Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015

Η Wall Street και η επίθεση στην Υεμένη: Στο βάθος, Ιράν και Κίνα

Άκαρπες οι προσπάθειες ανάκαμψης στην Wall Street

Παρά τις προσπάθειες ανάκαμψης, οι αμερικανικές μετοχές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης με ήπιες απώλειες, δίνοντας συνέχεια στις απώλειες των τριών προηγούμενων ημερών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί των τελευταίων δύο μηνών.

Το βλέμμα των επενδυτών παρέμεινε στραμμένο στη Μέση Ανατολή, όπου η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 5,73 μονάδες (0,03%) και βρίσκεται στις 17.722 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,01% και βρίσκεται στις 4.877 μονάδες. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 2 μονάδων (0,09%) και βρίσκεται στις 2.063 μονάδες.

Οι μετοχές πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών προσπαθώντας να ανακάμψουν από τις εκτεταμένες απώλειες που συσσώρευσαν στην εκκίνηση με οδηγό τον κλάδο τεχνολογίας. Ο όγκος ήταν σχετικά περιορισμένος, με τους βραχυπρόθεσμους traders, όπως τα hedge funds να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής δραστηριότητας.

Σημάδια σταθεροποίησης έδειξαν οι μετοχές βιοτεχνολογίας μετά το αρνητικό ράλι των προηγούμενων ημερών.

Η ένταση στη Μέση Ανατολή εντείνει την ανησυχία των επενδυτών οδηγώντας τις τιμές του χρυσού πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.200 δολ. ανά ουγγιά. Οι τιμές του αργού βρέθηκαν να σημειώνουν ράλι έως και 6% στον απόηχο της είδησης για τις συντονισμένες αεροπορικές επιδρομές πέντε κρατών του Κόλπου και της Αιγύπτου στην Υεμένη.

Το επενδυτικό κλίμα έχει επιδεινώσει τις τελευταίες ημέρες το μήνυμα της Federal Reserve ότι προετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2006, με τους περισσότερους αναλυτές να κάνουν λόγο για μια αύξηση μέσα στο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, σε ομιλία του σήμερα στη Φρανκφούρτη προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος από την παραμονή των αμερικανικών επιτοκίων στο μηδέν για πολύ μεγάλη περίοδο "ενδεχομένως να είναι σημαντικός".

"Τώρα μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσουμε την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, έτσι ώστε να είναι σωστά ρυθμισμένη για την βελτιούμενη οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια", δήλωσε ο Bullard.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 9.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 282.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 290.000.

Την ίδια στιγμή ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, που εξομαλύνει την εβδομαδιαία μεταβλητότητα, υποχώρησε κατά 7.750 στις 297.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 6.000 στις 2,42 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαρτίου.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η ConAgra Foods Inc. ανακοίνωσε σήμερα ζημιές για το γ΄ τρίμηνο χρήσης, έναντι κερδών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο σε προσαρμοσμένη βάση τα αποτελέσματα της εταιρείας συσκευασμένου φαγητού αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Αυξημένα κέρδη και πωλήσεις ανακοίνωσε η εταιρεία ανοιχτού λογισμικού Red Hat Inc. για το δ΄ τρίμηνο ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. Ο τίτλος της εταιρείας έκανε άλμα 10% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Capital.gr

Υεμένη: Επίθεση της Σαουδικής Αραβίας με την στήριξη των ΗΠΑ

Σε μία προσπάθεια να ανακόψουν τη φημολογούμενη αυξημένη επιρροή του Ιράν σε εδάφη της βόρειας και κεντρικής Υεμένης που ελέγχονταν το τελευταίο εξάμηνο από πολιτοφυλακές των Σιιτών Χούτι, αεροπορικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας και 10 χωρών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, με τις ευλογίες και τη στήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης ιμπεριαλιστικές φονικές επιδρομές με πρόσχημα τη «διάσωση» του φιλοαμερικανού Υεμενίτη προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Οι πρώτες βόμβες έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Σαναά προκαλώντας δεκάδες θύματα μεταξύ αμάχων (ανάμεσά τους και παιδιά) σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες που μετέδωσε το ελεγχόμενο από τους Σιίτες Χούτι τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασιράχ της Υεμένης και το ιρανικό δορυφορικό δίκτυο Ρress TV. Το δίκτυο Αλ Μασιράχ προέτρεψε επίσης το ιατρικό προσωπικό να μεταβεί επειγόντως σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας για να βοηθήσει τους τραυματίες.

Ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός που εκτελεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των σιιτών Χούτι στην Υεμένη χαρακτήρισε τον εναέριο χώρο της χώρας «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι οι βόμβες εστιάζονται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, σε κατοικημένες περιοχές Σιιτών και όχι σε περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου (AQAP) που εξαπολύoυν συχνά επιθέσεις στην Υεμένη...

Η ιμπεριαλιστική επιδρομή στην Υεμένη πραγματοποιείται υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και φαίνεται να συμμετέχουν ή να την υποστηρίζουν επιμελητειακά και πολιτικά τουλάχιστον 10 χώρες, μεταξύ των οποίων οι περισσότερες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ και Μπαχρέιν), η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Πακιστάν, το Σουδάν και οι ΗΠΑ που παρέχουν υπηρεσίες παροχής κατασκοπευτικών πληροφοριών και επιμελητειακή υποστήριξη όχι όμως και άμεση συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές.

Σε ανακοίνωση που φέρεται πως εξέδωσαν από κοινού οι κυβερνήσεις Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν και Σαουδικής Αραβίας επιχειρείται η δικαιολόγηση των ιμπεριαλιστικών επιδρομών στην Υεμένη πως τάχα γίνεται για να «προστατευτεί η χώρα και ο λαός της από την επίθεση των ενόπλων Χούτι που ήταν και παραμένουν όργανο στα χέρια ξένων δυνάμεων που δεν σταματούν να ανακατεύονται στην ασφάλεια και σταθερότητα της αδελφής χώρας, Υεμένης». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η Σ. Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου συντονίζουν τις ενέργειές τους με την Αίγυπτο» και τονίζεται ότι προετοιμάζεται η «συμμετοχή αιγυπτιακών αεροπορικών, ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων εάν χρειαστεί».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν φέρει την υπογραφή του Ομάν, που είναι η έκτη χώρα-μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη με σκοπό την εξαπόλυση της επίθεσης στην Υεμένη.

Η επιδρομή ξεκίνησε λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 28 και 29 Μάρτη ετήσια διάσκεψη κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Μετά από αυτές τις εξελίξεις η διάσκεψη είναι βέβαιο πως θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην επίθεση που εξαπολύεται στην Υεμένη αλλά και στο αίτημα του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι για τη συγκρότηση «αραβικής ένοπλης δύναμης ταχείας επέμβασης» που θα αναλαμβάνει δράση όχι μόνον σε περιπτώσεις όπως αυτή της Υεμένης αλλά και ευρύτερα με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους...

Οι επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου στην Υεμένη χαιρετίστηκαν από τον Υεμενίτη υπουργό Εξωτερικών του προέδρου Χάντι, Ριάντ Γιασίν, ο οποιος την Τρίτη είχε απαιτήσει την εξαπόλυση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του ώστε να σταματήσει η προέλαση των Σιιτών Χούτι προς το νότο και κυρίως στην πόλη Αντεν. Στο Άντεν, φαίνεται πάντως πως παραμένει (παρά τις φήμες για άτακτη φυγή στη Σαουδική Αραβία) ο φιλοδυτικός πρόεδρος Χάντι.
Υεμένη: Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης ζητεί το Ιράν - Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η Κίνα

Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης υπό τη Σαουδική Αραβία που ξεκίνησε τη νύκτα στην Υεμένη ζήτησε το Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Fars», προσθέτοντας ότι η «υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση» θα παρεμποδίσει την πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από τη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA ότι «οι υπό τη Σαουδική Αραβία επιχειρήσεις θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα και στρέφονται εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης... Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης στην Υεμένη».

Η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρζιέχ Αφκχάμ, δήλωσε ότι «η επίθεση είναι μία επικίνδυνη ενέργεια, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Την ίδια ώρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, έπειτα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη και να λύσουν τη διένεξη μέσω διαλόγου.

Οι Χούτι, από την πλευρά τους, δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την επιχείρηση. Ερωτηθείς από το «Ρόιτερς» αν υπήρξε επικοινωνία με το Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ή αν οι Χούτι θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος της σιιτικής πολιτοφυλακής Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι είπε: «Όχι. Ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επίθεση χωρίς ξένη παρέμβαση».

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία στο νότο της χώρας

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμια του νοτίου τμήματος της χώρας, κοντά στη μεθόριο με την Υεμένη, έπειτα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. Το μέτρο, που εφαρμόζεται σε επτά αεροδρόμια, ανάμεσά τους και τα αεροδρόμια της επαρχίας Ζαζάν, που συνορεύει με την Υεμένη, θα παραμείνει σε ισχύ «μέχρι νεωτέρας διαταγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Οι τοπικές αρχές της Υεμένης ανακοίνωσαν επίσης ότι έκλεισαν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας μετά την έναρξη της επέμβασης στη χώρα. Η Υεμένη εξάγει 1,4 έως 1,5 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου Masila, με κύριο αποδέκτη την Κίνα.


Υεμένη: Νέες αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Πέμπτης - Αυξάνουν την εμπλοκή τους οι ΗΠΑ

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν αργά απόψε τη Σαναά, όπου ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν επίσης την στρατιωτική βάση Αλ Τάρικ, που βρίσκεται κοντά στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Σαναά και το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας. Βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Μαλάχιζ στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι κοντά στη μεθόριο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ακόμη επλήγη το αεροδρόμιο της Σαάντα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την «εμπλοκή του Ιράν» και ετοιμάζουν ...τη δική τους

Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του σχετικά με τις «δραστηριότητες του Ιράν» στην Υεμένη, κατηγορώντας εμμέσως την Τεχεράνη για στήριξη των Χούτι.

«Ανησυχούμε για τις ιρανικές δραστηριότητες στην Υεμένη και τις πληροφορίες περί μεταφοράς όπλων από το Ιράν τα οποία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση και στην απειλή που υφίσταται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης» δήλωσε ο Άλιστερ Μπάσκεϊ, ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC).

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι ΗΠΑ εξετάζουν τη δική τους ενεργότερη εμπλοκή στις εξελίξεις. Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα και να στείλουν αεροσκάφη - ραντάρ για να βοηθήσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ο Λευκός Οίκος είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειές τους με το Ριάντ προκειμένου να παράσχουν στρατιωτική υποστήριξη και πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Η Σαουδική Αραβία «δεν σχεδιάζει χερσαία επιχείριση»

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε απόψε ότι το Ριάντ δεν σχεδιάζει μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη, παρότι δήλωσε ότι εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο ο στρατός είναι σε ετοιμότητα.

Ο Άχμεντ Ασίρι συμπλήρωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των Χούτι μέχρι να λήξει η επιχείρηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παράσχει βοήθεια στους αντάρτες, τόνισε. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν δέκα χώρες, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ήταν «επιτυχή» και θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι «στόχοι» της συμμαχίας.

«Θα αντιμετωπίσουμε την άδικη επίθεση», προειδοποιούν οι Χούτι

Ο ηγέτης των ανταρτών Χούτι της Υεμένης απείλησε σήμερα ότι ο λαός της χώρας θα αντιμετωπίσει την «εγκληματική, άδικη και αδικαιολόγηση επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση του Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, του ηγέτη των σιιτών Χούτι, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον θέσεων της οργάνωσής του. "Ο υεμενίτικος λαός είναι αποφασισμένος να αμυνθεί, να υπερασπιστεί την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του", είπε ο Χούτι στο διάγγελμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του κινήματός του, το αλ Μασίρα.

10 σχόλια:

 1. Ε ρρ καλαματιανό στο σύνταγμα! Ελπίζω και του χρόνου χωρίς τρύπες από βομβαρδισμούς.....

  Γιαννης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί σας ανησυχεί η επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας αλλά όχι η επέμβαση του Ιράν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί δεν πας στο θείο Λέοντα Ομπάμα να σε παρηγορήσει μανούλα μου;

   Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τεκμήριο παρέμβασης του Ιράν. Υπάρχει μονομερές σφυροκόπημα, και μάλιστα στο όνομα "διάσωσης δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου", το αντίθετο δηλαδή από ό,τι ήταν "δημοκρατικό" στην Ουκρανία. Της Τουρκίας επέμβαση στη Συρία, απ' την άλλη...https://twitter.com/FGunay1/status/581947427177009152

   Διαγραφή
  2. Γιατι ειμαστε αχμαντινετζαντηδες ....και μισοι
   α και αντιπροσωποι ...https://www.youtube.com/watch?v=9ec75jTeT74

   Διαγραφή
  3. https://twitter.com/PhilGreaves01/status/581156326782464000

   Διαγραφή
  4. Τσάμπα το βάζεις το κείμενο. Κανένας δεν το διαβάζει. Να γράφει πάνω ότι οι Χούτι δεν θέλουν επέμβαση της Υεμένης και ο άλλος από κάτω να λέει τα δικά του. Και πρόσεξε αυτά τα παραδέχονται τα Ρόιτερς κλπ. που δεν έχουν και λόγο βασικά να υπονομεύσουν την εισβολή. Που να πάμε και σε μη φιλονατοϊκά μέσα.

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  5. Βλέπω τα Τρότσκια βγήκαν στη γύρα, σου λέει η αγαπημένη μας κυβέρνηση το 'χει ρίξει στον εθνικισμό ανοιχτά για κάτσε να πάμε να πούμε τους ΚΚΕδες δεξιούς εμείς.
   Για γέλια είστε ρε.

   Decadent

   ΥΓ γνωρίζει κανείς κανά καλό μαγαζί, με ορειβατικά είδη, σε καλές τιμές?

   Διαγραφή
  6. Α, δεν ξέρω. Από τότε που έγινα ΟΥΚας και τσολιάς λόγω αριστερής κυβέρνησης, ασχολούμαι με βατραχοπέδιλα και τσαρούχια, όχι με πιολέ.

   Διαγραφή
  7. Ενετάχθην βλέπω στο... κάτσε να δεις πως το 'λεγε ο Πρόερδρος Αλέξης προεκλογικά,

   "We're not just building resistances. We're building Gramsci's historic bloc, society's political future."

   Σύντομα και 'γω, δεν αντέχω άλλο πια το σεχταρισμό που με διακατέχει.

   Decadent

   Διαγραφή
 3. Συγγνώμη για το άσχετο αλλά είναι στα της Ασίας θέματα.Για την επανάσταση στο Νεπάλ γνωρίζει κάποιος και πως την βλέπουμε την υπόθεση, με δεδομένο ότι οι μαοϊκοί ήταν η πρωτοπορία της επανάστασης;

  Atom

  ΑπάντησηΔιαγραφή