Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

#Varoufakis, meet #Peletidis!

Βόμβα Βαρουφάκη: Συμφωνεί με την πρόταση Μάνου να διακοπεί η χρηματοδότηση των δήμων

Υπέρ της πρότασης του Στέφανου Μάνου για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος και τη χρηματοδότηση των δήμων από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Στέφανος Μάνος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βούληση να περιορίσει τη διαφθορά και την διαπλοκή, ωστόσο τα μέτρα που προτείνει για την ώρα είναι κατασταλτικά και τιμωρητικά, καθώς αυξάνει τους ελέγχους και τις ποινές.

«Υποστηρίζω ότι μια σπουδαία μεταρρύθμιση που θα περιόριζε τη διαπλοκή και θα ενίσχυε την ανάπτυξη θα ήταν η συστηματική διάχυση της εξουσίας. Από την κεντρική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειαζόμαστε ευρεία διασπορά της εξουσίας. Έχω ζητήσει την πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κράτος (με συνέπεια τη διακοπή της εξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση) και τη δυνατότητα των δήμων να αντλούν τους πόρους που χρειάζονται από τους δημότες με ανταποδοτικό τέλος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο εάν καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και όπως αναφέρει «μια τέτοια μεταρρύθμιση θα είναι μουσική στα αυτιά των πιστωτών μας». Σημειώνει δε πως καθώς ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί νέος ΕΝΦΙΑ (ή ΦΜΑΠ) και η κυβέρνηση δεν θα μπλέξει σε μια αναπόφευκτη περιπέτεια (ασυνάρτητες αντικειμενικές τιμές, κλπ).

Θετικός στην πρόταση Μάνου εμφανίσθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος μέσω twitter απάντησε τα εξής: «Συμφωνώ κ. Μάνο - χωρίς να δεσμεύω την κυβέρνηση. Μόλις πάψει η διαπραγμάτευση να ξεκοκκαλίζει τον χρόνο μας θα το θέσω».

Στο tweet του υπουργού Οικονομικών ο Στέφανος Μάνος απάντησε ως εξής: «Πολύ χαίρομαι για την απάντηση σας. Καλή επιτυχία!»
Iefimerida (βλ. και 902)

Δήμαρχος Πατρέων: Να στηριχθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο την Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, συνάντηση των δημάρχων της Αχαΐας, με σκοπό το συντονισμό και την κοινή παρέμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος «Επισιτιστική βασική υλική συνδρομή προς απόρους 2015-2020», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας.

Στόχος της συνάντησης είναι η από κοινού διεκδίκηση από τη σημερινή κυβέρνηση νέου προσανατολισμού των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, για να στηριχθούν και να διευρυνθούν οι δημόσιες κοινωνικές δομές.

Είναι αναγκαία απαίτηση, διότι με εργαλείο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και στο όνομα καταπολέμησης της φτώχειας, έχουν στηθεί μηχανισμοί και δίκτυα με διάφορες μορφές (ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ), που λυμαίνονται τους πόρους, καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα, ποδηγετούν και χειραγωγούν συνειδήσεις, την ώρα που οι κοινωνικές δομές των δήμων ασφυκτιούν από ελλείψεις πόρων και προσωπικού.

1 σχόλιο:

  1. Βαρουφάκης στην συνέντευξη τύπου: Προσφέραμε πάγωμα του δικού μας προγράμματος και το μόνο που παίρναμε ήταν «κάποια ευελιξία» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

    ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΣ (τα ψίχουλα δηλαδή). Τέτοια περήφανη στάση

    Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή