Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Η κινούμενη άμμος του πολιτικού σκηνικού: Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις της Marc, Φεβ.-Μαρ. 2015

Αν δεν κάνω λάθος, η MARC έχει διενεργήσει δύο δημοσκοπήσεις ως τώρα μετεκλογικά για λογαριασμό του Alpha. Όσες φορές έχω ασχοληθεί με δημοσκοπήσεις (που δεν είναι πολλές), έχω προτιμήσει συγκρίσεις με αποτελέσματα της ίδιας εταιρείας.

Ο παρακάτω είναι ο πίνακας πρόθεσης ψήφου από τη δημοσκόπηση της 14/2/2015, όπως δημοσιεύτηκε στην "Αυγή":


Και αυτή είναι η δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στον Alpha και δημοσιεύεται σήμερα, 19/3/2015 στην "Αυγή":


Έχουμε λοιπόν, εντός ένα μήνα:

- Πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5.2%

- Άνοδο της ΝΔ κατά 2.6%, και άρα μείωση της μεταξύ τους διαφοράς κατά 7.8%.

- Οριακή άνοδο του ΚΚΕ κατά μόλις 0.1%

- Οριακή άνοδο της Χ.Α κατά μόλις 0.1%

- Οριακή πτώση των ΑΝΕΛ κατά 0.2%

- Οριακή πτώση στο Ποτάμι κατά 0.3%

- το ΠΑΣΟΚ κάτω απ' το 3% (2.5%) και το ΚΚΕ σταθερά τρίτο κόμμα, με οριακή όμως διαφορά απ' τα επόμενα.

Αν υποθέσουμε, νομίζω αρκετά ρεαλιστικά, ότι απ' το 5.2% που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2.6% πήγε πίσω στη ΝΔ (έτσι κι αλλιώς απ' τη ΝΔ είχε έρθει, ως μετεκλογικός μπουναμάς για τον "τσαμπουκά" Βαρουφάκη), λείπει από τα άλλα τέσσερα κόμματα ένα 2.6% που δεν φαίνεται να έχει ανακατανεμηθεί πουθενά. Προφανώς, έχει πάει σε μικρότερα κόμματα ή στην αποχή (δεν έχω τα πλήρη στοιχεία). 

1. Η μετεκλογική απότομη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ελέω επικοινωνιακού σώου για κανα-δυό βδομάδες εξανεμίζεται λοιπόν, ωστόσο η δεξιά αδυνατεί να ανακάμψει με ανάλογα ραγδαίο ρυθμό. Νομίζω πως αυτό θα είναι ένα μεσοπρόθεσμο στοιχείο των εκλογικών τάσεων: δηλαδή, οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρώ αναπόφευκτο να είναι σταθερή και ανεπίστρεπτη τάση, δεν θα μετατρέπονται συνολικά σε κέρδη της ΝΔ. Ιδιαίτερα από το σημείο που οι ΝεοΔημοκράτες που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές ξαναμετακινηθούν και πέρα, το ποσοστό που θα "παίρνει πίσω" η ΝΔ θα είναι αρκετά μικρότερο απ' το τωρινό 50%.

2. Αυτό το δεδομένο θα σημάνει ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα μπορεί να είναι μεσοπρόθεσμα "διπολικό" στην ουσία του. Η ΝΔ είναι ένα θνησιγενές κόμμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρως καταστραφεί ως εκλογική δύναμη με αυτό το όνομα. Με διαφορές που θα κινούνται πάνω από 15% για το προσεχές διάστημα, δεν μπορεί να "σταθεί" επαρκώς ο διπολισμός. Αυτό σημαίνει κατά την κρίση μου ότι θα έχουμε ανακατατάξεις και αναδιαμορφώσεις στο χώρο της δεξιάς, και προς "κεντροδεξιά" και προς "ακροδεξιά" κατεύθυνση, ώστε να αποκατασταθεί το προς το παρόν μπαταρισμένο εικονικό σκηνικό "κυβέρνηση-αντιπολίτευση". Αλλά δεν θα πρέπει καθόλου να αποκλειστούν και ανακατατάξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αν αυτό δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, το ΚΚΕ είναι υπερβολικά ορατό ως αντιπολίτευση και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό για πολύ. Είτε λοιπόν θα στηθεί μια ισχυρότερη δεξιά αντιπολίτευση, είτε θα αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει και τυπικά αντιπολίτευση στον εαυτό του μέσω απόσχισης των έμπειρων οπορτουνιστών της Α.Π και παραμονής τους ως αντιπολιτευτική ομάδα στο κοινοβούλιο.

3. Η μικρότερη φθορά των ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει τον νόμο, που πρωτοδιαφάνηκε στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είτε συγκυβερνούν με δεξιά είτε εναλάσσονται με αυτά, φθείρονται πολύ γρηγορότερα από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν αμφότερα (βλ. άρθρο μου "Το θεώρημα της 'εναλλαγής στην εξουσία', η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και ο φασισμός"). Σημειώνω εδώ παρενθετικά ότι στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ, αν και είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αδυνατεί πλήρως, μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, να επωφεληθεί από τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της δικής της αντιλαϊκής πολιτικής, και έχει πέσει στο 13.2% (νικητής στην πρόσφατη κυπριακή δημοσκόπηση, όπως παλιότερα στις ελληνικές, ο "κανένας" με 28.5%).

4. Επιβεβαιώνεται η σωστή επιφυλακτικότητα του ΚΚΕ για το πόσο απλό ή εύκολο είναι να μετατραπείς από σοσιαλδημοκράτη σε κομμουνιστή λόγω "απογοήτευσης". Βεβαίως, το ποσοστό πρόθεσης ψήφου κινείται περίπου 0.5% κάτω από το ποσοστό του κόμματος στις εκλογές (5.47%), όμως το ποσοστό εκείνο ήταν αρκετά πάνω απ' τον μέσο όρο που έδιναν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις (το ίδιο, σταθερά όμως και όχι μόνο στις τελευταίες εκλογές, συμβαίνει με τη Χ.Α, που έχει ακόμα μεγαλύτερη προς τα πάνω απόκλιση από ό,τι εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις).

5. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι νεκρό, ότι η ΝΔ δεν έχει πολιτικό μέλλον, ότι το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαρκής φθορά (που πάντως θα επιβραδυνθεί στους ρυθμούς της όταν το κόμμα φτάσει μεσοπρόθεσμα κοντά στο 30-35%), ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα έχουν δυνατότητες, ακριβώς επειδή συγκυβερνούν, να εκτιναχθούν προς τα πάνω αλλά στην καλύτερη περίπτωση να χάσουν εκλογική δύναμη μόνο οριακά, ότι η Χ.Α δεν έχει τη δυνατότητα, για μια σειρά λόγων και σίγουρα όχι επειδή πήγαν για λίγο στη φυλακή κάποια στελέχη της, να σπάσει σε εθνικό επίπεδο το φράγμα του 8-9%, και ότι το Ποτάμι δεν πείθει ότι μπορεί να αποτελέσει ανοδική πολιτική δύναμη, είναι προφανές ότι το παρόν πολιτικό σκηνικό κάθεται σε κινούμενη άμμο και είναι, για μια ακόμα φορά, απόλυτα ρευστό. Συνεπώς, στο επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέες κινήσεις για την ανασυγκρότησή του, νέες πρωτοβουλίες, και, αναπόφευκτα, νέα κόμματα. 

28 σχόλια:

 1. Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί η διαφορετική αντίδραση των ελλήνων ψηφοφόρων σε δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν γνωρίζουν και όταν δεν γνωρίζουν πως τα επίμαχα σχόλια έχουν προέλθει από τον γερμανό ΥΠΟΙΚ.

  Ειδικότερα, το 81,5% των πολιτών δηλώνει πως συμφωνεί με την εκτίμηση πως η Ελλάδα έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρα από τις δυνατότητές της. Όταν όμως οι ερωτηθέντες γνωρίζουν πως η δήλωση ανήκει στον κ. Σόιμπλε, συμφωνούν μόνο σε ποσοστό 59,5%.

  http://www.skai.gr/news/politics/article/277670/sosti-i-diapragmateutiki-stratigiki-tis-kuvernisis-leei-i-pleiopsifia-ton-politon/

  Και μόνο η συγκεκριμένη ερωταπάντηση αποδεικνύει το (επικίνδυνο) γελοίον του πράγματος.
  (Συμφωνείτε με την άποψη "Ο Ήλιος βγαίνει από την ανατολή" - Συμφωνείτε με την δήλωση Κουτσούμπα "ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή)

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εκεί είναι το επίπεδο πολιτικά της πλειοψηφίας, πού αλλού θα ήταν;

   Διαγραφή
 2. Συνδέεις αυτό το σχολιασμό σου για τις δημοσκοπήσεις με το αμέσως προηγούμενο post για τον Μηλιό και την αποχώρηση απο επικεφαλή της οικονομικής πολιτικής του Σύριζα ;
  Πιστεύω χωρίς βέβαια να κάνω τον προφήτη πώς αν είναι να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ επηρροή θα τη χάσει απότομα. Η στήριξη το 30-35% είναι υπαρκτή αλλά πολύ αδύναμη ειδικά αν πάρουν(που θα πάρουν) νέα σκληρά μέτρα που θα πλήττουν αυτούς που τους ψήφισαν.
  Απο εμάς πάντως εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό αν οι ψηφοφόροι της σοσιαλδημοκρατίας θα ριζοσπαστικοποιηθούν ή θα γίνουν συντηρητικοί.
  Δήκλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάποια σύνδεση υπάρχει στο μυαλό μου, ναι, αλλά δεν θέλω τώρα να πω περισσότερα.

   Το απότομο που λες φυσικά μπορεί να συμβεί, εγώ μιλάω μεσοπρόθεσμα στο ποστ, και μεσοπρόθεσμα με τους σημερινούς μήνες σημαίνει το πολύ σε βάθος 3-4 μηνών.

   Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι ο κόσμος που θα μετακινηθεί στο ΚΚΕ θα είναι από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο κατά κύριο λόγο. Κατά τη δική μου κρίση, η σοσιαλδημοκρατία έχει ισχυρότερες αντικομμουνιστικές άμυνες από σημαντικά τμήματα της δεξιάς ή όσων απέχουν.

   Διαγραφή
  2. με τους σημερινούς μήνες=ό,τι να ναι γράφω. Με τις σημερινές συνθήκες εννοούσα, βέβαια.

   Διαγραφή
 3. Το ΤΑΙΠΕΔ τελειώνει με προσθήκη καλών προθέσεων στο ΑΡ 20!!!!! LEFT.GR
  Αυτό θα πει αριστερά.
  Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Παρόλα αυτά, τα παπαγαλάκια θα επαναλαμβάνουν "ο Σύριζα χαίρει της στήριξης της πλειοψηφίας", αγνοώντας την ραγδαία πτωτική τάση. Μου θυμίζουν τον ραβίνο, που έχοντας πέσει απο το παράθυρο του ρετιρέ ενος ουρανοξύστη, με επιτάχυνση προς το πεζοδρόμιο λέει " μέχρι στιγμής καλά πάμε".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρει στήριξης αλλά με ποιες θέσεις; Βασικά αυτό απασχολεί κανέναν; Η βασική του προεκλογική υπόσχεση αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει (χωρίς μέτρα αλλά χωρίς χρεωκοπία, μέσα στο ευρώ και οι ξένοι θα τα δέχτουν αυτά με χαρά κιόλας), πρόγραμμα δεν υπάρχει έτσι κιαλλιώς, ποτέ δεν υπήρχε, οπότε τι να στηρίξεις ακριβώς; Και να θες να στηρίξεις, λέμε τώρα, τι ακριβώς να στηρίξεις; Μόνο ένα αλαλούμ δηλώσεων, αντικρουόμενων μεταξύ τους πολλές φορές προερχόμενων από τα ίδια άτομα. Αφού δεν υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι, δεν υπάρχει τίποτα. Ακόμα κανείς δεν έχει αισθανθεί κάποια συνέπεια και γιαυτό υπάρχει κάποια ας πούμε στήριξη, αυτό όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ.

   Διαγραφή
  2. Η δύναμη της αδράνειας είναι θεμελιώδης δύναμη για τα αστικά πολιτικά κόμματα, είναι πανίσχυρη όταν ο καπιταλισμός δεν βρίσκεται σε κρίση, και σημαντική όταν βρίσκεται σε κρίση.

   Η βασικότερη δύναμη που θα κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ όρθιο είναι αυτή η δύναμη, καθώς το αστικό πολιτικό σύστημα ΠΟΤΕ δεν δημιουργεί μόνο του πολιτικό κενό χωρίς να έχει έτοιμη την "εναλλακτική", και ο κόσμος είναι πλήρως εναρμονισμένος στις "αυθόρμητες" αναζητήσεις του με το αστικό πολιτικό σύστημα.

   Σ' αυτό το παιχνίδι, με τους όρους που παίζεται, δεν κερδίζεις ποτέ.

   Δες και τελευταίο Μολότωφ.

   Διαγραφή
  3. Κοκτέιλ Μολότωφ #358: το είδα. Τροφή για σκέψη! Δες σχολιο εκεί.
   Αυτό πού λέω εδω στο σχόλιο είναι ότι η φθίνουσα τάση της στήριξης της κυβέρνησης θα καταλήξει σε μειοψηφία από πλειοψηφία και σχετικά σύντομα - κάτι που ειπώθηκε με αλλά λογια κι εδώ:http://fromredrock.blogspot.gr/2015/03/blog-post_83.html

   Διαγραφή
 5. Θεωρώ, αν μου επιτρέπεται, ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

  Είναι σίγουρο (το μόνο που είναι) ότι ο κόσμος εξακολουθεί να έχει αρκετά ... αποθέματα υπομονής, δίνουν δηλαδή τράτο στον ΣΥΡΙΖΑ, μπας και παρθεί κανένα φιλολαϊκό μέτρο.
  Όσο κι αν προσπαθούν ... φιλότιμα τα γνωστά παπαγαλάκια, ο κόσμος δεν ακούει !

  Την μεγάλη σφαλιάρα, ο ψηφοφόρος, θα την φάει με το ... "Αριστερό" Μνημόνιο του Ιούνη, φέτος.

  Τότε, δεν θα τους σώσουν ούτε τα ... Λαζοπούλεια μαγειρέματα, ούτε οι ... Κωνσταντοπούλειες ανοησίες !

  Τότε θα φανεί προς τα που θα πάει ο κόσμος ...

  Και, φυσικά, ας είμαστε απολύτως επιφυλακτικοί για την (ας μου επιτραπεί) νοημοσύνη του μέσου Έλληνα !
  Μακάρι να διαψευστώ ...
  (στην ίσως και άδικη επίθεσή μου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα είπαμε, φίλε Φάρο, μιλάω για το ερχόμενο τρίμηνο-τετράμηνο, είναι αδύνατο να κάνεις προβλέψεις πιο πέρα, αυτό άλλωστε είναι το νόημα της κινούμενης άμμου.

   Τι θεωρώ βέβαιο και πέρα απ' το τετράμηνο;

   1. Δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα

   2. Θα δημιουργηθούν νέα κόμματα και θα γίνουν σημαντικές ανακατατάξεις στα υφιστάμενα

   3. Δεν υπάρχει περίπτωση εναλλαγής ΣΥΡΙΖΑ με την υφιστάμενη Χρυσή Αυγή.

   Διαγραφή
 6. έρχεται σεισμός
  http://www.iefimerida.gr/news/197109/egine-neo-komma-magkrioti-nea-sosialdimokratia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν καταλαβαίνω γιατί η ΝΔ δεν έχει πολιτικό μέλλον, από την άποψη ότι πάνω της θα επιχειρηθεί η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.
  Βεβαια δεν ξεχνάμε και το χαρτί των καραμανλικών και μιας τέτοιου είδους αλλαγής ηγεσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να εξηγήσω την εκτίμησή μου αυτή.

   Πρώτον, το περιεχόμενο της πολιτικής της ΝΔ αντικαταστάθηκε από ένα πολύ λιγότερο "φθαρμένο" κόμμα αν λάβεις υπόψη σου τις συνολικές ευθύνες της ΝΔ μετά το 1974. Αν την ίδια αστική δουλειά την κάνει άλλος, γιατί να πας πίσω;

   Δεύτερον, το βάρος των Μνημονίων που άντεξε περισσότερο από ό,τι το ΠΑΣΟΚ την καταπλακώνει απ' τη στιγμή που δημιουργήθηκε ένα νέο ΠΑΣΟΚ με τον πήχυ στο 40%.

   Τρίτον, ο ψηφοφόρος της ΝΔ, και αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά πριν και μετά τις εκλογές, ελκύεται από την δύναμη και την εξουσία όπως οι μύγες απ' τη ζάχαρη. Απαξιώνει ό,τι δεν έχει εξουσία. Δεν είναι καθόλου ψηφοφόρος που θα κάτσει να περιμένει να ξαναδεί το κόμμα που ψηφίζει στην εξουσία 10 χρόνια.

   Ακόμα κι αν αναδιαταχτεί η ΝΔ, μόνο ως συγκυβερνητική δύναμη μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία, πράγμα που ασφαλώς θα επιδιώξει μετά από κάποιες διακοσμητικές "εκκαθαρίσεις". Είναι ένα κόμμα που θα φθαρεί ίσως περισσότερο όσο ΔΕΝ έχει την κυβερνητική εξουσία από ό,τι αν ξαναμπεί συνεταίρος σ' αυτή. Άλλωστε, ο μόνος λόγος που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει 0% είναι ο ίδιος λόγος που έχει έστω 2.5%, ότι μετείχε στην κυβέρνηση.

   Διαγραφή
 8. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το δίλλημα -όπως μπαίνει- "Ευρώ με μνημόνιο ή δραχμή"

  Αφενός παραδοχή (;) ότι ευρώ και μνημόνιο πάνε πακέτο -πολλά ερωτηματικά εδώ, για το εάν αυτό θέλουν να εντυπωθεί στη συνείδηση του κόσμου- και αφετέρου πλήρης συσκότιση για το τί μέλλει γενέσθαι με δραχμή.
  Μάλιστα στη δραχμή δίνουν 32,5%, πρωτοφανές νούμερο.
  Προφανώς δε θα περίμενα να ρωτήσουν για το οικονομικό σύστημα ή την κατοχή των μέσων παραγωγής αλλά παράλληλα δίνουν οτι το 67,7% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ θέλει δραχμή και το 29% θέλει ευρώ και μνημόνιο (!). Δηλαδή μόνο το 3% δεν απάντησε στο ψευτοδίλημμα.

  http://www.protothema.gr/politics/article/460776/simadiko-provadisma-tou-suriza-enadi-tis-nd-deihnei-dimoskopisi/

  Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένα έξοχο παράδειγμα του πώς η εφαρμοσμένη πολιτική ιδεολογία καθορίζει τη "γνώμη" και όχι η "γνώμη" την εφαρμοσμένη πολιτική ιδεολογία. Αυτά που ο κόσμος ερμηνεύει ότι του δίνουν ως όψιον, σ' αυτά έχει γνώμη.

   Έθεσε ποτέ γκάλοπ ερώτημα "ποιος να έχει τα μέσα παραγωγής"; Όχι. Γιατί; Γιατί αυτό δεν είναι ζήτημα που τίθεται ποτέ απ' την εφαρμογή της πολιτικής της αστικής τάξης. Η αστική τάξη σου λέει "θες ευρώ;", λες ναι ή όχι. Σου λέει "θες δραχμή;", λες ναι ή όχι.

   Μήπως θα σου πει ποτέ "θες εσύ την εξουσία να νέμεσαι τον πλούτο;" Κοροϊδεύομαστε;

   Διαγραφή
  2. Όσο για το "ευρώ και μνημόνιο", ή "δραχμή" , και η δραχμή με μνημόνιο είναι. Εξαμηνιαία reports του ΔΝΤ και μεταμνημονιακή επιτήρηση κατ' ελάχιστο.

   2. Η αξιολόγηση και η εποπτεία δεν αφορούν μόνο το 4μηνο της παράτασης της δανειακής σύμβασης, της ουσιαστικής και τυπικής επέκτασης του μνημονίου. Στα πλαίσια της ΕΕ, με βάση τις ιδρυτικές της συνθήκες, όπως η Συνθήκη του Μάαστριχτ, το Σύμφωνο για το Ευρώ, τις οποίες η κυβέρνηση διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι θα σεβαστεί, προβλέπεται μόνιμη εποπτεία για όλα τα κράτη - μέλη της, ανεξαρτήτως τρόικας και μνημονίων, διαδικασίες διαρκών ελέγχων, συστάσεων και κυρώσεων, κατευθύνσεις οι οποίες ενισχύονται συνεχώς, στο φόντο και των εντεινόμενων ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

   Το πόσο «αυστηρή» ή «χαλαρή» είναι αυτή η εποπτεία για κάθε κράτος - μέλος εξαρτάται από την ισχύ κάθε αστικής τάξης και όχι από την «αποφασιστική διαπραγμάτευση» ή την «εθελοδουλεία» της εκάστοτε κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε ό,τι αφορά το λαό, ακόμα και σε χώρες που πετυχαίνουν μια σχετική «χαλάρωση» της εποπτείας (όπως, π.χ., έγινε πρόσφατα με τη Γαλλία ή την Ιταλία), οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, οι περικοπές «κοινωνικών δαπανών», συνεχίζονται «κανονικά», ακριβώς γιατί αυτές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τα κέρδη του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, εντός και εκτός ΕΕ.

   3. Ειδικά για την Ελλάδα, η ενισχυμένη εποπτεία θα συνοδεύει σε κάθε περίπτωση και τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που παζαρεύει η κυβέρνηση με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ για μετά τον Ιούνη (το «νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη»), η οποία, όπως διευκρινίζει, «θα συνοδεύεται από μια νέα δανειακή σύμβαση» (με τα σενάρια που ήδη κυκλοφορούν να κάνουν ήδη λόγο για «πακέτο» άνω των 30 δισ. ευρώ...). Με άλλα λόγια, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου, ετοιμάζονται να φορτώσουν -στο βαθμό που ευοδωθούν τα αντιλαϊκά παζάρια- μια νέα «δανειακή σύμβαση» πάνω στο σβέρκο του λαού, η οποία προφανώς και θα είναι συνδεδεμένη με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις και αντίστοιχη εποπτεία, αφού ποτέ και πουθενά το κεφάλαιο και οι λυκοσυμμαχίες του δε δανείζουν χρήματα χωρίς αντίκρισμα.
   http://www.902.gr/eidisi/politiki/63305/ta-vaftisia-oi-symvolismoi-kai-i-oysia

   Διαγραφή
  3. -"Ένα έξοχο παράδειγμα του πώς η εφαρμοσμένη πολιτική ιδεολογία καθορίζει τη "γνώμη" και όχι η "γνώμη" την εφαρμοσμένη πολιτική ιδεολογία"

   Έτσι είναι, δένει απόλυτα με την πρόσφατη σου ανάρτηση.

   -"Όσο για το "ευρώ και μνημόνιο", ή "δραχμή" , και η δραχμή με μνημόνιο είναι"

   Σαφώς.
   Το θέμα είναι ότι με το να μπαίνει η επιλογή "δραχμή" σε αντιπαραβολή με το λαομίσητο "μνημόνιο" -ουτέ καν "θεσμοί", προφανώς δεν ενημερώθηκαν για τη κατάργηση του- αυτόματα αυτή εξωραΐζεται.
   Πιστεύεις οτι υπάρχει αξιοσημείωτο τμήμα της αστικής τάξης αυτή τη στιγμή που να επιλέγει δραχμή ; Ή έστω...δολλάριο;

   Χαΐνης

   Διαγραφή
  4. Αυτό που νομίζω θα ήθελε πραγματικά η Ε. ΑΤ είναι ένα ...άλλο Μάαστριχτ, καθώς δεν επιθυμεί να απεμπολήσει τα ουσιώδη πλεονεκτήματά του για την ίδια, αλλά ζορίζεται πάρα πολύ με το άνοιγμα της ψαλίδας που αυτό θεμελίωσε.

   Πιστεύω ότι σε αυτό το βαθμό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια πραγματική αποστολή, δια της μεσολάβησης των ΗΠΑ, να εξασφαλίσει ορισμένα πράγματα για την Ε Α.Τ, αλλά κατά τα φαινόμενα οι ΗΠΑ τον έχουν στείλει αδιάβαστο και μαζί και την Ε Α.Τ (παλιά τους τέχνη κόσκινο).

   Προσωπική μου εικασία είναι ότι το "τα λέμε" Μηλιού οφείλεται στο ότι στράβωσαν τα πράματα που είχε υπολογίσει από ΗΠΑ/ΗΒ μεριά (και στα οποία πρωταγωνίστησε) και δεν θέλει να φορτωθεί τις συνέπειες. Όσο για το ότι "τον παραγκώνισαν", δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και αυτά μπαίνουν απ' το ένα αυτί και βγαίνουν απ' το άλλο. Ο Μηλιός πρώτον ήταν το απόλυτο μέινστριμ του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, και δεύτερον κανείς δεν μπορεί να τον εκτοπίσει αν ο ίδιος δεν επιθυμεί να εξαφανιστεί απ' το προσκήνιο. Μην τρελαθούμε τώρα ότι παίζει μπάλα ο Βαρουφάκης και ο Μηλιός που χει φάει ψωμί κι αλάτι στον οπορτουνισμό είναι στην απέξω.

   Διαγραφή
  5. Και τώρα που το έγραψα αυτό συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν και το μοναδικό νόημα του άλλου μείγματος διαχείρισης που μπορεί ουσιαστικά να είχε στο νου του το κόμμα. Ο μοχλός ΗΠΑ, που όμως μοιάζει φρακαρισμένος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

   Διαγραφή
  6. Ο σχεδιασμός των ΗΠΑ έχει βάθος χρόνου.
   Δεν είναι αφελείς να πιστεύουν ότι οι γερμανοί θα παραδοθούν στην γοητεία του Βαρουφάκη.
   Θα έχουν ένα διαρκή ταραξία στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα προχωρούν οι ποδέμος, ο Ιρλανδικός Σύριζα, η/και η Λεπέν.
   Δείτε την δήλωση Γκαλμπρέηθ για την συμφωνία της 20/2.
   Επίσης την δήλωση Σόΐμπλε για "Δούρειο ίππο" των προτάσεων Βαρουφάκη, αλλά και την ιδιαίτερη κόντρα των γερμανικών ΜΜΕ με τον Γιάνη.
   Μιλάμε ίσως για οικονομικό proxy war, με μεγάλο ρίσκο για αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή.
   ημιάγριος

   Διαγραφή
  7. http://www.nytimes.com/2015/03/11/world/in-spain-rapid-rise-of-leftists-has-a-familiar-ring.html?ref=world&_r=0

   Το σπρώξιμο συνεχίζεται...

   ημιάγριος

   Διαγραφή
 9. Η αστική τάξη φαίνεται ότι είναι σε πραγματικά δύσκολη, πολιτικά, θέση. Οι συνθήκες είναι τέτοιες (κυρίως η πλήρης κατάρρευση των τραπεζών) που οι αστοί νομίζω ότι θα αναγκαστούν σύντομα να παίξουν με το πιο "βαρύ" χαρτί που έχουν σήμερα, δηλαδή την κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας". Ο Καραμανλής περιμένει στη γωνία να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που θα τους περιλαμβάνει σχεδόν όλους, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και τον "αναμορφωμένο" (χωρίς δηλαδή την ΑΠ) ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το θέλουν, αλλά η το οικονομικό αδιέξοδο θα τους αναγκάσει να το κάνουν.
  Όσο για τους "αριστερούς μας" της ΑΠ, δεν θα χαθούν. Μαζί με μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα φτιάξουν το νέο ανάχωμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. νομιζω οτι θα συμφωνησω! μετα το στραπατσο που ερχεται και την καταρευση η μονη λυση για τους αστους ειναι ο καραμανλης και κυβερνηση "εθνικης ενοτητας".
   το ερωτημα ειναι αν το στραπατσο θα ειναι μονο οικονομικο ή θα εχει και καποια ενοπλη συγκρουση.
   αλλωστε η κυβερνηση υπογραφει αβερτα στο εξωτερικο και δεν βλεπω μακρια την πρωτη τζιχαντιστικη δραση στην ελλαδα

   Διαγραφή
  2. Και εγω νομιζω οτι δεν θα αργησει πολυ η κυβερνηση εθνικης ενοτητας με την διαφορα οτι ως διακοσμητικο (ετσι κ αλλιως) προσωπο που θα ηγηθει βλεπω τον Αβραμόπουλο, και οχι τον Καραμανλη τζουνιορ.

   Το απογοητευτικό της υπόθεσης ειναι οτι θα δουμε το αναχωμα (ΑΠ & Ανταρσυα) που περιγραφεις να τσιμπαει στην στιγμη ενα αξιοσεβαστο ποσοστο (πχ 4%) μερος του οποιου θα μπορουσε να κερδιθει.
   Αλλωστε ένα ερωτημα ειναι το πόσο σαφεις τοποθετησεις μπορει να εχει ενα τετοιο κόμμα.

   Διονυσης Ε

   Διαγραφή
  3. Ενώ ο Σύριζα είχε πολύ σαφείς τοποθετήσεις, τι να σου πω.

   Διαγραφή
  4. Γι αυτο πρεπει να καουν απο τωρα.

   Διαγραφή