Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Venezuela? Surprise!

Οι PUSSY RIOT στην καμπάνια για πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, ΜΑΗΣ 2014.


Με τα κριτήρια του αυστηρού Μαρξισμού, η Βενεζουέλα (όπως και η Σαουδική Αραβία, κλπ) εκμεταλλεύεται αναμφισβήτητα τις άλλες χώρες: η βασική πηγή του πλούτου της, το πετρέλαιο, είναι μια φυσική πλουτοπαραγωγική πηγή, η τιμή της είναι πρόσοδος η οποία δεν εκφράζει αξία (της οποίας η μόνη πηγή είναι η εργασία): Οι Βενεζουελάνοι απολαμβάνουν μια μορφή συλλογικής προσόδου από τις αναπτυγμένες χώρες, προσόδου που κερδίζεται από το γεγονός ότι έχει σπάνιες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ο μόνος τρόπος για να μιλήσει κάποιος για εκμετάλλευση της Βενεζουέλας εδώ είναι να εγκαταλείψει την μαρξιστική εργασιακή θεωρία της αξίας για την νεοκλασσική θεωρία των τριών παραγόντων της παραγωγής (πλουτοπαραγωγικές πηγές, εργασία, κεφάλαιο), εκ των οποίων κάθε μια συνεισφέρει στην αξία του προϊόντος. (Σλαβόι Ναζίζεκ, Living in the End Times, 2010, σελ. 241)

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι τις περισσότερες φορές δεν μου άρεσαν αυτά που έκανε ο Ούγκο Τσάβεζ, κυρίως στα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας του. Δεν εννοώ τις γελοίες κατηγορίες για "ολοκληρωτική" δικτατορία (όσοι το λένε αυτό, θα τους συμβούλευα να ξοδέψουν κανα δυό χρόνια σε μια πραγματική Σταλινική δικτατορία!). Αλλά ναι, έκανε πολλά τρελά πράματα. Στην εξωτερική πολιτική, δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τις φιλίες του με τον Λουκασένκο και τον Αχμεντίνατζαντ. Στην οικονομική πολιτική, μια σειρά από κακοχωνεμένα μέτρα τα οποία αντί να λύνουν τα προβλήματα, μάλλον συνίσταντο στο να πετιούνται λεφτά για να καλυφθούν. Η κακομεταχείριση πολιτικών κρατουμένων, που έφερε την κριτική του ίδιου του Νόαμ Τσόμσκι. Και --τελικά-- κάποια γελοία μέτρα όπως η απαγόρευση των Σίμπσονς στην τηλεόραση. Σλαβόι Ναζίζεκ, 2013, "Επιψόφιος στον Τσάβεζ"

27 σχόλια:

 1. Ε, όχι και πράκτορες!

  Φιλόσοφος και καλλιτέχνις!

  Τι είμαστε, τίποτε των θεωριών συνωμοσίας; (Ο Πούτιν στα ποντιακά του μίλησε του Τσίπρα, το τσέκαρα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. (Κι άμα πιάσω καναν εθνικό μειοδότη με κόκκινες κατσαρόλες, "θα τον στείλω στον Σλαβόι", ξέρετε τι εννοώ).

   Διαγραφή
 2. Κάτσε να δείς και ποιοί άλλοι εκμεταλλευτές έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές και -καθαρά μαρξιστικά- φυτοζωούν πάνω τους υπόλοιπους κακομοίρηδες φτωχομπινέδες λαούς της υφηλίου...α ναί! Ρωσία και Ιράν. Κακό ψόφο να 'χετε.
  Ή ,έστω, αν δε μας κάνετε τη χάρη να ψοφήσετε ανοίξτε τουλάχιστον τη πετρελαϊκή σας βιομηχανία στους δυτικούς κολοσσούς παρακαλώ, μη σας πάρει ο διάολος.
  Ευχαριστώ.

  Χαϊνης

  ΥΓ.
  Αντώνη ή όποιος άλλος, έχει έστω και μία δόση μαρξιστικής ορθότητας η ανάλυση που κάνει στο πρώτο απόσπασμα;
  Οποιαδήποτε παραπομπή στο διαδίκτυο ή σε κάποιο βιβλίο του Καρόλου, θα την εκτιμούσα.

  Χαϊνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι, δεν έχει την παραμικρή δόση μαρξιστικής ορθότητας!!!!! Μιλάμε για τη σοφιστεία της ΑΡΚΟΥΔΑΣ!!!!

   Ζίζεκ: "Με τα κριτήρια του αυστηρού Μαρξισμού, η Βενεζουέλα (όπως και η Σαουδική Αραβία, κλπ) εκμεταλλεύεται αναμφισβήτητα τις άλλες χώρες: η βασική πηγή του πλούτου της, το πετρέλαιο, είναι μια φυσική πλουτοπαραγωγική πηγή, η τιμή της είναι πρόσοδος η οποία δεν εκφράζει αξία (της οποίας η μόνη πηγή είναι η εργασία)"

   Μαρξ: "Η εργασία δεν είναι η πηγή κάθε πλούτου. Η φύση είναι εξίσου η πηγή των αξιών χρήσης (και από αξίες χρήσης αποτελείται βέβαια ο εμπράγματος πλούτος!), όπως και η εργασία, που η ίδια είναι μονάχα η έκφραση μιας φυσικής δύναμης, της ανθρώπινης εργατικής δύναμης. [...] Και στο βαθμό που ο άνθρωπος εκ των προτέρων συμπεριφέρεται απέναντι στη φύση, την πρώτη πηγή κάθε μέσου και αντικειμένου εργασίας, σαν ιδιοκτήτης και τη μεταχειρίζεται σαν να του ανήκει, η εργασία του γίνεται πηγή αξιών χρήσης, άρα και πλούτου. Οι αστοί έχουν κάθε λόγο να αποδίδουν στην εργασία υπερφυσική δημιουργική δύναμη. Γιατί ακριβώς από το γεγονός ότι η εργασία καθορίζεται από τη φύση, βγαίνει ότι ο άνθρωπος που δεν κατέχει άλλη ιδιοκτησία εκτός από την εργατική του δύναμη, σε όλες τις καταστάσεις της κοινωνίας και του πολιτισμού είναι υποχρεωτικά δούλος των άλλων ανθρώπων, που έχουν κάνει τον εαυτό τους ιδιοκτήτη των αντικειμενικών όρων της εργασίας. Μόνο με την άδειά τους μπορεί να δουλεύει, δηλαδή μόνο με την άδειά τους μπορεί να ζει."
   Κριτική του προγράμματος της Γκότα, http://leninreloaded.blogspot.com/2014/06/karl-marx-1.html

   Διαγραφή
  2. Σκατάνθρωπος, αλήτης του κερατά!!!

   Διαγραφή
  3. Τα φαντάστηκα, αν και είπα οτι κάτι παραπάνω θα ξέρει ο μεγάλος αυτός προλεταριακός διανοητής.
   Ευχαριστώ.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  4. Με τη λογική του χαφιέ των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ είναι ραντιέρηδες γιατί κάθονται και αυτές σε φυσικό πλούτο, όχι περισσότερο ή λιγότερο απ' τους κατοίκους ενός νησιού του Ειρηνικού που έχει πολλά ψάρια (ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ!) ΡΑΝΤΙΕΡΗΔΕΣ!!!

   Ρε δεν πάμε στο διάολο λέω εγώ. Άει γαμήδια επιτέλους με την μαλακία αυτού του πλανήτη.

   Διαγραφή
  5. Μάλιστα. Το μόνο καλό είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ, ΔΙΧΩΣ ΤΣΙΠΑ ξεμπρόστιασμα του φασιστοπράκτορα των ιμπεριαλιστών. Το πολύ κακό είναι που η συντριπτική πλειοψηφία των "αριστερών" στις δυτικές κοινωνίες - η ελλάδα συμπεριλαμβάνεται με το σπαθί της - δεν έχει πλέον το κριτήριο αλλά δεν έχει και ιδιαίτερη διάθεση να καταλάβει τι ρόλο παίζουν τα διάφορα Σοράκια και να τα τοποθετήσει ιδεολογικά και πολιτικά στο σκουπιδοτενεκέ, όπως τους αρμόζει.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  6. Αλλά ας τα αφήσουμε αυτά. Ο "ρωσόφιλος" Κοτζιάς τι γίνεται; Σπρώχνει Ρωσία, σπρώχνει;

   Ο δε Ν. Κοτζιάς φρόντισε να συναντήσει την Τετάρτη τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, V. Shkurov. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, η συνάντηση έγινε σε «εγκάρδιο κλίμα». Αντίστοιχο κλίμα σημειώθηκε στις συναντήσεις που είχε χτες διαδοχικά με τον πρέσβη της Γερμανίας, P. Schoof, και τον πρέσβη των ΗΠΑ, D. D. Pearce.
   http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/2/2015&id=15575&pageNo=3

   Διαγραφή
  7. Όταν διαβάζω κείμενο που ξεκινά με τη φράση: "Με τα κριτήρια του αυστηρού Μαρξισμού..." καταλήγει σχεδόν πάντα στον κάδο ανακύκλωσης...και μάλιστα χωρίς καν να διαβαστεί...

   Ερ1. Αλήθεια υπάρχει και χαλαρός μαρξισμός..?
   Ερ2. Ποια είναι τα κριτήριά του...?
   Ερ3. Το Κάρολος το ξέρει αυτό..?
   Ερ4. Πόσα γκουλάγκ χρειάζονται για να στείλουμε τα κατακάθια τύπου ζίζεκ...?
   Ερ4. Πάνω από ένα...?
   Ερ4. Κια που θα τα κτίσουμε..?

   Περιμένω να ακούσω σοβαρές απαντήσεις...

   demetriox

   Διαγραφή
 3. Και έλεγα τι μας λείπει; Ο αγαπητός Σλοβένος. Όπως λέει και ένα Αγγλοσαξωνικό pun: I did nazi that coming...
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κατά τα άλλα, είναι να τραβάμε όσες τρίχες μας απέμειναν. "Η Βενεζουέλα όπως και η Σαουδική Αραβία, κλπ" - δηλαδή και η Ρωσία και το Ιράν - εκμεταλλεύονται αναμφισβήτητα τις άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, επειδή... διαθέτουν μια φυσική πλουτοπαραγωγική πηγή! Και ποια είναι η βασιλική οδός για την άρση της άγριας αυτής εκμετάλλευσης; Απαλοτρίωση κάθε φυσικής πλουτοπαραγωγικής πηγής που διαθέτει οποιαδήποτε χώρα η οποία δεν μπορεί να κερδίσει τον ΠΟΛΕΜΟ για να την κρατήσει ή για να αρπάξει τις φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές άλλων χωρών... Πιο ιμπεριαλιστής και φασίστας, αδύνατον.

  Και αυτά τα λέει ο ΑΥΣΤΗΡΟΣ μαρξισμός, που διακονεί ο Σκατόι Ναζίζεκ. Γιατί υπάρχουν κι άλλοι μαρξισμοί, πιο αραχτοί και light.

  gdmn1973

  ΥΓ: Θα ζήσουμε να δούμε αυτό το σκυλολόι "σε μια πραγματική Σταλινική δικτατορία";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάτι μελανές κηλίδες, κάτι στίγματα για την ανθρώπινη σκέψη, έχουν σήμερα τον τίτλο του διανοούμενου. Και κάτι τηλεκατευθυνόμενες Ναντέζντες, κάτι ψυχοπαθητικές προσωπικότητες με συνείδηση αμοιβάδας, έχουν σήμερα τον τίτλο του αγωνιστή, του επαναστάτη, του ανθρώπου που αντιστέκεται. Και δεν αναρωτιέται σχεδόν κανείς ποιος απονέμει τέτοιους τίτλους, με ποιο κριτήριο - πόσο μάλλον με ποια σκοπιμότητα. Δε χρειάζεται ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ για να χαρακτηρίσει την εποχή που διανύουμε. Σκοτάδι, πισσοσκόταδο, μαύρο σκοτάδι πίσσα.

   gdmn1973

   Διαγραφή
 5. Εν τω μεταξύ, ο Καμένος είπε για αλλαγές με σκοπό την 100% πληρότητα των στρατοπέδων των παραμεθόριων περιοχών, νησιών και Έβρου. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=390996&catID=3
  Μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά στο κλήμα που κυριαρχεί και δεν λέει να χαλαρώσει (το αντίθετο), μπορεί να είναι και ένα σημάδι προετοιμασίας.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμ, δεν έχει μόνο Τούρκους στη μεθόριο. Έχει και κωλομετανάστες. Με την προοδευτική έννοια πάντα.

   Διαγραφή
  2. Ουφ, αυτούς τους ξεφορτωθήκαμε σήμερα. Πρότυ φωρά Αρυστερά!


   Τουλάχιστον επτά μετανάστες πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν με λέμβο από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημη τουρκική πηγή.

   Έξι επιβάτες της λέμβου διασώθηκαν, ενώ αγνοείται η τύχη δύο άλλων, πρόσθεσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Μούγλα (νοτιοδυτική Τουρκία) σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Οι μετανάστες αυτοί προέρχονται οι περισσότεροι από το Ιράκ και το Ιράν, διευκρίνισε.

   Εκπρόσωπος Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, το οποίο έστειλε επιτόπου ένα ελικόπτερο κι ένα σκάφος, δήλωσε πως το ναυάγιο σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά επέβαιναν στο πλεούμενο 17 άτομα, αντί των 15 που ανακοινώθηκαν από την Τουρκία.
   http://www.902.gr/eidisi/koinonia/60789/nea-tragodia-me-metanastes-sto-aigaio

   Διαγραφή
  3. "Τους ξεφορτωθήκαμε"... Υπερβολές! Μόνοι τους αναλαμβάνουν ρόλο καπετάνιου και αυτοβουλιάζονται. Να: http://www.nooz.gr/greece/enas-enoxos-gia-tin-tragodia-sto-farmakonisi

   gdmn1973

   Διαγραφή
 6. το θεμα ειναι να τα πληροφορηθει αυτα κι ο Μαδουρο γιατι ειδα κατι δηλωσεις του για το...συντροφο Αλεξη κι αρχισα τα facepalms βραδιατικα

  no pasaran

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το είδα. Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι ότι τον κάλεσε τον "σύντροφο." Αυτό μπορεί να έχει διάφορες ερμηνείες.

   Το ενδιαφέρον είναι ΑΝ ΘΑ ΠΑΕΙ. Και θέλω, αν δεν δω σχετική είδηση, να με ενημερώσετε για το τι θα απαντήσει.

   Διαγραφή
  2. Τόσο το left όσο και η iskra δεν έχουν καν αναφορά του θέματος. Τίποτα.
   Η θέση ευθύνης, βλέπετε.
   Και καλά το left που έχει γίνει in, αλλά απο τον αμεσοδημοκρατικό επαναστάτη κ. Υπουργό που θα εθνικοποιήσει τη ΔΕΣΦΑ μέσω της ιδιωτικοποίησης της απο τη SOCAR , αφού πρώτα λάβει το πράσινο φως απο την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. , δεν το περίμενα.

   ΥΓ.
   Βρήκα όμως αυτό.
   http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19295:kke-xondrokoukis&catid=68:grammata&Itemid=194

   Συγγνώμη που χαλάω σε όλους σας τη διάθεση -το ξέρω- αλλά δεν αντέχω.
   "Εάν η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια λαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να ωφελήσει το λαό, διότι θεωρεί ότι κάτι τέτοιο στο έδαφος του καπιταλισμού θα καλλιεργούσε μόνο αυταπάτες, τότε γιατί η συμμετοχή του στην αντιπολίτευση δεν καλλιεργεί επίσης αυταπάτες και μπορεί να τον ωφελήσει;"

   Έχω μείνει άναυδος.
   Τί λέει ρε;;; Τί (παρα)λογική είναι αυτή;
   Άρα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν Κομμουνιστικό Κόμμα, ήταν όλα τους ατυχήματα της ιστορίας.
   Πες ρε αρχικαραγκιόζη οτι θέλεις να μας δεις να πηγαίνουμε στον αγύριστο, καθαρά. Πείτε τα ρε λέρες.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  3. Σόρι πού ρωτάω, δεν ξέρω. Αλλά επειδή το επίθετο το ξέρω από άλλο context. Έχει κάποια συγγένεια με τον κύριο; http://el.wikipedia.org/wiki/Δημήτριος_Χονδροκούκης

   Διαγραφή
  4. Δε μπόρεσα να βρώ κάποιο βιογραφικό που να το υποδεικνύει.
   Αλλά κοίτα έδω παρέες:
   http://mao.gr/liosis-vivlio/

   Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Ρούσης, Μιχάλης Χονδροκούκης.

   http://cdn.toperiodiko.gr/wp-content/uploads/2014/12/marxism2-1.jpg

   Εδώ μπαίνει και ο κ.Πατέλης μέσα, μέγας θεωρητικός του μαρξισμού και αυτός.

   Έχουν κάνει καλή δουλειά οι Όμιλοι Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας (και τα συναφή) στα πανεπιστήμια, πάντα στην κατεύθυνση τους βέβαια. Αν και όσο κόσμο πιάνουν για να του πούν τις μαλακίες τους, είναι κάτι ψευτοδιανοούενοι του φοιτηταριάτου.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  5. Τον θυμάμαι τον Πατέλη να βγάζει πύρινους λόγους υπέρ Καζάκη πριν απο μερικά χρόνια. Τότε που τον προωθούσε το ραδιόφωνο του alpha (αν θυμάμαι σωστά). Όταν βούλιαξε και αυτό το ναυάγιο βρήκε αλλού απάνεμο λιμάνι.

   Tάκης O.

   Διαγραφή
 7. Το mega είχε σήμερα παιάνες στο Βαρουφάκη , υμνούσε τα παντα του , απο τον περήφανο ρόλο του στην εθνική διαπραγματευση μέχρι το σεξ απιλ του . Ένα πράγμα σαν να βλέπεις μεσημεράδικο .

  Εμένα πάντως οι μέρες μου μοιάζουν σαν του '09 που μόλις είχε βγει ο ΓΑΠ. που ασχολούμασταν με το πόσο αντισυμβατική είναι η Μπιρμπίλη (αλήθεια που είναι ?) , μέχρι την οικονομία που θα έκανε στη βουλή ο ΓΑΠ. Και αν η τότε μεθοδευμένη προετοιμασία ήταν για να τον πιούμε έτσι όπως τον πίνουμε ακόμα, φαίνεται ότι η τωρινή προετοιμασία θα είναι για να τον πιούμε x10.
  Ή αλλιώς , όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία.

  Γιώργος-Σ.
  (Γιώργος Παύλα Σίγμα Κεφαλαίο Τελεία)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. 2 πράγματα για να πούμε τα πάντα για τις pussy riot,, την τέχνη τους και τη σχέση με ΗΠΑ.


  1. Το γυμνό όριγιο της εγκύου τραγουδίστριας των pussy riot
  http://www.hipsterrunoff.com/altreport/2012/08/nsfw-nude-orgy-pregnancy-photos-hot-girl-pussy-riot.html  2. Η Χίλαρι Κλίντον συνάντησε τις Pussy Riot
  http://www.antenna.gr/webtv/watch?cid=y_g4_i_fb_u_e_z_z_e=
  και ένα τρίτο
  3. Αντιπροσωπεύουν τη σύγχρονη εκδοχή του "πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον της λευκής φυλής και των παιδιών μας" (ενάντια στους βαρβάρους)
  http://en.wikipedia.org/wiki/Fourteen_Words

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παρέα με τον Μπιλ. (Το ακκάουντ είναι επαληθευμένο, δηλ. μόνη της τα προβάλλει.)

  https://twitter.com/tolokno/status/574584652788277249

  ΑπάντησηΔιαγραφή