Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Κινητοποίηση φοιτητών αύριο στο υπουργείο Οικονομικών για διεκδίκηση των κλεμμένων αποθεματικών των ΑΕΙ

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Νοσηλευτικής, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση την Παρασκευή 20 Μάρτη στο υπουργείο Οικονομικών στις 12 το μεσημέρι.

Απαιτούν να επιστραφούν τώρα τα κλεμμένα 87 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των ΑΕΙ και τα 100 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των ΤΕΙ που κουρεύτηκαν το 2012.

Επιπλέον απαιτούν να αυξηθεί τώρα η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με αποτέλεσμα δεκάδες σχολές να είναι κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το λουκέτο.Ασφυκτικά προβλήματα

Όπως αναφέρουν, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

1) Το οξυμένο ζήτημα της καθαριότητας που από την αρχή της χρονιάς έχει μετατρέψει τη σχολή σε τρώγλη και χωματερή. Οι αίθουσες είναι βρώμικες και πολλές φορές υπάρχουν σκουπίδια πάνω στα έδρανα, οι τουαλέτες αποτελούν εστίες μικροβίων και είναι απλησίαστες. Υπήρχαν μάλιστα δύο κρούσματα ψύλλων σε φοιτήτριες.

2) Το εκρηκτικό πρόβλημα του κτιρίου, όπου πέρα από τις αίθουσες του υπογείου που απαγορεύτηκαν μετά τις γιορτές, τώρα κρίθηκε ακατάλληλο και το ΜαΝΧ, δεδομένου ότι δεν έχει τις απαιτούμενες εξόδους διαφυγής. Έτσι, έχουν μείνει στο κτίριο 5 αίθουσες για πάνω από 2.000 φοιτητές, τη στιγμή που υπάρχουν κτίρια στην περιουσία του ΕΚΠΑ που δίνονται σε ιδιώτες (π.χ. «Hontos Center» στην Ιπποκράτους!!!), ενώ παράλληλα οι φοιτητές γίνονται μπαλάκι μεταξύ 3 κτιρίων (Ιπποκράτους, Ναυαρίνου, Μαράσλειο).

3) Μπορεί να λύθηκε το θέμα των μετεγγραφών τυπικά, αλλά ουσιαστικά το πρόβλημα του κτιρίου έχει δημιουργήσει ζήτημα στο Α’ έτος που στοιβάζεται κυριολεκτικά σε μια αίθουσα και υπάρχουν τουλάχιστον 20-30 φοιτητές κάθε φορά που κάθονται όρθιοι!

Να επιστραφούν τα αποθεματικά

Οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς για την Παιδεία από το 2009 ως το 2015 συνολικά είναι 50%, που οδηγούν πολλά τμήματα σε διάλυση. Το 2012 έγινε «κούρεμα» των αποθεματικών 87 εκατομμυρίων ευρώ από τα Πανεπιστήμια, τα οποία δόθηκαν στις επιχειρήσεις. Επίσης, 11 εκατομμύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ δίνονται για την έρευνα της επιχειρηματικότητας και όχι για την κάλυψη των φοιτητικών αναγκών.

Οι φοιτητές απαιτούν:

Άμεση λύση για το κτιριακό είτε με λήψη μέτρων ασφαλείας στο υπάρχον κτίριο, είτε να πάμε σε άλλο κτήριο που ανήκει στην περιουσία του ΕΚΠΑ, για να λυθεί το πρόβλημα μόνιμα! Διεκδικούμε το κτίριο (Νέο Χημείο) στη Σόλωνος και τα κτίρια του Μαρασλείου, εφόσον βρεθούν άλλα κτίρια να στεγαστούν τα στεγασμένα εκεί σχολεία.

Τα 87.000.000 ευρώ να γυρίσουν πίσω στα ταμεία των Πανεπιστημίων, για να πληρωθούν τα έξοδα που θα καλύψουν τις ανάγκες και τις υποδομές του κτιρίου!

Την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών (σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα)! Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!

Την τοποθέτηση ράμπας και συνολική μέριμνα για την πρόσβαση στα μαθήματα φοιτητών με κινητικά προβλήματα!

Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας από το Πανεπιστήμιο και όχι από εργολάβο!

Πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των δύο Ιδρυμάτων!

902

2 σχόλια:

  1. http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/63613/panepistimio-kritis-agonistiko-plaisio-psifisan-oi-foitites-sti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/63614/kentriki-makedonia-kinitopoiiseis-foititon-gia-ta-oxymena-provlimata

    ΑπάντησηΔιαγραφή