Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας στο αποψινό Eurogroup

Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν γίνει από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είχαμε μαζί με τους Θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και σήμερα καταλήξαμε σε κοινό έδαφος.

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, η οποία διέπεται από μία σειρά δεσμεύσεων.

Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της υπάρχουσας διευθέτησης (συμφωνίας), και με την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα επιθεωρηθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.


Η παράταση αυτή θα παράσχει επίσης τη γεφύρωση του χρόνου για τις συζητήσεις προς μία πιθανή επόμενη διευθέτηση (συμφωνία) μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων, βασισμένων στην τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου.

Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το κατά πόσον αυτά είναι επαρκή για να υπάρξει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η λίστα αυτή θα διευκρινισθεί περαιτέρω και μετά θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς στα τέλη Απριλίου.

Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής της παρατεινόμενης συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτραπεί την εκταμίευση της δόσης που απομένει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τη μεταφορά των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP). Και τα δύο χρειάζονται εκ νέου έγκριση από το Eurogroup.

Εν αναμονή της αξιολόγησης από τους θεσμούς, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα ως απόθεμα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εκτός της δικαιοδοσίας τρίτου μέρους κατά τη διάρκεια της περιόδου παράτασης της δανειακής σύμβασης (MFFA). Τα κεφάλαια αυτά θα είναι διαθέσιμα καθ όλη τη διάρκεια της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το κόστος των αποφάσεων. Θα αποδεσμευτούν μόνο με αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπό αυτό το φως, καλοσωρίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συμφωνούμε επιπλέον ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανάπτυξης και των προοπτικών απασχόλησης, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ανθεκτικότητα του δημοσιονομικού τομέα και ενισχύοντας τη κοινωνική δικαιοσύνη. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές υπόσχονται να χρησιμοποιήσουν με το βέλτιστο τρόπο τη συνεχιζόμενη διάθεση τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτηση δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται επιπλέον να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα οικονομικά έσοδα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015 για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Υπό το φως αυτών των δεσμεύσεων, καλωσορίζουμε ότι σε έναν αριθμό τομέων, οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συνεισφέρουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές αυτές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογούνται από τους θεσμούς.

Επί τη βάσει αυτού του αιτήματος των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών μ, των συμβουλών των Θεσμών και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να πετύχουμε μία τελική απόφαση για την επέκταση της τρέχουσας EFSF Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, για έως και 4 μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.

Προσκαλούμε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν αμέσως την εργασία που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παράσχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, εωσότου κατακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά και εφόσον τιμήσει τις δεσμεύσεις της εντός του συμπεφωνημένου πλαισίου.

22 σχόλια:

 1. Ζωη σε λογου μας

  http://youtu.be/k1-TrAvp_xs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων, βασισμένων στην τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου.

  Το καρναβάλι τελειώνει, ξεκινά σαρακοστή.
  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια πίκρα κι ένα παράπονο τα έχω όμως από σας.

   Δε μου βρήκε κανείς εκείνη τη φωτό Βαρουφάκη-Τσίπρα-Βαλαβάνη-Τσακαλώτου ως ηρώων του Μάτριξ. Το αρχείο μου θα μείνει ελλιπές.

   Άντε να παρηγορηθώ με μια άλλη του Τσίπρα να βιάζει τη Μέρκελ (τρε αριστερό και αυτό), που κι αυτήν άντε να τη βρεις.

   "Έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που μας αξίζουν" έγραψε κάποιος στο τουίτερ.

   Τίποτε πιο προσβλητικό δεν διάβασα σήμερα. Άκου έχουν το ΚΚΕ που τους αξίζει. Ούτε κατά διάνοια. Το μόνο που τους αξίζει είναι να περιμένουν 40 χρόνια για έναν ακόμα αστειότερο ΣΥΡΙΖΑ.

   Αλλά πάει στο διάολο, αυτούς έχουμε λαό.

   Διαγραφή
  2. Το διάβασα στα γαλλικά σήμερα. Στα γαλλικά είναι πολύ πιο καβλωτικό.

   Διαγραφή
  3. http://4.bp.blogspot.com/-DdKDSVTIv9o/VMx2QITtXXI/AAAAAAAADZ4/FZ1ROX6JgI8/s1600/varoufakis-matrix.jpg

   graf

   Διαγραφή
 3. Στην Κύπρο δε μου αρέσουν τα κόλυβα. Τα φτιάχνουν διαφορετικά. Έχω χρόνια να φάω κόλυβα, και μ' αρέσουν πολύ. Κάνει κανένας από Ελλάδα εξαγωγή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι προϊόν "υψηλής προστιθέμενης αξίας" και εξάγεται από καινοτόμους υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρηματίες σε όλον τον κόσμο. Μπορείς να το βρεις στο επιλεγμένο deli της γειτονιάς σου.

   Βατμαν

   Διαγραφή
 4. ΝΔ, Πασοκ και Ποτάμι, με ανακοινώσεις τους χαρακτήρισαν θετικές τις αποψινές εξελίξεις.

  Τελικά, για όσους δεν είναι ή δεν αισθάνονται φασίστες, έμεινε μόνο το ΚΚΕ.

  Μήπως είναι η ώρα για εκείνη την αντεπίθεση, που λέγαμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πανωλεθρίαμβος...!!

  Μάνος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ''Θεσμοι'' ωραια λεξη πιασαρικη....

  Oxy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είμαι έτοιμος για τη διαφοροποίηση Λαφαζάνη. Αύριο κιόλας.

  Και από εβδομάδα το πολύ, ανταρσύα και αλαβάνος θα είναι στα κεντρικά δελτία.

  σαλτιμπαγκισμός-ρεαλισμός, σημειώσατε Χ

  τσαφ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ο Σόιμπλε, όμως, πρόσθεσε: «Οι Έλληνες σίγουρα θα έχουν μία δυσκολία να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Νομίζω ταιριάζει στις χθεσινές εξελίξεις.
  Oh! Sweet Nuthin' από Velvet Underground...
  https://www.youtube.com/watch?v=9yk6pBL21qU

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. iskra: "ΣΥΜΦΩΝΙΑ "ΑΙΝΙΓΜΑ" ΣΤΟ EUROGROUP"

  Εν τω μεταξύ, άκουσα στο real και πιο ευρηματική περιγραφή της στάσης μας (σε σχέση με τους δανειστές).
  Τώρα (αντίθετα από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), εκτός ότι είμαστε "με το κεφάλι ψηλά", "τους κοιτάμε στα μάτια".

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. http://youtu.be/AgJ4xng08UM

  http://youtu.be/1myqqgfOr-I

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΛ!
  "...
  Τα κέρδη:

  Εύλογα πλεονάσματα, φεύγει φέτος το 3% ως υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα
  Κοινή συμφωνία σε προτεινόμενα μέτρα και έλεγχο προγράμματος
  Δανεισμός τραπεζών από την ΕΚΤ και επιλέξιμα ομόλογα
  Όχι νέα μέτρα με μειώσεις, απολύσεις, φόρους

  Οι απώλειες:

  Ψαλίδι δανειστών σε προσλήψεις και σε μέτρα ανακούφισης
  Στο ευρωπαϊκό EFSF τα 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ, διαθέσιμα, αλλά μόνο για τράπεζες…
  Δόση και 1,9 δις ευρώ από ομόλογα μετά το τέλος αυτής της συμφωνίας
  ..."
  Βάζουν στα κέρδη πως θα συμφωνούνται από κοινού τα κυβερνητικά μέτρα!!!
  Βάζουν στα κέρδη πως θα ελέγχονται από τους Θεσμούς(ΕΚΤ ΔΝΤ ΕΕ) και όχι από την Τρόικα(ΕΚΤ ΔΝΤ ΕΕ)...

  Βιασμός της λογικής μέχρι να της πεταχτούν τα μάτια όξω. Ανοίχτε τα και κοιτάτε τι γράφετε.

  ΥΓ. Μιλάμε όχι για τα οφθαλμοφανή, μα για τα εξόφθαλμα διάολε. Τα οφθαλμοφανή πως η ΕΚΤ από 1η Γενάρη που είναι υπεύθυνη ελέγχου για τις 109 Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν χρειάζεται να γραφεί πως θα τους παρέχει ρευστότητα τα αφήνουμε για τους ειδικούς της εμπλοκής .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το παράπονο και η αιτία του κακού!

  "Τα τελευταία χρόνια έχω βαρεθεί να κερδίζουμε χάνοντας. Από τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου και την είσοδό μας στο ασφαλές λιμάνι του Μνημονίου, στο επιτυχές και νικηφόρο «κούρεμα» που κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τα ασφαλιστικά Ταμεία, φτάσαμε στην “πρώτη φορά Αριστερά” επιτυχή παράταση του τρέχοντος προγράμματος η οποία αφαιρεί από την Ελλάδα το δικαίωμα μονομερών ενεργειών. Κι ως γνωστόν, χώρα που δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες, αιχμάλωτη είναι.

  Θα έλεγα «ας μην κοροϊδευόμαστε…». Όμως είναι ψέμα. Η αλήθεια είναι «ας κοροϊδευόμαστε». Από τη στιγμή που θέλουμε να κοροϊδευόμαστε, ας το κάνουμε. Η αυταπάτη μιας ακόμη νίκης – επιτυχίας ίσως είναι αυτό που αξίζει σε ένα λαό, ο οποίος στην πρώτη δυσκολία έτρεξε να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες. Κι αναρωτιέμαι, γιατί να στηρίξει κάποιος άλλος λαός έναν λαό που δεν στηρίζει τον εαυτό του;"

  Ένας μικρός και ανήμπορος λαός,
  που βγάζει τις τελευταίες του οικονομίες από τις τράπεζες,
  γιατί βαρέθηκε να τους ακούει να του λένε κάντο,
  που αντέχει τα βασανιστήρια των δολοφόνων,
  που όταν είναι γέρος του κάνουν για να του τις πάρουν,
  που πεθαίνει μόνος,
  αλλά έχοντας δώσει την άνιση μάχη,
  είναι η αιτία,
  που η πολιτική της αστικής τάξης,
  έχει γεμίσει τα πουγκιά της από τόσες πολλές λαϊκές ήττες;

  Δε μας χέζεις ρε Kartesios;

  Αλληλεγγύη στα γεροντάκια ρε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Κόκκινος Λύκος

  Καμμία επαναπαυση! Εμείς οι Κουκουεδες δεν χαιρόμαστε με οτι ο Συριζα υπέγραψε ουσιαστικά νεο μνημόνιο. Είναι φυσιολογικό όταν δέχεσαι την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Κάτι διαφορετικο θα ήταν περίεργο. Εμείς οι κουκουεδες λυπόμαστε που ο λαός έπεσε πάλι στην λούμπα. Φτάνει τώρα όμως! Να σημάνει αντεπίθεση. Να συνεχίσουμε να οργανώνουμε τον λαό στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία. Ο αγώνας συνεχίζεται. Για να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της την εξουσια. Να βγούμε από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η γλαφυρή πέννα του Κούλογλου το έθεσε ως εξής:

  "...Με δεδομένο λοιπόν ότι βασικά πρόκειται για αναβολή εκτέλεσης της ποινής, ο καταδικασμένος σε θάνατο και οι δικηγόροι του πρέπει να εξετάσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες. Οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες. Η μια είναι να επιδιωχθεί η μετατροπή της ποινής, σε ισόβια ή μακρόχρονη κάθειρξη. Το καλό σε αυτή την λύση είναι ότι μπορεί κάποια στιγμή να αλλάξει ο εισαγγελέας ή το πιθανότερο να βρεθεί σε δύσκολη θέση, αν εξεγερθούν και άλλοι μελλοθάνατοι. Έτσι να ελαφρώσεις ακόμη περισσότερο την ποινή και κάποια στιγμή να βγεις. Αλλά το κακό με αυτή την λύση είναι ότι μπορεί και να πεθάνεις στην φυλακή."
  Η άλλη λύση είναι η εκτέλεση, λέει παρακάτω ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σε προηγούμενο πόνημα του ίδιου για τον ΠτΔ:
  "...Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επιλογή Παυλόπουλου ήταν από τις καλύτερες δυνατές. Όσο για τη μισή καρδιά, μήπως κάποιος από τους προηγούμενους πρόεδρους ψηφίστηκε με ολόκληρη;"

  Και τα 2 προσανατολισμένα στην πασοκοποίηση συνειδήσεων - όσων τέλος πάντων είχαν καταφέρει να ξεφύγουν. Επιπλέον, το πρώτο έρχεται να συμπληρώσει το "μαζί τα φάγαμε" του χυδαίου Πάγκαλου ως "εμείς θα τα πληρώσουμε".

  Η δική μου αποτίμηση, χωρίς να γνωρίζω ακόμα τα μέτρα της Δευτέρας - λίγο πολύ τα ξέρουμε βέβαια - είναι ότι με αυτό το show, που μόνο μια "ριζοσπαστική αριστερά" δασκαλεμένη στα θινκτανκς και αντρωμένη στα @$*&*$@-σόσιαλ μίντια θα μπορούσε να στήσει, οι μαίτρ του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν να εμπεδώσουν στην συνείδηση του κόσμου ότι το χρέος είναι δικό μας, θα το πλερώσουμε και τα μνημονιακά μέτρα είναι φυσικό επακόλουθο σε τέτοιες περιπτώσεις δανεισμού, αφού τους γίνει ένα ρετουσάρισμα για τις "αριστερές" μας ευαισθησίες προηγουμένως. Το "σκίσιμο των μνημονίων" έγινε ένα 70% (αποδεκτό μνημόνιο) -30% (μη αποδεκτό) του βαρουφάκη και μετά το "διανύσαμε τα 4/5 του δρόμου, να διανύσουν και οι άλλοι το 1/5" μέχρι, την δική του επίσης δήλωση, "The weekend will be one of joy and creativity," he said. "We are writing our own reforms."! Λες και τους άλλους τους έλειπε η δημιουργικότητα.

  Και ο κόσμος βγαίνει στις πλατείες για να παρακολουθήσει και να επευφημίσει τον ίδιο του τον αποκεφαλισμό. Hellenic Spring.

  Ενα ακόμα πισωγύρισμα στην συνειδητοποίηση του κόσμου: μετά την αποδοχή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της υπεραξίας της εργασίας ως Φυσιολογικά, ως Νόμους. Τώρα ο κόσμος αποδέχτηκε ότι θα χρεώνονται τα κράτη για χάρη του Κεφαλαίου και όχι μόνο θα τα πλερώνει αυτός αλλά οι δανειστές θα του διαρθρώνουν την ζωή του και των παιδιών του, και την κοινωνία για να είναι αποδοτική αυτή η αποπληρωμή.

  Βάλε τώρα το "Welcome to the Machine" τών Pink Floyd
  https://www.youtube.com/watch?v=XgYQAD_Wz24

  ΑΧΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. To μόνο που έχουμε να κάνουμε ειναι η απόλυτη αντεπιθεση με όσους θελουν να ακολουθησουν .
  Ειναι η στιγμή που εστω και λίγοι παραπάνω θα μας ακούσουν.
  Να φτασουμε σε αυτους πριν την αναμενόμενη εισοδο στο παιχνίδι των οπορτουνιστων.
  Ειτε αυτοι ειναι ο Αλαβανος ή ο οποιοσδηποτε

  Διονσης Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή