Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Αθικτος ο πυρήνας του αντεργατικού πλαίσιου-Χαμοζωή για τους άνεργους

Αθικτος ο πυρήνας του αντεργατικού πλαίσιου
Ενα πυκνό πλέγμα από εθνικούς νόμους και οδηγίες της ΕΕ συγκροτούν το σημερινό αντεργατικό - αντιασφαλιστικό πλαίσιο, που αφήνει σχεδόν ανέγγιχτο η νέα συγκυβέρνηση

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πετάει πυροτεχνήματα για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ίδια ώρα αφήνει ανέγγιχτους τους δεκάδες «μνημονιακούς» νόμους που αφορούν την αγορά εργασίας.

Ενδεικτικά μόνο, τα προηγούμενα χρόνια νομοθετήθηκε η επέκταση της «ενοικίασης» εργαζομένων από τους 18 στους 36 μήνες, η επέκταση των ανώτατων ορίων της «εκ περιτροπής εργασίας» από τους 6 στους 9 μήνες το χρόνο, η κατάργηση της προσαύξησης στο ωρομίσθιο της μερικής απασχόλησης σε περίπτωση υπερωρίας, η εισαγωγή των «ειδικών» επιχειρησιακών ΣΣΕ, με δυνατότητα απόκλισης από τις κλαδικές ΣΣΕ μέχρι το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ.


Επίσης, θεσμοθετήθηκε η μείωση κατά 20% της αμοιβής της υπερεργασίας και κάθε μορφής υπερωριακής απασχόλησης, η επέκταση της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μετά από 3 διαδοχικές ανανεώσεις από τους 24 στους 36 μήνες, ενισχύθηκε η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την αύξηση του ημερήσιου χρόνου υπερωριακής απασχόλησης για διάστημα έξι μηνών, χωρίς να αμείβεται αντίστοιχα ως υπερωριακή απασχόληση και άλλα.

Τίποτα απ' όλα αυτά, που συνιστούν «ψηφίδες» στη μεγάλη εικόνα της εργασιακής ζούγκλας, δεν πρόκειται να αλλάξει επί της ουσίας. Οποια μερεμέτια γίνουν στην εργατική νομοθεσία, σε καμιά περίπτωση δε συνιστούν αναπλήρωση έστω των απωλειών από την κρίση.

Υπό το φως των στοιχείων που περιγράψαμε πιο πάνω, αλλάζει και η οπτική με την οποία πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι τις εξαγγελίες περί επαναφοράς του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και τις σκόπιμα θολές υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Γι' αυτό το τελευταίο, η κυβέρνηση διατύπωσε στη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ «την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.

Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα».

Ενα πρώτο σχόλιο είναι ότι, ακόμα και αν αυξηθεί κατά κάτι ο κατώτατος μισθός, η εργασιακή ζούγκλα, που περιγράψαμε πιο πάνω, θα «εξαϋλώσει» την όποια αύξηση.

Σ' αυτό συνηγορεί και η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους εργοδότες ότι οποιαδήποτε αύξηση στον κατώτατο μισθό θα είναι προϊόν «κοινωνικού διαλόγου», θα γίνει σταδιακά και σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν μέτρα που απαλλάσσουν τις επιχειρήσεις από το επιπλέον «κόστος εργασίας». Δηλαδή, τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς, θα τις πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την άλλη τσέπη!


Χαμοζωή για τους άνεργους

Σε ό,τι αφορά τους άνεργους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεσμεύεται «να επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων».

Δεν υπάρχει πιο κυνική ομολογία ότι η χαμοζωή θα συνεχιστεί για τους σημερινούς άνεργους. Πολύ περισσότερο που η συγκυβέρνηση δε δεσμεύεται να καταργήσει κανέναν από τους νόμους των μνημονίων που έριξαν τους άνεργους στο καναβάτσο. Σημειώνουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις βασικές ανατροπές τις προηγούμενης πενταετίας:

Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με την «επιταγή επανένταξης» των ανέργων, για την απασχόλησή τους σε επιδοτούμενες επιχειρήσεις. Καθιέρωση της ειδικής σύμβασης μαθητείας για νέους ηλικίας 15 - 18 ετών, με αμοιβή το 70% του γενικού κατώτατου μισθού. Μείωση της επιδότησης των ανέργων σε 450 ημερήσια επιδόματα ανά τετραετία από το 2011 και σε 400 κατά το διάστημα 2012 - 2015. Ανώτατο πλαφόν 35 εκ. ευρώ στη συνολική δαπάνη για το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων.

Η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τους ανέργους, συνιστά ταυτόχρονα παραδοχή ότι κανένα μείγμα διαχείρισης δεν μπορεί να εξαλείψει την ανεργία στον καπιταλισμό και πως η «μοίρα» των ανέργων είναι να προσφέρονται μέσω των διαφόρων προγραμμάτων στην εργοδοσία ως φτηνή εργατική δύναμη...

4 σχόλια:

 1. Συγνώμη για το εκτός θέματος πάλι
  Απλά είδα δίπλα που έχεις το μύνημα για τους απεργούς της coca cola και διάβασα (πάλι) για το κάλεσμα τους στο μπουκοτάζ των προιόντων της 3Ε
  Γενικότερα σα μορφή πάλης το μπουκοτάζ προβάλλεται απο την Α.Τ ως το πιο αποτελεσματικό και ίσως το μόνο πλέον εγκεκριμένο μέσο πάλης απο αυτή που μπορεί να έχει ο λαός στη διάθεσή του Σε αντιπαραβολλή με άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Καταλαβαίνω γιατί κάποιος συνειδητοποιημένος απο την εργατική τάξη να την αρνείται λοιπόν σα μορφή πάλης. Είναι και σχετικά ανώδυνο για τις εταιρίες και αποπροσανατολίζει σε μεγάλο βαθμό το κίνημα στις περισσότερες των περιπτώσεων . Στη προκειμένη περίπτωση το μπουκοτάζ βοηθάει τελικά τους εργαζόμενους εκεί και γενικότερα το εργατικό κίνημα;
  Σα μορφή πάλης το μπουκοτάζ προιόντων πότε μπορεί να είναι χρήσιμο;
  Ευχαριστώ
  Δήκλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το ερώτημα θα ήταν σωστότερο να το απευθύνεις στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), που εντάσσεται στο ΠΑΜΕ.

   Διαγραφή
 2. Το ερώτημα πιο πολύ είναι και σε σχέση με τo τί γίνεται και στη Nestle και σε λοιπές πολυεθνικές. Θα το βρούμε μου φαίνεται και μπροστά μας περισσότερο οπότε πρέπει να απαντάμε τεκμηριωμένα.
  Είναι σχετικά γενικό και θα μπορούσε να είναι βάση γενικής συζήτησης. Κρίνεις άτοπο να γίνει εδώ η συζήτηση κάτι που το δέχομαι.
  Δήκλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, κρίνω άτοπο να δώσω αναρμόδια απάντηση όταν υπάρχει σκεπτικό που έχουν επεξεργαστεί άλλοι--γιατί για να στηρίξει κάτι το ΠΑΜΕ, έχει πάντα σκεπτικό.

   Διαγραφή