Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Θέσεις για τη διαφθορά

1. "Μεταπολίτευση" είναι ένα ωραίο όνομα για τον εκδημοκρατισμό της διαφθοράς.

2. Η κοινωνικοποίηση του πλούτου είναι το μοναδικό αντίδοτο στον εκδημοκρατισμό της διαφθοράς που δεν ισοδυναμεί με αντιδραστική επιστροφή στο περιορισμό της στις ελίτ.

3. Η "πάταξη της διαφθοράς" είναι καθαρή ιδεολογία· η κοινωνικοποίηση του πλούτου είναι ριζοσπαστική και έμπρακτη κριτική του ψεύδους αυτής της ιδεολογίας.

4. Η "πάταξη της διαφθοράς" είναι η καταστολή διεφθαρμένων από διεφθαρμένους, ένας αγώνας δρόμου μεταξύ τμημάτων εξίσου διεφθαρμένων για το ποιος θα μονοπωλήσει τη λεία της διαφθοράς.

5. Δεν διαφθείρει ο πλούτος μα η εκμετάλλευση. Γι αυτό ο "χρηματισμός" είναι απλά το χρήσιμο προσωπείο της διαφθοράς, που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της συμμετοχής και άντλησης πλεονεκτημάτων απ' την εκμετάλλευση άλλων.

6. Οι λαοί διαφθείρονται από ό,τι δεν χειραφετεί τους ίδιους ενώ προαπαιτεί την εκμετάλλευση άλλων· δηλαδή, το θεμελιακό μέσο μαζικής διαφθοράς ενός λαού είναι η αποδοχή του ιμπεριαλισμού.

7. Ο ελληνικός λαός είναι, για τον λόγο αυτό, εξίσου διεφθαρμένος με κάθε άλλο δυτικοευρωπαϊκό λαό, κι έτσι o ευτελής αντιευρωπαϊσμός του είναι εξίσου κυνικός με την αντίληψη των άλλων ευρωπαϊκών λαών ότι ο ελληνικός είναι περισσότερο διεφθαρμένος απ' τους ίδιους.

8. Οι διεφθαρμένοι λαοί δεν γνωρίζουν τι είναι αλληλεγγύη, ούτε εντός της χώρας τους, ούτε μεταξύ λαών. Δεν υπάρχει κανένα παράδοξο στο γεγονός ότι ένας λαός που δεν ξέρει πώς να συμπαραστέκεται σε άλλους είναι επίσης ανίκανος να συμπαρασταθεί στον εαυτό του· αντιθέτως, μόνο οι λαοί που καταφέρνουν να συμπαρασταθούν στον εαυτό τους μπορούν να επιδείξουν αλληλεγγύη σε άλλους.

9. Το ότι "η εξουσία διαφθείρει" θα ήταν μια πρόταση άξια ηθικής διερεύνησης αν δεν την προήγαγαν αυτοί που ασκούν εξουσία ή υπηρετούν αυτούς που ασκούν εξουσία. Επειδή δεν είναι, είναι η ίδια προϊόν και εκλογίκευση της διαφθοράς. 

10. Η κριτική της διαφθοράς δεν είναι πολιτική σκέψη, αλλά η κριτική της κριτικής της διαφθοράς είναι κατεξοχήν πολιτική σκέψη -- δώρο της πολιτικοποίησης της σκέψης.

11. Η κριτική της ηθικής δεν είναι ανηθικότητα αλλά καταπολέμηση της ένοχης αφέλειας της ηθικής και για αυτό, διαλεκτική συμφιλίωση του οικουμενισμού των αιτημάτων δικαίου με την αναγκαστική περατότητα των θέσεων απ' τις οποίες δύναται κανείς να συλλάβει το δίκαιο.

2 σχόλια:

 1. Παρακαλώ πολύ. Το ΠΑΣΟΚ ως γνήσιο σοσιαλιστικό κίνημα δεν έκανε απλό εκδημοκρατισμό της διαφθοράς.Την κοινωνικοποίησε!
  Ινδιάνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και κάτι... γκούχου-γκούχου... εκτός θέματος: «Nτου» εργαζομένων στην ΕΡΤ - Κλαίνε, αγκαλιάζονται, κρατάνε ελληνικές σημαίες!

  «Το πότε θα διορίσει η κυβέρνηση Διοικητικό Συμβούλιο είναι θέμα δικό της και δεν αφορά τους εργαζόμενους, που αμείβονται πλέον και θέλουν να προσφέρουν. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το έχει κάνει από τις αρχές Μαρτίου! Για αυτό άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε τροπολογία στο νόμο για την "αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης", η οποία ψηφίστηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση [της ΠΟΣΠΕΡΤ].

  ...

  Σε σχέση με την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, η διοίκηση της ΕΡΤ επισημαίνει πως «μόνο αρμόδιο όργανο που θα επιμεληθεί της διαδικασίας ανάθεσης καθηκόντων στους εργαζόμενους της ΕΡΤ ΑΕ, οι συμβάσεις των οποίων αναβίωσαν από την 29.04.2015, είναι το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από την εφαρμογή του νόμου 4324/2015. Οι διαδικασίες επιλογής και διορισμού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχουν ήδη εκκινήσει και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους εντός της εβδομάδος. Το απερχόμενο ΔΣ στερείται κάθε αρμοδιότητας να επιληφθεί σχετικώς και επομένως κινήσεις όπως οι ανωτέρω ουδέν προσφέρουν στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας»


  Έγινε λοιπόν τελικά κι αυτό που κάποιοι γράψανε για πλάκα, ότι δήθεν πήγε η Βούλτεψη στην ΕΡΤ το βράδι των εκλογών, αλλά δεν κατάφερε να μπει στο κτήριο, λόγω ασφυκτικού συνωστισμού επαναδιοριστέων... Για όποιον θέλει να δει μικροαστική ΚΑΤΑΝΤΙΑ με "κινηματικά χαρακτηριστικά", υπάρχουν και φωτογραφίες.

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή