Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Επιστροφή στα δημοσκοπικά δεδομένα

Κυκλοφόρησε χθες, 29/4, η νέα δημοσκόπηση της MARC, την οποία επέλεξα αυθαίρετα να παρακολουθώ συγκριτικά. Παραθέτω τα ευρήματα για την πρόθεση ψήφου:


Θυμίζω τώρα τις δημοσκοπήσεις της 19/3:

και της 19/2:

Έχουμε λοιπόν, μετά την πρώτη δημοσκόπηση που διενέργησε η εταιρία μετά τις εκλογές της 25/1:

- Πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9.8% σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες. Η πτώση αυτή ήταν 5.2% ανάμεσα στις 19/2 και 19/3 και είναι άλλα 4.6% στο διάστημα από 19/3 ως 29/4.

- Άνοδο της ΝΔ κατά 2.4%. Η άνοδος αυτή όμως προκύπτει από ενδιάμεση πτώση, καθώς από 19/2 ως 19/3, η ΝΔ ανέβηκε κατά 2.6%, ενώ από 19/3 ως 29/4 έπεσε 0.2%

- Πτώση των ΑΝΕΛ κατά 0.5%, 0.2% στην πρώτη φάση, 0.3% στη δεύτερη.

- Άνοδο του ΚΚΕ κατά 0.3%, 0.1% στην πρώτη φάση, 0.2% στη δεύτερη.

- Άνοδο του Ποταμιού μετά από ενδιάμεση πτώση· στην πρώτη φάση είχαμε πτώση 0.3%, στη δεύτερη άνοδο απ' το προηγούμενο ποσοστό 1.5%. Συνολικά, δηλαδή το Ποτάμι ανέβηκε κατά 1.2% απ' τις 19/2.

- Άνοδο της Χρυσής Αυγής κατά 0.6%, 0.1% στην πρώτη φάση, 0.5% στη δεύτερη.

Κατά συνέπεια: 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει απωλέσει το σύνολο όσων προσήλθαν σ' αυτόν μετεκλογικά, στις μέρες από τα τέλη του Γενάρη ως τα μέσα, περίπου του Φλεβάρη. Κινείται πια κάτω από το εκλογικό του ποσοστό στις 25/1, που ήταν 36.34%.

Οι απώλειες από το 45.4% που παρουσίασε τον Φλεβάρη κινούνται κατά κύριο λόγο προς το Ποτάμι, δευτερευόντως προς την Χρυσή Αυγή, και τριτευόντως προς το ΚΚΕ, καθώς η Ν.Δ δεν έχει επωφεληθεί της απώλειας ποσοστών αλλά αντίθετα σημείωσε ελαφρά πτώση απ' τον Μάρτη στον Απρίλη.

Ας δούμε τώρα τα πορίσματα της ανάρτησης της 19ης Μάρτη ενόψει των νέων δεδομένων:
1. Η μετεκλογική απότομη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ελέω επικοινωνιακού σώου για κανα-δυό βδομάδες εξανεμίζεται λοιπόν, ωστόσο η δεξιά αδυνατεί να ανακάμψει με ανάλογα ραγδαίο ρυθμό. Νομίζω πως αυτό θα είναι ένα μεσοπρόθεσμο στοιχείο των εκλογικών τάσεων: δηλαδή, οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρώ αναπόφευκτο να είναι σταθερή και ανεπίστρεπτη τάση, δεν θα μετατρέπονται συνολικά σε κέρδη της ΝΔ. Ιδιαίτερα από το σημείο που οι ΝεοΔημοκράτες που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές ξαναμετακινηθούν και πέρα, το ποσοστό που θα "παίρνει πίσω" η ΝΔ θα είναι αρκετά μικρότερο απ' το τωρινό 50% [ενν. όσων εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ].
Το πρώτο αυτό πόρισμα επιβεβαιώνεται πλήρως από τα δεδομένα του Απρίλη. 
2. Αυτό το δεδομένο θα σημάνει ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα μπορεί να είναι μεσοπρόθεσμα "διπολικό" στην ουσία του. Η ΝΔ είναι ένα θνησιγενές κόμμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρως καταστραφεί ως εκλογική δύναμη με αυτό το όνομα. Με διαφορές που θα κινούνται πάνω από 15% για το προσεχές διάστημα, δεν μπορεί να "σταθεί" επαρκώς ο διπολισμός. Αυτό σημαίνει κατά την κρίση μου ότι θα έχουμε ανακατατάξεις και αναδιαμορφώσεις στο χώρο της δεξιάς, και προς "κεντροδεξιά" και προς "ακροδεξιά" κατεύθυνση, ώστε να αποκατασταθεί το προς το παρόν μπαταρισμένο εικονικό σκηνικό "κυβέρνηση-αντιπολίτευση". Αλλά δεν θα πρέπει καθόλου να αποκλειστούν και ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αν αυτό δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, το ΚΚΕ είναι υπερβολικά ορατό ως αντιπολίτευση και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό για πολύ. Είτε λοιπόν θα στηθεί μια ισχυρότερη δεξιά αντιπολίτευση, είτε θα αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει και τυπικά αντιπολίτευση στον εαυτό του μέσω απόσχισης των έμπειρων οπορτουνιστών της Α.Π και παραμονής τους ως αντιπολιτευτική ομάδα στο κοινοβούλιο.
Οι προτάσεις με έντονα στοιχεία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ως ευρύτερες τάσεις: σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ενισχύεται τόσο η κεντροδεξιά (Ποτάμι) όσο και η ακροδεξιά (Χρυσή Αυγή), η ΝΔ αδυνατεί να ανακάμψει από τις τεράστιες μετεκλογικές της απώλειες (πόσο μάλλον σε σχέση με τις εκλογές του 2012), το ΠΑΣΟΚ φυτοζωεί στο 2.8%. Το πρώτο χρονικό ορόσημο για τον έλεγχο του δεύτερου μέρους των παρατηρήσεων πιο πάνω είναι η λήξη του τετραμήνου τον Ιούνη.
3. Η μικρότερη φθορά των ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει τον νόμο, που πρωτοδιαφάνηκε στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είτε συγκυβερνούν με δεξιά είτε εναλάσσονται με αυτά, φθείρονται πολύ γρηγορότερα από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν αμφότερα.
Και αυτό το στοιχείο επιβεβαιώνεται. Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9.8% απ' τον Φλεβάρη αντιπροσωπεύει γύρω στο 30% του ποσοστού που είχε το Φλεβάρη, η πτώση 0.5% των ΑΝΕΛ γύρω στο 12% του ποσοστού που είχαν το Φλεβάρη.
4. Επιβεβαιώνεται η σωστή επιφυλακτικότητα του ΚΚΕ για το πόσο απλό ή εύκολο είναι να μετατραπείς από σοσιαλδημοκράτη σε κομμουνιστή λόγω "απογοήτευσης".
Πράγματι, από τα τρία κόμματα που ευνοούνται απ' την ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ είναι αυτό που ευνοείται λιγότερο, με διαφορά από τα δύο άλλα.

Η τελευταία, και περισσότερο μακροπρόθεσμη, πρόβλεψη μένει να ελεγχθεί από τις εξελίξεις μετά τον Ιούνη στο σύνολό της, αν και διαφαίνεται η πιθανότητα να έχουν υποτιμηθεί στο παρακάτω οι δυνατότητες του Ποταμιού να συνεχίσει τον ένδοξο (εννοείται: διαρκώς εκφυλιζόμενο) κύκλο της αστικής ιδεολογικής αναπαραγωγής στη χώρα. Σίγουρα, απ' την επόμενη δημοσκόπηση, που λογικά θα κυκλοφορήσει το Μάη, θα διαφανεί αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ότι θα αρχίσει να επιβραδύνεται η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το στάδιο επιστροφής του κάτω απ' τα εκλογικά ποσοστά της 25/1, τμήμα των οποίων (χονδρικά γύρω στο 8-9%) ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε λίγο πριν τις εκλογές και θα χάσει εύκολα στο άμεσο μέλλον:
5. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι νεκρό, ότι η ΝΔ δεν έχει πολιτικό μέλλον, ότι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαρκής φθορά (που πάντως θα επιβραδυνθεί στους ρυθμούς της όταν το κόμμα φτάσει μεσοπρόθεσμα κοντά στο 30-35%), ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα έχουν δυνατότητες, ακριβώς επειδή συγκυβερνούν, να εκτιναχθούν προς τα πάνω αλλά στην καλύτερη περίπτωση να χάσουν εκλογική δύναμη μόνο οριακά, ότι η Χ.Α δεν έχει τη δυνατότητα, για μια σειρά λόγων και σίγουρα όχι επειδή πήγαν για λίγο στη φυλακή κάποια στελέχη της, να σπάσει σε εθνικό επίπεδο το φράγμα του 8-9%, και ότι το Ποτάμι δεν πείθει ότι μπορεί να αποτελέσει ανοδική πολιτική δύναμη, είναι προφανές ότι το παρόν πολιτικό σκηνικό κάθεται σε κινούμενη άμμο και είναι, για μια ακόμα φορά, απόλυτα ρευστό. Συνεπώς, στο επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέες κινήσεις για την ανασυγκρότησή του, νέες πρωτοβουλίες, και, αναπόφευκτα, νέα κόμματα.

20 σχόλια:

 1. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να περιμένουμε τον Ιούνη και το νέο μνημόνιο, όταν οι μάσκες θα πέσουν τελείως. Τότε πιστέυω θα έχουμε καλύτερη εικόνα. Το ζητούμενο ωστόσο είναι να μην δωθεί χώρος στους Λαφαζαναίους και σια να κάνουν σοβαρή αντιπολίτευση και να τοποθετηθούν πολιτικά ανάμεσα στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ. Ο βασικός αντίπαλος θα είναι αυτοί και γιαυτό με κάποιο τρόπο, δεν γνωρίζω ποιον, θα πρέπει να τους απαξιώσουμε πολιτικά ώστε να μην μπορέσουν να δημιουργήσουν τον νεο ΣΥΡΙΖΑ με σοβαρές αξιώσεις. Φυσικά τα πράγματα θα απλοποιηθούν αν οι Λαφαζαναίοι και σια ψηφίσουν το νέο μνημόνιο.

  Σταύρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμείς δεν περιμένουμε τίποτε, κατ' ακρίβεια, γιατί έχουμε ξεκαθαρίσει προ πολλού πού πηγαίνουν τα πράγματα με το ΣΥΡΙΖΑ.

   Δεν έχει κανένα νόημα το Λαφαζανέικο να ψηφίσει Μνημόνιο, διότι τότε αχρηστεύεται η χρησιμότητά του να παραστήσει την αντιπολίτευση σε μια φάση όπου δεν υπάρχει καμία αντιπολίτευση εκτός της κομμουνιστικής. Κατά συνέπεια, ή θα γίνει διάσπαση πριν γίνει αυτό ή μπαίνουμε σε μια φάση όπου ό,τι προκύψει δεν θα λυθεί με πολιτειακά μέσα.

   Διαγραφή
  2. το αρθρο του πιλαφ στο crash, παει προς την κατευθυνση που λεει ο αντωνης. της ριξης αυτου του κομματιου του τσυριζα.
   πιθανων να περασει με τις ψηφους αλλων (ποταμι/νδ/πασοκ)

   Διαγραφή
  3. Aν το Λαφαζανεικό φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι απλώς αν δεν ψηφίσει το νέο μνημόνιο, μπορεί να πέσει η κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι θα τολμήσουν να ρίξουν την πρώτη "αριστερή κυβέρνηση" και τι πολιτικό κόστος θα έχει μια τέτοια κίνηση για την "Αριστερή πλατφόρμα"? Η δύναμη του Λαφαζάνη είναι τουλάχιστο 25 βουλευτές!

   Φυσικά υπάρχει και η πιθανότητα να έχουμε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού που είναι επίσης ένα πιθανό σενάριο κατα τη γνώμη μου το ιδανικό για τους πιστωτές.

   Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η καρέκλα είναι γλυκιά για όλους τους οπορτουνιστές και για πολλούς είναι αυτοσκοπός, έτσι δεν θα είναι και τόσο εύκολο να την αποχωριστούν!

   Δεν έχω διαβάσει τη συνέντευξη Πιλάφ στο Crash, ως μακροχρόνια άνεργος δεν έχω χρήματα να το αγοράσω, ωστόσο από μια ματιά στο site του μπαρμπα φράγκα δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι δεν είναι ακόμα ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Με τους οπορτουνιστές δεν μπορεί να είσαι σίγουρος.

   Τώρα όσον αφορά τα αναχώματα, η εμπειρία έχει δείξει ότι το αστικό συστημα μπορεί έυκολα να δημιουργήσει πολλά από αυτά, ΠΟΤΑΜΙ, Γκλέτσος, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.

   Τέλος δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοείς "με πολιτειακά μέσα". Αν μπορείς να γίνεις λίγο πιο σαφής.

   Σταύρος

   Διαγραφή
  4. Δεν πέφτει η κυβέρνηση αν προσχωρήσει στον συνασπισμό,πχ, το Ποτάμι. Πρέπει να ξέρουμε πάντα ότι όλοι οι βουλευτές πλην ΚΚΕ είναι διαθέσιμα μπαλαντέρ.

   ΜΗ πολιτειακά μέσα είπα. Μη πολιτειακώς προβλεπόμενα μέσα, όπως πχ, τα μέσα που έχουν ερπύστριες από κάτω. Αν χρειαστεί, φυσικά θα επιστρατευτούν.

   Διαγραφή
  5. Το Ποτάμι έχει μόνο 17 βουλευτές και όχι 25 με 40 που έχει ο Πιλάφ. Επίσης και αυτό που λες να γίνει θα πρέπει να ορκιστεί καινούρια κυβέρνηση. Οσο για τα τάνκς αυτό θα γίνει μόνο όταν το ΚΚΕ θα περάσει κατα πολύ το 10%. Ωστόσο δεν θα συνεχίσω εδώ γιατι θέλω να σχολιασω για τους μπάφους και τις βιζιτούδες!

   Σταύρος

   Διαγραφή
  6. υπαρχει και η δεδηλωμενη υποστηριξη νδ/πασοκ, υπαρχουν και τα αυγα.
   μην εισαι τοσο σιγουρος για το νουμερο. δεν εχει σχεση. εχει σχεση η δυναμικη. αν το ΚΚΕ ειχε 35% και ειχε την δυναμικη του τσυριζα θα γινοτανε τπτ; οχι!

   Διαγραφή
 2. <> Tί εννοείς με αυτό;
  Δήκλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανέφερες ''ή μπαίνουμε σε μια φάση όπου ό,τι προκύψει δεν θα λυθεί με πολιτειακά μέσα΄΄ τί εννοείς με αυτό;
   Ατιμα εισαγωγικα δικό μου λάθος
   Δήκλας

   Διαγραφή
 3. το άθροισμα των ποσοστών:
  19/2: 82.6%
  19/3: 79.7%
  29/4: 76.3%

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. σημαντικό έιναι και ότι σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση (GPO) το 75.6% θέλει "πάση θυσία" παραμονή στο ευρώ.

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σεχτάρ ο Τρομερός30 Απριλίου 2015 - 8:33 μ.μ.

  Ενας ακρογωνιαίος λίθος κάθε σοβαρής πολιτικής ανάλυσης για τα καθ' ημάς, είναι η μέριμνα της αστικής τάξης για την σταθερότητα των αναχωμάτων προς το ΚΚΕ. Τίποτε δε γίνεται αν δεν εξασφαλίζει πρώτα τα (η το) απαραίτητα αναχώματα.
  Εχουνε μαζευτεί πολλά καμμένα χαρτια (μαζί με μυαλά....). Πράγματι κινούμενη άμμος, αλλά σε μια θάλασσα του ~80% "ΕΕ πάση θυσία". Γιατί αυτό το "πάση θυσία" δεν έχουνε καταλάβει ακόμη τι ακριβώς σημαίνει.
  Συνεπώς, με τα τρέχοντα δεδομένα, κι αφού ακόμη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πείθει, η Λαφαζάνης η ...ερπύστριες!
  Αν κι εγώ πιστεύω, πως και το "δημοψήφισμα" ένα είδος ...ερπύστριας είναι, μασκαρεμένης σε πολιτειακό μέσο. Και πιθανότατα το μεταβατικό στάδιο για τις κανονικές ερπύστριες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και οι ερπυστριες τι μελλον εχουν;
   Ποια Χουντα στεριωσε δυχως την εξαγωρα των μικομεσαιων;

   Διαγραφή
  2. δεν χρειαζεται να στεριωσει

   Διαγραφή
 6. Σεχτάρ ο Τρομερός1 Μαΐου 2015 - 12:05 π.μ.

  H Χούντα εξαγόραζε τους μικρομεσαίους, τότε, που υπήρχε η ΕΣΣΔ.
  Τώρα η Χούντα θα κόψει τον κώλο του Λαού (άρα και των πρώην μικρομεσαίων) χωρίς εξαγορές και περιττά έξοδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Απαντήσεις
  1. Εισροες απο ΚΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ, 10% απο 7,9%.

   Λογο ΕΝΦΙΑ και ΠΝΠ;

   Διαγραφή
  2. Σεχτάρ ο Τρομερός1 Μαΐου 2015 - 7:05 μ.μ.

   Μπα! Λόγω κουτάλας...
   Εμβληματική μορφή η Αγλαϊα Κυρίτση.

   Διαγραφή