Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015

Απειλούνται να μην πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια έργα του ΕΣΠΑ

Στάση πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος
Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

“Πάγωσε” ακόμα και τις εγκεκριμένες από τον Γιώργο Σταθάκη, πληρωμές για το ΕΣΠΑ, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρά την απόφαση του υπουργού Οικονομίας, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015, για πληρωμή πάνω απο 262 εκατομμύρια ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται να καταβάλει τα χρήματα που αφορούν τις πληρωμές για 59 δημόσια έργα.

Αυτό καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών ο οποίος τονίζει ότι παρότι επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας, ουδέποτε έλαβαν απάντηση γιατί δεν εκταμιεύθηκαν τα χρήματα, ούτε αν πρόκειται αυτό να γίνει στο μέλλον.


Ο Σύνδεσμος προειδοποιεί για αναγκαστική στάση πληρωμών κι απο τις τεχνικές εταιρείες οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν προμηθευτές, τράπεζες, μισθούς ακόμη και το δώρου του Πάσχα στους εργαζομένους, όπως λένε οι εργολάβοι που τονίζουν πως αν συνεχιστεί η άρνηση της ΤτΕ, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα έργα και να επιστραφούν τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν δεσμευτεί.

Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην αιφνιδιαστική και παρά τα όσα προβλέπονται σε συμβάσεις εκτελούμενων έργων, άρνηση καταβολής του ΦΠΑ από τον περασμένο Αύγουστο, που κατά τους εργολήπτες συνιστά ουσιώδη και αυθαίρετη μονομερή μετατροπή της σύμβασης, καθώς από την άλλη πλευρά καταβάλλεται ο ΦΠΑ σε προμηθευτές και υπεργολάβους σύμφωνα με τη νομοθεσία. Που σημαίνει ότι οι εργολήπτες υποχρεώνονται να δανείζουν το κράτος με τα αντίστοιχα τεράστια ποσά, έως ότου – και εφόσον – επιστραφεί ο ΦΠΑ!

Μεταξύ των έργων που αφορούν οι συγκεκριμένες πληρωμές περιλαμβάνονται έργα της Εγνατίας Οδού, επαρχιακά οδικά έργα (π.χ. σε Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία, Μυτιλήνη, Κεντρική Ελλάδα), έργα σε λιμάνια (Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Μύκονο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία), σχολεία (Παλλήνη, Καλλιθέα) και αρκετά άλλα. Όλα τα έργα «βρίσκονται στη φάση της κατασκευής και τα περισσότερα εξ αυτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, αφού καμιά παράταση δεν προβλέπεται για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη προς το προεδρείο του ΣΑΤΕ».


Καθυστέρηση στις πληρωμές του ΕΣΠΑ παραδέχεται η ΤτΕ - Απειλούν να μην δώσουν δώρο του Πάσχα οι τεχνικές εταιρείες

Στο μεγάλο όγκο των συναλλαγών αποδίδει τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση ποσών που αφορούν το ΕΣΠΑ η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με αφορμή ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών πως αναφερόταν σε «πάγωμα των πληρωμών σε δεκάδες έργα του ΕΣΠΑ, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το υπουργείο Οικονομίας - Υποδομών - Ναυτιλίας και Τουρισμού πληρωμές» η Τράπεζα της Ελλάδος απαντά πως «εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» και προσθέτει «πρέπει όμως να τονιστεί ότι ο όγκος των συναλλαγών είναι μεγάλος και ότι αυξήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό».

Με την ανακοίνωση της η ΤτΕ αναφέρει πως καταβάλλεται «κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διακανονίζουν όλες τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη σειρά των εισερχόμενων εντολών» συνεπώς παραδέχεται τις καθυστερήσεις.

Με βάση τις καθυστερήσεις ο ΣΑΤΑ απειλεί να μην καταβληθούν δώρα του Πάσχα και μισθοί στους εργαζόμενους καθώς στην ανακοίνωση αναφέρει «πρώτος και άμεσος κίνδυνος είναι η αδυναμία καταβολής του Δώρου Πάσχα και του μισθού στους εργαζόμενους στα έργα, “πάγωμα” πληρωμών προς προμηθευτές και υπεργολάβους, με τις παρεπόμενες και γι’ αυτούς δυσκολίες καταβολής Δώρου και μισθού, αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τυχόν τοκοχρεωλυσίων προς τις τράπεζες».

8 σχόλια:

 1. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις διέπραξαν ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ με βάση το ΕΥΡΩΠΑΪΚΌ και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ενώ τα όργανα της ΕΕ (Εurogroup - EΚΤ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΗΓΕΤΩΝ ΕΕ) παρανομούν με την συγκρότηση της ΤΡΟΙΚΑΣ και την επιβολή των μνημονίων παραβιάζοντας την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ και την ΧΑΡΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ του ΟΗΕ!

  Τα μνημόνια των «ελληνικών κυβερνήσεων» με την Τρόικα, είναι όχι απλά παράνομα, αλλά επί της ουσίας αυτοδίκαια άκυρα! Αυτό πρέπει να έχει η κυβέρνηση ως θέση συνεπικουρούμενη από το δικαίωμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. https://www.youtube.com/watch?v=22EpEswx9xk

   Decadent

   Διαγραφή
  2. Η ΕΕ έχεις καταλάβει τι είναι? Ποτε ιδρύθηκε και τι σκοπους έχει? Διαβάστε ρε γαμωτο λίγο ιστορία,ότι σκατα μάθατε στο σχολείο και τέρμα.

   Γιάννης

   Διαγραφή
  3. το μάαστριχτ και η λισαβόνα, δέν είναι (μόνο) τουριστικοί προορισμοί:

   http://teddygr.blogspot.com/2014/10/blog-post_32.html

   ΑΧΠ

   Διαγραφή
  4. πες το ρε φιλαρακι και τοσα χρονια τραβιομαστε ...
   Θα τους τραβηξουμε μια αγωγη στο Δικαστηριο της Χαγης να τους γ@#$%%^$ ...
   (ο καζακης εισαι ?)

   Διαγραφή
 2. Το δίκαιο της ΕΕ και του ΟΗΕ λοιπόν ορίζουν τι είναι εσχάτη προδοσία του έθνους-κράτους που λέγεται Ελλάδα. Και τα Μνημόνια παραβιάζουν την ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ, που εξύψωνε την εθνική μας υπερηφάνεια και θέσπιζε τιμωρίες για τους προδότηδοι.

  Καλό Πάσχα στην αγκαλιά του Μπάτμαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι γιατί δίνουν δωρα Πάσχα οι τεχνικές εταιρίες και υπερωρίες και κολλάνε και τα ενσημα στους εργαζόμενους,μια οικογένεια εργολάβοι και εργαζόμενοι αγαπημένη.
  Δεν μπορεις να περιγραψεις με λογια την θλιψη του εργολαβου οταν αναγκαζεται να απολυσει εργαζομενο " γιατι δεν βγαινει μαστορα.." και "ειναι δυσκολα για ολους..".
  Red Son

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χαρτζιλίκια πάνω και κάτω απο το τραπέζι σε φορείς, υπηρεσίες και επιβλέποντες,απίστευτες εκπτώσεις σε δημοπρασίες,50% και πλέον,σχεδόν πάντα διεκδικήσεις κατασκευασμένων οφειλόμενων,εκβιασμοί με παύσεις εργασιών,μεροκάματο απο 15 ευρώ,κανένα μέτρο ασφαλείας λόγω ταχύτητας και κέρδους,στραβά μάτια σε κακοτεχνίες απο επιβλέποντες ,ψευδείς επιμετρήσεις κ.α.
  Και εσύ απλά δεν μιλάς,γιατί δεν υπάρχουν δουλειές και αν μιλήσεις θα την χάσεις την δουλειά σου γιατι δεν σε προστατεύει κανείς,είσαι αναλώσιμος,καμία σύμβαση εργασίας,τίποτα,απο τον ανειδίκευτο εργάτη μέχρι τον τρεχαλατζή μηχανικό που δουλεύει με voucher επιταγή εισόδου εργασίας τις απειρες ώρες.
  Σηκώνει το λάβαρο ο ΣΑΤΕ και η συντεχνία του ΤΕΕ...Τα θηρία της "ελεύθερης" αγοράς στην ζούγκλα της ελληνικής οικοδομής...
  Red Son

  ΑπάντησηΔιαγραφή