Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Συνέντευξη με το Γ. Μαυρίκο για την ΠΣΟ και τα Αραβικά Συνδικάτα

Η ΠΣΟ και τα Αραβικά Συνδικάτα
Συνέντευξη με τον ΓΓ της ΠΣΟ, Γ. Μαυρίκο
13 Απρίλη, 2014

[...]
Ερώτηση: Αν και είστε απ' την Ελλάδα, έχετε συναντήσει πολλούς Άραβες συνδικαλιστές. Τι γνώμη έχετε για το αραβικό συνδικαλιστικό κίνημα;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια οικογένεια κτηνοτρόφων σε ένα μικρό ελληνικό νησί με 2000 κατοίκους. Η ιστορία μας, οι παραδόσεις μας, η γη μας, μοιάζουν με τις Αραβικές. Έλληνες και Άραβες έχουν σπουδαίους πολιτισμούς. Συνεπώς, νιώθω πραγματικός αδερφός των Αράβων εργατών.

Είναι αλήθεια ότι γνώρισα και συνεργάστηκα με μεγάλους Άραβες συνδικαλιστές ηγέτες. Από όσους γνώρισα από κοντά, μπορώ να πω ότι είναι αγωνιστές, τίμιοι, περήφανοι, άνθρωποι που αγαπούν τους ανθρώπους, σταθεροί στις φιλίες τους και αγαπούν την ιστορία τους και την πατρίδα τους. Πιστεύω ότι έτσι είναι η πλειοψηφία. Δεν θέλω να αναφέρω ονόματα, γιατί φοβάμαι ότι θα ξεχάσω κάποιον. Αλλά μπορώ να πω ότι πραγματικά έχω κάνει πολλούς φίλους ανάμεσα στους Άραβες συνδικαλιστές.


[...]

Ερώτηση: Πώς θα περιγράφατε τη σχέση ανάμεσα στην ΠΣΟ και την ICATU;

Η ICATU έχει πλούσια και αγωνιστική ιστορία. Από την ίδρυσή της ως σήμερα, υπερασπίζει τα δικαιώματα των Αράβων εργατών και όλων των εργατών στις Αραβικές χώρες. Η ICATU υπεράσπισε τον Παλαιστινιακό αγώνα με συνέπεια, καθώς και τον αγώνα του λαού της Λιβύης, του Λιβάνου, όλων των λαών των αραβικών χωρών. Η ICATU διδάσκει την περηφάνεια και την αξιοπρέπεια. Από την ίδρυσή της, η ΠΣΟ έχει ειλικρινείς και αδελφικές σχέσεις με την ICATU. Αντιθέτως, η ITUC (πρώην ICFTU) είχε μόνο εχθρική συμπεριφορά απέναντι στην ICATU.

Οι πραγματικοί λόγοι για αυτή την εχθρότητα είναι πως ιστορικά, η ITUC στηρίζει τις θέσεις και στρατηγικές του Ισραήλ. Η ITUC υποστηρίζει τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού (για παράδειγμα, στο Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία, κλπ), που θέλει να διαιρέσει τους Άραβες, να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα των συνδικάτων και να διορίζει συνδικαλιστές-μαριονέτες μέσα στα συνδικάτα.

[...]

Ερώτηση: Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στους Διεθνείς Οργανισμούς;

Η κατάσταση δεν είναι καλή. Ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός. 

[...]

Ερώτηση: Τα τελευταία χρόνια, η ΠΣΟ κέρδισε περισσότερες οργανώσεις και έχει γίνει πολύ δυνατή στον Αραβικό κόσμο. Ποιοι είναι οι λόγοι για αυτή την ανοδική πορεία;

Γεγονός είναι ότι όλες οι μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του αραβικού κόσμου είναι είτε μέλη της ΠΣΟ είτε συνεργάζονται στενά με την ΠΣΟ. Όλα τα μεγάλα συνδικάτα είναι στην οικογένειά μας. Τα συνδικάτα του Σουδάν, της Αιγύποτυ, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας, της Αλγερίας, της Μαυριτανίας, του Ντζιμπουτί, της Σομαλίας, του Ιράκ, του Μπαχρέιν και άλλα, μικρότερα, από την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Λιβύη. 

Αυτό οφείλεται στο ότι η ΠΣΟ σέβεται τα μέλη και τους φίλους της. Δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά τους θέματα, σέβεται τις θρησκευτικές, γλωσσικές και άλλες διαφορές τους, σέβεται την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους και την παράδοσή τους.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά όλων των συνδικάτων. Να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν δημοκρατικούς κανόνες, να κάνουν συχνά συνέδρια και εκλογές. Να δυναμώσουμε τον αντι-ιμπεριαλιστικό τους προσανατολισμό, τον διεθνιστικό τους χαρακτήρα και την αλληλλεγύη ανάμεσα στα Αραβικά Συνδικάτα, με προτεραιότητα στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει δική του πατρίδα, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα. 

Ερώτηση: Οι αντίπαλοί σας λένε πως υποστηρίζετε τις κυβερνήσεις. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Η ΠΣΟ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δεν είναι "κυβερνητικός συνδικαλισμός." Δεν στηρίζουμε τις κυβερνήσεις· στηρίζουμε το λαό, τους εργάτες, τα κινήματα. Για παράδειγμα, στη Λιβύη και στο Ιράκ, η θέση μας δεν ήταν η υπεράσπιση του Καντάφι ή του Σαντάμ Χουσείν. Ήμασταν ενάντια στους ιμπεριαλιστές γιατί πιστεύουμε ότι οι μόνοι που δικαιούνται να αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον τους είναι ο ίδιος ο λαός. Αυτή είναι η θέση μας στη Βενεζουέλα, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Κολομβία και παντού.

Οι ιμπεριαλιστές δεν επιλέγουν να επέμβουν στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στο Εκουαντόρ, στο Μάλι, στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία για χάρη της "δημοκρατίας" και της "ελευθερίας." Οι ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν για να κλέψουν, να λεηλατήσουν, να αρπάξουν τον φυσικό πλούτο, να βρουν νέα πεδία για να ελέγξουν, να πάρουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το νερό, την αγροτική παραγωγή. Οι ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν για να αποκτήσουν γεωστρατηγικές θέσεις, για να προάγουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. 

Αυτοί λοιπόν που λένε πως οι πόλεμοι εξυπηρετούν την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία είναι υποκριτές. Λένε ψέματα. Ακούγεται αστείο, μαύρη προπαγάνδα, πως οι Βασιλιάδες, οι Μονάρχες του Κόλπου, ο Ερντογάν και άλλοι ενδιαφέρονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

Η θέση της ΠΣΟ είναι κρυστάλλινη. Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να απελευθερωθούν όλα τα αραβικά εδάφη. Να απελευθερούν οι φυλακισμένοι και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις πατρίδες τους.

Μόνον οι λαοί έχουν την εξουσία να αποφασίζουν, ελεύθερα και δημοκρατικά, για το παρόν και το μέλλον τους. Ο πλούτος των εθνών ανήκει στο λαό και όχι στα μονοπώλια για τα τραστ των πολυεθνικών.

Είναι σταθερή θέση της ΠΣΟ ότι όλα τα συνδικάτα πρέπει να απαιτούν από τις κυβερνήσεις την ικανοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων. Τα συνδικάτα έχουν καθήκον να παλέψουν απέναντι σε κάθε κυβέρνηση για τους εργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου