Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Απολύσεις Village Cinemas

Τα διοικητικά συμβούλια της Π.Ο.Ε.Κ.Τ και της Π.Ε.Υ.Κ.Ε καταγγέλουν τις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων σε όλη την ελλάδα από τους πολυκινηματογράφους της VILLAE ROADSHOW Ελλάς Α.Ε.

Η εν λόγω εταιρία, που στην επίσημη διαδικτυακή σελίδα της περηφανεύεται ότι είναι 100% Ελληνική, αποδεικνύει πώς νόμος και κριτήριο για κάθε κινησή της είναι μόνο η μέγιστη κερδοφορία της, σκορπίζοντας μαζικά θύματα στο κόσμο της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν εν μια χωρίς καμία προειδοποίηση, λιγο μετά απο την δήλωση της εργοδοσίας ότι είναι η μόνη επιχείρηση στον κλάδο που κάνει επενδύσεις και οτι έχουν 35 εκατομμύρια ευρώ τζίρο.


Δεν προηγήθηκε καμία συνάντηση με τους εργαζομένους, ούτε με το σωματείο για να τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα των απολύσεων.

Αυτές οι αυθαίρετες απολύσεις είναι αποτέλεσμα του Προεδρικού Διατάγματος 108 της 12ης Ιουνίου 2013, που αφήνει ανυπεράσπιστους τους συναδέλφους μας,ν α σφαγιάζονται ανελέητα στο βωμό της κερδοσκοπίας, οδηγώντας τους σε ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στον κλάδο των τεχνικών κινηματογράφου.

Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία (Πολιτισμού, Εργασίας, Βιομηχανίας και Ανάπτυξης), να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 108.

Σε κάθε περίπτωση, η Ομοσπονδία και το Σωματείο μας, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες (συνδικαλιστικές και νομικές) για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των συναδέλφων του κλάδου μας.

3 σχόλια:

 1. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει πηγή γιατί στάληκε απευθείας στο ιστολόγιο απ' τους εργαζόμενους στα Village.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Για το μπαράζ αντεργατικών μέτρων από τις εταιρείες, απολύσεις και μειώσεις, (βλ. και Nestle) έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση και η σκόπιμη θολούρα (ασάφεια) σχετικά με τα μέτρα που (λέει ότι) πρόκειται να λάβει. Είτε οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την ασάφεια, με τη λογική του λύκου που χαίρεται στην αναμπουμπούλα, είτε φοβούνται ότι πράγματι πρόκειται να ληφθούν τα μέτρα, π.χ. η επαναφορά στα 751,00 ευρώ (που δεν είναι επαναφορά όπως γνωρίζουμε), το αποτέλεσμα είναι το ίδιο : την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αφού οι εργοδότες σπεύδουν να "ξεφορτωθούν" εργαζόμενους, με το φόβο ότι θα ανέβει το εργατικό τους κόστος (έτσι αναφέρονται αυτοί στους εργαζόμενους) ή βιάζονται να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων εκβιαστικά τις υπογραφές τους για "συναινετική" μείωση των μισθών, πριν ανεβούν αυτοί νομοθετικά, όπως φοβούνται από τις ψεύτικες διακηρύξεις της κυβέρνησης, (περίπτωση Nestle). Έχει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ΑΜΕΣΑ τη θέση της, για να γνωρίζουν όλοι τι πρόκειται να γίνει και να μην υποφέρουν τζάμπα οι εργαζόμενοι. Δεν πρόκειται όμως να το κάνει, ακριβώς γιατί η θολούρα και η ασάφεια είναι το μοναδικό της όπλο. Και οι πραγματικοί εργαζόμενοι που βρίσκονται εκεί έξω και υποφέρουν μένοντας πρακτικά απροστάτευτοι στις επιλογές των πραγματικών εργοδοτών, θα συνεχίσουν να την πληρώνουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, που το παίζει από πάνω και φίλος των εργαζόμενων και διακηρύττει με στόμφο πράγματα που δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιήσει. Έχουν καταντήσει αηδία, για όποιον ζει και σκέφτεται στον πραγματικό κόσμο και όχι μέσα στα συννεφάκια της εθνικής ομοψυχίας. Γιάννης Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φαίνεται όλα τα ΜΜΕ που έσπευσαν να διαφημίσουν τα 751 μικτά που υποσχέθηκε ο Κοντομηνάς για τον όμιλό του (μέρος του οποίου είναι και τα Village Cinemas), δεν τους έμεινε χώρος για την ανακοίνωση των απολυμένων.
  Αλλά δεν πειράζει, αφού δοθούν τώρα σε λίγο οι διευκολύνσεις και ο,τι άλλα ανταλλάγματα στην εν λόγω μερίδα του κεφαλαίου, σε 2 χρονάκια, τα ίδια ΜΜΕ, θα ανακαλύψουν ότι συντελέστηκαν «πελατειακές σχέσεις» και άλλα τέτοια ωραία χρυσαυγίτικης κοπής.
  Τα κορόιδα να είναι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή