Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

"Rather unseemly"

Αργά χθες τη νύχτα το Brussels Blog  του Peter Spiegel  των Financial Times δημοσίευσε το προσχέδιο συμφωνίας για επέκταση του Μνημονίου το οποίο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ακυρώθηκε μετά από τηλεφώνημα του Γ. Βαρουφάκη στην Αθήνα (ο πρωθυπουργός πάντως βρισκόταν στις Βρυξέλλες). Έχουμε αρκετές αμφιβολίες για το ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, γιατί αρκετά πριν τη διαρροή το Left.gr επεσήμαινε ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.

Όπως και να χει (και υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι έγινε, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες διαφόρων και πιθανώς αντικρουόμενων παιγνίων), η διαρροή συμφωνίας ενόχλησε τον ΥΠΟΙΚ, ο οποίος απάντησε στο tweet του Spiegel ως εξής:
Στα ελληνικά:  "Να σας προτείνω να αποφεύγετε να διατυπώνετε αμφίβολους ισχυρισμούς βάσει ακόμα πιο αμφίβολων διαρροών;  Είναι μάλλον απρεπές/ανάρμοστο."

Η παρέμβαση δεν φαίνεται να έπεισε ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους-παρεπιδημούντες στο twitter, που παρατήρησαν ότι άλλο το "ανάρμοστο", και κατά συνέπεια embarassing, και άλλο το λανθασμένο. Αλλά και αυτές οι αντιδράσεις μπορεί κάλλιστα να εντάσσονται στο ίδιο παίγνιο στο οποίο εντάσσονται και οι χειρισμοί Βαρουφάκη.

Εχθές, και ταυτόχρονα με το Eurogroup για την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για το μέλλον της Ουκρανίας μεταξύ Γερμανίας (Μέρκελ), Γαλλίας (Ολάντ), Ρωσίας (Πούτιν), και Ουκρανίας (Ποροσένκο).


Η εντύπωσή μας παραμένει ότι δεν είναι μόνο ο Σόρος που συνέδεσε την ανάγκη "αλλαγής μείγματος" στην δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης με τα προαπαιτούμενα της "πολεμικής προσπάθειας" στην Ουκρανία, αλλά και η ίδια η αντικειμενική πραγματικότητα, που, παίζοντας παιχνίδια με τις μονοδιάστατες ερμηνείες της, εμφανίζει τη Γερμανία ταυτόχρονα ως τον "κακό της υπόθεσης" για τα δημοσιονομικά και ως τον βασικό δυτικό ειρηνοποιό για την Ουκρανία (σε αντικαθρέφτισμα του Σόρος, του "καλού" εισηγητή του αμερικανικού Κεϋνσιανισμού που κυριάρχησε πλήρως ως "μαρξισμός" στη δυτικο-ευρωπαϊκή αριστερά, και ενός απ' τους πιο επίμονους εισηγητές της ανάγκης συμπόρευσης με την αμερικανική επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία).

Θα φανεί στο επόμενο διάστημα κατά πόσο αυτή η εκτίμηση/η υπόθεση περί ύπαρξης σύνδεσης ανάμεσα στα δύο ζητήματα είναι σωστή.

6 σχόλια:

 1. http://www.tagesschau.de/wirtschaft/griechenland-279.html

  Το γερμανικό tagesshau πάντως αναφέρει ότι ο Βαρουφάκης είχε συμφωνήσει στο ανακοινωθέν , απέσυρε στην συνέχεια την συναίνεσή του μετά είχε "μακρά" επικοινωνία με την Αθήνα.

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ας ληφθεί υπόψη και αυτό: http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19473:2015-02-08-12-26-12&catid=37:di-evropi&Itemid=172

  υπό το πρίσμα της εξής ερώτησης: υπάρχει, ιστορικά, "μη μιλιταριστικός κεϋνσιανισμός";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. " Tom Nuttall @tom_nuttall · 4h 4 hours ago
  If Merkel & Hollande have been up all night talking to Putin, I'm sure they'll be in good humour for today's meeting with @tsipras_eu."

  Αν η Μέρκελ και ο Hollande ήταν ξύπνιοι όλη τη νύχτα μιλώντας στον Πούτιν, είμαι σίγουρος ότι θα είναι σε καλή διάθεση για τη σημερινή συνάντηση με tsipras_eu.

  Αχ, αυτή η θεωρία παιγνίων που έχει φάει τα καλύτερα παιδιά.

  Κατά τα άλλα ο πλανήτης όλος μιλάει για τα τέλεια αγγλικά του Υιάνη και πως έχει εντάξει νέες λέξεις στους λόγους του όπως "shenanigans".
  Νομίζω πως χωρίς σημείο στίξης στο τέλος του τιτιβίσματός του θα μπορούσαμε να εκλάβουμε το νόημα και κάπως έτσι: "Να σας προτείνω να αποφεύγετε να διατυπώνετε αμφίβολους ισχυρισμούς βάσει ακόμα πιο αμφίβολων διαρροών; Είναι μάλλον ανάρμοστο [να το κάνω εγώ] κτλ
  Υποτακτική με ερώτηση είναι στην πραγματικότητα Υποθετικός λόγος που η δεύτερη πρόταση οφείλει να είναι απόδοση της πρώτης πρότασης (της προϋπόθεσης.)
  Το νόημα σε μία υποθετική πρόταση: "Αν σας πρότεινα να μην ...μπλα μπλα... θα ήταν απρεπές από μέρους μου να το κάνω."
  Σαν τις Βαρουφίτσες και γω νομίζω πως είναι και καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας ο Υιάνης....
  Χάρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΧ, ΑΥΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ, ΤΙ ΤΡΑΒΑΕΙ Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ…

   Υποτακτική με ερώτηση είναι στην πραγματικότητα Υποθετικός λόγος που η δεύτερη πρόταση οφείλει να είναι απόδοση της πρώτης πρότασης (της προϋπόθεσης.)

   Ελληνική υποτακτική σε ευθεία ερώτηση (σε πλάγια ερώτηση αλλάζουνε λιγάκι τα πράγματα) με υποκείμενο του ρήματος σε πρώτο πρόσωπο, αγαπητέ φίλε Χάρη, αρχαιόθεν —έτσι για να πετάξω και του λόγου μου μια ελληνικούρα, γιατί «ζήλεψα» τον Ζουράρι που περνάει μέσα στην γενική άγνοια και σύγχυση, στην οποία παραδέρνει η νέα Ελλάς, για γνώστης αρχαίων ελληνικών, τρομάρα του και κρίμα τον μακαρίτη τον πατέρα του— δηλώνει κι εκφράζει απορία, αμφιβολία ή αμηχανία περί του πρακτέου μην έχοντας καμιά σχέση με την υπόθεση και την απόδοση ενός υποθετικού λόγου, στην γραμματική δε ορολογία ονομάζεται «απορηματική υποτακτική»…

   Καλή σου νύχτα!

   Μη Απολιθωμένος (ακόμα!) από τις ακτές της Ανατολικής Βαλτικής

   Διαγραφή
 4. Επιτέλους, να και κάτι ευχάριστο:
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=676599

  Social Democrat

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχάριστο για ποιούς; Για όσους π.χ. δήλωναν ότι αναγνωρίζουν τόσο τοις εκατό του χρέους; Ή ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση τόσο τοις εκατό των μέτρων; Αυτοί δικαιώνονται, δε λέω...
   gdmn1973

   Διαγραφή