Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

For Whom the Bell Tolls

Το άλλο έλειμμα που παρουσιάζει η σημερινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Ουκρανία είναι η αποτυχία της να αναγνωρίσει την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ως έμμεση επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της αρχές διακυβέρνησής της. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι είναι ανάρμοστο για μια χώρα, ή μια ένωση χωρών, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο, να ακολουθεί πολιτική λιτότητας, όπως συνεχίζει να κάνει η Ε.Ε. Όλοι οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την πολεμική προσπάθεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει δημοσιονομικά ελείμματα. ... Διακυβεύεται όχι μόνο η επιβίωση της Ουκρανίας, αλλά και το μέλλον του ΝΑΤΟ. ... [Η Γερμανία] δε φαίνεται να συνειδητοποιεί πόσο ασυνεπής είναι η στάση της. Θα έπρεπε να είναι πιο αφοσιωμένη στο να βοηθήσει την Ουκρανία [με πόλεμο κατά της Ρωσίας] απ' ό,τι στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Τζορτζ Σόρος, 20 Νοεμβ. 2014

Η παθητικότητα απέναντι στην αυταρχική στροφή της Ουκρανίας και η επανενσωμάτωση της Ουκρανίας στην επεκτεινόμενη ρωσική ιμπεριαλιστική σφαίρα συμφερόντων αποτελούν απειλή για την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι απλώς απειλή για την ηθική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πιθανόν και για την εσωτερική της θεσμική ακεραιότητα.
Σλαβόι Ζίζεκ και άλλοι δεκάδες Ευρω-αμερικανοί διανοούμενοι, Φλεβάρης του 2014.

Μόνο μια νέα «αίρεση» - που εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ - μπορεί να σώσει ό,τι αξίζει σωτηρία από την Ευρωπαϊκή κληρονομιά: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, την ισότιμη αλληλεγγύη κτλ. Η Ευρώπη στην οποία θα καταλήξουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί θα είναι μια «Ευρώπη με Ασιατικές αξίες »- το οποίο, φυσικά, δεν έχει να κάνει με την Ασία, αλλά με την τάση του σύγχρονου καπιταλισμού να αναστείλει τη δημοκρατία.
Σλαβόι Ζίζεκ, "Σώστε μας απ' τους σωτήρες", 29 Μάη 2012

4 σχόλια:

 1. To μόνο που με παρηγορεί είναι πως η Γερμανοί είναι αρκετά σοβαροί άνθρωποι ώστε να αφήσουν για δεύτερη φορά τους Ρώσους να κάνουν την Γερμανία οικόπεδο, μόνο και μόνο για να επικυρωθεί η πλήρης αμερικάνικη επικράτηση στην Ευρώπη.

  Από την μία τα νεοφιελεύθερα γερμανικά "περιστέρια" και από την άλλη τα κενσυανά αμερικάνικά γεράκια, σε αυτή την φάση.

  Μπρος γκρεμός και πίσω χάος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Από την μία τα νεοφιελεύθερα γερμανικά "περιστέρια" και από την άλλη τα κενσυανά αμερικάνικά γεράκια, σε αυτή την φάση"

  Ξέχασες τη...ριζοσπαστική αριστερά και το οικόπεδο φρενοβλαβών που λέγεται Ελλάδα, με το χωραφάκι που ετοιμάζεται και αυτό για πατριωτικο-αεριο στάχτη, ονόματι Κύπρος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναι ρε Σόρος, πάλι καλά που έχουμε και σένα να μας τα λες. Πάμε να σκοτωθούμε τώρα για να βγάλεις εσύ κι άλλα λεφτά. Έγινε. Για Ζίζεκ τι να πεις, ό,τι ναναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πίστευα οτι έπρεπε να περιμένουμε λιγάκι πριν τα πούμε αυτά, να είμαστε πιό «παιδαγωγοί», ξεκινώντας από το τι είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, τι θεωρείται δεδομένο για τη θέση των εργαζόμενων, τι δυνάμεις παρεμβαίνουν και γιατί. Έχεις μάλλον δίκιο που εδώ και λίγες μέρες, έχεις ξεκινήσει τα αποκαλυπτήρια της μεγάλης εικόνας. Για όσους ξέρουν να διαβάζουν, η ίδια εικόνα σκιαγραφείται υπαινικτικά εδώ ήδη πριν από 15 μέρες (άρθρο που έχει αναδημοσιευτεί σε τούτο το μπλογκ).
  Τις επόμενες μέρες το μεγάλο ζήτημα θα είναι να διαδωθεί στην εργατική τάξη η συζήτηση και να οργανωθούν τα πολιτικά καθήκοντα που απορρέουν από το ξεκαθάρισμα της μεγάλης εικόνας. Καλή δύναμη σε όλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή