Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Πιάστηκε σουπιά αριστεροπτερυγίτισα στα νερά της Χαλκιδικής

Η περιώνυμη --και σπάνια-- σουπιά η αριστεροπτερυγίτισα. Η σουπιά αυτή έχει ασυνήθιστα αποθέματα μελανιού για να θολώνει τα νερά, και διαφεύγει ελισσόμενη προς τα αριστερά με το ειδικό της πτερύγιο. Από το περιοδικό Νάσιοναλ Σοσιαλδημοκράτικ.
Αρμοδιότητες Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού ΠΑΠΕΝ σχετικά με τα μεταλλεία

Σύγχυση έχει δημιουργηθεί στο κίνημα κατά της «επένδυσης» της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική αλλά και σε όλους τους πολίτες που παρακολουθούν το θέμα, σχετικά με τις αρμοδιότητες του Υπουργού ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη σε ό,τι αφορά τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Θεωρούμε λοιπόν χρήσιμο να αποσαφηνιστεί αυτό το ζήτημα, ώστε να γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη ποιων υπηρεσιών και ποιος τελικά φέρει την πολιτική ευθύνη των αποφάσεων.

Όπως προκύπτει από:

- το Π.Δ. 24/2015 (ΦΕΚ Α’ 20/2015) «Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων», συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και

- την απόφαση Υ112 (ΦΕΚ Β” 311/2015) «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ιωάννη Τσιρώνη»

το σύνολο σχέδον των αρμοδιοτήτων που αφορούν την αδειοδότηση, λειτουργία και έλεγχο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων ανήκει στον Υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Λαφαζάνη. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός έχει τις αρμοδιότητες:


-της περιβαλλοντικής αδειοδότησης όλων των έργων και δραστηριοτήτων και φυσικά και των μεταλλείων (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης)

- της τεχνικής αδειοδότησης των μεταλλευτικών έργων και συναφών εγκαταστάσεων (Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών)

- της επιθεώρησης μεταλλείων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός έχει τις αρμοδιότητες:

- της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ΜΟΝΟ, γιατί όλες οι άλλες αρμοδιότητες του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, ανήκουν στον Υπουργό.

- όλες τις αρμοδιότητες για τα δάση (Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος) άρα υλοτόμηση, δασόδρομους κλπ.

Άρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός ελέγχει την υλοτόμηση αλλά και την εφαρμογή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων μέσω της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (όχι όμως τη νομιμότητά της που ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργού).

Άλλες αρμοδιότητες του Αναπληρωτή Υπουργού που μας ενδιαφέρουν διότι αφορούν έμμεσα τη μεταλλευτική δραστηριότητα είναι:

- ο χωροταξικός σχεδιασμός εθνικού, περιφερειακού και τοπικού επιπέδου (Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού). Υπενθυμίζουμε ότι στη Β. Χαλκιδική και στις άλλες περιοχές όπου εντοπίζονται σημαντικά κοιτασματα ορυκτών πόρων, η εξόρυξη έχει θεσμοθετηθεί ως «δραστηριότητα πρώτης προτεραιότητας» (με ότι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη ή την υπανάπτυξη των άλλων δραστηριοτήτων). Δείτε σχετικά το Η εξορυκτική δραστηριότητα στο αναθεωρημένο (υπό διαβούλευση) Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Κ. Μακεδονίας.

- Οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων. Κατά συνέπεια ένα θέμα που άμεσα θα θέσουμε στον κ. Τσιρώνη είναι αυτό των επιπτώσεων της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων της Β. Χαλκιδικής. Διότι υπάρχει η υποψία ότι το Σχέδιο Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών (ΛΑΠ) Κεντρικής Μακεδονίας που εκπόνησε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της «επένδυσης» της Ελληνικός Χρυσός… Δείτε την έκθεση παραβιάσεων της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των υδάτων εδώ: WWF: Αναφορά στην ΕΕ για τα νερά της ΒΑ Χαλκιδικής

Τους επιχειρησιακούς στόχους, τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της κάθε μιας από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, θα τους βρείτε στο Π.Δ. 100/2014 (ΦΕΚ Α” 167) «Οργανισμός Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγης».

1 σχόλιο:

  1. Με λίγα λόγια ο ΠιΛαφ το παίζει ακόμα αντιπολίτευση, και οι πληβείοι από κάτω τα τρώνε όλα αμάσητα...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή