Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Δεκάρι απ' το Capital.gr στον Παναγιώτη Χατζηαβάτη και τον Δημήτρη Κολλητήρι

Δέκα και να καίει! Αλλά τι να λέει σύντροφοι! Ούτε καν έδειξα ακόμα το τριπλό μου σάλτο!

Η έκπληξη Λαφαζάνη, Στρατούλη και Κατρούγκαλου
Του Γιώργου Κράλογλου

[...]

Έβγαλε την πρώτη ημέρα (χωρίς να υπάρχει λόγος) τις αριστερές του κραυγές για την κυριαρχία του κράτους στην ενέργεια ο κ. Λαφαζάνης αλλά χθες έκανε την έκπληξη.

Τοποθετήθηκε, σοφά θα έλεγα , στο πρόγραμμα του ΤΑP βεβαιώνοντας τους Αζέρους ότι το έργο θα γίνει και η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει τα καλύτερα για το συμφέρον της.

Θα μου πείτε ότι δεν έκανε τίποτε άλλο από το αυτονόητο για ένα έργο που δεν μπορεί να διαγραφεί με μονοκονδυλιά. Γιατί το κράτος έχει συνέχεια.


Και όμως δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να συνεξετάσει κανείς για να δει (κυρίως) αν θα γίνει το έργο και κατά πόσο συμφέρει η σύμβαση (ως έχει) στην περίπτωση που όντως θα γίνει. Τέλος πάντων αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση.

Αλλά η έκπληξη Λαφαζάνη δεν περιορίσθηκε στον ΤAP.

Η τοποθέτησή του για τις έρευνες πετρελαίου ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει εκτός από το να μελετήσει το μεγάλο πρόγραμμα για τα σημαντικά οικόπεδα ερευνών (περιοχή πολλαπλής σημασίας) ήταν η καλύτερη που μπορούσε να γίνει.

Γιατί ναι μεν τα ελληνικά αποθέματα πετρελαίων και φυσικού αερίου είναι (έτσι όπως μας τα έχουν παρουσιάσει) όνειρα θερινής νυκτός με χαλίφηδες και σαρίκια… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από τις έρευνες.

Ποιο θα ήταν το λάθος του κ. Λαφαζάνη στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Να έπαιρνε στα σοβαρά κομματικές εισηγήσεις του καθηγηταριού του ΣΥΡΙΖΑ που συνιστούν να περάσουν οι έρευνες κυρίως στο κράτος και να χρησιμοποιούνται οι διεθνείς όμιλοι κατά περίπτωση.

Δηλαδή κράτος, κρατικοδίαιτοι, προμήθειες , αναθέσεις… κηφηναριό και άσε τις έρευνες να κουρεύονται...

Οπότε ορθά ο κ. Λαφαζάνης δεν κόμπιασε να παρουσιάσει το κράτος ως σοβαρό παρατηρητή των ερευνών. Και το ίδιο σωστά τοποθετήθηκε και στην υπόθεση της ΔΕΣΦΑ περνώντας το «μπαλάκι» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στους ίδιους τους Αζέρους.

Γιατί και στην περίπτωση αυτή η υπόθεση θέλει ακτινοσκόπηση… και με ρώσικα μηχανήματα… Μια άλλη φορά όμως.

Και κλείνω με τον κ. Λαφαζάνη με ένα ακόμη μπράβο επειδή (όπως μαθαίνω) έκοψε και τον βήχα της ΓΕΝΟΠ που τον επισκέφτηκε προβάλλοντας υπερβολικές συντεχνιακές απαιτήσεις.

Μπράβο όμως και για τον κ. Στρατούλη που παράτησε την αυλή της Βουλής και τα σκισίματα των μνημονίων και έδειξε κατανόηση για την επιχειρηματική πραγματικότητα της χώρας που θα κληθεί να κάνει πράξη τις υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ.

Σωστή τοποθέτηση γιατί έδειξε πως δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης να προετοιμάζουν (με τα νέα έντοκα γραμμάτια) και άλλη μείωση της ρευστότητας στην αγορά αλλά ταυτόχρονα να απαιτούν αυξήσεις μισθών από τις επιχειρήσεις.

Ας το καταλάβουν οι πάντες. Εάν δεν εξασφαλισθεί ρευστότητα με πολλαπλές ρυθμίσεις, τα 751 ευρώ θα χαθούν και στα χαρτιά. Και η τελευταία αναφορά θα είναι αυτή στις προγραμματικές δηλώσεις του Σαββάτου.

Συνεπώς η σύνδεση των αναπροσαρμογών με διευκολύνσεις σε οφειλές φόρων και εισφορών ή ακόμη και με φοροελαφρύνσεις είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία αν θέλουμε να γίνουν πράξεις αυτά που λέμε.

capital.gr

10 σχόλια:

 1. Συνεπέστατοι,

  Κατρούγκαλος
  "...ο υπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει καμιά αλλαγή στο χαρακτήρα του κράτους. Όποιος κυβερνά δε σημαίνει ότι έχει και την πραγματική εξουσία. Κάποιες αλλαγές θα γίνουν, αλλά όχι στο χαρακτήρα του κράτους..."
  http://www.902.gr/eidisi/politiki/60334/diaheirisi-tis-ftoheias-apo-ton-g-katroygkalo

  Σκουρλέτης
  "Την απόφαση (για τις ομαδικές απολύσεις) θέλουμε να δούμε αν είναι σκόπιμο να επανέλθει στην ευθύνη αποκλειστικά του υπουργού ή να προσπαθήσουμε να ουσιαστικοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας."
  http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/02/blog-post_25.html

  Λαφαζάνης
  "Και το ίδιο σωστά τοποθετήθηκε και στην υπόθεση της ΔΕΣΦΑ περνώντας το «μπαλάκι» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στους ίδιους τους Αζέρους."
  από το παρόν άρθρο

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αλύγιστοι, λεβέντες, παλικάρια!

   Σαν ατσάλινο τείχος που αλύγιστο ορμάει στα πεδία των τίμιων μαχών.

   Διαγραφή
  2. Στο φιλμ "Βίβα Ζαπάτα" του Καζάν, σενάριο Στάϊνμπεκ, είναι χαρακτηριστική η πρώτη σκηνή:
   Οι χωρικοί επισκέπτονται τον Πρόεδρο Ντίαζ για να ζητήσουν την παρέμβασή του σχετικά με την γη τους που καταπατάται και τους ίδιους που διώκονται. Η πρόταση του Ντίαζ είναι πως υπάρχουν Νόμοι και το δίκιο βρίσκεται στα δικαστήρια. Προτείνει μάλιστα τον δικό του δικηγόρο για να αναλάβει την υπόθεσή τους... αρκεί να έχουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

   "Τώρα, παιδιά μου, έχω άλλες υποθέσεις να ασχοληθώ. Είμαι ο πρόεδρός σας για 34 χρόνια. Δεν είναι εύκολη δουλειά να είσαι πρόεδρος.
   ...
   Παιδιά μου, είμαι ο πατέρας σας, ο προστάτης σας. Είμαι από το αίμα σας. Αλλά πιστέψτε με, αυτά τα ζητήματα παίρνουν χρόνο. Πρέπει να έχετε υπομονή."

   Μετά, "παρεμβαίνει" ο Ζαπάτα...

   graf

   Διαγραφή
  3. Σε όλα τα πεδία...

   "«Θα επανεξετάσουμε όλες τις αδειοδοτήσεις, ώστε να εξεταστεί η νομική και πολεοδομική τους συμβατότητα. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας για εμάς και δεν θα το παραπέμψουμε στις καλένδες. Θέλουμε να κάνουμε μια πραγματική διαβούλευση με τους κατοίκους, χωρίς τετελεσμένα, και να διαπιστώσουμε τα κόστη και τα οφέλη εκ του μηδενός», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης."
   http://antigoldgr.org/blog/2015/02/05/%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CF%8C%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85/

   graf

   Διαγραφή
  4. Ωπ ωπ ωπ, έλα μπαμπάκο!

   Σε συνέντευξή του στους Financial Times πριν από δύο ημέρες, ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε ευρέως το εναλλακτικό του σχέδιο για την ανταλλαγή ομολόγων με τους πιστωτές της Ελλάδας. Αλλά παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σε συνέντευξή του στην ιταλική La Repubblica χθες.

   Το ερώτημα ήταν πολύ άμεσο:

   “Θα ζητήσετε για μια απομείωση του χρέους, έστω και μερική;”

   ΚΑι αυτό είναι ό,τι απάντησε ο Γ. ΒΑρουφάκης:

   “Όχι. Χωρίζουμε το χρέος μας, 300 δισ. ευρώ, σε τρία μέρη. Θα αποπληρώσουμε ό,τι χρωστάμε στην ΕΚΤ πλήρως και εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά η πρώτη προθεσμία για τα 3,5 δισ. ευρώ, είναι στις 20 Ιουλίου. Αναφορικά με τις άλλες δόσεις, το ΔΝΤ και οι χώρες της ευρωζώνης, προτείνουμε μια ανταλλαγή με νέα ομόλογα με επιτόκια της αγοράς, που αυτή την στιγμή είναι πολύ χαμηλά, με μία ρήτρα: θα αρχίσουμε να αποπληρώνουμε στο ακέραιο όταν η Ελλάδα εμφανίσει και πάλι ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να χάσουμε τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, και ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτούμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες -όσο μπορούμε να απαλλαγούμε από το βάρος των τόκων. Έχουμε επίσης ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.Δεν βλέπω για ποιον λόγο δεν θα συμφωνούσε σε μια παράταση (της λήξης των ελληνικών δανείων), όπως κάνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.
   http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2221350

   Διαγραφή
 2. Στις θέσεις τους μένουν οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα μετονομαστεί σε Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η εταιρεία ακίνητων του δημόσιου αλλά και η Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ.

  http://www.skai.gr/news/finance/article/274749/stis-theseis-tous-menoun-oi-epikefalis-tou-taiped/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΠΝΣΤΣ ΣΝΤΡΦ (κατάργησα τα φωνήεντα σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Χατζηαβάτη και τον Κολλητήρι)

   Διαγραφή
  2. Πήρε εύσημα...
   Σε άρθρο της ιστοσελίδας «Capital» γράφεται: «Ο κ. Λαφαζάνης έκανε την έκπληξη. Τοποθετήθηκε, σοφά θα έλεγα, στο πρόγραμμα του ΤΑP, βεβαιώνοντας τους Αζέρους ότι το έργο θα γίνει και η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει τα καλύτερα για το συμφέρον της. Αλλά η έκπληξη Λαφαζάνη δεν περιορίστηκε στον ΤAP. Η τοποθέτησή του για τις έρευνες πετρελαίου, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει εκτός από το να μελετήσει το μεγάλο πρόγραμμα για τα σημαντικά οικόπεδα ερευνών (περιοχή πολλαπλής σημασίας), ήταν η καλύτερη που μπορούσε να γίνει. Ορθά ο κ. Λαφαζάνης δεν κόμπιασε να παρουσιάσει το κράτος ως σοβαρό παρατηρητή των ερευνών. Και το ίδιο σωστά τοποθετήθηκε και στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, περνώντας το "μπαλάκι" στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στους ίδιους τους Αζέρους». Επαινος λοιπόν γιατί το κράτος έχει συνέχεια, οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ενισχυθούν, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ δε θα καταργηθεί. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γενικά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως και εκεί που μιλάει για σταμάτημα ιδιωτικοποιήσεων (π.χ., ΟΛΠ, ΔΕΗ κλπ.) δεν αμφισβητεί συνολικά το πλαίσιο «απελευθέρωσης» υπηρεσιών, αλλά διεκδικεί άλλο μοίρασμα της πίτας!
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8306956

   Διαγραφή
  3. ... και τα εύσημα συνεχίζονται
   Διαβάζουμε επίσης στην ιστοσελίδα «Capital»: «Μπράβο για τον κ. Στρατούλη, που παράτησε την αυλή της Βουλής και τα σκισίματα των μνημονίων και έδειξε κατανόηση για την επιχειρηματική πραγματικότητα της χώρας που θα κληθεί να κάνει πράξη τις υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ. Σωστή τοποθέτηση... Εάν δεν εξασφαλιστεί ρευστότητα με πολλαπλές ρυθμίσεις, τα 751 ευρώ θα χαθούν και στα χαρτιά. Η σύνδεση των αναπροσαρμογών με διευκολύνσεις σε οφειλές φόρων και εισφορών ή ακόμη και με φοροελαφρύνσεις είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, αν θέλουμε να γίνουν πράξεις αυτά που λέμε». Γιατί οι έπαινοι και στον Δ. Στρατούλη; Επειδή είπε στο «ΜΕΓΚΑ» ότι ναι μεν θα καταργήσουν την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που πήγε τα 751 ευρώ κατώτατο μισθό στα 586 και θα επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίσουν φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, ευνοϊκό διακανονισμό χρεών στις επιχειρήσεις για να τις καλοπιάσουν. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλλε το σύνθημα: «Θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751», διαβάζοντας όμως κανείς το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και κοιτώντας πίσω από τα συνθήματα θα δει αυτό που ακριβώς λέει σήμερα η συγκυβέρνηση. Μόνο όμως που αυτά που λέει η κυβέρνηση δεν αποτελούν ανάκτηση απωλειών στους μισθούς, τόσο γιατί η επαναφορά του 751 θα εξαρτηθεί από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και γιατί οι διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο θα φορτωθούν και αυτές στην τσέπη του λαού.
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8306958

   Διαγραφή
  4. Λύνονται οι γλώσσες...

   Οταν οι πόρτες κλείνουν, οι γλώσσες των κυβερνητικών παραγόντων φαίνεται να λύνονται. Ο Γ. Βαρουφάκης παραβρέθηκε και μίλησε σε πολυπληθή ομάδα επενδυτών στο Σίτι του Λονδίνου, προχτές, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών. Ενώπιον άνω των 100 εκπροσώπων επενδυτικών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, επενδυτών, μεγάλων οίκων, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Bank of America, Merrill Lynch και Deutche Bank, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξέφρασε την προτίμηση της κυβέρνησης στον ΟΟΣΑ αντί της τρόικας. Σημειώνουμε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού. Σημειώνουμε, επίσης, για όσους αγνοούν ότι πρόκειται για τον ίδιο οργανισμό, τις προτάσεις του οποίου, την περιβόητη εργαλειοθήκη, κατακεραύνωνε ως καταστροφικές προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το περιεχόμενό τους ήταν εξόφθαλμα αντιλαϊκό. Οπως, άλλωστε, εξόφθαλμα αντιλαϊκές είναι όλες οι κατά καιρούς συστάσεις του συγκεκριμένου οργανισμού, απ' την εμπορευματοποίηση της Παιδείας έως το πλήρες σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων κ.λπ.
   http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8306954

   Διαγραφή