Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Η κοινοβουλευτική προσπάθεια του ΚΚΕ για τις ΠΝΠ

Σε ανακοίνωσή της για την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την διαδικασία συζήτησης της δεύτερης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειωνει:

«Με νέα και προκλητική απόφαση η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αποφάσισε με διαδικασία fasttrack να συζητηθεί αύριο Παρασκευή η -δεύτερη μέσα σε ένα μήνα- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Είναι προφανές ότι με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρεί να σταματήσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις για τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των οργανισμών που εποπτεύει.

Αποδεικνύεται ότι και η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία στο Προεδρείο της Βουλής εφαρμόζουν και στο περιεχόμενο και στην μορφή την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ονομάζονταν "πραξικοπήματα" από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ σήμερα βαφτίζονται δημοκρατική ευαισθησία!!!

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».
902, Πέμπτη 23 Απρ.


Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ΠΝΠ - Καταψήφισε το ΚΚΕ (VIDEO)
Δημοσίευση: Σάβ, 25/04/2015 - 00:05

Με 156 ψήφους «υπέρ» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και 104 «κατά», ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.Το ΚΚΕ καταψήφισε.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν το ΚΚΕ και η ΝΔ. Η συζήτηση και η ψηφοφορία ολοκληρώθηκαν σε μία και μόνο συνεδρίαση, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε συνοπτικές διαδικασίες.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε αν η ΠΝΠ ήταν απαίτηση της τρόικας και γιατί εξαιρέθηκαν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες επισήμανε σε παρέμβασή λίγο πριν την ψηφοφορία ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε εσωτερικό δανεισμό όχι για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις αλλά για να εξασφαλιστεί η πληρωμή στο διηνεκές το κρατικό χρέος. Υπενθύμισε ακόμα ότι με την προηγούμενη ΠΝΠ χαρίστηκαν φορολογικά χρέη και παραβιάσεις στο κεφάλαιο «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση λέει στον κόσμο πλήρωσε και την τελευταία σου δεκάρα» όπως είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι ανοίγει ο δρόμος για την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ και την γενίκευση της ανταποδοτικότητας (Δείτε εδώ video).

Να σταματήσει τώρα η δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων φορέων του δημοσίου, να μην εφαρμοσθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τόνισε στη συζήτηση ο Σάκης Βαρδαλής βουλευτής του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι πρέπει να επιστραφούν όσα χρήματα δεσμεύτηκαν και να αποκατασταθούν απώλειες όπως πχ των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των αποθεματικών με το PSI. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση να μην διανοηθεί να εφαρμόσει πειθαρχικές διώξεις σε όσους δεν εφαρμόσου την ΠΝΠ, η οποία όπως είπε θα έχει αρνητικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα διότι θα αυξηθεί η ανταποδοτικότητα προς τους Δήμου, θα μειωθούν περαιτέρω οι επιχορηγήσεις προς τους φορείς του δημοσίου και θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών μέσω των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) στην Τοπική Διοίκηση. (Δείτε εδώ video)

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία, καταφεύγοντας σε κοκορομαχίες επί της διαδικασίας και προσωπικές αντεγκλήσεις, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι πρέπει να συζητηθεί η ουσία.

Στην αρχή της συζήτησης, η ΝΔ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το αίτημα απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης, υποστήριξε ότι η ΠΝΠ είναι αντισυνταγματική, γιατί παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των δήμων και γιατί το θέμα που αφορά δε συνιστά έκτακτη περίσταση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ακολουθώντας τα ίδιας κοπής επιχειρήματα με αυτά που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν απαραίτητη για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε αιτήσεις αντισυνταγματικότητας και η ΝΔ τις απέρριπτε. «Άλλαξαν ρόλο οι πρωταγωνιστές», ανέφερε, προσθέτοντας πως «το ζήτημα είναι να συζητήσουμε την ουσία του ζητήματος».

Όπως είπε, «η κυβέρνηση προχωρά στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις που αφορούν τις δανειακές συμβάσεις και το κρατικό χρέος σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Νωρίτερα, στήθηκε θεατρική παράσταση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εξυπηρετεί τις θέσεις των δανειστών, με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει. Τελικά η ΝΔ παρέμεινε στην αίθουσα, καθώς ο Ν. Βούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό της ΝΔ και οι διαφωνίες τους είναι πολιτικές.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας επί της διαδικασίας, στην αρχή της συζήτησης, τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας (δείτε ΕΔΩ το video).

«Η διαδικασία αποδεικνύει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει, όχι μόνο στο περιεχόμενο αλλά και στη μορφή, το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε. «Με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου νομοθετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου νομοθετεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» πρόσθεσε.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ανέβαλε με διάφορα προσχήματα να φέρει για επικύρωση στη Βουλή την προηγούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διαγράφει πρόστιμα από φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Επίσης, χαρακτήρισε «κροκοδείλια δάκρυα» τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, επισημαίνοντας ότι τα ίδια έκαναν όταν ήταν κυβέρνηση.

5 σχόλια:

 1. Τι καραγκιοζιλικι ζουμε θεε μου... Και δεν μου φταιει σε τιποτα ο λαικος ηρωας. Πανε τα αποθεματικα απο τα ταμεια απο τα πανεπιστημια απο τους Οτα.. Να δουμε κι απο που αλλου. Ευτυχως που ηρθε η ελπιδα μετα τις εκλογες. Θα πουμε το ψωμι ψωμακι... ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θυμάται κανείς που λέγανε παλιά "είδα το χάρο με τα μάτια μου", "είδα το Χριστό φαντάρο" και άλλα τέτοια; Τώρα θα πούμε "είδα την ελπίδα να 'ρχεται".

   gdmn1973

   Διαγραφή
 2. Ξεχασα nick. Aristonikos.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. με οτι και αν σημαινει αυτο και για τον κλαδο μελετης/κατασκευης, πανε και τα αποθεματικα της κτηματολογιο καθως και της αττικο μετρο, οποτε και κυριοτερο και οι εργαζομενοι τους βρισκονται πλεον σε πολυ δυσκολη θεση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σ ενα ερευνητικο κεντρο που εδρευει αν θυμαμαι καλα στο νοσ' " Η ΣΩΤΗΡΙΑ" δεν θα καταβληθουν μισθοι απ οτι τους ειπαν λογω δεσμευσης αποθεματικων του Πανεπιστημιου.

  Αρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή