Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

Πανόραμα συνδικαλιστικών διώξεων και αντεργατικών μέτρων

Συνδικάτο Μετάλλου: Καμία δικαστική απόφαση δεν θα κάμψει το ταξικό κίνημα
Ανακοίνωση για τη «φάμπρικα» καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος συνδικαλιστών μεταλλεργατών

Σε φυλάκιση 6 μηνών καταδικάστηκε συνδικαλιστής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας επειδή μοίραζε ανακοινώσεις έξω από την Πύλη του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) το Δεκέμβρη του 2009.

Για σοβαρά ερωτηματικά που προκύπτουν από τις πρόσφατες αποφάσεις της δικαιοσύνης, με στόχο τη δίωξη κάθε συνδικαλιστικής δράσης του ταξικού κινήματος κάνει λόγο το Συνδικάτο. Όπως σημειώνει «οι αποφάσεις της δικαιοσύνης προσφέρουν απλόχερη στήριξη στην υπηρεσία της εργοδοσίας, με στόχο να συνεχίσει να εκβιάζει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, επιβάλλοντας συνθήκες γαλέρας, σε ένα σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα».

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε καταδικαστικές αποφάσεις που δεν στηρίζονται καν σε χαλκευμένα στοιχεία, αλλά δείχνουν πολιτική και συνδικαλιστική κατεύθυνση με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά.


Στόχος όποιος αντιστέκεται, όποιος σηκώνει κεφάλι, όποιος οργανώνει την πάλη, πρώτα και κύρια στους χώρους δουλειάς, για να μην περάσει η αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ, όποιος παλεύει ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», σημειώνει το Συνδικάτο.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η καταδίκη και η τιμωρία συνδικαλιστή σε φυλάκιση 6 μηνών, επειδή μοίραζε ανακοινώσεις έξω από την Πύλη του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) το Δεκέμβρη του 2009, γεγονός που ενόχλησε την εργοδοσία.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι δεν κρατιούνται ούτε τα προσχήματα. Ενδεικτικά την Πέμπτη 9/10/2014 δικάστηκε υπόθεση «που αφορούσε συνέλευση που πραγματοποιήσαμε στις 30 Μάρτη του 2008, έξω από την Πύλη του ΒΙΠΑΣ, την οποία ο εργολάβος Θεόδωρος Πιτσιρίκος, ιδιοκτήτης της Επιχείρησης "ΚΥΜΗ" και πρωτεργάτης της βιομηχανίας μηνύσεων, επιχείρησε να διαλύσει. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της συγκεκριμένης ημέρας, περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί πριν ξεκινήσει η βάρδιά τους, ώστε να ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές ενώσεις για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ενώ η συνέλευση βρισκόταν σε εξέλιξη ο εργοδότης επιχείρησε να τη διαλύσει, στέλνοντας ανθρώπους του να προκαλέσουν.

Στην προσπάθεια αυτή, ένα όχημα με οδηγό τον Κυριάκο Σιδέρη, επιχείρησε να περάσει μέσα από τους συγκεντρωμένους, βρίζοντας και προκαλώντας. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένταση έπεσε στο κενό, χάρη στην παρέμβαση των επικεφαλής συνδικαλιστών. Η μήνυση κατατέθηκε από τον εργοδότη, ο οποίος βρισκόταν μέσα στην επιχείρηση, μακριά δηλαδή από το χώρο της συγκέντρωσης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι εργαζόμενοι πήγαν για δουλειά μετά το πέρας της συγκέντρωσης και η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά.

Ο Κ. Σιδέρης ήταν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, που δήλωσε ότι δέχτηκε επίθεση, χωρίς όμως να αναγνωρίσει κανέναν από τους δύο κατηγορούμενους ως δράστη της επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στο χώρο λειτουργεί κλειστό κύκλωμα με κάμερες, που βρίσκεται στον έλεγχο της εργοδοσίας, οι μηνυτές δεν προσκόμισαν κανένα βίντεο, προφανώς γιατί δεν υπάρχει τέτοιο που να επιβεβαιώνει τις κατηγορίες τους. Επιπλέον στο χώρο υπήρχαν δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες όχι μόνο δεν αντέδρασαν, προφανώς γιατί όσα καταμαρτυρούν οι μηνυτές δεν συνέβησαν, αλλά ούτε και κατέγραψαν κάτι σχετικό με το περιστατικό στο βιβλίο συμβάντων. Το στημένο κατηγορητήριο κατέπεσε, πράγμα που αντιλήφθηκαν όσοι παρακολούθησαν τη δίκη, αλλά και ο ίδιος ο εισαγγελέας που πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων συνδικαλιστών.

Παρ' όλα αυτά η πρόεδρος του Β΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, κ. Πετροπούλου, επέβαλε ποινές φυλάκισης 12 μηνών. Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος δεν δέχτηκε να καταθέσουν οι τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης, περιορίζοντας αυθαίρετα τον αριθμό τους σε δύο. Την ίδια στιγμή δέχτηκε οκτώ μάρτυρες κατηγορίας, ανθρώπους της εργοδοσίας, που επαναλάμβαναν το ίδιο “παραμύθι”, την ίδια συκοφαντία πως οι εργαζόμενοι επιτέθηκαν, χωρίς φυσικά να μπορούν να αποδώσουν καμία αξιόποινη πράξη σε κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το γεγονός ότι η Πρόεδρος αποφάσισε πως το αδίκημα διαπράχθηκε “κατά συρροή”, παρά το γεγονός ότι μόνο ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε ότι δέχτηκε επίθεση».

Σήμερα 31 Μάρτη στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά δικάστηκε υπόθεση που αφορούσε την παρουσία συνεργείου του Συνδικάτου, το οποίο μοίραζε ανακοινώσεις στις 17/12/2009 έξω από την Πύλη του ΒΙΠΑΣ.

Όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ο Κυριάκος Σιδέρης (κατά σύμπτωση το ίδιο πρόσωπο με την προηγούμενη υπόθεση), ο κ. Κούσης γαμπρός του Θεόδωρου Πιτσιρίκου και η κ. Κούση, άπαντες μέλη του ΔΣ της Επιχείρησης ΚΥΜΗ, ιδιοκτησίας του κ. Πιτσιρίκου, αφού προκάλεσαν λεκτικά προς τους συναδέλφους που έκαναν το λάθος να απλώσουν το χέρι για να τους δώσουν ανακοίνωση, επιδίωξαν για μια ακόμα φορά να δημιουργήσουν ένταση, για να προσθέσουν έναν ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των εκατοντάδων συνδικαλιστικών διώξεων.

Με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων και με την παρουσία αστυνομικού οργάνου, το αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του προς το εσωτερικό του ΒΙΠΑΣ.

Στις καταθέσεις τους οι τρεις μάρτυρες κατηγορίας προανακριτικά αναφέρουν ότι μετά την παρέμβαση του αστυνομικού οι συνδικαλιστές εξαφανίστηκαν, σήμερα είπαν ότι παρεμποδίστηκαν να εισέλθουν στον χώρο και αναγκάστηκαν να φύγουν.

Για την εισαγγελέα κ. Τσίχλη και την πρόεδρο κ. Μπέκου του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά αυτό δεν προκάλεσε καμία απορία!!!!!!

Στην συνέχεια (και έχει καταγραφεί στα πρακτικά) σε επανειλημμένες ερωτήσεις του Δικαστηρίου εάν απειλήθηκαν ή τους ασκήθηκε κάποιας μορφής βία, οι μηνυτές-μάρτυρες κατηγορίας απάντησαν αρνητικά.

Παρ' όλα αυτά όμως και για την εισαγγελέα και για την πρόεδρο στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της απειλής παράνομης βίας και άσκησης παράνομης βίας και με πρόταση της εισαγγελέως που έγινε αποδεκτή από την πρόεδρο, ο κατηγορούμενος συνδικαλιστής κρίθηκε ένοχος και τιμωρήθηκε με 6 μηνών φυλάκιση».

Το Συνδικάτο καλεί τις δικαστικές αρχές να δημοσιοποιήσουν τις δικογραφίες και τα πρακτικά των δικών για του λόγου το αληθές.

«Σε κάθε περίπτωση και οι κριτές κρίνονται. Είναι γνωστή η “φάμπρικα” των διώξεων ενάντια στο Συνδικάτο μας (αλλά και συνολικά στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε δεκάδες συνδικάτα και συνδικαλιστές, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), μέσα από την οποία οι εργολάβοι στοχεύουν στην εξόντωσή του, για να μπορούν ανεμπόδιστα να πετσοκόβουν μεροκάματα, να επεκτείνουν τα ωράρια εργασίας, να καταστρατηγούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γενικότερα να έχουν τα χέρια τους λυμένα ώστε να επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα. Το Συνδικάτο μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι όργανο του αγώνα ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Καμία δικαστική απόφαση ή άλλου είδους προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα κάμψει τον ταξικό προσανατολισμό των δυνάμεών μας. Και η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει πως οι εργοδότες έχουν κηρύξει πόλεμο στην εργατική τάξη και αξιοποιούν όλα τους τα όπλα: Απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, βιομηχανία μηνύσεων, κατασταλτικές δυνάμεις, μέχρι και τους μπράβους της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ας είναι βέβαιοι πως η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό. Δεν μας τρομοκρατούν, μας πεισμώνουν, συνεχίζουμε πιο αποφασισμένοι».

902

Έδεσσα: Συνδικαλιστής καλείται σε απολογία γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη δουλειά των σχολικών φυλάκων

Την κλήση σε απολογία από το δήμαρχο Έδεσσας του αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Αλμωπίας - Έδεσσας για ανακοίνωση του σωματείου σχετικά με την άσκηση έφεσης από τη Δημοτική Αρχή ενάντια στα κερδισμένα ασφαλιστικά μέτρα των σχολικών φυλάκων, που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, για να συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται απρόσκοπτα, καταγγέλλει το Νομαρχιακό Τμήμα Πέλλας της ΑΔΕΔΥ.

Εκφράζοντας τη συμπαράσταση στο διωκόμενο εργαζόμενο, τονίζει ότι «με τη “νομιμότητα” και το “γράμμα του νόμου” προσφεύγοντας στο Εφετείο, η Δημοτική Αρχή Έδεσσας στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία, ενώ, όλο το προηγούμενο διάστημα, ουσιαστικά τους κορόιδευε υποσχόμενη ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν στη δουλειά τους».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι η απόφαση «αποτελεί ξεκάθαρα μια εκδικητική ενέργεια προς το πρόσωπο του συναδέλφου μας, τη συνδικαλιστική του δράση και προς το συνδικαλιστικό κίνημα το οποίο υπηρετεί» και προσθέτει: «Απέναντι σ’ αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, που δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ούτε τα αναγκαία για να ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου, πρέπει να βγάλεις συμπεράσματα να δεις ποιος σε κρατάει όμηρο και σε χρησιμοποιεί σαν εκλογική πελατεία. Να μπεις μπροστά και να οργανώσεις τον αγώνα. Κανένας δεν θα σου χαρίσει τη δουλειά σου, κανένας δεν θα σε γλιτώσει από τα βάσανά σου».Τρεις απολύσεις εργαζομένων στη «Schneider Electric»

Σε απολύσεις 3 εργαζομένων από το εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα προχώρησε σήμερα Τρίτη η εργοδοσία της εταιρείας «Schneider Electric».

Όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο εργοστάσιο «οι τρεις απολύσεις έρχονται μετά τις απολύσεις όλων των συμβασιούχων, τις υποχρεωτικές άδειες στην παραγωγή, τις υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών το καλοκαίρι, την εκ περιτροπής εργασία 2 μηνών, τις "οικειοθελείς" απολύσεις με εθελούσιες εξόδους 26 εργαζομένων. Και όλα αυτά πάρα το γεγονός ότι η εταιρεία έχει τεράστια κέρδη».

«Για μας οι συνάδελφοι δεν έχουν απολυθεί. Δεν τους αποχαιρετάμε. Όλοι μαζί οι εργάτες της εταιρείας μια γροθιά από αύριο στον αγώνα να ακυρώσουμε τις απολύσεις», τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση Εργαζομένων».

1 σχόλιο:

  1. http://www.protothema.gr/politics/article/464436/nd-uparhei-kratos-i-katargithike-kai-auto/

    «Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;»

    Ας απαντήσει κάποιος στον κύριο να του φύγει η αγωνία.


    Χαΐνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή