Κυριακή, 3 Μαΐου 2015

Συμμετοχή της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στη Λευκωσία

Στο γήπεδο Τσετίν Καγιά στη Λευκωσία, στη νεκρή ζώνη, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Κύπρο.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν ε/κ και τ/κ εργαζόμενοι, που τίμησαν την 1η Μάη σε μια δικοινοτική συγκέντρωση, που κατέληξε και από τις δυο «μεριές» στην νεκρή ζώνη.

Δυναμικό παρόν έδωσαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, που συμμετείχαν στο μαζικό μπλοκ της ΚΟ Κύπρου του Κόμματος.


Κατά την διαδρομή προς το οδόφραγμα του «Λήδρα Παλλάς», το μπλοκ το ΚΚΕ σταμάτησε διαδοχικά έξω από την ελληνική Πρεσβεία αλλά και το «σπίτι» της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων ακούστηκε το σύνθημα «φονιάδες, ληστές , υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές».

Στη συνέχεια, το μπλοκ του ΚΚΕ έτυχε θερμής υποδοχής κατά την είσοδο στο χώρο του σταδίου. Ενδιαφέρον προκάλεσε η ανακοίνωση της ΚΟ η οποία για μια ακόμα φορά εκτός από τα ελληνικά ήταν γραμμένη και στα τουρκικά.

Το «ραντεβού» ανανεώθηκε για τις 9 Μάη, στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Αντιφασιστική νίκης των λαών στο χώρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αλλά και στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα αυτούς των εμπορικών καταστημάτων, όπου η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

8 σχόλια:

 1. Κάποια παραλειπόμενα:

  -Όπως λέει το ρεπορτάζ, η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα ενισχυμένη.Τουλάχιστο διπλάσιο σε όγκο νομίζω το μπλοκ μας.

  - Πολλά και δυναμικά τα συνθήματα, η παρουσία μας νομίζω ήταν γενικά αναβαθμισμένη.

  - Κάποια στιγμή, ένα μπλοκ αντιεξουσιαστών, αν δεν απατώμαι, μας προσπέρασε (βάσει συνεννόησης, συντεταγμένα) φωνάζωντας "Χωρίς εσένα, γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά" και κοιτώντας μας, δεν μπορώ να πω εχθρικά. Μάλλον με ενδιαφέρον, καθώς είμαστε κι εμείς μια καινούργια παρουσία στην Κύπρο ως οργανωμένο μπλοκ.

  - Στο μπλοκ μας εισέρρευσαν και κάποιοι της ΠΕΟ και έκαναν την πορεία από το Υπουργείο Οικονομικών στην τάφρο μαζί μας. Ήταν μια ωραία συμπόρευση αυτή.

  - Η γενικότερη εντύπωση, όπως και πέρσι, ήταν ότι ο εργαζόμενος λαός της Κύπρου αγκαλιάζει το ΚΚΕ, διάκειται πολύ θετικά για την παρουσία του, και το σέβεται. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό για μας και μας δίνει δύναμη σε μια κρίσιμη για τις χώρες μας εποχή.

  - Οπωσδήποτε μειωμένη σε σχέση με περυσι, δυστυχώς, η συμμετοχή Ε/Κ εργατικών σωματείων.

  - Ένα μπράβο για τα παιδιά στις διάφορες μπάντες, έδωσαν ρυθμό και παλμό σε όλη τη διάρκεια της πορείας, και είναι πάντα ενθαρρυντικό να βλέπεις τις μικρές ηλικίες να έχουν ενεργή συμμετοχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν ηταν μπλοκ αντιεξουσιαστων, ητανε καποιοι απο "γραναζι" και συριζα κυπρου

   Διαγραφή
  2. Οκ, από ένα πανώ που πρόλαβα να δω το συνήγαγα, δεκτή η διόρθωση.

   Διαγραφή
 2. Αντώνη, κάποιες πρόσθετες, ελπίζω χρήσιμες επισημάνσεις.
  - Ο Σύριζα Κύπρου δεν εμφανίστηκε συγκροτημένα.
  - Η υποδοχή του ΚΚΕ δεν είναι αφύσικη. Διοργανωτής από πλευράς Ελληνοκυπριακών οργανώσεων ήταν μόνο η ΠΕΟ, συνεπώς, οι συντριπτικοί πλειοψηφία των εργαζόμενων που ήταν εκεί, ναι, στέκονται με σεβασμό απέναντι στο ΚΚΕ.
  - Οι Τουρκοκυπριακές οργανώσεις που συνδιοργάνωσαν την κινητοποίηση, είναι όλες μέλη της ΠΣΟ. Οπόταν και από αυτή την άποψη είχε ιδιαίτερη σημασία η Πρωτομαγιά, αφού στην ουσία ήταν κάτω από την αιγίδα της ΠΣΟ.
  - Όντως, συγκριτικά με πέρσι ήταν λιγότερος ο κόσμος. Ήταν όμως περισσότερος από τις προσδοκίες των διοργανωτών. Αυτό γιατί ήταν ουσιαστικά επαρχιακή κινητοποίηση. Η ΠΕΟ πραγματοποίησε σε όλες τις πόλεις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, σε αντίθεση με πέρσι που ήταν Κεντρική η εκδήλωση και οι επαρχιακές πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο βράδυ.
  - Η μικρή ομάδα ήταν το Γρανάζι ίσως μαζί με την ΝΕΔΑ. Αχρείαστη η επιμονή τους να περάσουν μπροστά σας… τέλος πάντων, ας μείνει ως εδώ. Χ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όπως και πέρυσι, αλλά και σε μια σειρά άλλων εκδηλώσεων, οργανωτής ήταν η ΠΕΟ μαζί με τα Τ/Κ συνδικάτα DEV-IS, KTOS, KTOEOS,KTAMS και BES.

  Δεν υπονόησα βέβαια ότι υπήρχε κάτι αφύσικο στην θετική υποδοχή. Αφύσικο είναι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα το 2011, να αντιμετωπιζόμαστε ως εχθροί και να προπηλακιζόμαστε ή χειρότερα.

  Για το θέμα με την προσπέραση, ναι, ας το αφήσουμε εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η "προσπέραση" έπεσε προφανώς για δυο λόγους.
  Πρώτον γιατί ήρθε εντολή άνωθεν από τον επικεφαλή του ΣΥΡΙΖΑ (που ήταν στο χώρο- αλλά ευτυχώς γι αυτόν ντράπηκε να εμφανιστεί) από όπου καθοδηγούνται όλες αυτές οι οργανώσεις (συνειδητά ή όχι;) για να μην είναι ουρά του ΚΚΕ (λόγια Γραναζιώτη).
  Δεύτερον γιατί ακριβώς, αυτοί που χειροκροτούν και πανηγυρίζουν την εκλογή Τσίπρα (ναι ναι οι ίδιοι που πανηγύριζαν την εκλογή Ολαντ με "τον αέρα αλλαγής" κτλ - σας θυμόμαστε) αυτοί που κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλο στην ΚΟ Κύπρου και συνολικά στο ΚΚΕ γιατί δεν πανηγύρισε την εκλογή Ακιντζί, είναι οι ίδιοι που αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι την πολιτική του ΚΚΕ, την πολιτική και τις θέσεις που καθημερινά επιβεβαιώνονται στην ζωή και στους αγώνες των εργατών, την πολιτική που παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού.
  Ακριβώς λοιπόν επειδή η εργατική τάξη και στην Κύπρο δεν τους έχει εμπιστοσύνη τους, πόσο μάλλον οι κομμουνιστές, συμπερένω ότι τους προτιμούν μπροστά τους οι κομμουνιστές, να μην τους έχουν πλάτη να κάνουν την δολιοφθορά τους, ως εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η δική μου εξήγηση.

  κ γιατί οι Κομμουνιστές μιλάνε με αποδείξεις :

  *http://granazi.org/leukosia_21_marti_antiratsistiki_diadilosi/
  --> κοινή εκδήλωση αντιφασιστική(;) με την οργάνωση Συριζα Κυπρου και άλλες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει αδιάφορα για την Χ.Α. πόσο μάλλον στα πλαίσια της δημοκρατίας υπερασπίζεται το δικαίωμα της να έχει λόγο .....

  *http://granazi.org/vivlioparousiasi-to-eniaio-metopo/
  ---> εδώ και οι τυφλοί, είδαν ....

  ...για να μην θυμηθούμε εκδηλώσεις σαν αυτή για το ζήτημα της Υγείας όπου σε ερώτηση προς τον ομιλητή αν θεωρεί πως υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιο σύστημα Υγείας που πραγματικά έχει στο κέντρο του τον εργαζόμενο , ο ομιλητής "ξέχασε"(;) το Σοσιαλιστικό σύστημα Υγείας της Κούβας και είπε πως δεν υπάρχει κανένα. Επειδή οι μισές κουβέντες τους είναι αντιφασισμός (με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ζωή Κωνστ. που τους θέλει και στην Βουλή) και αλληλεγγύη (εδώ έχει χαθεί η μπάλα και το γήπεδο...) και επειδή το ρίχνουνε στο συναίσθημα "όλοι αριστεροί είμαστε" θα πρότεινα αγαπητέ Αντώνη ανοιχτό μέτωπο με τέτοια "φαινόμενα" μέσα στο εργατικό κίνημα.
  Και στην Κύπρο η εργατιά έχει ανάγκη από ένα Κομμουνιστικό Κόμμα και όχι από (άλλη μία) συλλογικότητα - κολυμπήθρα.

  ΥΓ. Μα πως να κατεβάσει συγκροτημένο μπλοκ ο ΣΥΡΙΖΑ αφού τα "παιδιά" έβγαλαν από την ντουλάπα τα δικά τους πανό

  Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολλά από όσα λες είναι ήδη υπόψη. Η στόχευση για την Πρωτομαγιά ήταν η μαζική συμμετοχή στο μπλοκ και η αγωνιστική παρουσία. Προφανώς, το σκεπτικό να προσπεράσουμε κάποιον στην σειρά δεν έχει λογική και νόημα για μας, δεν κρίνεται έτσι η συνεισφορά σου. Κρίνεται από τη συμμετοχή σου στους αγώνες των εργαζομένων, και σε αυτό μας απασχολεί να συμμετάσχουμε. Αυτά για τώρα.

   Διαγραφή