Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

ΣΚΟΠΙΑ: Τα ναρκωτικά σκοτώνουν

Νωρίς σήμερα το πρωί, το πόρταλ 902 δημοσίευσε την ακόλουθη είδηση, την οποία αντιγράφω εν μέρει:
ΠΓΔΜ: Πέντε αστυνομικοί νεκροί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους Αλβανούς στην πόλη Κουμάνοβο – Διήμερο εθνικό πένθος στη χώρα 

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και πάνω από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρων ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία. 
Η Γιανκούλοφσκα ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και από τη μεριά της ένοπλης ομάδας, όμως ο αριθμός τους, για την ώρα, παραμένει αδιευκρίνιστος. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν διαθέτει πληροφορίες πως μεταξύ των νεκρών είναι και άμαχοι πολίτες της συνοικίας στο Κουμάνοβο.
Η υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι περισσότεροι ένοπλοι παραδόθηκαν στην αστυνομία μετά από μάχες που διήρκεσαν 15 και πλέον ώρες και πως η επιχείρηση της αστυνομίας συνεχίζεται, μέχρι την εξουδετέρωση «και του τελευταίου τρομοκράτη». 
Η ίδια ανέφερε ότι κάποια από τα μέλη της τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας είναι από την ΠΓΔΜ και κάποια άλλα προέρχονται από «γειτονική χώρα». Η Γ. Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων, εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσσοβο. 
Συμπλήρωσε ότι η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό των μελών της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και σε κρατικούς θεσμούς της ΠΓΔΜ. Σημείωσε ότι οι «τρομοκράτες» προφανώς θέλησαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που επικρατεί στην ΠΓΔΜ (στην οποία έχει εκδηλωθεί βαθιά πολιτική κρίση) και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. 
Την Παρασκευή, 8 Μάη, ο ιστότοπος της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη Ίσκρα δημοσίευσε μια άλλη είδηση:
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ''ΡΩΣΙΚΟ'' ΑΓΩΓΟ ΑΕΡΙΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜBΟΣ 
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Amos Hochstein, ειδικό απεσταλμένο και Συντονιστή για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ, τον οποίο συνόδευε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David D. Pearce. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγ. Λαφαζάνης έκανε τις εξής δηλώσεις στους δημοσιογράφους:

''Με τον κύριο Hochstein μου δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή, θα έλεγα, ανταλλαγή απόψεων. Αυτή η ανταλλαγή απόψεων βεβαίως είναι χρήσιμη για μας και για την προοπτική την οποία χαράσσουμε ως χώρα στα ενεργειακά θέματα. Από κει και πέρα, μου δόθηκε η ευκαιρία να τονίσω στον κύριο Hochstein τις πάγιες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής μας και της Ευρώπης. Αυτό που ιδιαίτερα υπογράμμισα και θέλω να το τονίσω με ιδιαίτερη έμφαση είναι ότι η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μας. 
Θέλουμε μια πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό μας συμφέρον, το όφελος του ελληνικού λαού και ασφαλώς τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη''.   
ΕΡ.: Σε ό,τι έχει να κάνει σχετικά με τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τον πρωθυπουργό και τον κύριο Πούτιν το τελευταίο διάστημα και την πρόθεση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τον Greek Stream, ποια είναι η τοποθέτηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ και τι μέλλει γενέσθαι πάνω σε αυτό το θέμα;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για την θέση του κ. Hochstein για αυτά τα θέματα. Αυτό μπορεί να το πει ο ίδιος. Εκείνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι εμείς στηρίζουμε τη διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού που θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα έχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Και στηρίζουμε αυτό το έργο διότι το θεωρούμε εθνικά ωφέλιμο. Το θεωρούμε ωφέλιμο για τον ελληνικό λαό, γιατί θεωρούμε ότι θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή μας και την Ευρώπη. Εμείς επιδιώκουμε μια ενεργειακή πολιτική η οποία να αποκομίζει όφελος στον τόπο. Και ό,τι αποκομίζει όφελος στον τόπο, εμείς θα το στηρίξουμε διότι αυτό επιβάλλει ο ρόλος μας ως μια κυβέρνηση που θέλει να υπηρετήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

ΕΡ.: Ο κύριος Κοτζιάς είχε πει ότι ο κύριος Hochstein αναμένεται να φέρει κάποια ανταλλάγματα και κάποια αντιπρόταση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσική πρόταση. Είχατε εσείς κάτι τέτοιο;

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αυτή την ώρα δεν νομίζω ότι εγώ πρέπει να μιλήσω εκ μέρους του κυρίου Hochstein. Σας είπα ότι είχαμε με τον κύριο Hochstein μια ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Το τι λέει η πλευρά των ΗΠΑ για τα ενεργειακά θέματα θα το πει αυτός. Εγώ αυτό που λέω και που έχω ευθύνη να πω είναι όσα αφορούν την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας.

[...] 
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΧΣΤΑΪΝ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 
Ο κ Amos Hochstein, ο Ειδικός Απεσταλμένος και Συντονιστής Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Αθήνα 7 - 8 Μάιου για συζητήσεις με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ο υπουργός Παραγωγικών Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς και αξιωματούχους ενεργειακών εταιρειών.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος Hochstein ήρθε στην Αθήνα για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του Υφυπουργού Κέρι στην ελληνική ενεργειακή διαφοροποίηση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για βασικά έργα υποδομής φυσικού αερίου όπως ο αγωγός Trans Adriatic, IGB (διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας), καθώς και της επέκτασης της χρήσης του υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Τα έργα αυτά θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από έναν και μόνο προμηθευτή φυσικού αερίου, θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό και θα μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές. Ο TAP θα αποφέρει € 1.500.000.000 σε ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που δημιουργούν 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, και προσφέρουν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα σε ετήσια βάση για πάνω από 25 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν πως η εξέταση από την Ελλάδα της επέκτασης του αγωγού «Turkish Stream», δεν θα αυξήσει την ενεργειακή διαφοροποίηση, μπορεί να προκαλούν ανησυχία στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ, και δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση στις ενεργειακές ανάγκες στην Ελλάδα.

Ο κ Hochstein συζήτησε με τους Έλληνες ηγέτες τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο και να είναι μέρος της λύσης όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι αναγνώστες που προβληματίζονται για το ποια είναι η σχέση μεταξύ των δύο ειδήσεων δεν θα χρειαστεί να διαβάσουν κάποιον μακροσκελή συλλογισμό του ιστολόγου. Χθες το βράδι, η Ίσκρα, όπου ο κύριος Λαφαζάνης έκανε λόγο για την Ελλάδα ως "πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο" και για "πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική", καθώς και για "ουσιαστική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων" με τους "ανησυχούντες" εκπροσώπους των ΗΠΑ, δημοσίευσε αυτήν την είδηση:

ΣΧΕΔΙΑ ΗΠΑ: ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ-ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ
ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗ ‘’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ’’ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ. ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ!
ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ 
Η αιματηρή αναταραχή στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία εξέλιξη. 
Το Αλβανικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ δεν κινείται μεμονωμένα και ασύνδετα. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι οι αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες, που κινούνται στο όνομα της «Μεγάλης Αλβανίας», ενθαρρύνονται από τις ΗΠΑ, οι οποίες, μάλλον, έχουν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο «Βαλκανική Αποσταθεροποίηση» (για περισσότερα βλέπε εδώ). 
Οι στόχοι που υπηρετεί αυτός ο αμερικάνικος σχεδιασμός είναι πολλαπλοί. Μεταξύ αυτών εξαιρετική θέση κατέχει και η ματαίωση του Βαλκανικού δρόμου για τον «ρώσικο» αγωγό μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας. Ενδεικτικές για τούτο οι πιέσεις και προς τη Σερβία με όχημα την ακύρωση των διαδικασιών ένταξης της στην Ε.Ε. Αν και είναι ισχυροί οι κύκλοι στη Σερβία που βλέπουν ως αιχμαλωσία για τη χώρα τους αυτήν την ένταξη. 
[...] 
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια εξέφρασε τη λύπη της «για τους νεκρούς αστυνομικούς και πολίτες» κατά την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι η μοναδική που επισήμως κάνει λόγο για νεκρούς. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί και μία γυναίκα με το παιδί της, από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.
[...] 
Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο είναι τα σοβαρότερα στην ΠΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης. 
Πριν από 20 ημέρες σημειώθηκε ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό, σύμφωνα με την αστυνομία της ΠΓΔΜ, η οποία είχε ανακοινώσει ότι περίπου σαράντα ένοπλοι Αλβανοί είχαν εισβάλει σε αστυνομικό φυλάκιο του χωριού Γκόσιντσε, κοντά στα σύνορα με το Κόσσοβο και αφόπλισαν τους αστυνομικούς. Οι ένοπλοι, κατά την εισβολή τους στο αστυνομικό τμήμα, είχαν δέσει με χειροπέδες τρεις από τους τέσσερις αστυνομικούς του φυλακίου και είχαν χτυπήσει ακόμη έναν και στη συνέχεια εγκατέλειψαν το σημείο. 
ΈΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

Η Σερβία ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα με την ΠΓΔΜ εξαιτίας των ένοπλων συγκρούσεων στο Κουμάνοβο. Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ, απέναντι από το Κουμάνοβο, για να αποτραπεί μεταφορά των συγκρούσεων εντός του εδάφους της Σερβίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πόλη Κουμάνοβο βρίσκεται μόλις 14 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Σερβία.

Επίσης, όπως μεταδίδει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ενισχύθηκαν, με 450 άνδρες και οι αστυνομικές δυνάμεις που διασφαλίζουν την ουδέτερη ζώνη στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, στη νότιο Σερβία.

Η σερβική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει επανάληψη των επεισοδίων του 2001 όταν οι συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ επεκτάθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Εξαιτίας της κατάστασης στην ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε για αύριο, το μεσημέρι, έκτακτο συμβούλιο του Γραφείου για τον συντονισμό δράσης των σωμάτων ασφαλείας.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΣΕΡΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ TURKISH STREAM 
Η Σερβία δεν τάχθηκε ποτέ κατά της συμμετοχής της στην κατασκευή της προέκτασης του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του τουρκικού και του ελληνικού εδάφους, δήλωσε στη σερβική Πρεσβεία της Μόσχας ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος διατηρεί, πάντως, τις επιφυλάξεις του. 
«Φυσικά και χρειαζόμαστε αέριο. Εάν το 2018 η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, τότε θα μείνουμε χωρίς αέριο. (σ.σ. Ο Turkish-Greek Stream) Θα ήταν μια εναλλακτική, είπα όμως μόνο ότι δεν είναι μια κατάλληλη εναλλακτική του σχεδίου του South Stream», είπε ο Σέρβος πρόεδρος. 
Νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει δηλώσεις του ηγέτη της Σερβίας ότι δήθεν απέκλεισε τη δυνατότητα υλοποίησης του αγωγού και της προέκτασής του στο σερβικό έδαφος μετά την Ελλάδα και τη FYROM. H σερβική προεδρία έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, αναφέροντας ότι η ανάγνωση της πλήρους δήλωσης του Σέρβου προέδρου καθιστά προφανές ότι ο Τ.Νίκολιτς δεν είπε πως το έργο δεν θα γίνει, αλλά ότι «θα μπορούσε να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι. 
«Όμως αντί για το κέρδος, που θα είχε η Σερβία από την υλοποίηση του σχεδίου του South Stream, για τον Turkish Stream θα απαιτηθούν περισσότερα έξοδα», αναφέρεται στη σερβική ανακοίνωση, όπως μεταδίδεται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Καθώς εξελίσσονται όλα αυτά λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, νοτιότερα, στην Αθήνα, τμήμα του ελληνικού λαού έδειξε τον βαθμό αντίληψής του για τον κόσμο στον οποίο ζει και για την επικινδυνότητα μιας κυβέρνησης η οποία αφενός έχει σπάσει παγκόσμιο ρεκόρ στις επισκέψεις στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις με αμερικανούς επιτετραμένους και αφετέρου παίζει τον μάγκα της υφηλίου προωθώντας συμφωνίες για φυσικό αέριο με τη Ρωσία, καταλήγοντας να αναιρεί την Κυριακή αυτά που έλεγε το Σάββατο για το κατά πόσο η "πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική" είναι εφικτή για οποιαδήποτε χώρα της περιοχής και κατά πόσο είναι το συντομότερο εισιτήριο για την εμπλοκή σε πόλεμο.

Αυτή η ίδια κυβέρνηση λοιπόν, που ενθαρρύνει ενεργά ΗΠΑ και Ρωσία ταυτόχρονα να εμπλακούν στο έδαφος της εθνικής επικράτειας και να επεκτείνουν τους ανταγωνισμούς τους στην χώρα αυτή των γελοίων ανθρώπων και των τραγικών καταστάσεων, προώθησε, ανήμερα της επετείου της λήξης του προηγούμενου Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου με τη νίκη των αντιστεκόμενων λαών, αυτό. 


Έτσι προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ των ελληνικό λαό να δεχτεί τις συνέπειες των δικών της αποφάσεων και χειρισμών, καθώς λίγα χιλιόμετρα προς Βορρά εξελίσσεται αυτό που δικό της εξέχον στέλεχος περιγράφει ως σχέδιο πολεμικής αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής των Νότιων Βαλκανίων με στόχο, τουλάχιστο εν μέρει, να ακυρωθούν τα δικά της ενεργειακά σχέδια σύμπραξης με τη Ρωσία.

Δείξαμε λοιπόν γιατί τα ναρκωτικά, ακόμα και τα ελαφρά, σκοτώνουν. Χωρίς να είμαστε ακριβώς Ιεχωβάδες που έχουν συγχύσει τον κομμουνισμό με την εφημερίδα ΣΚΟΠΙΑ.

Κανένα άλλο σχόλιο.

22 σχόλια:

 1. "(για περισσότερα βλέπε εδώ)". Το "εδώ" μάλλον οδηγεί στο: http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20430:agwgos-aeriou&catid=37:di-evropi&Itemid=172

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πρώτη φορά χασιστερά..
  Ntina

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εδω μπορούμε να θυμηθούμε το τραγούδι του Πάνου Τζαβέλα:

  "Και ο Βάρναλης μας το είχε πει
  χωρίς καμία περιστροφή
  στης χούντας το αλισβερίσι
  λεύτερο ηταν το χασίσι
  ποτε ο λαός να μην ξυπνήσει"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ καλά τα λές Αντώνη. Ετσι ακριβώς είναι!

  Εγώ θα ήθελα να συμπληρώσω ότι αν η κατάσταση στα Σκόπια χειροτερέψει, η εμπολή της Ελλάδας είναι σχεδόν σίγουρη. Αν οι συγκρούσεις συνεχιστούν και κλιμακωθούν θα υπάρξει κύμα προσφύγων το οποίο αν κατευθυνθεί προς Ελλάδα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική πλευρά λόγο και της ιδιαίτερης ευαισθησίας με το λεγόμενο "Μακεδονικό". Η Ελληνική πλευρά έτσι ίσως τότε στείλει στρατό 20-30 χλμ μέσα στα Σκόπια ώστε να δημιουργήσει μια buffer zone προκειμένου οι πρόσφυγες να παραμείνουν εκεί, με ότι αυτό συνεπάγετε.

  Χτές το απόγευμα πήγα με τη γυναίκα και την κόρη μου στις εκλογές του σωματείου μας, και περάσαμε και από το Σύνταγμα. Με το που βγήκαμε από το σταθμό του μετρό μας πήραν τα ντουμάνια, οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές, και δεν μπόρεσα να μην κάνω τις ίδιες σκέψεις με εσένα. Εδώ ο κόσμος καίγεται (πόλεμοι, μνημόνια κτλ) και εμείς (ΣΥΡΙΖΑ και σια) πίνουμε μπάφους σαν να μην τρέχει τίποτα.

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα γεγονότα στα Σκόπια έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της Ουκρανίας κατά την άποψη μου.Ο αγωγός είναι σίγουρα στοιχείο κλειδί, όμως η αποσταθεροποίηση στα Σκόπια, έχει ξεκινήσει αρκετά πριν την ανακοίνωση της δημιουργίας του Turkish Stream.

  Ξέρουμε οτι τα Σκόπια είναι βασικός στόχος των ΗΠΑ για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Γκρουέφσκι προσεγγίζει την Ρωσία για οικονομική συνεργασία.
  Το γεγόνότα έχουν τη γνωστή αλληλουχία, ΜΚΟ χρηματοδότηση και προώθηση "ακτιβισμών", εμπλοκή παραστρατιωτικών ομάδων,regime change.
  Να συμπληρώσω οτι οι "διαδηλώσεις" στα Σκόπια πουσάρονται απ' όλα τα γνωστά κέντρα προώθησης "αριστερού" Ιμπεριαλισμού Vice, Fusion κτλ.

  Νομίζω είναι μεγάλη ανάγκη πέρα από διαπιστώσεις να γίνει μια συζήτηση για τον Ιμπεριαλισμό που πλέον ανάβει φωτιά δίπλα στην πόρτα μας.Εδώ που έχουμε φτάσει, νομίζω οι αποστασιοποιημένες παρατηρήσεις, όχι μόνο δεν φτάνουν αλλά είναι και επικίνδυνες.

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ απόλυτα, το θέμα με τα Σκόπια έχει υποτιμηθεί σε σχέση με άλλα ζητήματα και οι εξελίξεις είναι άκρως επικίνδυνες. Και βεβαίως, μετά τη Γιουγκοσλαβία και την Ουκρανία, η κατάσταση επαναφέρει και το ζήτημα της φύσης του ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, που κατά την άποψή μου παραμένει θεωρητικά ελλιπώς κατανοημένος.

   Πάμε για άλλο regime change με άλλα proxies, ενώ αδιευκρίνιστος (και για μένα άκρως ύποπτος) είναι ο ελληνικός ρόλος.

   Διαγραφή
  2. Εκτός κι αν κάποιος δεν βρίσκει πολύ παράξενο Παρασκευή ο Λαφαζάνης να κοκκορεύεται για την "πολυπολική" πολιτική της χώρας και Σάββατο να ωρύεται ότι οι Αμερικάνοι εμποδίζουν τον αγωγό, την στιγμή, ταυτόχρονα, που είναι ακλόνητο μέλος μιας κυβέρνησης που έχει κάνει το Αθήνα-Ουάσινγκτον πασατέμπο.

   Διαγραφή
  3. Το ζήτημα ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας, θα συμφωνήσω, παραμένει ανοιχτό θεωρητικά και η εξέλιξη των γεγονότων το καθιστά άμεση προτεραιότητα προς επεξεργασία.
   Είναι αναγκαιότητα.

   Decadent

   Διαγραφή
 6. Ενδιαφέρουσες σχετικές ειδήσεις από το κρατικό ρωσικό ειδησιογραφικό πρακτορείο Sputnik των τελευταίων 3 μηνών:

  http://sputniknews.com/europe/20150201/1017615163.html
  http://sputniknews.com/europe/20150421/1021177205.html
  http://sputniknews.com/europe/20150506/1021785040.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αντώνη, ρίξε μια ματιά και στην σημαιούλα με την γνωστή "γροθιά" της "OΠΤΟΡ" εδώ:
  http://i.huffpost.com/gadgets/slideshows/424326/slide_424326_5458698_free.jpg

  Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η φωτό με την σημαία της ΕΕ στο μπρασελέ εδώ:
  http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20150509/engine/imerisia_LARGE_t_1061_44060495_type12128.jpg

  όσο και το τατού με την ...σβάστιχα (αριστερό χέρι) εδώ:
  http://i.huffpost.com/gadgets/slideshows/424326/slide_424326_5458714_free.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σύντροφε, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Ξέρω ότι καταλαβαίνεις, ας μοιραζόμαστε πληφορορίες.

   Να σε πληροφορήσω λοιπόν κι εγώ ότι το βασικό ΜΜΕ εξωτερικού που προώθησε το μπαφοφεστιβάλ ήταν...το Ukraine Today. http://uatoday.tv/society/greek-protestival-aims-to-promote-legalisation-of-cannabis-426399.html

   Διαγραφή
  2. Ο σύντροφος Decadent έχει κάποια στοιχεία που θα αρχίσουν να συμπληρώνουν την εικόνα. Αφορούν συννενοήσεις "αντικαθεστωτικών" στα Σκόπια με Κίεβο και αντιδράσεις Ρωσίας.

   Διαγραφή
  3. Σε πολλούς, πιθανώς στους πολύ περισσότερους, θα φανεί παράξενη η ερώτηση που θα θέσω.

   Διαβάστε την ανάρτηση τα τεράστια ερωτηματικά που προκύπτουν για τον διεθνή ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία (αλήθεια, είναι τόσο καθυστερημένος ώστε να παίζει με τέτοια αφέλεια με τη φωτιά;), δείτε και τα στοιχεια που θα προστεθούν όταν μπορέσει ο Decadent, και ξανασκεφτείτε καλά αυτά τα λόγια της Βικτώρια Νούλαντ, που ως τώρα ήταν για μένα ανεξήγητα.

   "Εκπληξη προκάλεσε μία αναφορά της κ. Βικτόριας Νούλαντ υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη στενή σχέση συνεργασίας της Ελλάδας και της Ρωσίας."

   http://mignatiou.com/2015/01/noulant-den-echoume-provlima-me-tis-schesis-athinas-moschas/

   Διαγραφή
  4. http://mignatiou.com/2015/05/klima-emfiliou-sta-skopia-okto-i-nekri-astinomiki/

   Διαγραφή
  5. To λινκ είναι από την εφημερίδα "Rebublica" των Σκοπίων και αναφέρει έρευνα σε βάρος του πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Σκοπίων για ανάμειξη σε συνομιλίες περί Ουκρανικού τύπου regime change στα Σκόπια.

   http://english.republika.mk/former-secret-service-chief-verusevski-discussed-a-ukraine-scenario-in-macedonia-over-skype/

   ΥΓ Αν δεν δουλεύει το λινκ, παρακαλώ να με ενημερώσει κάποιος.

   Decadent

   Διαγραφή
  6. Πιείτε μπάφους, πουλάκια μου, πιείτε μπάφους...

   Διαγραφή
  7. Ωχ, ωχ, ωχ...

   http://1.bp.blogspot.com/-x0DCK_7FNaU/U2t9UbUMY3I/AAAAAAAAAJs/nNDX7rEUBVs/s1600/Lega14_final_WEB.jpg
   http://1.bp.blogspot.com/-6vaFbOgsptU/VS_RWdXPrwI/AAAAAAAAAKs/PAeTiHlXKs8/s1600/fb%2Bbanner%2Bpreposter.jpg

   http://legaliseprotestival.blogspot.com/

   Διαγραφή
 8. Γεια σας.

  Λόγω πίεσης χρόνου, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποφάσισε να ενορχηστρώσει αυτή τη διάλυση χώρας με copy/paste από Ουκρανία.

  Καληνύχτα και καλούς μπάφους.

  Since May 5th, there have been massive protests every day in front of state institutions in the capital. Different groups have merged together to form a movement against the government. The police limit the movement of protesters more each day, and the protesters in turn have responded to the changing dynamics by becoming more and more organized. From day one, provocateurs were identified and measures were taken to keep the protests peaceful. However, the police have shown very little restraint. The culmination of the protests is scheduled for May 17th, when the united opposition is organizing a rally.

  One might think this is just another conspiracy theory. What kind of a government would be prepared to induce violence to stay in power? The kind that has too much to lose. The misuse of power by the Prime Minister and his closest allies is sickening and omnipresent. They have rigged elections, taken bribes, wiretapped more than 20,000 citizens, blackmailed businesses, created media content, imprisoned political opponents, exercised control over the judiciary and misused their power for their personal financial benefit.
  http://balkanist.net/op-ed-how-low-can-he-go/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίσως λοιπόν και τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Αλβανίας - Σερβίας για το ζήτημα του Κοσόβου να ήταν ενταγμένα σε κάποιους ευρύτερους σχεδιασμούς.

   http://www.tanea.gr/news/world/article/5169893/katakraygh-gia-thn-ethnikistikh-proklhsh-ypswsan-shmaia-ths-megalhs-albanias-sto-mats-me-th-serbia/

   http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/enti-rama-enwsh-ths-alvanias-me-to-kosovo-an-den-allaksei-h-stash-ths-ee.3401380.html

   gdmn1973

   Διαγραφή
 9. The European Union needs to take a much firmer role than it has done to date. At the moment, there is a political mediation process conducted by three MEPs. However, this is simply not enough. There needs to be much higher level intervention. Obviously, the EU faces a number of very serious challenges at the moment, such as Russia and Ukraine and the horrific situation in the Mediterranean. Nevertheless, it is imperative that senior officials, as well as leaders from the member states, recognise the dangers of the current crisis in Macedonia and respond urgently to resolve the situation. What would this mean in real terms? The current thinking is that some form of interim transitional government is needed in advance of fresh elections (properly monitored, of course). Beyond that, the EU will need to take steps to rebuild and consolidate democracy in the country. The best way to do this will be to open accession talks. However, for this to happen Greece will need to lift its veto. One sincerely hopes that this will happen. This is not to say that Athens must abandon its position that a solution to the name issue needs to be found. Rather, it is about the Greek Government behaving in a responsible manner and recognising that the political stability of its northern neighbour is far more important to its interests than ongoing turmoil and possibly conflict.
  https://matisak.wordpress.com/2015/05/10/what-is-going-on-in-macedonia/

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η συνέντευξη του προέδρου Ιβανόφ.Αρκετά ενδιαφέρον.
   http://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/92/132634848

   Decadent

   Διαγραφή
 10. The Macedonian Government is petitioned by numerous intellectuals to ban the Soros Foundation and remove its employees out of Macedonia.

  http://macedoniaonline.eu/content/view/27373/1/

  Nuland attempts Kiev Version 2.0 in Skopje

  http://m.strategic-culture.org/news/2015/02/16/nuland-attempts-kiev-version-2-skopje.html

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή