Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Εντείνονται οι προειδοποιήσεις για άλλη μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Εντείνονται οι προειδοποιήσεις για άλλη μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή
25 Μάρτη 2015
Μτφρ.: Lenin Reloaded

Οι παγκόσμιες χρηματαγορές βρίσκονται καθ' οδόν για ένα ακόμα κραχ, με συνέπειες σοβαρότερες απ' την κατάρρευση του Σεπτέμβρη του 2008. Η ίδια η άρχουσα τάξη έχει εκπέμψει μια σειρά από σοβαρές προειδοποιήσεις ότι οι σημερινές μονεταριστικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει χρηματοπιστωτικές φούσκες με καταστροφικές συνέπειες.


Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο James Bullard, επικεφαλής της Reserve Bank του St Louis, και μέλος (χωρίς δικαίωμα ψήφου) του Federal Open Market Committee, είπε ότι η Fed θα πρέπει να αρχίσει να εκλογικεύει την πολιτική επιτοκίων το συντομότερο. Αν συνεχιστεί το σημερινό μηδενικό ποσοστό θα προκληθεί φούσκα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων η οποία "θα ξεφύγει απ' τον έλεγχο."

Ο Bullard και άλλοι επισημαίνουν το πλέον προφανές, ότι ο συνδυασμός της ποσοτικής χαλάρωσης (δηλαδή της εκτύπωσης χρήματος) και της μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες οδηγεί σε αδηφαγία σε ό,τι αφορά τις παγκόσμιες αγορές equity και ομολόγων.

Την περασμένη εβδομάδα, ανάλυση του S&P 500 Index απ' το Γραφείο Χρηματοπιστωτικής Έρευνας που προσαρτάται στο Αμερικανικό Treasury Department συμπέρανε πως το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει μπει σε κατάσταση παρόμοια με αυτή του 1929, του 2000 και του 2007. Δηλαδή, ότι επίκειται μείζων πτώση, αν όχι κραχ. Δίνοντας στην αναφορά του τον τίτλο "Αγορές από υδράργυρο", ο συγγραφέας σημειώνει: "οι αγορές από υδράργυρο μετατρέπονται από ήρεμες σε ταραγμένες πολύ γρήγορα."

Υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι για "έλλειψη ρευστότητας" αν όλοι οι μεγάλοι επενδυτές και σπεκουλαδόροι, οι οποίοι χρησιμοποιούν παρόμοια χρηματοπιστωτικά μοντέλα, προσπαθήσουν να βγουν απ' το χρηματιστήριο ταυτόχρονα, απλώς για να ανακαλύψουν ότι δεν βρίσκουν αγοραστές. Σύμφωνα με έκθεση στους κυριακάτικους Financial Times, ορισμένοι διαχειριστές funds προειδοποιούν ότι "δεν έχει σημειωθεί τόσο εξαπλωμένη ανησυχία για τη δομή των αγορών πάγιου εισοδήματος (δηλ., των ομολόγων), από την κατάρρευση της Λέμαν Μπράδερς τον Σεπτέμβρη του 2008 και το πάγωμα των χρηματογορών τον Αύγουστο του 2007". Η έκθεση ανέφερε ότι οι τιμές των ομολόγων έχουν ανέβει σημαντικά, καθώς οι επενδυτές "καταβροχθίζουν" το φτηνό χρήμα που παρέχεται από το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων στις κεντρικές τράπεζες, καθώς και ότι θα ανακύψει έλλειψη ρευστότητας αν "προσπαθήσουν να διαφύγουν [απ' το χρηματιστήριο] ομαδικά."

Η ίδια κατάσταση βρίσκεται υπό εξέλιξη στις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων, καθώς αυτές έχουν αναπτυθεί στη βάση του φτηνού χρήματος, κάτι που κάνει συχνό το πρότερα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο των αρνητικών αποδόσεων.

Οι αρνητικές αποδόσεις σημαίνουν ότι οι επενδυτές στην ουσία πληρώνουν τις κυβερνήσεις για το προνόμιο να δανείζονται χρήμα απ' αυτές. Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης στην οποία, παρά το γεγονός ότι οι ομολογιούχοι θα είχαν απώλειες αν κρατούσαν το ακριβό ομόλογο μέχρι να ωριμάσει, μπορούν να συνεχίσουν να βγάζουν κεφαλαικό κέρδος γιατί η ροή χρηματοδότησης από τις κεντρικές τράπεζες σπρώχνει τις τιμές των ομολόγων ακόμα πιο ψηλά. Μπορούν απλώς να πουλήσουν το ομόλογο σε έναν άλλο επενδυτή, ο οποίος λειτουργεί ο ίδιος με την προϋπόθεση ότι μπορεί να κάνει το ίδιο.

Στην πράξη, οι αγορές ομολόγων έχουν μετατραπεί σε μια γιγάντια πυραμίδα Πόνζι, όπου τα κέρδη μπορούν να συνεχίσουν να αντλούνται για όσο συνεχίσει να ρέει χρήμα. Με άλλα λόγια, ο τρόπος λειτουργίας αυτού που ξεκίνησε ως εγκληματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1920 έχει πλέον γίνει η βασική αρχή λειτουργίας των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών των πολλών τρισεκατομμυρίων.

Η επίσημη δικαιολόγηση αυτού του συστήματος που δίνουν οι υπερασπιστές του είναι ότι αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προκληθεί οικονομική ανάπτυξη. Τέτοιοι όμως ισχυρισμοί διαψεύδονται από τα στοιχεία. Η παγκόσμια οικονομία συνολικά χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες τάσεις αποπληθωρισμού σε συνδυασμό με λιμνάζοντα ή χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης.

Χθες ανακοινώθηκε ότι οι καταναλωτικές τιμές για τον Φεβρουάριο στη Βρετανία δεν δείχνουν αύξηση για πρώτη φορά εδώ και 55 χρόνια, κάτι που αποτελεί βέβαιο δείκτη οικονομικής συρρίκνωσης. Την ίδια στιγμή, ένας βασικός δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κίνας έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 11 μήνες. Μειώσεις σημειώθηκαν στις βασικές περιοχές των νέων παραγγελιών, των παραγγελιών για εξαγωγές και στις τιμές απασχόλησης και παραγωγής.

Προχθές, στην Ευρώπη, οι προβλέψεις της ΕΚΤ παρατήρησαν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΕ, που έχει ως στόχο τη διοχέτευση πλέον του €1 τρις στις χρηματαγορές στους επόμενους 18 μήνες, δεν θα κάνει σχεδόν τίποτε για να αυξήσει την απασχόληση.  Το ποσοστό ανεργίας θα συνείσει να είναι πάνω από 10% [κατά Μ.Ο στην ΕΕ] ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Η βασική συνέπεια των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ήταν η προώθηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες φέτος έχουν ως τώρα αναπτυχθεί γρηγορότερα από τις αμερικανικές, αν και η οικονομική παραγωγή της ΕΕ εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από ό,τι το 2007, με τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία να είναι πάνω από 25% κάτω απ' τα προ κρίσης επίπεδα.

Καθώς η επιχειρηματική και χρηματιστική αριστοκρατία συνεχίζει να πλουτίζει, οι συνθήκες για την εργατική τάξη υπόκεινται σε λιτότητα χωρίς τέλος.  Οι επιταγές της οικονομικής ολιγαρχίας σχετικά με την Ελλάδα είναι η πεμπτουσία του παγκόσμιου προγράμματος: δια της βίας εξαθλίωση και πείνα όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού.

Μετά την καταστροφή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης --που φοβόταν τρομερά την σοσιαλιστική επανάσταση-- ισχυρίστηκαν πως μπορούσαν να ελέγξουν τις χειρότερες συνέπειες του συστήματος κερδοφορίας μέσα από τα λεγόμενα Κεϋνσιανά μέτρα, τα οποία βασιζόταν στην κρατική χρηματοδότηση ώστε να προκληθεί ανάπτυξη και να εξασφαλιστεί η επιστροή στο "φυσιολογικό."

Αυτές οι πολιτικές φάνηκαν να έχουν επιτυχία για ένα πολύ μικρό ιστορικό διάστημα. Στηριζόντουσαν όμως στη δύναμη του αμερικανικού καπιταλισμού και την ώθηση που έφεραν στην παγκόσμια οικονομία συνολικά οι πιο παραγωγικές του μέθοδοι.

Η κατάσταση σήμερα έχει εντελώς μεταμορφωθεί. Η αμερικανική οικονομία δεν είναι πια το κέντρο της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά το αρχηγείο του παγκόσμιου παρασιτισμού. Η κεντρική θέση στην παγκόσμια οικονομία δεν ανήκει πλέον σε επιχειρήσεις όπως η Ford και η General Motors, αλλά στην Goldman Sachs, την JPMorgan Chase και τα εξίσου παρασιτικά τους ανάλογα διεθνώς. Αυτό που τις απασχολεί δεν είναι η δημιουργία νέου πλούτου, αλλά η ιδιοποίησή του μέσα από κραυγαλέα εγκληματικές μεθόδους.

Η απόλυτη χρεοκοπία ολόκληρου του συστήματος κερδοφορίας δραματοποιείται από την συζήτηση για την πολιτική μέσα στους κυρίαρχους χρηματοπιστωτικούς και οικονομικούς κύκλους. Η συζήτηση γίνεται ανάμεσα σε όσους ισχυρίζονται ότι πρέπει να συνεχιστεί ως πολιτική η παροχή φτηνού χρήματος  απ' τις κεντρικές τράπεζες, αλλιώς θα έρθει η καταστροφή· κι αυτούς που επιμένουν ότι πρέπει να κλείσει η κάνουλα και να εκκαθαριστεί το σύστημα, και με χρεοκωπίες και καταρρεύσεις αν είναι ανάγκη, για να προληφθεί μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή.

Οι διάφοροι υπερασπιστές του συστήματος κερδοφορίας, στα ΜΜΕ, στους ακαδημαϊκούς κύκλους, και στις ψευτοαριστερές οργανώσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ισχυρίζονται ότι δεν είναι εφικτή μια παγκόσμια σχεδιασμένη σοσιαλιστική οικονομία και ότι συνεπώς η μόνη εναλλακτική είναι "να σώσουμε τον καπιταλισμό απ' τον εαυτό του."

Στην πραγματικότητα, ο διεθνής σοσιαλισμός ως οπτική είναι η μοναδική βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στην ιστορική κρίση του καπιταλισμού. Για να πραγματοποιηθεί, πρέπει να γίνει η βάση του πολιτικού προγράμματος για το οποίο αρχίζει την πάλη η διεθνής εργατική τάξη.

Nick Beams

31 σχόλια:

 1. Είπα προ δυο ημερών ότι μέχρι το τέλος του 2016, αναμένω νέο κύκλο ύφεσης στις ΗΠΑ. Για να δούμε.

  Στην Ελλάδα βέβαια, η ύφεση δεν έχει σταματημό για να ξαναρχίσει κιόλας, αλλά υποπτεύομαι ότι αυτό θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο αισθητό και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και όχι απλώς σε αυτές του Νότου. Η Ευρώπη σέρνεται αναπτυξιακά και αυτό δεν κρύβεται αλλά μάλλον θα επιδεινωθεί σφόδρα απ' την ποσοτική χαλάρωση. Ενδιαφέρον το στοιχείο από Μεγάλη Βρετανία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κυρια Yellen εχει εφευρει καινουργια τουγκο διαλεκτο, για να αποφυγει να μιλησει συγκεκριμενα για αυξηση των επιτοκιων.
   Ειναι τοσο ακατανοητη που η CBS χθες, ζητησε την εκδοση ειδικου εγχειριδιου λεξιλογιου για την αποκρυπτογραφηση των οσων ακαταληπτων πεταει η κυρια.

   Με την παραμικρη νυξη θα εχουμε μεγαλη πτωση στα χρηματιστηρια.

   Αν συνεχιστει η εκτυπωση, θα εχουμε μεχρι το καλοκαιρι μια διορθωση του 10, 20%, μετα απο μια ιστορικη ανοδο πολλων μηνων δυχως διορθωση.

   Μετα το καλοκαιρι η ανοδος θα συνεχιστει και η μεγαλη πτωση θα ερθει στις αρχες του 2016.

   Αυτα εκτως απροοπτου. Γιατι αν σκασει καμια Τραπεζα καπου η ακομη και στση πληρωμων της Ελλαδας, τοτε ....

   Διαγραφή
  2. Προσωπικά θεωρώ ότι την ΕΖ θα τη διαλύσει η ίδια η Γερμανία. Αυτό για μένα είναι και το πολύ λογικότερο. Αν δεν είχαν φροντίσει να διαλύσουν το Εργ. κίνημα εκεί στα εξ ων συνετέθη, η Γερμανία θα ήταν πολύ πιθανότερο να δει και επαναστατικές εξελίξεις από ό,τι η Ελλάδα. Αλλά έτσι πως ήρθαν τα πράματα, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

   Διαγραφή
  3. Αυτο μου εχει περασει και μενα απο το μυαλο αλλα απο την αλλη η δημιουργια του ευρω περα απο την λεγομενη καπιταλιστικη ολοκληρωση βοηθησε σφοδρα τις χωρες της ΕΕ και δη τη Γερμανια στο σημαντικοτατο θεμα των εισαγογων που κανουν με σκληρο νομισμα. Αυτο το πλεονεκτημα βεβαια με τη συνεχη υποτιμιση του ευρω εναντι του δολαριου(στο 1,10 εφτασε σημερα η ισοτιμια) χανεται οποτε ολα ειναι πιθανα.

   ratm

   Διαγραφή
 2. Οι αντικειμενικές συνθήκες (δηλ. οι οικονομικές) είναι καθαρά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ.

  Οι υποκειμενικές είναι...πάμε έναν Καλαματιανό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια κρίση αποπληθωρισμού θα ήταν καταστροφική για την βρετανική οικονομία που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τριτογενή τομέα και ιδίως στα χρηματοπιστοτικά και τα real estate. Θεωρώ επίσης ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομιας θα έχει πολλές και διάφορες επιπτώσεις που προς το παρόν δεν μπορούμε να προβλέψουμε, καθώς η τεραστια κινεζική ζήτηση είναι πιστεύω ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες της περιοχής (βλ. Αυστραλία) δεν έχουν γκρεμοτσακιστεί ακόμα. Γενικά, η υπόλοιπη δεκαετία προβλέπεται δύσκολη και η αναντιστοιχεία αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών που επισημαίνει ο Αντώνης προμηνύει άσχημα πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δυστυχώς η υποκειμενικές συνθήκες, οπό ότι φαίνεται, θα πρέπει να σφυριλατηθούν στην καταιγίδα που θα έρθει, όπως έγινε και με την Οκτωβριανή επανάσταση...

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Την ίδια ώρα:
  http://www.enikos.gr/economy/306401,Ptwsh-ntomino-sth-Wall-Street.htm

  WrongTendency

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι αντιφάσεις του καπιταλισμού έχουν φτάσει σε γελοία επίπεδα. Σχεδόν όσο γελοία όσο είναι οι "εναλλακτικές" που προκρίνονται απ' τον ίδιο, τύπου ΣυριζοΠοδέμος, κλπ κλπ.

   Διαγραφή
  2. Μιλάμε, δεν μπορεί το παλικάρι με τίποτα. Πάει να κλείσει μια τρύπα κι ανοίγει άλλη. Πάει να σηκωθεί μια οικονομία, πέφτει η επόμενη. Κάνει το α, μετά από πέντε λεπτά αναγκάζεται να κάνει το αντίθετο απ' το α.

   Διαγραφή
  3. Στο τέλος της υπόθεσης, το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον οικονομικά ο καπιταλισμός είναι να συσσωρεύει πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια. Αυτό το κάνει άψογα.

   Αλλά το θέμα είναι ότι έτσι έχει καταλήξει να συσσωρεύσει πλούτο που δεν αντιστοιχίζεται με τίποτα με την πραγματική οικονομία, δεν αντανακλά στο παραμικρό την υφιστάμενη δυναμική του τρόπου παραγωγής. Η ανάπτυξη σέρνεται, ο πλούτος συσσωρεύεται όλο και πιο ραγδαία. Θερμοσίφωνας όπου χάλασε η αντίσταση.

   Διαγραφή
  4. Λες και άμα μελετούν οι καπιταλιστές τον Μαρξ,μπορούν και να τον αναιρέσουν κιόλας...

   Τίποτα δεν κατάλαβαν...

   Καλό ψόφο,λοιπόν!!

   Αν και δεν θα ψοφήσουν χωρίς να βάλουμε το χέρι μας...

   WrongTendency

   Διαγραφή
  5. "Σήμερα οι άυλοι τίτλοι του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου παγκοσμίως ανέρχονται περί τα 1.000 τρισεκατομμύρια (1 τετράκις εκατομμύρια) ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι στα 60 τρισεκατομμύρια."
   http://leninreloaded.blogspot.com/2012/08/drowning-by-numbers.html

   Και καλά, επιστρατεύτηκε ο Κέινς λέει για να λύσει αυτό. Για πόσο ούγκανα από στοιχειώδη αριθμητική (ας τα μαθηματικά) μας περνάτε όλους...

   Διαγραφή
  6. "Θερμοσίφωνας όπου χάλασε η αντίσταση."

   Ο θερμοστάτης καλύτερα.

   Και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει,με δεδομένο το χώρο και την αύξηση της θερμοκρασίας και άρα της πίεσης...

   WrongTendency

   Διαγραφή
  7. @ WT: Έχω την εντύπωση ότι ο θερμοστάτης αυτό είναι, αντίσταση στο κύκλωμα.

   Για τα δεδομένα: τα δεδομένα είναι τόσο εφιαλτικά που νομίζω δεν θελουμε οι ίδιοι να καταλάβουμε τι σημαίνουν. Δεν σημαίνουν "ψόφο" για τους καπιταλιστές. Για όλους τους άλλους σημαίνουν ψόφο πρώτα. Ψόφος στους καπιταλιστές, όπως είναι τώρα τα πράγματα, θα έρθει μόνο από έλλειψη τροφής, όταν θα έχουν ξεπαστρέψει κάθε εργάτη.

   Ας κοιτάξουμε λίγο τα στοιχεία του 2012.

   Έχουμε συσσωρευμένο κεφάλαιο παγκόσμια 1000 τρις και παγκόσμιο ΑΕΠ 60 τρις.

   Διαγραφή
  8. Αν τα 1000 τρις θέλουν ένα πολύ πολύ ταπεινό 2% κέρδος, τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα ποσό απ' το σύνολο των παγκόσμιων παραγωγών που να είναι 1020 τρις. Οι παγκόσμιοι παραγωγοί βέβαια, βγάζουν 60 τρις.

   Άρα:

   α) θα πρέπει να είναι δούλοι για τα επόμενα 5000 χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύσει πχ, 100.000 τρις ως τότε, και άρα ....

   β) πρέπει στο μεταξύ να "λιώσουν" σε κεφάλαιο για να ταϊστεί το τέρας τα πάντα. Σπίτια, ακίνητα, γη, νερό, αέρας, σώματα, οτιδήποτε μπορεί να φέρει κέρδος. Τα 1000 τρις είναι διαχρονικά συσσωρευμένη αξία. Δεν είναι "ψεύτικα". Είναι ΑΛΗΘΙΝΑ. Απλά ο άνθρωπος δεν μπορεί να ταϊσει πια. Άλλο το ότι δεν μπορεί, κι άλλο ότι δεν υπάρχουν ως απαιτήσεις για κέρδος που απλά δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο στον πλανήτη. Το ότι είναι "ψεύτικα" το λέει ο κοσμάκης για να παρηγοριέται.

   Διαγραφή
  9. Απλά ο άνθρωπος δεν μπορεί να ταϊσει πια=να τα ταϊσει.

   Διαγραφή
  10. Καταλαβαίνουμε φαντάζομαι τη διαφοροποίηση. Το ότι ό,τι και να κάνω δεν προλαβαίνω πριν πεθάνω να προσφέρω παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό του κέρδους που απαιτεί το κεφάλαιο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το κεφάλαιο. Σημαίνει μόνο ότι θα πεθάνω χωρίς να έχω ζήσει ποτέ.

   Άλλο αν εγώ θέλω για να μην τρελαθώ να παρουσιάζω τα πράγματα στον νου μου ανάποδα και να ονομάζω την δική μου ανυπαρξία ανυπαρξία του συσσωρευμένου κεφαλαίου.

   Διαγραφή
  11. "Μα εγώ δούλεψα όλη μου τη ζωή."

   Συγχαρητήρια. Τάισες το συσσωρευμένο κεφάλαιο αρκετά ώστε να πεινάει τόσο ώστε να χρειάζεται να φάει και τα τρισέγγονά σου για να μην πεθάνει της πείνας.

   Αυτή είναι η πραγματικότητα, σόρι.

   Διαγραφή
  12. Φυσικά υπάρχει "καταστροφή κεφαλαίων", "εκκαθάριση" του ποσοστού εκείνου που αναγκάζεται να παραιτηθεί απ' το κέρδος. Αλλά εδώ έχουμε 1000 τρις απ' τη μία 60 τρις απ' την άλλη. Δεν βγαίνουν τα νούμερα, παρά μόνο αν το κεφάλαιο αυτοκαταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

   Και δεν θα αυτοκαταστραφεί το κεφάλαιο. Δεν ξέρει καν πώς να αυτοκαταστραφεί. Δεν είναι καν ικανό αυτοκαταστροφής. Για αυτό θα καταστρέψει τα πάντα.

   Διαγραφή
 6. Σκέφτομαι εδώ και καιρό ότι τελικά ίσως πρέπει να βρούμε ένα επιθετικό προσδιορισμό της εξαθλίωσης που να ορίζει την εξαθλίωση ως κάτι σταθερό ανά τους αιώνες.

  Την σχετική εξαθλίωση ούτε καν την αντιλαμβάνεται η ε.τ.
  Ενώ η απόλυτη εξαθλίωση δείχνει να μην την κινητοποιεί,εφόσον δεν φτάσει σε εκείνο το όριο που φτάνει να απειλεί την βιολογική της ύπαρξη.

  Για ένα πιάτο φαΐ και ένα κομμάτι ψωμί κινητοποιούνταν το 1850,για το ίδιο το 1917, μάλλον πρέπει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και τώρα παρά το σημερινό επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων.


  WrongTendency

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοίτα, ένα απ' τα πράγματα τα οποία γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται είναι η επαναμετατροπή "ακινητοποιημένου" κεφαλαίου (ιδιοκτησίες, κοινόχρηστες υποδομές, κλπ) σε "ρευστό". Έχει να πέσει απαλλοτρίωση ακόμα...γιατί βέβαια άμα αρχίσουν και πεθαίνουν πολλοί της πείνας έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε μια ήπειρο όπως η Ευρώπη. Οπότε, προσπαθεί το κεφάλαιο να τα βρει χωρίς να καταδικάσει πολλούς σε λιμό μέσα στην Ευρώπη. Τρώει λίγους παραπάνω εκτός Ευρώπης και "ξαναλιώνει" τον συσσωρευμένο ευρωπαϊκό πλούτο όπως διέλυαν παλιά τα αγάλματα και τους τάφους για να φτιάξουν κάστρα.

   Προς το παρόν, βέβαια.

   Διαγραφή
  2. Απ' την άλλη, νομίζω πως είναι γνήσια ανάγκη του κόσμου να κοροϊδεύει τον εαυτό του για το τι είναι ο καπιταλισμός μετά από 4 αιώνες συσσώρευσης. Είναι αναγκαίο να γίνει τόσο ηλίθιος ώστε να θεωρεί ότι είναι κάτι λιγότερο απάνθρωπο από ό,τι ήταν όταν ήταν ακόμα μωρό, το 1840 ας πούμε. Αλλιώς ξέρει ότι κινδυνεύει από τρέλα.

   Διαγραφή
  3. Οπότε, ΣΥΡΙΖΑ και σάχλα ξερωγω, μέχρι να ρθει το μοιραίο για τον καθένα και να εγκαταλείψει τον μάταιον τούτο κόσμον δια τόπον χλοερόν. Πρόκειται για ένα είδος συντηρητικής αυτοκαταστροφής του ανθρώπινου είδους.

   Διαγραφή
  4. Άρα εφόσον μπορεί η α.τ να "ικανοποιεί" στην Ευρώπη αυτές της πενιχρές ελάχιστες ανάγκες της ε.τ. στο "ένα πιάτο φαΐ" (και εφόσον δεχθούμε ότι η ε.τ δεν κινητοποιείται αν δεν απειληθεί άμεσα η βιολογική της επιβίωση) τι σημαίνει αυτό για το κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη; Δεν φαίνεται να μπορούμε να βασιστούμε σε ένα γνήσιο αυθόρμητο ανέβασμα της δράσης των μαζών. Μπορεί όμως το κομμουνιστικό κίνημα να βασιστεί απλά στο ιδεολογικό ανέβασμα της κάθε φοράς εξωτερικής στιβάδας της πρωτοπορίας;

   WrongTendency

   Διαγραφή
  5. Ούτε έχει σταθεροποιηθεί ακόμα κάποια πολιτική κατάσταση, ούτε και πρόκειται. For better or worse, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ ρευστά πολιτικά. Και οι επαναστάτες πρέπει να ελπίζουν πάντα ότι θα έρθει και η δική τους ώρα.

   Διαγραφή
  6. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό που τον τρώει τον πολύ κόσμο και τον θάβει, είναι και αυτό που τον κρατάει ανήσυχο: η ελπίδα. Η ελπίδα τον εξαπατά, κι η ελπίδα δεν τον αφήνει να συμφιλιωθεί με την αθλιότητα. "Κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει, είναι που ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη."

   Διαγραφή
  7. Αν έρθει κάποια στιγμή να έρθει σε επαφή με την πραγματικότητα η ελπίδα...έχουμε ελπίδες. Το ματς να τελειώσει πάντως αναίμακτα δεν γίνεται.

   Διαγραφή
  8. Οι κινήσεις για την δημιουργία παντού στην Δύση, κομμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στις ΗΠΑ, δείχνει εγρήγορση και προβλεπτικότητα από την πλευρά τους αλλά αντικειμενικά για εμάς είναι ελπιδοφόρα.
   Έτσι εξηγείται και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα, είναι το δημιουργικό εργαστήριο της αντεπανάστασης.
   Δυστυχώς τα περισσότερα ελπιδοφόρα σημάδια έχουν τον ίδιο χαρακτήρα, δηλ. προληπτικά μέτρα και κινήσεις από την πλευρά της άρχουσας τάξης, ενώ από την πλευρά των καταπιεσμένων είναι παθητικά και αδύναμα.
   Μιά αισιόδοξη αναλογία για αυτό είναι τα λίγα λεπτά πριν φανεί ο ήλιος στην ανατολή, όπου φωτίζονται οι πλαγιές των βουνών στην δύση.

   ημιάγριος

   Διαγραφή
 7. Δύο σκέψεις μετά τα μπράβο για την επιλογή της μετάφρασης τέτοιων κειμένων:("Οι διάφοροι υπερασπιστές του συστήματος κερδοφορίας, ... ψευτοαριστερές οργανώσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα")
  Τα χρηματιστήρια ήταν τα κατ' εξοχήν κέντρα δημιουργίας χρήματος από τον αέρα και ταυτόχρονα εκείνα που πρώτα έκαιγαν κεφάλαιο με εκείνη την λογιστική αποτίμηση που έφτανε σε ένα σεντς την μετοχή και που λεφτά για να την αγοράσεις. Σήμερα δεν περνάνε από αυτά παρά ένα κλάσμα από τα 1.000τρις. Η μεγάλη μόχλευση που δημιούργησε τέρατα βρίσκεται στα πολύπλοκα και περίτεχνα μπερδεμένα και πουλημένα δυο-τρεις φορές "σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα". Στον παροξυσμό του ποσοστού του κέρδους βγήκαν προϊόντα που για να τα αγοράσουν οι πελάτες δανείστηκαν από τους παραγωγούς τους.
  Α. Αν υπήρχε και κυκλοφορούσε νόμισμα που να καλύπτει την οικονομική φούσκα σε ικανό κλάσμα τίποτα δεν θα γινόταν.
  Β. Η φούσκα με χρεωπιστώσεις θα μπορούσε να χάσει πολύ από το βάρος της. Δεν το κάνει αν πρώτα δεν εξαφανίσει από την κυκλοφορία όσο περισσότερο πραγματικό χρήμα μπορέσει.
  Γ. Όταν στεγνώσει ο κόσμος από χάρτινα λεφτά θα πέσει κάρτα ηλεκτρονικού χρήματος για να φαν και οι κότες.
  Δ. Το παγκόσμιο νόμισμα δεν μπορεί να είναι "ηλεκτρονικό" παρά μόνο "φυσικό¨";

  XDR Dear

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ένα μπλογκ δικού μας Μαρξιστή οικονομολόγου,αποκλειστικά οικονομικού χαρακτήρα, νομίζω θα βοηθούσε αρκετά.

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή