Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

Μητρόπουλος: Φυσικά εξακολουθούμε να έχουμε Μνημόνιο, εννοείται ότι δεν θα πάμε τη συμφωνία στη Βουλή

Αλ. Μητρόπουλος στην ΚΕ: Πάψτε να θεωρείτε ότι τέλειωσε το μνημόνιο

Σκληρά κατά της συμφωνίας τάχθηκε ο Αλ. Μητρόπουλος μιλώντας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το μνημόνιο γιατί μας απαγορεύουν να καταργήσουμε το ψηφισμένο, καθώς στην συμφωνία υπάρχει η ρήτρα ανάδοχής της ιδιοκτησίας του ψηφισμένου μνημονίου» συνέστησε στην κυβέρνηση.

Ωστόσο παρατήρησε πως πρέπει να δοθεί μάχη «για να απαντήσουμε σε ότι είναι σε βάρος της χώρας» ενώ τάχθηκε και εκείνος κατά να ψηφιστεί η συμφωνία από την Βουλή.

Επέμεινε πως κείμενο της συμφωνίας του Eurogroup έχει ασάφειες ως προς τις δεσμεύσεις που είναι σε βάρος της χώρας ενώ ακόμη και η διατύπωση για το πλεόνασμα δεν οδηγεί σε χαμηλότερο πλεόνασμα και σημείωσε πως οι ρήτρες που φορτώνουν όλο το ψηφισμένο μνημόνιο θα πρέπει να ακυρωθούν με μονομερείς ενέργειες.

Εκτίμησε ότι η Γερμανία θα πάει μέχρι τέλους τη σκληρή γραμμή για να σταματήσει την άνοδο της αριστεράς.

The TOC

14 σχόλια:

 1. Αντε ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ συντροφοι
  και καλο 4μηνο ,...η ουρα μας εμεινε
  τον γαιδαρο της ανθρωπιστικιας (της κρισης ) ...τον φαγαμε
  τι μενει ; Μια σταλια μαρτυριο ακομα ...

  - Το μαρτύριο της ομπρέλας το ξέρεις;
  - Όχι, για πες!
  - Τη βάζεις κλειστή στον κώλο σου κι έπειτα την ανοίγεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αντιμνημονιακό καλοκαίρι 2011. Οι αγανακτισμένοι στην πλατεία, «άμεση δημοκρατία», «δημοψήφισμα τώρα», «είμαστε 11.000.000 και είστε 300», «άντε γαμήσου Πάγκαλε» κλπ. Οι (κυβερνητικοί) πολιτικοί δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο. Στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, οι επίσημοι εκδιώκονται. Μετά από ένα μήνα ο ΓΑΠ ανακοινώνει δημοψήφισμα για το μνημόνιο (δεμένο προφανώς με την παραμονή στο Ευρώ). Θα περίμενε κανείς λοιπόν ο κόσμος να έβγαινε στους δρόμους πανηγυρίζοντας για αυτή την τεράστια νίκη. Το «είμαστε 11.000.000 και είστε 300» επιτέλους θα δικαιωνόταν. Αντιθέτως όμως, μια παγωμάρα απλώθηκε στην κοινωνία. Όλοι χέστηκαν απάνω τους. Οι αγανακτισμένοι εξαφανίστηκαν και τα ΜΜΕ έθαβαν και απαξίωναν τον ΓΑΠ και την πρωτοβουλία του σε κάθε στιγμή, εκφράζοντας τη θέληση του λαού. Προς ανακούφιση όλων, το δημοψήφισμα τελικά δεν έγινε.

  Εκλογές 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων εξέφραζε απόψεις του τύπου «θα σκίσουμε το μνημόνιο», «το Ευρώ δεν είναι φετίχ», «διαγραφή του χρέους» κλπ. Η ΝΔ από την άλλη μίλαγε για υλοποίηση του μνημονίου, σταθερότητα, και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Σε προσωπικές συζητήσεις, όσοι δήλωναν ότι θα ψήφιζαν ΝΔ, έλεγαν ότι το έκαναν για να μη βγούμε από το Ευρώ. Αντιθέτως, όσοι δήλωναν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν ότι δεν πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κοντραριζόταν τόσο με την τρόικα, ώστε να βγούμε από το Ευρώ. Συμπέρασμα: Όσοι πίστεψαν τον Τσίπρα ψήφισαν ΝΔ και όσοι δεν τον πίστεψαν, τον ψήφισαν. Όλοι όμως ήθελαν παραμονή στην Ευρωζώνη.

  Μάης 2013, διεργασίες για απεργία της ΟΛΜΕ εν μέσω εξετάσεων. Η κυβέρνηση ανακοινώνει επιστράτευση των καθηγητών για να προλάβει τυχόν απεργία. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατεβάζει πρόταση στις κατά τόπους συνελεύσεις των ΕΛΜΕ για απεργία μέσα στην επιστράτευση. Την ίδια ώρα, πολλά μέλη του ΔΣ διακηρύσσουν ότι οι καθηγητές θα πειθαρχήσουν στην επιστράτευση, αλλά προτείνουν απεργία για να καταδειχθεί η θέληση των καθηγητών. Έτσι, στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, οι καθηγητές ψηφίζουν μαζικά υπέρ της απεργίας, γνωρίζοντας ότι αυτή δεν θα γίνει. Αφού οι ΕΛΜΕ επικύρωσαν την απεργία, η ΟΛΜΕ βρέθηκε στην άβολη θέση να προτείνει αναστολή της απεργίας (όπως ΉΘΕΛΕ η βάση) παρόλο που οι ΕΛΜΕ πρότειναν απεργία (όπως ΨΗΦΙΣΕ η βάση). Η απεργία λοιπόν δεν έγινε (προς ανακούφιση ηγεσίας και βάσης), με τη διαφορά ότι κατ’ αυτό τον τρόπο, η βάση μπορούσε να το παίξει προδομένη από την ξεπουλημένη ηγεσία.

  Γενάρης 2015. Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερήφανη διαπραγμάτευση, κωλοτούμπα. Αυτό ακριβώς που ήθελε ο «λαός». Κάποιοι όμως στο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι θα κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι εκλέχτηκαν για να την χάσουν αυτοί, έτσι ώστε να τη διαφυλάξουν οι ψηφοφόροι τους.

  Μεγάλο κομμάτι του κόσμου θέλει συνέχιση των μνημονίων (για να μη βγούμε από το Ευρώ) χωρίς να φαίνεται ότι είναι δικιά του απόφαση. Εδώ οι πολιτικοί παίζουν καταλυτικό ρόλο. Καλούνται να εκφράσουν τη ΘΕΛΗΣΗ του λαού, δηλαδή να αποκρυπτογραφήσουν την ψήφο τους. Ο λαός μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει, να εκτονώνεται όπως θέλει, να ψηφίζει ό,τι πρόγραμμα θέλει, ο πολιτικός όμως πρέπει να βλέπει κάτω από την επιφάνεια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πίσω από τον αντιμνημονιακό που ωρύεται ενάντια στους προδότες πολιτικούς, να βλέπει έναν μικροαστό που φοβάται μήπως χάσει τις καταθέσεις του, ένα δημόσιο υπάλληλο ή συνταξιούχο που φοβάται τη στάση πληρωμών, έναν αγρότη που φοβάται μήπως χάσει τις επιδοτήσεις και να ψηφίζει υπέρ του μνημονίου αν η ψήφος του είναι απαραίτητη. Αυτό μπορεί να τον κάνει να φαίνεται προδότης, αλλά αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος του πολιτικού, γι’ αυτό έχει το μισθό και τα προνόμια που έχει, για να φαίνεται αυτός ο προδότης και ο λαός ο προδομένος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικούς, διάβασε αυτό.

   http://rizospastis.gr/story.do?id=7251182

   Διαγραφή
  2. Έτσι είναι. Ο κόσμος στην πλεοψηφία του δεν επιθυμεί ούτε και είναι έτοιμος για έξοδο από ευρώ/ΕΕ ούτε για μεγάλες ρήξεις ή ανατροπές για διαφορους λόγους. Απλώς αυτό που θέλει/ελπίζει με Σύριζα είναι μπας και βελτιωθεί κάπως η θέση του, εντός του του υπάρχοντος πλαισίου όμως, αφού δοκίμασε όλους τους άλλους. Μια καλύτερη διαχείριση δηλαδή. Ειδικά για το τελευταίο ούτε για κωλοτούμπα νομίζω ότι μπορεί να κατηγορηθεί. Δεν είχε ξεκάθαρο πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς και ποτέ δεν έπαιξε δυνατά το σενάριο έξοδος απο ΕΕ, το αντίθετο μάλιστα. Αν ο κόσμος δει ότι ούτε έτσι υπάρχει κάποια αισθητή βελτίωση ή ότι η κρίση βαθαίνει και ακόμα και το λίγο καλύτερα δεν είναι αρκετό βλέπουμε. Τώρα είμαστε στο ότι εντάξει προσπαθήσαμε αλλά ήμασταν μόνοι μας, μόλις γίνουν εκλογές σε άλλες χώρες θα μας στηρίξουν και Ισπανία/Πορτογαλία/Γαλλία/Ιταλία (οι δύο πρώτοι έβγαλαν ανακοίνωση δυσαρέσκειας όσον αφορά τους χειρισμούς Τσίπρα) αφού αλλάξουν οι κυβερνήσεις τους και θα βελτιωθεί το πράγμα.

   Διαγραφή
  3. Όχι experience, η κωλοτούμπα είναι δεδομένη. Ουσιαστικά εδώ μεταφέρεις την (αν)επίσημη κυβερνητική γραμμή απλά και κατανοητά. Συμφωνώ όμως ότι ο κόσμος (με την προτροπή ΜΜΕ, ΣΕΒ) δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση (προς το παρόν), όπως σε κάθε νέα κυβέρνηση. Δουλειά μας είναι να τον κάνουμε να δεί πέρα από τη διαχείρηση Σαμαρά-Τσίπρα.

   Διαγραφή
  4. Εγώ το λέω αυτό γιατί η γραμμή πριν τις εκλογές ήταν χωρίς μνημόνιο και λιτότητα αλλά μέσα σε ευρώ και ΕΕ. Προσωπικά δεν μπορώ να δω πως γίνεται αυτό. Όταν τον ρωτούσαν πώς θα γίνει αυτό έλεγε ότι θα τους κάνουμε μια πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν. Ό,τι να ναι. Ε, την αρνήθηκαν και κατηγορηματικά. Ακόμα υπάρχει θριαμβολογία αλλά θα δούμε όταν αρχίσουν να έρχονται οι λογαριασμοί.

   Διαγραφή
 3. Το σκεπτικό σου είναι σε μεγάλο βαθμό σωστό, όχι όμως απόλυτα. Διότι ισχύουν και τα εξής δύο πράγματα ταυτόχρονα:

  α. Οι μικροαστοί κλπ που αναφέρεις "θέλουν" το Μνημόνιο μόνο στο βαθμό που σκέφτονται ότι τους "δίνει" κάτι, αλλά δεν το θέλουν στο βαθμό που μπορούν να κατανοήσουν ότι τους παίρνει. Επειδή λοιπόν δεν έχουν ποτέ ξεκαθαρίσει αυτά που ξεκαθάρισε με λόγια απλά το άρθρο του Λαμπρινίδη, ότι δηλαδή θα παίρνουν πάντα τα @@ τους, και το θέλουν και δεν το θέλουν, και η ψήφος τους τα περιέχει και τα δύο ως "εντολές".

  β. Αντικειμενικά, είναι προδομένοι και εξαπατημένοι, απλώς υποκειμενικά έχουν συνεργήσει οι ίδιοι σ' αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο λαός σκέπτεται με βάση όσα του έπιτρεπουν να σκεφτει τα ΜΜΕ, και το διαδύκτυο και τα ΜΚΔ , που είναι καθρέφτης στην ουσία αυτών των ίδιων των ΜΜΕ.

   Τα ΜΜΕ είναι τα φερέφωνα της αστικής ιδεολογίας που παιρνιέται, όπως πάντα, για "κοινή λογική".

   Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Αν τα ΜΜΕ (κατά κάποιον μαγικό τρόπο) προπαγάνδιζαν υπέρ της έξοδου απ` το Ευρώ ή/και την Ε.Ε., ο κόσμάκης θα ακολουθούσε.

   Είμαστε όμηροι στην κοινωνία του Θεάματος...

   Μια αρκετά καλή τοποθέτηση του Κοροβέση, εδώ:

   http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19710:2015-02-28-10-38-18&catid=78:ygeia&Itemid=178


   Μάνος

   Διαγραφή
 4. http://www.902.gr/eidisi/politiki/62142/oi-paremvaseis-toy-s-zarianopoyloy-ston-skai-video
  ο χαικάλης ρωτα τον ζαριανόπουλο γιατί δεν κατεθεσε τάχα μου το κομμα πρόταση το 2012 για κατάργηση μνημονίων... ο αυτιάς παριστάνει τον ανήξερο...
  σε πόσο ηλίθιους υπολογίζουν ότι απευθύνονται?
  η ασημακοπουλου επιβεβαιώνει το ζαριανόπουλο ότι καταθέσαμε( τό κερασάκι: οι ανελ και ο χαικάλης την είχαν ψηφίσει.)
  Κ.
  κ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τους ξεβράκωσε ο Ζαριανόπουλος. Η βασική γραμμή του κόμματος "7 κόμματα 2 πολιτικές" γίνεται πλέον ολοφάνερη. Δεν μπορεί να κρυφτεί με τίποτα. Από την άποψη αυτή, είναι καλή ευκαιρία για το κόμμα οι μέρες αυτές να αναδείξει ακόμα περισσότερο κάποια πράγματα. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στην κατεύθυνση αυτή. Γιάννης Ν.

   Διαγραφή
 5. Έτσι είναι η σωστή αντιπολίτευση...με εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες..!!
  http://www.thetoc.gr/politiki/article/antartiko-lafazani-gia-ti-sumfwnia-baroufaki

  Demetriox

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πάντως είναι επιτυχημένη η αναλογία ανάμεσα στην απεργία των καθηγητών και το "σκίσιμο του μνημονίου", από την κυβέρνηση.
  Το πρώτο μοιάζει σαν μια μικρογραφία του δεύτερου, μια πιλοτική δράση σε μικρή κλίμακα.
  Έχουμε και στις δύο περιπτώσεις, έναν "στρατό", που με νταούλια και τρομπέτες, συγκεντρώνεται και διακυρήσει την πρόθεση του να συγκρουστεί με έναν πάνοπλο και ισχυρό αντίπαλο, χωρίς ταυτόχρονα να κάνει καμμιά σοβαρή προετοιμασία, αντίστοιχη με την αποφασιστικότητα της σύγκρουσης.
  Την ίδια στιγμή, το ΠΑΜΕ καθηγητών και το ΚΚΕ, αντίστοιχα, λοιδωρούνται και απαξιώνονται, σαν δειλοί και αποφεύγοντες την σύγκρουση, επειδή κάνουν προτάσεις για πραγματική σύγκρουση, σε αντιστοιχία με τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης.
  Αυτοί που ψήφισαν σύριζα, είναι πραγματικά εξαπατημένοι, όχι γιατί πίστευαν, ότι η κυβέρνηση θα κάνει τη ρήξη, θα μας βγάλει από το ευρώ κ.λ.π. αλλά επειδή πίστευαν -και συνεχίζουν να πιστεύουν- ειλικρινά, ότι η "Ευρώπη", είναι όαση δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο, ότι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών, δεν θα θα αγνοήσουν την δημοκρατική έκφραση της βούλησης ενός λαού, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στην "Ευρώπη", εκτός από τους "δογματικούς νεοφιλελεύθερους", ενδιαφέρονται για την διατήρηση του "κοινωνικού κράτους" και της "δημοκρατίας", που είναι τα θεμέλια της μεταπολεμικής ευημερίας, μπλα μπλα μπλα.
  Τέλος ότι το εδεχόμενο ανόδου του ανοιχτού φασισμού, τρομάζει τους ευρωπαίους και θα τους πείσει να αντιμετωπίσουν με επιείκεια τα ελληνικά αιτήματα, (αυτούς που συνεργάστηκαν απροβλημάτιστα με τους Ουκρανούς φασίστες).
  'Ολα αυτά τα πιστεύουν και τα πιστεύουν ελικρινά και πως να μην τα πιστεύουν (ενάντια σε κάποιους "απολιθωμένους " "σταλινικούς", αλλά και ενάντια στα ίδια τα γεγονότα), όταν αυτά τους κανοναρχούν ως "κοινή σοφία", τα ΜΜΕ και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης για 40 χρόνια, και τα επιβεβαιώνουν με το κύρος τους και όλοι σχεδόν οι αριστεροί οικονομολόγοι και οι ριζοσπάστες φιλόσοφοι, της "Ευρώπης"?
  Εν ολίγοις η συνείδηση τους δεν έχει ούτε χιλιοστό προχωρήσει, πέρα από αυτή των ακόλουθων του παπά Γκαπόν, που διαδήλωναν με τις εικόνες του Τσάρου.

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Νομίζω πως ασχολείσαι με πάρα πολλές λεπτομέρειες τελευταία.
  Εμείς μιλάμε με κόσμο του ΚΚΕ, απλά μέλη και φίλους - όχι την ηγεσία, και μας ρωτάει γιατί το ΚΚΕ δε συνεργάζεται. Είναι κρίμα δηλαδή να μένει έξω από αυτή την προσπάθεια.
  Γενικά όμως στην Ελλάδα επικρατεί αισιοδοξία. Η ελπίδα είναι εδώ και οι Έλληνες ξανακέρδισαν την αξιοπρέπειά τους.

  τσαφ
  (έτοιμος για ΕΡΤopen)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Εμείς μιλάμε....και μας ρωτάει...."

   Ποιοί είστε εσείς;

   Διαγραφή