Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup

Ανακοίνωση για τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ανεξάρτητα από το πώς θα το ονομάσουν, η συμφωνία της κυβέρνησης αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά ξεκάθαρη επέκταση του μνημονίου, με αυστηρή επιτήρηση, με αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα) και κυρίως με συνέχιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Η όποια αναθεώρηση του προγράμματος π.χ. χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, δεν θα γίνει για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να ενισχυθεί περαιτέρω η καπιταλιστική ανάκαμψη, δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ για το λαό παραμένουν τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό άλλωστε ακόμη και τα ψίχουλα που έταξε η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της, θα εξαρτώνται από τη συμφωνία με τους εταίρους και με την προϋπόθεση ότι δεν θα τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική πειθαρχία και η ανάκαμψη της οικονομίας.


Ο λαός, που μάτωσε όλα αυτά τα χρόνια και ήλπιζε σε κάτι καλύτερο, δεν πρέπει να απογοητευτεί, πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και της ανάκτησης των απωλειών. Μπορεί να τα καταφέρει βαδίζοντας στο δρόμο του αγώνα με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση του πλούτου της χώρας».

13 σχόλια:

 1. Δυστυχώς για άλλη μια φορά πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες...ή μάλλον ότι αυτοί είναι ελέφαντες.
  Σε χθεσινή συζήτησή μου με έναν γνωστό μου ΣΥΡΙΖαίο, με αφορμή την παράταση του MFAA και ενώ του έλεγα πως είναι ουσιαστικά το μνημόνιο, αυτός μου έλεγε πως δεν είναι μνημόνιο.
  Όταν του είπα πως είναι η συμφωνία του 2012 που παραπέμπει ευθέως στα μνημόνια 1 και 2 μου έλεγε πως δεν παραπάμπει.
  Για να μην τρελαθώ, στο σπίτι ανέτρεξα στον ίδιο το ν. 4060/2012. Και σήμερα που το έστειλα τα λινκ, μου απάντησε "Ρε μαλάκα...μην κολλάς." (πόσες φορές το έχω ακούσει αυτό από το '12 και μετά). Μετά μου απάντησε πως δεν εναι αυτό το MFAA. Άντε τώρα να αποδειξεις ότι είναι όντως αυτό.

  Τελοσπάντων, είναι αδιανόητο να πρέπει να αποδείξεις με κάθε δυνατό τρόπο το αυτονόητο. Μου θυμίζει παλιές συζητήσεις που είχα για την ανυπαρξία του θεού. Ο κόσμος αρνείται την πραγματικότητα μια μια θρησκευτική πίστη στην κυβέρνηση ΣΑΝΕΛ.

  Δύσκολη δουλειά να είσαι ΚΚες.....

  Και μια ερώτηση....αυτή η παράταση αφορά σίγουρα το MFAA του ν. 4060;;;; Μην ψάχνω τζάμπα...

  Βατμαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ δεν θα έκανα καμία τέτοια συζήτηση σε αυτή τη φάση. Άχρηστη είναι.

   Απλές ανακοινώσεις και ειδήσεις θα χρησιμοποιούσα, τίποτε άλλο.

   Τα υπόλοιπα θα τα κάνει η πραγματικότητα και όχι ο "διάλογος" με όσους είτε έχουν συμφέρον στη διαστρέβλωση, είτε νιώθουν ότι θα τρελαθούν αν δεν την πιστέψουν, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη τρελαθεί.

   Διαγραφή
  2. Στην πενταωρη εκπομπη του REAL FM, Ανεμολογιο,
   χθες το βραδυ, η συντριπτικη πλειοψηφια εβλεπε σωστα το θεμα.

   Διαγραφή
  3. Αντώνη το ζήτημα του διαλόγου που θέτεις είναι πολύ μεγάλο.
   Εν συντομία διαφωνώ μαζί σου γιατί:
   α) Πρέπει να μπούμε σε μια ουσιαστική αντιπαράθεση,
   β) Ως εκ τούτου πρέπει να έχουμε σοβαρά, ουσιαστικά επιχειρήματα και όχι μια απλή αναπαραγωγή,
   γ) Το ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο του κόσμου είναι πολύ χαμηλό και πρέπει σαν "αντιφρονόντες" στο γενικό κλίμα να εξηγούμαστε πολύ καλά,
   δ) Απευθυνόμενοι στους "καλοπροαίρετους" πρέπει ταυτόχρονα να τους οχυρώνουμε από τους "κακοπροαίρετους" και να τους αποκαλύπτουμε και
   ε) Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια χρόνου να περιμένουμε την πραγματικότητα να μας δικαιώσει.

   Βατμαν

   Διαγραφή
  4. α) Το παν είναι τι κρίνεις ως "ουσιαστική αντιπαράθεση" ως οπαδός του κόμματος
   β) Δες α)
   γ) Δες α)
   δ) Το δύσκολο είναι να τους ξεχωρίσεις. Μήπως είναι υπεραπλουστευτική και εν τέλει άχρηστη η διάκριση;
   ε) Συμφωνούμε, αλλά βλέπε α)

   Διαγραφή
  5. Η ουσιαστική αντιπαράθεση περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες:
   -Δρόμος ανάπτυξης,
   -Τάξη στην εξουσία,
   -Τακτική.

   Για να φτάσουμε όμως στην αντιπαράθεση σοσιαλισμού/κομμουνισμού και καπιταλισμού πρέπει να καλέσουμε τον άλλον να απαντήσει: ψίχουλα ή σύγχρονες ανάγκες;
   Στην οργανωμένη προπαγάνδα που δέχεται κάποιος από τη νηπιακή του ηλικία για το πόσο καλός είναι ο καπιταλισμός και πόσο κακός ο κομμουνισμός, δεν μπορείς να αντιτάσεις συνθήματα και τσιτάτα. Πρέπει να την καταρρίπτεις και να διεγείρεις τον άλλον να την αμφισβητήσει.

   Καλοπροαίρετη ή κακοπροαίρετη εννοώ τη στάση απέναντι στο Κόμμα. Είναι φυσικά κάτι που μπορείς να το κρίνεις με τον καιρό και με την κουβέντα, με βάση τη "διάθεσή" του απέναντι στις θέσεις του ΚΚΕ. Πράγματι δεν είναι εύκολος ο διαχωρισμός και χρειάζεται καλό κριτήριο για να καταλάβεις αυτή τη στάση και πόσο σταθερή είναι. Αλλά ακριβώς επειδή είναι δύσκολος ο διαχωρισμός και είναι εύκολο να περάσει κανείς στην αντίπερα όχθη, πρέπει να γίνεται σοβαρή ι-π δουλειά.

   Βατμαν

   Διαγραφή
  6. "Η ουσιαστική αντιπαράθεση περιστρέφεται γύρω από τρεις άξονες:
   -Δρόμος ανάπτυξης,
   -Τάξη στην εξουσία,
   -Τακτική."

   Αν η συζήτηση με κάποιον έχει φτάσει στο επίπεδο του να τεθεί ζήτημα "τάξη στην εξουσία", τότε είναι πάρα πολύ προωθημένη και εξυπακούεται ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος.

   Αλλά πόσες τέτοιες συζητήσεις γίνονται με εξω-ΚΚΕ άτομα;

   Εγώ βλέπω συζητήσεις εντελώς άλλα αντί άλλων, για αυτό και λέω μη χαραμίζετε χρόνο άσκοπα. Αν έχεις τέτοιες συζητήσεις σε τέτοιους άξονες, βεβαίως πολύ καλά κάνεις και τις παίρνεις σοβαρά.

   Διαγραφή
  7. Από αυτά που παρατήρησα τους τελευταίους μήνες, πραγματικά όταν έμπαινε στην κουβέντα το ψίχουλα ή κάλυψη αναγκών, δεν υπήρχε σοβαρό αντεπιχείρημα. Τότε αρχίζεις να ακούς απλώς ηλιθιότητες από ορισμένους που κυμαίνονται μεταξύ του "τα μπουζούκια όμως είναι γεμάτα" έως "ο Στάλιν σκότωσε περισσότερους από το Χίτλερ".
   Εκεί αρχίζει ο άλλος να καταλαβαίνει πρώτα πρώτα στο σήμερα ότι το ΚΚΕ δεν είναι το ίδιο με τα άλλα κόμματα. Λέει κάτι άλλο.

   Η κουβέντα με τον καιρό προωθείται.

   Πλέον η πραγματικότητα είναι τόσο πιεστική για τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη που τέτοιες κουβέντες ανοίγουν, πολύ περισσότερο σε άτομα που δεν γνωρίζουν καλά το ΚΚΕ.
   Μπορείς πολύ πιο εύκολα να βάλεις τον άλλον να απαντήσει στο σοσιαλισμός ή καπιταλισμός, απ' όσο παλιότερα. Μετά θέλει δουλειά βήμα βήμα.

   Πολλές φορές πράγματι οι κουβέντες είναι "άλλα αντί άλλων", όμως ευθυνόμαστε και εμείς γι' αυτό γιατί δεν την πάμε εκεί που πρέπει. Τώρα ας πούμε θα ακουστεί -αν δεν ακούγεται ακόμα- πως ο Βαρουβάκης θα πάει το μισθό στο 751 αλλά θα αυξήσει και την "ανταγωνιστικότητα". Δεν πρέπει εμείς το οδηγήσουμε το ζήτημα στην οικονομία, στο ζήτημα του κέρδους, από τη δική μας τη σκοπιά όμως; Πρέπει. Και πριν από αυτό πρέπει να επεξεργαστούμε και ο καθένας χωριστά.

   Έχουμε την ευτυχία, να υποστηρίζουμε -ο καθένας από τη θέση του- ένα Κόμμα που πέραν των άλλων, το θεωρώ προσωπικά έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της Ελλάδας. Ας το εκμεταλλευτούμε αυτό.

   Διαγραφή
 2. Αποκτήσαμε και μεις λοιπόν φωνή στο μπλογκ του παλιότερου και ιστορικότερου περιοδικού της αγγλόφωνης αριστεράς, του Monthly Review: http://mrzine.monthlyreview.org/2015/kke210215.html

  Μπορείτε να εμπιστεύεστε το περιοδικό, αν και δεν θα μας εκφράζει στενά εφόσον δεν ανήκει σε φίλο κόμμα του εξωτερικού, αλλά μπορείτε να εμπιστεύεστε ότι εμάς εμπιστεύεται στην Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να ακριβολογώ: μπορείτε να εμπιστεύεστε το μπλογκ του περιοδικού (πού ήδη έχει δεχθεί επιθέσεις στο εξωτερικό για το ότι τείνει ευήκωα ώτα στο μέρος μας).

   Διαγραφή
  2. Το κοίταξα μόλις, πρώτη μούρη έχει την ανακοίνωση του κόμματος για τη συμφωνία συριζα στο eurogroup.

   Decadent

   Διαγραφή
  3. "έχει δεχθεί επιθέσεις στο εξωτερικό για το ότι τείνει ευήκωα ώτα στο μέρος μας"

   Δείγμα από σχόλιο στο blog του Richard Seymour

   "At this stage of the game, I doubt that anybody takes Yoshie Furuhashi of MRZine seriously (she was a guest poster here in the past regrettably) but she is hard-core KKE.
   I don't believe in "In Defense of Marxism" litmus tests but i would make an exception for her and the KKE. Anybody who sees things the way that they do should be cast down into hell."

   btw, από την τελευταία ανάρτηση του blog:
   "Next week, there will be a rally in Syntagma Square, with the slogan 'We're not afraid of Grexit'.

   ημιάγριος

   Διαγραφή
  4. I don't believe in "In Defense of Marxism" litmus tests but i would make an exception for her and the KKE. Anybody who sees things the way that they do should be cast down into hell.

   Πολύ καλός άνθρωπος, και ενωτικός πολύ. Αγαπησιάρης αριστερός, αγαπάει όλο τον κόσμο.

   Διαγραφή