Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Aufhebung ή, γιατί δε χρειάζεται πια η ΔΗΜΑΡ στην αστική τάξη

Την παραίτησή του από τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής υπέβαλε το Σάββατο ο Ημαθιώτης Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποδίδοντας την εκλογική αποτυχία της ΔΗΜΑΡ στο ότι παρέμενε αρχηγικό κόμμα και κυρίως γιατί τα ηγετικά της στελέχη είχαν και έχουν ακόμη προσωπικές στρατηγικές.

«Υπάρχουν δύο περιπτώσεις από εδώ και στο εξής, η μία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει να ασκεί την πολιτική που ασκεί σήμερα και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορώ να βρω τον λόγο συνέχισης ύπαρξης του κόμματος. Για να είμαι ξεκάθαρος, αυτό θεωρώ ως πιο πιθανόν να συμβεί. Υπάρχει όμως και η περίπτωση στο μέλλον, της ρήξης, εξόδου από ευρώ και μίας νέας εθνολαϊκής συμμαχίας. Τότε θεωρητικά θα είχε νόημα η ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ. Όμως και σε αυτή την περίπτωση η κοινωνία δεν θα στραφεί στην ΔΗΜΑΡ καθώς έχει απαξιωθεί μετά τα εκλογικά αποτελέσματα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχαρόπουλος.

2 σχόλια:

 1. Για να το θέσουμε λίγο πιο απλουστευτικά... Los poulos, κυρ-Φώτη μου.

  gdmn1973 ο θεσμικός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι πολύ ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 που οδήγησε στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις εξελίξεις στο χώρο αυτό από το 2008 έως το 2010.

  Το 2008 με την εκλογή του Τσίπρα σημειώθηκε ένα δημοσκοπικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ που φερόταν να προσεγγίζει το 17-18%. Αυτά τα ποσοστά έρχονταν μόλις μισό χρόνο μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που από το 40.60% το 2004 έπεσε στο 38.10% το 2007 ξαναχάνοντας τις εκλογές. Η απήχηση του Τσίπρα ήταν τέτοια που μέχρι και ...επεισόδιο στο τηλεοπτικό σήριαλ μυθοπλασίας του Alpha «Υπέροχα Πλάσματα» του αφιέρωσαν. Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή, τα ποσοστά του κόμματος κατέρρευσαν (είχαμε την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την πρώτη άνοδο των σπρεντ το Φεβρουάριο του 2009) μέχρι που στις ευρωεκλογές του 2009 συγκέντρωσε 4.70% και στις εκλογές του 2009 4.13%. Μισό χρόνο μετά τις εκλογές του 2009 διοργανώνεται το διάσημο δείπνο στην Αίγλη Ζαππείου που προαναγγέλει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και μας άφησε κτήμα ες αεί την ιστορική φωτογραφία Κύρκου-Λαυρεντιάδη. Αντιγράφω το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας»:

  Ο διοργανωτής της βραδιάς, Λεωνίδας Κύρκος, επανέφερε την πρότασή του για συνεργασία των κομμάτων της Δημοκρατικής Αριστεράς με δυνάμεις του κέντρου, δηλαδή του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ.

  Απόντες

  Το δείπνο διοργανώθηκε στην «Αίγλη» Ζαππείου. Οι προσκεκλημένοι ήταν πρόσωπα που προέρχονται από την πολιτική, τις τέχνες και επιχειρηματίες. Στο δείπνο δεν πήγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, που επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις, αν και αρχικά είχε δηλώσει ότι θα παραβρεθεί. Δεν παρέστησαν επίσης οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος. Πήγαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Καραμανλή Γ. Βαρβιτσιώτης καθώς και οι υπουργοί Θ. Πάγκαλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής, οι βουλευτές Κ. Σκανδαλίδης και Μ. Ανδρουλάκης κ.ά. Από τον ΣΥΝ εκτός του Φ. Κουβέλη ήταν οι Σπ. Λυκούδης και Δ. Χατζησωκράτης. Ηταν επίσης ο σκηνοθέτης Π. Βούλγαρης, ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος και οι επιχειρηματίες Π. Κυριακίδης, Λ. Λαυρεντιάδης και Δ. Μελισανίδης.


  Τη βραδιά των εκλογών του 2015 άκουσα τον -συντετριμμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα- Δημήτρη Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ να λέει στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να κάνουν αυτό που τελικά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. να δημιουργήσουν την «κυβερνώσα Αριστερά», για τη δημιουργία της οποίας υπήρχε έντονος προβληματισμός στο αστικό στρατόπεδο, όπως νομίζω ότι δείχνουν όσα αναφέρω αποσπασματικά πιο πάνω. Η σταδιακή αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και η οικονομική κρίση καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη για εναλλακτικές στο χώρο της κεντροαριστεράς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή