Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Πανούσης: 'Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας' τα περί απελευθέρωσης των μεταναστών

Αποκάλυψη: Το έγγραφο υποστράτηγου για τα κέντρα κράτησης. 'Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας' τα περί απελευθέρωσης των μεταναστών

"Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας". Με αυτή την ανακοίνωση το υπουργείο ΠτΠ διαψεύδει ρεπορτάζ και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για απελευθέρωση όλων των μεταναστών από τα κέντρα κράτησης και μη σύλληψη όσων εισέρχονται στη χώρα.

Η ανακοίνωση έρχεται σε απάντηση ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ), στην οποία στηρίχθηκαν τα σχετικά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα και η οποία έκανε λόγο για διαταγή του Αρχηγείου και του Αρμόδιου Κλάδου για πλήρη εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών και μη κράτηση κανενός που θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα.
News 247Πανούσης: Πάμε σε μια ζούγκλα παραπληροφόρησης. Έλεος! Ανακάλεσα τη διαταγή, διέταξα ΕΔΕ, ο αρχηγός ζήτησε παραιτήσεις

"Πάμε σε μια ζούγκλα παραπληροφόρησης. Δεν πρόκειται να κάνω πολιτική καριέρα μέσω του υπουργείου.. Έλεος όμως, έλεος", είπε στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης με αφορμή εγγράφου περί ανοίγματος των κέντρων κράτησης και μη σύλληψης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα. Όπως υπογράμμισε, ότι δεν θα δίνει συνεντεύξεις στα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά θα ενημερώνει με ανακοινώσεις τους δημοσιογράφους.

"Εμφανίζεται ένα σημείωμα, εγώ την ανακάλεσα αυτή τη διαταγή πρωί πρωί, διέταξα ΕΔΕ και ο αρχηγός ζήτησε τις παραιτήσεις", είπε και προσέθεσε ότι "αυτό το κείμενο θα έπρεπε να έχει περάσει από την ιεραρχία να έχει φτάσει σε μένα και να το είχα υπογράψει, πράγμα που δεν έγινε ποτέ".

Ωστόσο, από κύκλους του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έγινε γνωστό ότι δεν έχει ζητηθεί καμιά παραίτηση μέχρι στιγμής, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα, αλλά παραδέχθηκαν ότι υπέρβαση της ιεραρχίας.

"Εμφανίστηκε ένα κείμενο από το πουθενά, έμεινα με το στόμα ανοιχτό", υπογράμμισε.

Είπε, επίσης, ότι ο αρμόδιος αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή αυτοαποκεφαλίστηκε. Σε ερώτηση, όμως, αν η διαταγή εκδόθηκε σε συνεννόηση με συμβούλους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, απάντησε ότι δεν το γνωρίζει ο ίδιος και θα ερευνηθεί. "Φυσικά θα ερωτηθεί και ο αξιωματικός που έστειλε τη διαταγή και τότε θα δούμε" ανέφερε.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι η καταγραφή διάσπαρτων ισχύοντων νόμων που υπάρχει στη διαταγή, έχει νομική βάση, αλλά δεν δημιουργεί πολιτική. Όπως είπε, η πολιτική δεν έχει εξαγγελθεί, θα ανακοινωθεί σύντομα από την αρμόδια, αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

"Πρέπει να εφαρμοστεί ένας νόμος, τελεία και παύλα. Έχουμε ένα εσωτερικό διοικητικό θέμα, το οποίο το λύνουμε, ανακάλεσα τη διαταγή όπως σας είπα. Δεν έχω υπογράψει τίποτα", επανέλαβε και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ο αναπλ. υπουργός είπε ότι για το κείμενο αυτό δεν είχε ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου και της αστυνομίας, και "δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να παίρνει τέτοιες αποφάσεις". Διευκρινίζοντας ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, διερωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις".

"Έχω εμπιστοσύνη στον Αρχηγό. Θα καλέσω κ τους συνοριοφύλακες να δω ποιά ήταν η "άλλη" διαδρομή", τόνισε.

Η επίμαχη διάταξη

Η επίμαχη διαταγή εστάλη με θέμα «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών», χθες προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και υπογράφεται από τον κλαδάρχη υποστράτηγο Γιώργο Νίτσα.

Η διαταγή αναφέρει ότι "θα αφήνονται ελεύθεροι όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί μετά την ταυτοποίησή τους και θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, χωρίς κράτηση, με προθεσμία 30 ημερών, ενώ θα επιβάλλονται και κάποιοι περιοριστικοί όροι. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα συλλαμβάνονται εκ νέου και θα εκδίδονται σε βάρος αποφάσεις επιστροφής, οι οποίες θα αναβάλλονται για 6 μήνες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Για τους ήδη κρατούμενους -στα Κέντρα Κράτησης και σε διάφορα κρατητήρια- και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναστέλλεται για 6 μήνες η απόφαση απέλασης.

Το σημείο που προκαλεί το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα ισχύει "ανεξάρτητα" από τον πόσο χρόνο κρατούνται». Σε δεύτερη διαταγή, όμως, διευκρινίζεται ότι "είναι αυτονόητο ότι θα αφεθούν ελεύθεροι ανεξάρτητα από τον χρόνο κράτησής τους οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες, ενώ ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας".

Ο κ. Πανούσης -για να μη λέμε ψέματα, όπως είπε- δήλωσε ότι αυτό είναι σωστό και επικαλέστηκε διεθνείς αποφάσεις και εκθέσεις φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών.

Ο αναπλ. υπουργός έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα ενημερωτικά σημειώματα, με χθεσινή και σημερινή ημερομηνία, του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και της Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που αφορούν σε ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ για θέματα διαχείρισης μεταναστών.

Στο σημερινό ενημερωτικό σημείωμα της Διώξης Παράνομης Μετανάστευσης, αναφέρεται ότι μετά από συνάντηση αρμόδιων αξιωματικών με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευσης -και συγκεκριμένα την κ. Σπαθανά και την κ. Σπυροπούλου- είχε εκδοθεί διαταγή για την υλοποίηση των εξαγγελιών που έγιναν την προηγούμενη ημέρα από τον κ. Πανούση και την κ. Χριστοδουλοπούλου σχετικά με τη διαχείριση των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα και στη συνέχεια για τα υπόλοιπα Κέντρα Κράτησης. Χθες, και μετά από επικοινωνία και πάλι με την κ. Σπαθανά απεστάλη η νεότερη διευκρινιστική διαταγή που προκάλεσε τον θόρυβο. Για τη διαταγή αυτή, δεν ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας και της ΕΛ.ΑΣ..

News247 (και βίντεο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου