Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Μπέρμπερι, μπέιμπι

Εμείς και οι εταίροι μας συμφωνούμε σε πολλά. Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας χρειάζεται μεταρρύθμιση, και οι φορολογικές αρχές πρέπει να απελευθερωθούν από την πολιτική και επιχειρηματική επιρροή. Το σύστημα συνταξιοδότησης έχει σοβαρά προβλήματα. Τα πιστωτικά δίκτυα έχουν καταστραφεί. Η αγορά εργασίας έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από την κρίση και είναι κατατεμαχισμένη, ενώ η αύξηση παραγωγικότητας καθυστερεί. Η δημόσια διοίκηση χρειάζεται επειγόντως εκσυγχρονισμό, και οι δημόσιοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται επαρκέστερα. Η δημιουργία νέων εταιρειών παρεμποδίζεται από τεράστια εμπόδια. Ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων είναι υπερβολικά περιορισμένος. Και η ανισότητα έχει φτάσει σε εξοργιστικό σημείο, εμποδίζοντας την κοινωνία απ' το να ενωθεί για στηρίξει ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις.

Γιάννης Βαρουφάκης

3 σχόλια:

 1. Σωπα μωρε που συμφωνει με τους εταιρους ο ΣΥΡΙΖΑ.
  Να εδω δειτε τι λενε οι "αριστεροι" του ΣΥΡΙΖΑ.

  "...εκφράζει κάτι που πρέπει να είναι θέσφατο για την Αριστερά: την αρχή ότι η πρέπει η πολιτική να καθορίζει την οικονομία και όχι, όπως λένε οι νεοφιλελεύθεροι, το αντίθετο."

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20339:riksi-diethnismos&catid=54:anpolitiki&Itemid=284

  Αυτοι υποτιθεται ειναι που θα μπορουσε το ΚΚΕ να συμμαχησει μαζι τους?

  ratm

  Υγ. Καλη δυναμη Αντωνη. Να εισαι γερος. Χαρηκα για την επιστροφη σου.
  Στα γραφω καπως ετεροχρονισμενα μιας και τωρα διαβασα τα πρωτα σου σχολια μετα τις γιορτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιάννης κερνάει, ... Γιάνης (ή και ... Γιανς) πίνει !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ας δούμε τι ειπώθηκε δια στόματος Γιά(ν)νη Βαρουφάκη και στην πρόσφατη ομιλία του στο περίφημο Ινστιτούτο Brookings.http://www.koolnews.gr/politiki/601740-varoufakis-sto-institouto-brookings-proxorame-se-7-metarruthmiseis/

  Καταρχήν ο Βαρού διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως».

  Εν συνεχεία ανέλυσε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση θέλει, όπως ο ίδιος δήλωσε, και η ίδια να εφαρμόσει.

  Ποιες είναι αυτές;

  Οι ιδιωτικοποιήσεις. Μπορεί προεκλογικά να λέγαμε ότι αυτές συνιστούν ξεπούλημα της περιουσίας που χτίστηκε με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού μπλα μπλα μπλα, είμαστε όμως έτοιμοι σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο που στη δική μας περίπτωση δεν θα είναι ξεπούλημα αλλά ουσιαστική αριστερή αξιοποίηση. Χαρακτηριστικά ο Μπαρού δήλωσε: «Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματος του παρελθόντος».

  Ασφαλιστικό. Μπορεί να μην κάνουμε λόγο για μειώσεις συντάξεων αλλά είμαστε πολύ πρόθυμοι να«περιορίσουμε δραστικά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις».
  Η λυπητερή αφορά εργαζόμενους που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 62 (περί τους 30χιλ ετησίως), καθώς πλέον θα συνταξιοδοτηθούν στα 67! Η λυπητερή αφορά και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως μητέρες με ανήλικα παιδιά...
  Μάλιστα το κατακτημένο, μέσα από αιματηρούς αγώνες, δικαίωμα των εργαζομένων στη σύνταξη (μέσα σε λογικά ηλικιακά όρια), χαρακτηρίζεται από τον αριστερό προβεβλημένο υπουργό της δημιουργικής ασάφειας ως«διαχρονικό εργασιακό κόστος»!

  Εργασιακά. Μπορεί να μην δεχόμαστε την περαιτέρω αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε τις λεγόμενες “έξυπνες συμβάσεις” με πρόσχημα την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα ο Μπαρού δήλωσε: «μέρος της αιτίας είναι η απουσία έξυπνων, αποτελεσματικών συμβάσεων εργασίας ανάμεσα στις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις.»!
  Εάν συνδυάσουμε το παραπάνω με την πρόσφατη φιέστα “κοινωνικού διαλόγου” κυβέρνησης και εργοδοτικών ενώσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), στην οποία οι τελευταίες όχι μόνο δεν ήθελαν να ακούσουν για θεσμοθέτηση υψηλότερων αμοιβών αλλά προέβαλαν και πάγια αίτημα τους (περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών), μήπως αποκαλύπτεται για τι είδους έξυπνες και αποτελεσματικές συμβάσεις εργασίας κάνει λόγο ο έλληνας υπουργός;
  http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/65372/me-koinoniko-dialogo-sygkyvernisi-kai-ergodotes-kata-ton-ergazomenon

  ΑπάντησηΔιαγραφή