Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Κέρδος και θάνατος: Δύο γραφήματα

Η πτώση του ποσοστού κέρδους στις ΗΠΑ μεταπολεμικά, 1946-2012
Η πτώση στον αριθμό θανάτων λόγω πολέμου παγκόσμια, 1950-2010

6 σχόλια:

 1. Παρατηρείται μια διαφορά φάσης. Δες τα χρόνια του πολέμου στην Κορέα. Πιο έντονη στο διάστημα του πολέμου στο Βιετνάμ. Έπειτα, σημειώνεται μία παράξενη αντισυσχέτιση κατά τη διάρκεια των ετων 1980-1990. Πώς τα εξηγείς; Τα δεδομένα θέλουν κι άλλο δούλεμα ...

  οχ/μαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Διαφορά φάσης" θα υπήρχε αν υπήρχε ισχυρισμός αιτιακής συνάρτησης. Αλλά ούτε τέτοιος ισχυρισμός υπάρχει, ούτε τέτοια συνάρτηση.

   Το ότι δεν υπάρχει σχέση αιτιακής συνάρτησης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση όμως. Η σχέση η οποία υπάρχει είναι απλή: ο γενικευμένος πόλεμος (και άρα οι θάνατοι) μπορούν να αναστείλουν την πτωτική τάση του κέρδους σε μεγάλο βαθμό. Χωρίς μεγάλο πόλεμο, η πτωτική τάση δεν μπορεί να ανακάμψει ποτέ στον βαθμό που να συγκριθεί το ποσοστό κέρδους με την εποχή αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο.

   Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος τέτοιας επανάκαμψης. Στο άρθρο για το περιθώριο κέρδους αναφέρονται και μια σειρά άλλοι. Ο πόλεμος είναι απλώς ο πιο δραστικός, και αυτός με τα συγκριτικά πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.

   Διαγραφή
 2. 1ον νόμιζα ότι επρόκειτο για συνολικές απώλειες λόγω πολέμου ... με αυτή την παραδοχή ...
  Δεν μίλησα για αιτιακή σχέση μεταξύ τους. Άλλωστε είναι προφανές ότι τουλάχιστον όσον αφορά τον ΒΠΠ είναι η κοινή αιτία της αύξησης του αριθμού πεσόντων (τετριμμένο) και του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ (που στος έδαφός τους δεν έγινε πόλεμος, άρα δεν είχαν απότομές καταστροφές/απώλειες) που ήταν η κύρια βιομηχανική δύναμη των δυτικών συμμάχων.

  Κι αυτό το κομμάτι ('40-'45) λείπει από τα χρονικά διάγραμματα.

  20ν Κοιτώντας προσεκτικότερα διαπιστώνω ότι το δεύτερο διάγραμμα αναφέρεται σε θανάτους στο πεδίο της μάχης που αποτελεί μία μικρή μειοψηφία των ανθρώπινων απωλειών λόγω πολέμου στον 20 αι. Και ευθεία αιτιακή σχέση να υπήρχε, δηλαδή, δεν θα άφηνε σπουδαία ίχνη. Άρα δεν καταλαβαίνω τι θες να βγάλεις από την (συγκριτική) παράθεσή τους.

  οχ/μαλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Άρα δεν καταλαβαίνω τι θες να βγάλεις από την (συγκριτική) παράθεσή τους."

   "ο γενικευμένος πόλεμος (και άρα οι θάνατοι) μπορούν να αναστείλουν την πτωτική τάση του κέρδους σε μεγάλο βαθμό. Χωρίς μεγάλο πόλεμο, η πτωτική τάση δεν μπορεί να ανακάμψει ποτέ στον βαθμό που να συγκριθεί το ποσοστό κέρδους με την εποχή αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο."

   Διαγραφή
 3. Σκοτώθηκε εργάτης κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης στο Ηράκλειο
  http://e-oikodomos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_87.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ...Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε

  Πόλεμος και Ειρήνη

  Είναι δυο πράγματα ολότελα διαφορετικά

  Ομως η ειρήνη τους και ο πόλεμός τους

  Μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα

  Ο πόλεμος γεννιέται απ' την ειρήνη τους

  καθώς ο γιος από τη μάνα

  έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά

  ο πόλεμός τους σκοτώνει

  ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους.

  http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7193748

  ΑπάντησηΔιαγραφή