αυτή που δεν ήθελε να υπογράψει!) προέτασσε “να επιτύχουμε τον αποχαρακτηρισμό της ΒΑ Χαλκιδικής ως «Μεταλλευτικής» και τη σταδιακή της αποκατάσταση”, ο ίδιος ανέφερε πριν τις εκλογές ακόμη ότι, πρέπει να συνεχιστεί η “παραδοσιακά υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα, που υπήρχε σε Ολυμπιάδα και Στρατώνι”. Ακούγεται λογικοφανής αυτή η θέση, και ίσως γι' αυτό κατάφερε να την περάσει, μιας και είναι γνωστό ότι σε Στρατώνι και Ολυμπιάδα δραστηριοποιούνταν η προηγούμενη εταιρεία, η TVX-Gold, αλλά και ο Μποδοσάκης χρόνια πριν. Όμως, τόσο η εταιρεία του Μποδοσάκη είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 1988 λόγω πτώχευσης, αλλά και οι εργασίες της καναδικής TVX δεν διήρκεσαν πάνω από τέσσερα χρόνια, και αυτές συνεχίζονταν μόνο στο Μαντέμ Λάκκο: στην Ολυμπιάδα οι εργασίες είχαν σταματήσει μετά την πτώχευση του Μποδοσάκη (εκτός από κάποιες εργασίες συντήρησης) και δεν ξανάρχισαν πριν το 2012, με την Ελληνικός Χρυσός. Έτσι, με αυτή την απόφαση η θητεία του κ. Μίχου αφήνει μια επικίνδυνη παρακαταθήκη: ακόμη και αν κλείσουν οι Σκουριές, η Ολυμπιάδα να συνεχίσει να λειτουργεί ως “παραδοσιακά υφιστάμενη”. Αυτό φαίνεται εύκολο να συμβεί μιας και το μεγάλο και νικηφόρο κίνημα της Ολυμπιάδας δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις μετά το 2003. Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη ποσότητα μεταλλεύματος καθώς και το σημαντικότερο πρόβλημα με το αρσενικό βρίσκονται στην Ολυμπιάδα και όχι στις Σκουριές!

(Στο ζήτημα της Ολυμπιάδας θα αναφερθώ προσεχώς με ιδιαίτερο ρεπορτάζ).
Τα παιδιά, επειδή είναι χαζά, προσφέρονται πάντα για μιντιακή εκμετάλλευση αν είσαι ξύπνιος και ηθικός αγωνιστής της Αριστεράς

Οι επιπτώσεις της παρουσίας του Μίχου στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη

Από τα τέλη Νοεμβρίου 2013 που ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία ήταν φανερή η εμπλοκή των κομμάτων στη διαδικασία. Ταυτόχρονα, η εντατική ενασχόληση με αυτήν ήταν δεδομένο ότι θα στερούσε δυνάμεις από τις καθαυτό κινηματικές διαδικασίες, ακόμη κι αν ο δήμαρχος που θα εκλέγονταν ήταν “καθαρός”. Έτσι κι έγινε: από την πρώτη στιγμή ενεργά μέλη του αγώνα ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με αυτό ενώ πολλοί έτρεχαν σε προεκλογικές συνεδριάσεις για την επιλογή του υποψηφίου. Τα κόμματα ενεπλάκησαν έμμεσα με τον τρόπο που έχω ως τώρα περιγράψει [ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ, ΚΥΡΙΑ ΨΑΡΡΟΥ. ΘΟΛΟΥΡΑ, ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖΖΖΖ. ΕΝΕΠΛΑΚΗ, ΚΥΡΙΑ ΨΑΡΡΟΥ, ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ; ΠΟΙΑ ... "ΚΟΜΜΑΤΑ"; Ο ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΓΙΝΕ..."ΚΟΜΜΑΤΑ";] Και, τέλος, αντί για κινηματικό δήμαρχο [ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΡΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝεκλέξανε τον Γιάννη Μίχο.

Τελικά, η υποψηφιότητα του Μίχου ήταν επιβαρυντική για το κίνημα εξ αρχής [ΒΡΕ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΡΗΚΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ!]. Καταρχάς πυροδότησε αντιπαλότητες ανάμεσα στα χωριά και τον πάντα υποβόσκοντα τοπικισμό [Α, ΜΠΑ; ΑΥΤΟΣ ΔΕ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;], καθώς τα χωριά που κυρίως υποστήριξαν τον Μίχο δέχτηκαν την μήνιν των υπολοίπων – δικαίως αυτή τη φορά [Α, ΜΠΑ;]: το κακό κλίμα μέσα στο κίνημα που περιγράφω αλλού σχετίζεται και με αυτή την εξέλιξη. Επιπλέον πυροδότησε κόντρες και στο εσωτερικό κάθε χωριού [ΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΤΕ ΑΥΤΑ ΠΙΟ ΠΡΙΝ; ΟΤΑΝ, Π.Χ, ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ;], ανάμεσα σε όσους υποστήριξαν τον Μίχο και τους υπόλοιπους. Ταυτόχρονα, όσοι τον υποστήριξαν, τόσο οι βαλτοί του υπάρχοντος καθεστώτος [ΒΑΖΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΜΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΚΑΠΤΕΙ ΤΟ ΑΘΛΙΟ] όσο και αφελείς που τους πίστεψαν, έδιναν το στίγμα της... ησυχίας: “καθίστε καλά”, έλεγαν [ΠΟΙΟΙ;] στα πιο μαχητικά μέλη του κινήματος υποστηρίζοντας πως προέχει ο εκλογικός αγώνας και η όποια πορεία ή κινητοποίηση είναι εναντίον της κοινής προσπάθειας! Φυσικά, δεν πείσθηκαν όλοι, ούτε καν οι περισσότεροι, αλλά σίγουρα η μαζικότητα και ομοψυχία του κινήματος υπονομεύτηκαν από αυτές τις πρακτικές. Και αφού εκλέχτηκε ο Μίχος ως δήμαρχος, όσοι τον έβαλαν [ΠΟΙΟΙ;] μέσα στο κίνημα συνέχισαν τον γνωστό και λογικοφανή χαβά τους: “δώστε λίγο χρόνο να δείξει, [ΕΕΕΕ, ΟΛΑ ΠΙΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΘΥΜΙΖΟΥΝ!] καινούριος είναι, μη διασπάτε το κίνημα” [ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ]! Όλες αυτές οι παροτρύνσεις, κόντρες κλπ επαναλήφθηκαν λίγους μήνες μετά με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Η ελπίδα, δυστυχώς, πεθαίνει τελευταία. [ΛΑΘΟΣ, Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ]

Και τι να λέει που τρώει ο Μίχος με τον Πάχτα; Να τρωγε ο Τρικαλινός της Λα.Συ, μάλιστα!

Θα αναρωτηθεί κανείς: μα είναι δυνατόν ένα ολόκληρο μαζικό κίνημα να πέσει σε τέτοιες παγίδες; [ΚΑΛΕ, ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ, ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ!Φυσικά είναι. Μιλάμε για ένα ολόκληρο σύστημα διακυβέρνησης που κυριαρχεί στην Ελλάδα για πάνω από 30 χρόνια [ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΛΕΓΑΜΕ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ... ΟΛΑ ΤΟ RED NOTEBOOK ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΞΗΓΕΙ;]– άλλωστε στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής, οι κυρίαρχοι μηχανισμοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνασπίστηκαν ενεργά ενάντια στο κίνημα. Η “άμεση δημοκρατία” στη ΒΑ Χαλκιδική είχε απέναντί της ανθρώπους και μηχανισμούς που έχουν κάνει επάγγελμα τη μεθόδευση των διαδικασιών. Όποιος έχει έστω και λίγο ανακατευτεί με τις κινηματικές διαδικασίες γνωρίζει καλά πόσο εύκολα μεθοδεύονται οι αποφάσεις από ηγετίσκους ή επαγγελματίες τους είδους, ακόμη και απέναντι σε ανθρώπους με πολιτική εμπειρία. Ας μην παραγνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή, παραδοσιακά προσκείμενη στη δεξιά και χωρίς εμπειρία στις κινηματικές διαδικασίες [ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ  ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΤΩΡΑ; ΚΑΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ..."ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ", ΚΑΙ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ" ΣΑΝ ΕΣΑΣ; ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΦΙΑΣΚΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΤΕ, ΠΡΙΒΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΙΑΣΚΟΥ;], ήταν, και είναι, εξαρτώμενη από το Άγιο Όρος -οικονομικά και ψυχολογικά- το οποίο έπαιξε και αυτό τον ρόλο του (που δεν θα αναλύσω επί του παρόντος, αλλά ήταν σημαντικός).

Η ωρίμανσή της κοινωνίας ήταν ραγδαία [AXAXAXAXAXAX] μέσα από αυτές τις εξελίξεις και απότομη, με φυσικό συνεπακόλουθο να κάνει λάθη [ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΑ ΚΑΝΕ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΟΧΙ. ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΝΑΙ;]. Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι η συντονισμένη επίθεση που δέχεται πραγματοποιείται από ολόκληρο το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα [ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ, ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΣΕ ΜΙΣΑΜΕ] υπό την καθοδήγηση των χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων που στην ουσία κρατούν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους. Η επίθεσή τους στη ΒΑ Χαλκιδική δεν είναι παρά μια μικρογραφία της επίθεσης που έχει εξαπολύσει αυτή η παγκόσμια μαφία στην Ελλάδα, και όχι μόνο. Το μεγαλείο του κινήματος στη Χαλκιδική είναι ότι, παρόλες τις δυσκολίες και τρικλοποδιές, καταφέρνει και σηκώνεται ξανά με μεγαλύτερη μαχητικότητα κάθε φορά. [ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ; ΕΦΤΑΣΕΕΕ!]

Παραιτούμαι, γιατί είμαι ένας πανκ ρόκερ παγιδευμένος στο σώμα επιχειρηματία, παγιδευμένο στο σώμα κινηματικού δημάρχου. Πάω να ακούσω Blitzkrieg Bop, κορόιδα.

Η παραίτηση Μίχου

Η παραίτηση Μίχου ήρθε εντελώς αιφνιδιαστικά [ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΠΩΣ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ, ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΕ, ΟΧΙ ΤΟΥ "ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ"] σε μια δύσκολη καμπή των γεγονότων όπου η εταιρεία εξαπολύει ολοκληρωτική επίθεση εναντίον του κινήματος, χρησιμοποιώντας ως όπλο κάποιους (λίγους) εργαζόμενους, την αστυνομία (ξανά) και την προπαγάνδα (ξανά). Φαίνεται πως η παραίτηση του Μίχου από τη δημαρχία, αφού εκπλήρωσε τον σκοπό της διάσπασης και της καταγραφής των απαγορευμένων εξορύξεων στην Ολυμπιάδα ως “υφιστάμενης δραστηριότητας”, λειτουργεί ως ένα ακόμη χαρτί της εταιρείας στη δημιουργία αναστάτωσης και υπονόμευσης του κινήματος θίγοντάς το επικοινωνιακά και, κυρίως, βάζοντάς το εκ νέου σε διαδικασία διαδοχής και συζήτησης για τον δήμαρχο αντί να αφεθεί απερίσπαστο να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται. Το ότι ο κ. Μίχος δεν έχει κανέναν ουσιαστικό προσωπικό λόγο για την παραίτησή του φαίνεται όχι μόνο από την ανακοίνωσή του αλλά από την ανυπαρξία των επιχειρημάτων του όταν μίλησε με τα συντονιστικά αγώνα λίγες μέρες πριν: “με βρίζουν οι μεταλλωρύχοι” παραπονέθηκε σε κάποιους, ενώ σε άλλους δήλωσε ότι παραιτείται επειδή δεν μπορεί να φροντίσει την επιχείρησή του! Είπε επίσης ότι δεν αντέχει τα πολλά χιλιόμετρα που κάνει για να πηγαίνει στη Χαλκιδική (όταν πηγαίνει), και ότι σκοπός του ήταν να φύγει ο Πάχτας, κάτι που πέτυχε, οπότε μπορεί να φύγει…

Παρεμπιπτόντως, λίγους μήνες πριν παραιτηθεί είχε προσεγγίσει ξανά τη νεολαία λέγοντας πως η επένδυση θα γίνει και αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να επιδιώξουν έναν “έντιμο συμβιβασμό” [Ε, ΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ! ΑΥΤΟ ΒΡΗΚΑ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ! ΝΔ! ΤΙ, ΟΧΙ;]

Είναι εκτίμηση και βεβαιότητα των περισσότερων στην περιοχή ότι η παραίτηση Μίχου, όπως και η εκλογή του, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πολύ καλό και προμελετημένο χαρτί στην τράπουλα της Ελληνικός Χρυσός! [ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΕΛΕΞΕ ΠΟΙΑΝΟΥ ΧΑΡΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΠΑΙΧΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΜΑ ΕΚΒΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΥΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΜΙΧΟΥ] Σίγουρα επίσης δείχνει τη δύσκολη θέση της. Φαίνεται πάντως ότι πρόκειται για μια βαλτή υποψηφιότητα, που κάποιοι την χρειάζονταν πολύ περισσότερο απ' ότι ο ίδιος. Με ενδιαφέρον περιμένουμε την απάντηση που του θέσαμε για το πώς έληξε εξωδικαστικά η δικαστική διαμάχη με την Ελληνικός Χρυσός αφού πήρε το χρίσμα ως υποψήφιος, η οποία του είχε ασκήσει αγωγή για 1 εκατομμύριο ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, ούτε η καλοστημένη επίθεση ΜΑΤ και μεταλλωρύχων, ούτε η πορεία των “εργαζομένων” [ΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΚΥΡΙΑ ΨΑΡΡΟΥ; ΨΕΥΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ; ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ; ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ;] στην Αθήνα, ούτε τώρα η αποχώρηση του Μίχου έπληξαν το κίνημα. Κι αυτό επειδή η απειρία της περιοχής, αυτή η “πολιτική ανωριμότητα” που κάποιοι της καταλογίζουν, της έχει προσδώσει ένα πλεονέκτημα: πρωτόγνωρο πείσμα και τσαγανό. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν παλεύουν για πολιτικές ή κομματικές ιδέες, αλλά για το δίκιο και τη ζωή των ίδιων και το μέλλον των παιδιών τους. Και συνεχώς μαθαίνουν μέσα από τα λάθη και τις παγίδες επειδή είναι αποφασισμένοι να νικήσουν σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Όσο πέφτουν οι μάσκες τόσο ενδυναμώνεται το κίνημα [ΣΤΑΝΤΑΡ, ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ], που πράγματι τον τελευταίο καιρό είχε υπονομευτεί με αυτές τις διαδικασίες.

Κατά την ανακοίνωση πρόθεσης παραίτησής του ο κ. Μίχος δήλωσε πως θα παραμείνει εώς ότου εξασφαλίσει την ομαλή διαδοχή του συνεχίζοντας την αναστάτωση και το ροκάνισμα του χρόνου (τελικώς παραιτήθηκε επισήμως προχτές, 2 βδομάδες μετά, και τον διαδέχτηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ζουμπάς). Από την άλλη, όμως, στα χωριά, μαθαίνω, γιορτάζουν την αποχώρηση Μίχου: τα παρεάκια ήταν έξω και “γλεντούσαν” την αποχώρηση του Μίχου [ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΓΛΕΝΤΖΕΔΕΣ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΑΦΟΥ ΟΤΑΝ ΕΞΕΛΕΓΗ, ΣΤΕΝΑΞΕ ΤΟ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ] αφού ξεπέρασαν τον αιφνιδιασμό. Και δήλωσαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν ξανά κανένα κόμμα [ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ. ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΠΕΛΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ, ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΕΙ "ΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ"] ή άλλον παράγοντα να εισαχθεί στον αγώνα τους. Άλλωστε, το κίνημα δεν πρέπει να ασχολείται με τη δημαρχία ή οτιδήποτε κομματικό, αλλά με το δικό του αγώνα. Η μάχη συνεχίζεται...

Αμφίσημου χαρακτήρα μούντζα αντί επιλόγου LR

Αντί επιλόγου...

...θέλω να μοιραστώ μαζί σας την πιο σημαντική, κατ' εμένα, πληροφορία από την έρευνά μου για το ζήτημα των μεταλλείων Κασσάνδρας. Νομίζω μάλιστα πως είναι η πιο σημαντική και ενδεικτική πληροφορία που έμαθα τα τελευταία χρόνια σε οποιοδήποτε θέμα, με την έννοια ότι είναι αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο γίνονται τα πράγματα διαχρονικά και όχι μόνο στη Χαλκιδική. Μάλιστα, μετά την ανάγνωσή της, όλο το παραπάνω κείμενο μπορεί να αναγνωστεί ξανά με άλλες προεκτάσεις.

Σε πολύ στενό κομματικό κύκλο που σχετίζεται με την άσκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή κατά το, όχι και τόσο μακρινό, παρελθόν ήταν ήδη γνωστό και είχε συζητηθεί από το 2010 [ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ, ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ...;], όταν εκλέχτηκε ο Πάχτας, πως ο Γιάννης Μίχος θα ήταν ο επόμενος δήμαρχος! 

Για γέλια και για κλάματα είναι ο τρόπος με τον οποίο η «Αυγή» προσπαθεί να προσαρμόσει το ρεπορτάζ της στις προπαγανδιστικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στα «παιχνίδια» που κάνει με διάφορες μερίδες του κεφαλαίου. Περιγράφοντας την προχτεσινή συγκέντρωση των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής στην Αθήνα, η «Αυγή» έκανε τα πάντα για να στοιχειοθετήσει ότι αυτή οργανώθηκε από την εργοδοσία. Δεν είδαμε όμως το ίδιο σθένος από την «Αυγή», όταν για παράδειγμα ο Λαναράς κατέβαζε με τα πούλμαν τους κλωστοϋφαντουργούς από τη Βόρεια Ελλάδα και, εκμεταλλευόμενος την ανάγκη τους για δουλειά, τους έβαζε να κατασκηνώνουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών και να διεκδικούν επιδοτήσεις και δάνεια για το αφεντικό τους. Θυμίζουμε ότι σ' αυτόν τον «αγώνα», επικεφαλής ήταν τότε η συνδικαλίστρια του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινή βουλευτής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Ούτε βλέπουμε τον ίδιο οίστρο από την «Αυγή» κάθε φορά που η εργοδοσία στον κλάδο του Μετάλλου, μαζί με την πλειοψηφία στην ΠΟΕΜ, σέρνουν τους εργαζόμενους να διαδηλώνουν με αίτημα να δοθεί φθηνότερο ρεύμα και άλλα προνόμια στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σ' αυτή την περίπτωση, μάλιστα, ο πρώτος που τρέχει να «αγκαλιάσει» τους εργοδότες είναι ο υπουργός Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης. Το να γίνονται οι εργαζόμενοι στις διεκδικήσεις τους ουρά της εργοδοσίας είναι καταστροφικό για τα συμφέροντά τους, όποιο όνομα και αν έχει ο εργοδότης τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως καθορίζει τη στάση του απέναντί τους ανάλογα με το ποιες μερίδες του κεφαλαίου «κάνουν παιχνίδι» με την κυβέρνηση...

27 σχόλια:

 1. Πολλή βουβαμάρα ρε παιδιά, τι έγινε; Και μου πήρε πολύ χρόνο η τεκμηρίωση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμείς τα διαβάσαμε (απ τις προηγούμενες αναρτήσεις σου -εγώ έχω κάνει αρχείο για τις σκουριές!!!) και τα ξέρουμε, τα ξαναδιαβάζουμε και αυτοεπιβεβαιωνόμαστε.. σχόλια είναι αδύνατον να κάνουμε πέρα απ το "πάλι δίκιο είχαν οι κκουέδες"... το τραγικό όμως είναι πόσοι απ τους άμεσα ενδιαφερόμενους και μετέχοντες τα διάβασαν όλα αυτά, πόσοι έχουν έστω και την ελάχιστη και κατόπιν εορτής όρεξη για μια πρώτη αυτοκριτική και φυσικά γιατί σ αυτούς και τους υποστηρικτές τους έχει πέσει τόση βουβαμάρα... "ναι αλλά ο βαρουφάκης τους τάπε καλά κι είμαστε πάλι εθνικά περήφανοι" 'ασχετο με την ανάρτηση, σχετικό με την επικρατούσα νοοτροπία κι αντίδραση όταν η γλώσσα των κκεδων τσακίζει κόκκαλα... αυτή η βουβαμάρα έρχεται να επιβεβαιώσει την άλλη ανάρτηση "για την κατάσταση ορισμένων στρωμάτων...", "ορισμένων" ή της πλειοψηφίας...;;;;

   Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απολύτος!

   Σταύρος

   Διαγραφή
 2. Έχουμε μείνει άφωνοι γι΄ αυτό η βουβαμάρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Thanks που μου έλυσες την απορία, σφε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φοβερη δουλεια Αντωνη.
  Πρεπει να διαβαστει απο ολους στις Σκουριες και οχι μονο.
  Με ποιο τροπο να το διαδωσουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κυκλοφορει ευρεως στα υψηλοβαθμα κλιμακια τους : "Θε μου φυλαγε μην πεσεις στα αρχεια του Αντωνη "
  Το διαβαζα και στο μυαλο μου ααεναλασσονταν λαβες και φασεις απο ελληνορωμαικη ...
  ΚΑΦΑΚΟΛ και τραβηγμα αριστερα λεγεται η λαβη αυτη
  και ειναι νοκ αουτ !!
  χαχαχαχαχαχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. μου κανει εντυπωση η μη παρουσια των τσυριζοτρολ....μουγκα στη στρουγκα τα φασιστακια, τα γιουσουφακια του λαγου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ενημερωτικά, δεν έχει επιχειρήσει κανένας να τρολάρει.

   Διαγραφή
 7. Λέγαμε προεκλογικά οτι ειναι ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ του 81-85
  αλλα κάναμε λάθος. Αυτοι ειναι χειρότεροι και ποιο κουτοπόνηροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @Omar:
   Όχι δεν λέγαμε κάτι τέτοιο.
   Ότι είναι ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ του 2009 λέγαμε.

   Διαγραφή
  2. Τα παιδιά κάνανε φροντιστήριο με παλιές καραβάνες του πασοκ για να περάσουν τις εισαγωγικές στο καπιταλιστικό πανεπιστήμιο.
   Ntina

   Διαγραφή
 8. Μια γενικη παρατηρηση η οποια αφορα και το παρον αρθρο. Δεν ειναι φοβερο πως οσα λενε και οσα γραφουν οι συριζαιοι ειναι σαν να τα γραφει καποιος που δεν ειναι στην κυβερνηση, σαν καποιος που κυνηγα φαντασματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. σα να έχω μπροστά μου τον Αντώνη,να ξεκαρδίζεται και να τους γλεντάει.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς, δεν έγραψα την ανάρτηση για να σπάσω πλάκα. Στις Σκουριές βρίσκεται υπό εξέλιξη μια κατάσταση εξίσου σημαντική για το μέλλον με αυτή στο Πέραμα.

   Το άρθρο της κυρίας Ψαρρού, όπως και το μυστήρια επιδοτούμενο εδώ και μήνες πρόγραμμα της ΕΤ3 παίζουν έναν ρόλο διαιώνισης της συσκότισης που δεν περιορίζεται καθόλου, σε ό,τι αφορά τις στοχεύσεις του, στο να κρατηθεί κάτω η Λα.Συ στην περιοχή, αλλά αφορά χειρισμούς του κεφαλαίου και προετοιμασία εδάφους για το μέλλον.

   Γνωρίζετε όλοι ότι στην περίοδο της Βαϊμάρης, η σοσιαλδημοκρατία προέβαλλε τον εαυτό της ως "διαμεσολαβητή" που διασώζει την κοινωνία από τα "άκρα" φασισμού και κομμουνισμού.

   Κοιτάξτε τώρα τις Σκουριές. Με την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε Υπουργός Δημόσιας Τάξης ένας άνθρωπος από το πουθενά, που δεν είχε προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε φύγει απ' τη ΔΗΜΑΡ λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Τυχαία έφυγε; Όχι. Τυχαία διορίστηκε σε αυτό το πόστο; Ούτε, αυτά τα πιστεύουν μόνο κάτι ουρές του αναρχισμού που είναι για οίκτο.

   Τι έγινε λοιπόν σε χρόνο μηδέν στις Σκουριές;

   Διαγραφή
  2. Έγινε το εξής: Η κατασκευή "κίνημα εναντίον κράτους" έδωσε άμεσα τη θέση της σε μιαν άλλη κατασκευή: κράτος ανάμεσα σε ομάδες ακραίων, είτε οι "ακραίοι" είναι οι μεταλλωρύχοι (ΕΤ3) είτε είναι οι διαμαρτυρόμενοι για την εξόρυξη (ΝΔ).

   Ξαφνικά, λοιπόν, το κράτος εμφανίζεται ως ουδέτερο, και υπεύθυνοι για την κατάσταση ("θα έχουμε νεκρό στις Σκουριές", Πανούσης) γίνονται οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι όλον αυτόν τον καιρό ωθούνται σε εμφύλιο ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ, και από τις δύο πλευρές.

   Το ΚΚΕ έχει καταλάβει πολύ ξεκάθαρα τι συμβαίνει, για αυτό και συναντήθηκε ο Κουτσούμπας με τους μεταλλωρύχους. Έχει επίσης καταλάβει, φρονώ, πόσο χρήσιμο είναι το νέο μοντελάκι, που έφτιαξε η νέα κυβέρνηση, για αυριανές καταστάσεις, όπου το κράτος της σοσιαλδημοκρατίας θα εμφανίζεται ως "ανήμπορος διαμεσολαβητής"...ανάμεσα σε ΚΚΕ και Χ.Α.

   Πώς είπατε, το είδατε ήδη χθες με την Κωνσταντοπούλου ή με την "αδυναμία" της αστυνομίας πριν λίγες μέρες να αποτρέψει ξυλοδαρμό μαρτύρων του ΚΚΕ στο προαύλιο των δικαστηρίων;

   Διαγραφή
  3. Ο Μίχος έπαιξε το ρόλο του, όπως τον έπαιξε ο ΓΑΠ ή Βαρουφάκης, και πάει στα εκατομμυριάκια του ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ υπόγεια να ξαναθρέψει το "κίνημα", που οπωσδήποτε άρχισε να έχει αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις ότι κάνει τον χρήσιμο ηλίθιο, και να το ξαναβάλει μπροστά στον εμφύλιο που επιδιώκουν οι ανταγωνιστικές μερίδες του κεφαλαίου στην περιοχή, με ευρύτερες εφαρμογές στην χώρα ως στόχο.

   Διαγραφή
  4. με άρπαξες από τα μούτρα...το σχόλιο που έκανα ήταν μόνο και μόνο για το ιστορικό του πράγματος και κυρίως για τους χαρούμενους που τρόλαραν όταν (έγκαιρα) έλεγες όσα θα γίνουν κι επαληθεύονται μέχρι κεραίας....για όσα (σοβαρά) λες όχι μόνο δεν διαφωνώ,αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε και εξελίξεις πάνω στον συλλογισμό σου....

   Διαγραφή
  5. Καθόλου. Πήρα απλώς αφορμή να πω αυτά που ήθελα να πω για το θέμα εδώ και ένα μήνα.

   Μην παρεξηγείτε τον τρόπο μου όταν εκμεταλλεύομαι κάτι για να πάω τη βαλίτσα εκεί που πραγματικά πάει.

   Διαγραφή
  6. "Κράτος ανάμεσα σε ομάδες ακραίων"

   http://left.gr/news/anisyhia-dikigoron-gia-tis-paralliles-dikes-ha-kai-pyrinon

   Decadent

   Διαγραφή
 10. και να θυμηθούμε λίγο τί έλεγε ο Αντώνης?
  Αντωνης7 Δεκεμβρίου 2014 - 10:54 μ.μ.
  Βέβαια, είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν έχουμε έρθει ακόμα στο στάδιο "Μίχος; Ποιος Μίχος; Εμείς δεν στηρίξαμε ποτέ το Μίχο." Αυτό στην επόμενη προεκλογική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είδες, αυτό δεν το βρήκα να το βάλω. Πόσο προβλέψιμα είναι όλα...

   Διαγραφή
  2. Μπήκε τώρα.

   Τι να κάνω, πρέπει να αυτοσαρκάζομαι ως ψευδοπροφήτης, μπας και καταλάβει κανένας ότι η πολιτική έχει κανόνες, περιορίζεται από συνθήκες, κρίνεται ιστορικά, και ότι η πολιτική τοποθέτηση "πέφτει μέσα" όταν τους σέβεται και έχει επίγνωσή τους.

   Διαγραφή
 11. Εχει παντως ενδιαφερον το πως οι πολιορκητικοι κριοι του συστηματος μετατρεπονται οταν γινει η δουλεια σε αποδιοπομπαιους τραγους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καίγομαι, καίγομαι, ρίξε κι άλλο λάδι στη φωτιάααααα
   Πνίγομαι, πνίγομαι, πέτα με θάλασσα βαθιάααααα

   Υ.Γ Και ότι ο Βαρουφ θα φάει το πρώτο ξύλο, ΚΑΙ ότι ο Μίχος θα αποκηρυχθεί. Και δεν έχω βγάλει σεντ ο μαλάκας, θα χα κάνει γραμμή 090 και θα χα χεστεί στο τάλαρο...

   Διαγραφή
 12. Έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζίσου η κυρία?(ομολογώ δεν την γνώριζα).Γιατί από ότι αλίευσα στο ιστολόγιο της η κουβέντα που γίνεται στα σχόλια είναι :"Τι κάνεις Γιάννη?Γιώργο με λένε".

  The Talented C@nt

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 'Οχι, δεν έχει επικοινωνήσει στο μπλογκ τουλάχιστο.

   Διαγραφή