Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές αστικές επιδιώξεις

Σήμερα, το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση "για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας", όπως λέει ο τίτλος της, και υπάρχει και νεότερο κείμενο για το σημαντικό αυτό θέμα. Πριν όμως τα παραθέσουμε, είναι απαραίτητο να παρατεθεί ένα μεγάλο κείμενο του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη που αφορά το άλλο τμήμα της εικόνας, ή έστω ένα άλλο τμήμα της εικόνας των εξελίξεων στη Μεσόγειο, δηλαδή τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ελληνικού κράτους υπό την νέα κυβέρνηση. Θα παρατεθούν λοιπόν τρία κείμενα, με την χρονική σειρά στην οποία αναρτήθηκαν στα μέσα του ΚΚΕ, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σύνολό τους, ως οργανική ενότητα. Με έντονα στοιχεία τα σημαντικότερα --για μένα-- σημεία.
---
LR


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ «ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ»
Ο λαός να ανησυχεί για συμμετοχή σε επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή
Η συγκυβέρνηση αξιοποιεί και το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών

«Να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης», προέταξε έναν από τους στόχους της κυβέρνησής του ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Τη ...γραμμή αυτή ανέπτυσσε ήδη από τις αρχές Φλεβάρη, όταν επισκεπτόμενος τη Λευκωσία, χαρακτήριζε Ελλάδα και Κύπρο «δύο σημαντικούς πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ν/Α Μεσογείου». Εισηγούνταν, δε, Ελλάδα και Κύπρος να παίξουν το «χαρτί» της γεωστρατηγικής τους θέσης στις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους: «ΕΕ και Ευρωζώνη δίχως Ελλάδα και Κύπρο είναι αμφότερες ακρωτηριασμένες ως προς το νοτιοανατολικότερο άκρο τους, το άκρο που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είναι σταθερό και ασφαλές. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή. Οσοι αυτό δεν το κατανοούν και κάνουν μονάχα οικονομικούς υπολογισμούς πολύ σύντομα θα διαψευστούν, διότι καλοί οι οικονομολόγοι, αλλά στηριζόμενοι μονάχα σε αυτούς, κινδυνεύουμε να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε μια μεγάλη καταστροφή».

Αυτό, βέβαια, σημαίνει στην πράξη ότι, εφόσον βγάζεις στο ιμπεριαλιστικό παζάρι τη χρησιμότητά σου ως χώρα, ως κρίσιμος κόμβος μεταξύ τριών ηπείρων, για τη διαφύλαξη διαύλων, το διαμετακομιστικό εμπόριο, την Ενέργεια, την υποστήριξη με υποδομές, μέσα και προσωπικό στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποστολών για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και θέσεων, κάποια στιγμή θα σου την ζητήσουν. Και καθώς ο Τσίπρας τούς «πουλάει» την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ο λαός να κουμπώνεται για το τι νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια θα κληθεί να εξυπηρετήσει.

Οσο για το πρόσχημα, όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη βρεθεί: Οι τζιχαντιστές... Το «Ισλαμικό Κράτος», το ISIS, που σε προηγούμενα στάδια οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές ενίσχυσαν, και στην τωρινή συγκυρία την αποτρόπαιη δράση του εκμεταλλεύονται για διείσδυση και εδραίωση των θέσεών τους, με νέες πολεμικές επιχειρήσεις, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην κόντρα τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Ενεργή στήριξη - αποφασιστική αντιμετώπιση»

Διόλου τυχαία, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε την Τρίτη να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, προκειμένου να τον συλλυπηθεί για την εκτέλεση Αιγύπτιων πολιτών «από δυνάμεις του τζιχαντισμού». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «στο πλαίσιο αυτό, τονίσθηκε η σημασία αποκατάστασης - στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου - της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη, με ενεργή στήριξη της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, καθώς και η ανάγκη ολοκληρωμένης και αποφασιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή, με προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και άλλων κοινοτήτων. Παράλληλα, υπογραμμίσθηκε η σημασία ενίσχυσης της πολυεπίπεδης συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου, που βασίζεται σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε, επίσης, ο Αλ. Τσίπρας και με την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ - Σμιτ, την οποία συλλυπήθηκε για τα θύματα των «τρομοκρατικών ενεργειών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κοπεγχάγη», υποστηρίζοντας πως «τέτοιες ενέργειες, που επιχειρούν να πλήξουν την ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη και στοχοποιούν θρησκευτικές κοινότητες, όπως την εβραϊκή, συνιστούν επίθεση ενάντια σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και πρέπει να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα, αποτελεσματικά και επί τη βάσει των δημοκρατικών μας αξιών».

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι και προεκλογικά ακόμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να διευρύνει τα ερείσματά του στο εξωτερικό, δίνοντας πλείστες όσες διαβεβαιώσεις ότι συντάσσεται με τη βασική ευρωατλαντική γραμμή και σε αυτό το ζήτημα, μαζί με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σήκωσε το ζήτημα της κατοικούμενης από Κούρδους πόλης Κομπανί στη Συρία. Μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί και αποστολή με επικεφαλής την τότε υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος, Νάντια Βαλαβάνη. Είναι καθαρό, βέβαια, ότι, εκτός από το δράμα που βιώνουν οι ντόπιοι στα χέρια των ισλαμιστών, παίζονται και ευρύτερα γεωστρατηγικά παιχνίδια που αφορούν στην ίδια την ύπαρξη της Συρίας. Το δε πρόσχημα των εγκλημάτων του «Ισλαμικού Κράτους» χρησιμοποιείται από ΗΠΑ - Γερμανία, οι οποίες εξοπλίζουν τους Κούρδους Πεσμεργκά του Β. Ιράκ, και για γενικότερα σχέδια επαναχάραξης συνόρων στην περιοχή.

Συνυπέγραψε ήδη ενίσχυση της καταστολής

Να σημειωθεί, επίσης, πως οι δύο προαναφερόμενες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλ. Τσίπρα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και την πρωθυπουργό της Δανίας και οι επισημάνσεις του περί «ολοκληρωμένης αντιμετώπισης» των τζιχαντιστών, έγιναν στο φόντο των σχετικών αποφάσεων ενίσχυσης της καταστολής από μεριάς της ΕΕ, με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας», τις οποίες συνυπέγραψε και ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις 12 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, στη «Δήλωση» των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ που συνυπέγραψε, περιλαμβάνονταν τρεις δέσμες μέτρων, υπό τους τίτλους: «Κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών», «Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και διαφύλαξη αξιών» και «Συνεργασία με διεθνείς εταίρους»...

Η δε στοχευμένη φρασεολογία και ορολογία Τσίπρα περί «ανάγκης ολοκληρωμένης και αποφασιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου στην ευρύτερη περιοχή» συνδυάζονται με εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων του υπουργείου Αμυνας ότι:

«Σύντομα θα έχουμε "εξελίξεις" στη Βόρειο Αφρική. Δεν έχουμε κανέναν λόγο εμπλοκής μας, αλλά αφορά και εμάς, καθώς η Κρήτη είναι κομβικό σημείο στην περιοχή και μας απασχολεί το ζήτημα του ISIS. Ολη αυτή η αναταραχή ισχυροποιεί τη θέση μας στη Ν/Α πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μας ενισχύει στη διαπραγμάτευσή μας με τους πιστωτές. Εφόσον μας ζητηθεί να ενισχύσουμε τις δυνατότητες διευκολύνσεων που τους παρέχουμε μέσω Σούδας, θα το εξετάσουμε», βασικό στοιχείο όπως είναι η εκεί αμερικανοΝΑΤΟική βάση για την υποστήριξη και διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων και αποστολών.

Η δήθεν ευαισθησία για χριστιανικούς πληθυσμούς και πολιτιστική κληρονομιά

Στο ίδιο πλαίσιο, η συγκυβέρνηση «σηκώνει» στοχοπροσηλωμένα και πρωτοβουλίες «για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής». Τη σχετική «πρωτοβουλία» παρουσίασε στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 9 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς. Ρητορική και κινήσεις που λίγο - πολύ θυμίζουν την αντίστοιχη προσπάθεια παλαιότερα του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ως «υπερασπιστή των μουσουλμάνων» και οι οποίες «μυρίζουν» πρόσχημα για ενεργό συμμετοχή της χώρας σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά διπλωματικές πηγές, η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζεται «ένθερμα» από την Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, αρμόδια για την υλοποίηση της περιλάλητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επίσης, αξιοποιεί σε αυτή την κατεύθυνση την καταδίκη της πρόσφατης απαγωγής από τους τζιχαντιστές άνω των 200 Ασσύριων χριστιανών, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, της βαρβαρότητας της καταστροφής αρχαιοτήτων και πολιτιστικών θησαυρών στη Μοσούλη του Ιράκ επίσης από τζιχαντιστές, του εμπρησμού κτιρίου του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Προφανώς, η «πρωτοβουλία» της συγκυβέρνησης, που δεν έχει ακόμα εξειδικευτεί, δεν προέρχεται από την ευαισθησία για τους χριστιανικούς πληθυσμούς, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή.

Εκεί αποσκοπεί και η δημιουργία αξόνων με άλλες χώρες της περιοχής, που φυσικά αναδιατάσσονται και αλλάζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με το πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.

Στην τωρινή συγκυρία, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας κατά γράμμα την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), επιχειρεί να ενισχύσει τους άξονες με Ισραήλ και Αίγυπτο, που αφορούν από τη στρατιωτική συνεργασία έως και τα ζητήματα της Ενέργειας. Απώτερος στόχος να πάρει κεφάλι στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς με τα κεφάλαια άλλων χωρών της περιοχής για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πόρων, τον έλεγχο διαύλων, την εξασφάλιση χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων από ιμπεριαλιστικά κέντρα και διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου.

Μεγαλώνουν οι κίνδυνοι

Σε αυτήν τη βάση μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ότι η Ελλάδα, με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών, θα γίνει, για άλλη μια φορά, και επί «αριστερής» διακυβέρνησης, ορμητήριο στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οτι θα βαθύνει η εμπλοκή της χώρας, και με παραπέρα στρατιωτικά μέσα, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και σε ενδεχόμενες αντίστοιχες επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική.

Στην ίδια βάση αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και τα κάθε είδους προπαγανδιστικά τεχνάσματα ώστε να δεχτεί ο λαός να υπηρετήσει και αυτά τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενδεδυμένα μάλιστα με το μανδύα του «εθνικού συμφέροντος», ότι έτσι αναβαθμίζεται η θέση της χώρας και τάχα θα ωφεληθεί ο λαός.

Ψέμα και πάλι ψέμα εφόσον τα «εθνικά συμφέροντα», όπως τα εννοεί η αστική τάξη, δεν έχουν καμιά σχέση με το λαϊκό συμφέρον. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ του λαού και των εκμεταλλευτών του.

Την όποια «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας (και) η τωρινή κυβέρνηση θέλει να την παζαρέψει ώστε εξασφαλίζοντας μια κάποια χαλάρωση στο εφαρμοζόμενο μείγμα διαχείρισης να απελευθερωθούν κονδύλια για την παραπέρα ενίσχυση των ντόπιων μονοπωλίων με ζεστό παραδάκι. Οχι για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την αναπλήρωση των απωλειών που είχε ο λαός όλο το προηγούμενο διάστημα. Ισα ίσα που από μια τέτοια εμπλοκή γεννώνται νέοι κίνδυνοι για το λαό.

Σε αυτήν τη βάση, ο λαός όχι απλά δεν πρέπει να τσιμπήσει στα επόμενα παραμύθια της «νέας, πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής» που δήθεν ασκεί η κυβέρνηση, αλλά να χειραφετηθεί από αυτήν την πολιτική, να οργανώσει τη δική του πάλη σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη διεθνιστική του δράση με τους άλλους λαούς, την κοινή τους πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου σε κάθε χώρα.


ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας επισημαίνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα προκλητική απόφαση - αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει από 2 Μάρτη μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων.

Η αγγελία αυτή (ΝΟΤΑΜ 889/15) περιλαμβάνει τμήμα του FIR Αθηνών, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλεί προβλήματα στους σχετικούς αεροδιάδρομους.

Με την πρόκληση αυτή κλιμακώνονται οι ενέργειες στις οποίες συστηματικά προβαίνει η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στo πλαίσιo της αμφισβήτησης τόσο της κυπριακής ΑΟΖ όσο και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου, που ενθαρρύνεται και από τους σχετικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ΝΑΤΟ.

Κι αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει όρκους πίστης στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να συμμετέχουν, μαζί με τουρκικές, σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και σε "προγράμματα συνεκπαίδευσης" που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Τα διαβήματα διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην πράξη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά γεννά κινδύνους και βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες.

Η θέση του ΚΚΕ για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων στην Ελλάδα, η επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιθετικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη, αντιστοιχούν στα συμφέροντα του λαού μας και επιβάλλεται να γίνουν στόχοι της πάλης του».


Απέσυρε τη δέσμευση του Αιγαίου η Άγκυρα, συνεχίζει τις προκλήσεις

Στην άρση της Αναγγελίας (ΝOTAM υπ' αριθμ 0889/15), με την οποία δέσμευε το Κεντρικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις, προχώρησε η Άγκυρα, ύστερα από την παρέμβαση του ΝΑΤΟ (που επί της ουσίας επιβεβαιώνει το ρόλο του επικυρίαρχου), συνεχίζοντας όμως τις προκλήσεις με πτήσεις μαχητικών, ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Μετά την ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, που εξέδωσε η Αθήνα, το βράδυ της Κυριακής, η Άγκυρα έσπευσε να επιδείξει τάχα «καλή θέληση» προς την Αθήνα εκδίδοντας νέα NOTAM (υπ' αριθμ. 0900/15) τροποποιώντας την αρχική αγγελία και αφαιρώντας τη Λήμνο από την περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει. Κίνηση που ουδόλως αναιρούσε το γεγονός ότι ήθελε να «κόψει» για δέκα μήνες το Αιγαίο στη μέση. Ακολούθησε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ της Αθήνας, καθώς η τουρκική πρόκληση παρέμενε στην ουσία της αναλλοίωτη.

Έπειτα και από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες και με την ηγεσία του ΝΑΤΟ να πιέζει ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με πρόσχημα την Ουκρανία και τη δράση των τζιχαντιστών σε Βόρεια Αφρική και η Άγκυρα εξέδωσε χθες το μεσημέρι δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ (υπ' αριθμόν 0904/15), αποσύροντας ολόκληρη την αρχική ΝΟΤΑΜ 0889/15.

Η τακτική αναδίπλωση της Άγκυρας έδωσε πρόσχημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη να κάνει δηλώσεις για την «αποτελεσματική διπλωματία» της κυβέρνησης που έχει «αποφασιστικότητα και σχέδιο».

Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά σε παραβιάσεις και εμπλοκές

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, έξι τουρκικά αεροσκάφη (τα δύο οπλισμένα) και ένα τουρκικό ελικόπτερο, προχώρησαν σε τρεις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και επτά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Οι παραβάσεις και παραβιάσεις έγιναν στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ακριβώς στην περιοχή που ήθελε να δεσμεύσει η Άγκυρα.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η έκδοση της πρώτης τουρκικής ΝΟΤΑΜ ήλθε μόλις μία ημέρα αφού η Αθήνα πρότεινε, την περασμένη Πέμπτη, να αρχίσουν και πάλι, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια, οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Να σημειωθεί, επίσης, ως άλλη μια ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, ότι πρόκειται για το δεύτερο ανάλογο προκλητικό μήνυμα της Άγκυρας μέσα σε δύο μήνες. Είχε προηγηθεί, στις 31 Δεκέμβρη 2014, η έκδοση από την Τουρκία δύο αγγελιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με τις οποίες έσπευδε να δεσμεύσει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο (Άθως, Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος) και Κεντρικό Αιγαίο (Ικαρία, Φούρνοι, Πάτμος, Κίναρος, Λεβίθα, Αμοργός) για όλο το 2015, καθημερινά από τις 5 τα ξημερώματα μέχρι τις 4 το απόγευμα εκτός από τα Σαββατοκύριακα...


15 σχόλια:

 1. [[ προληψη ριζοσπαστικοποιησης και διαφυλαξη αξιων]] τι θελει να πει ΄΄΄΄΄΄΄΄ ΑΓΡΟΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. επιτέλους βρέθηκε και η σωστή ονομασία που μας ταλάνιζε τόσο καιρό.
   ΣΥ.ΠΡΟ.ΡΙΖ.Α. --ούτε σφύριζα, ούτε τσύριζα:
   Συνασπισπός Πρόληψης Ριζοσπαστικής Αριστεράς

   Διαγραφή
 2. και ταυτόχρονα ΗΠΑ-Κύπρος-Ρωσία:

  Χαμός με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία – Την ανάκλησή του ζήτησε ο Αναστασιάδης
  http://mignatiou.com/2015/03/chamos-me-ton-amerikano-presvi-sti-lefkosia-tin-anaklisi-tou-zitise-o-anastasiadis/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ σωστά τα συνέδεσες. Η κυπριακή αστική τάξη προέβη σε συμφωνίες με τη Ρωσία εσπευσμένα και με τρόπο που δείχνει ότι τα χει κάνει πάνω της με τις συνέπειες της ως τώρα πολιτικής της μετά το Γιουρογκρουπ και αναζητά εκ νέου στηρίγματα. Οι Αμερικάνοι ασφαλώς έφριξαν εντελώς, καθώς το θέμα για αυτούς παραμένει πάντα η Κύπρος ως βάση για επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή, συν --νομίζω δευτερευόντως για αυτούς-- ως ενεργειακός και διακομιστικός σταθμός.

   Διαγραφή
  2. Η Ελλάς μας βεβαίως, με την αριστερή της κυβερνησάρα, σταθερά με το ΝΑΤΟ.

   Διαγραφή
  3. και μάλιστα ο πρέσβης μας στην λυκοσυμμαχία πήγε και στο σπίτι του κυρίου γ.γ. του ΝΑΤΟ και όλα καλά:

   "Ενδεικτικό της ελληνικής αποφασιστικότητας να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα είναι το περιστατικό στο ΝΑΤΟ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Συμμαχία πρέσβης Μιχαήλ-Χρηστος Διάμεσης είχε λάβει οδηγίες να προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ χθες. Επειδή όμως η Κυριακή ήταν αργία ο πρέσβης Διάμεσης επισκέφθηκε τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο σπίτι του στις Βρυξέλλες. Αρχικώς, λένε οι πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα τις αιτιάσεις του Έλληνα διπλωμάτη και προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα της τουρκικής ΝΟΤΑΜ για την δημιουργία μονιμου πεδίου βολής στο Βόρειο Αιγαίο σε θέμα διμερές. Οταν όμως ο γγ του ΝΑΤΟ είδε τους χάρτες που του παρουσίασε ο πρέσβης Διάμεσης, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του protothema.gr, τότε ο κ. Στόλτενμπεργκ πείστηκε ότι δεν πρόκειται για διμερές θέμα.

   Μέσα σε λίγες ώρες η τουρκική πλευρά αναγκάστηκε να ανακαλέσει δύο φορές τις ΝΟΤΑΜ με τις οποίες σχεδίαζε να δεσμεύσει μια περιοχή ανάμεσα στην Λήμνο και την Σκύρο για αεροπορικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά... "

   http://www.protothema.gr/politics/article/455935/freno-sta-tourkika-shedia-gia-pedio-volis-sto-voreio-aigaio/

   Διαγραφή
  4. " Οταν όμως ο γγ του ΝΑΤΟ είδε τους χάρτες που του παρουσίασε ο πρέσβης Διάμεσης, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του protothema.gr, τότε ο κ. Στόλτενμπεργκ πείστηκε..."

   Λιώνω!!!!

   Διαγραφή
  5. Αν είχαμε πάει κανα χάρτη στον Κίσινγκερ το 74, θα χαμε γλιτώσει και την εισβολή ρε άνθρωπε. Τα λένε αυτά τα κόλπα τα μυστήρια που μάθαν στις Ινδίες οι Αριστεροί, μη μένουν οι υπόλοιποι στα σκοτάδια!

   Διαγραφή
  6. "Στη δήλωσή του ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει: Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο."

   Διαγραφή
 3. Επειδή δεν έχω έχω ιδέα για το ISIS, πέρα από τις μεταδόσεις των ΜΜΕ, θα μπορούσε κάποιος να προτείνει κάτι για διάβασμα; Πχ πως είναι οργανωμένη η κοινωνία και οικονομία του, αν έχει αντιιμπεριαλιστικά ή ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συγνώμη, να σε ρωτήσω κάτι; Η σχέση σου με το ΚΚΕ ποια είναι; Ρωτάω γιατί έχει ανεβάσει καμιά πενηνταριά άρθρα ο Ριζοσπάστης, και βέβαια επειδή η "κοινωνία του ISIS" είναι κάτι τύποι που κόβουν αδιακρίτως κεφάλια, όπως γνωρίζει και ο τελευταίος βλάχουρας στο Άινταχο.

   Διαγραφή
 4. "Το «Ισλαμικό Κράτος», το ISIS, που σε προηγούμενα στάδια οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές ενίσχυσαν" (Ριζοσπάστης, στην πιο πάνω ανάρτηση"

  "έχει αντιιμπεριαλιστικά ή ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά"; (ερώτηση...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. fuller:

   Μεγάλε, επειδή δεν έχω όρεξη για τρολιές, αν θες να το παίξεις κουκουές, καλό είναι να διαβάζεις και κανα Ρίζο.

   "Ισλαμικό κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε": Ποια είναι η σκοταδιστική οργάνωση
   http://leninreloaded.blogspot.com/2014/06/blog-post_15.html

   Βαρβαρότητας συνέχεια
   Η εγκληματική δράση των τζιχαντιστών το πιο βολικό πρόσχημα για τους ιμπεριαλιστές
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8305420

   «Ισλαμικό Κράτος»: Ενα πολυπαιγμένο έργο
   http://rizospastis.gr/story.do?id=8110729

   Αποφάσισε αν είσαι τελείως άσχετος σε σχέση με τις θέσεις του κόμματος, οπότε πήγαινε να διαβάσεις, ή αν τρολάρεις αποτυχημένα, οπότε πήγαινε κάπου αλλού.

   Διαγραφή
  2. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τώρα που το έκτρωμα του συμμάχων μας απειλεί να στείλει 500.000 πρόσφυγες στις χώρες του Νότου μέσω του παραρτήματος του στη Λιβύη και μέσα σε αυτούς, καμουφλαρισμένους μαχητές του.
   Ευτυχώς που ο Πανούσης θα διαλύσει τη συνθήκη του Σένγκεν και θα μπορέσουμε να τους προωθήσουμε στις χωρές που τους σφάζουν δεκαετίες τώρα.
   200 μίλια απο την Κρήτη φτάσανε. Κάτσε, εμείς δεν ήμασταν που το '11 στείλαμε φρεγάτα και ιπτάμενο ραντάρ με ημερήσια κόστη 350.000 γιούρια, για να ανατρέψουμε τον αιμοσταγή δικτάτορα;
   Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που ζητοκραύγαζε υπέρ της Αραβικής Άνοιξης;

   Χαϊνης

   Διαγραφή
 5. Αντώνη να δούμε και τα δεδομένα επίσκεψης Νετανιάχου στις ΗΠΑ,κάτι μαγειρεύεται.

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή