Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Η ανασφάλεια του κεφαλαίου και η ανασφάλεια των λαϊκών μαζών

Το ιδεολογικό κλίμα στην παρούσα --μετεκλογική-- φάση χαρακτηρίζεται από μια πρωτόγνωρη μιντιακή επίθεση στα στοιχειώδη ταξικά ένστικτα των λαϊκών μαζών, μια αληθινή επιχείρηση ισοπέδωσης της λαϊκής καχυποψίας απέναντι στα απρόσωπα κέντρα αποφάσεων, με στόχο την πλήρη ταύτιση του λαϊκού αισθήματος με το κεφαλαιοκρατικό συμφέρον μιας ομάδας κρατών.

Προφανώς, η αδυναμία του ελληνικού αστικού συστήματος να συνθλίψει εκλογικά το ΚΚΕ, οδήγησε στην δημιουργία μιας κατάστασης, που ενόψει της στήριξης της νέας αστικής κυβέρνησης, άμεσα και έμμεσα, από σύσσωμες τις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις, ενέχει κινδύνους για την αστική τάξη: πιο συγκεκριμένα, τον πολύ μεγάλο κίνδυνο να γίνει αντιληπτό το ΚΚΕ με όρους "λαϊκής αντιπολίτευσης", ως η μόνη πια πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων όσων θα μείνουν "απέξω" απ' τα οφέλη των όποιων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό και για αυτές.

Η επιτυχία της νέας αυτής επιχείρησης της αστικής τάξης, που έχει πρωτόγνωρα διεθνή κλίμακα, είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή. Σε ελάχιστες μέρες, δεσπόζει παντού μια πρωτόγνωρη στην μεταπολιτευτική περίοδο εχθρότητα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η οποία είναι ευθέως ανάλογη της ευπιστίας των λαϊκών στρωμάτων στα κελεύσματα "εθνικής ενότητας" που τους απευθύνει το αστικό πολιτικό προσωπικό, ο ΣΕΒ, αλλά και διεθνή ΜΜΕ και κέντρα αποφάσεων.

Η υπό διαμόρφωση κατάσταση επιβάλλει αναμφίβολα νέα τακτικά καθήκοντα στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το εργατικό κίνημα, που θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τους μηχανισμούς καλλιέργειας σφόδρα αντικομμουνιστικού κλίματος και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην νέα φάση ανασύνταξης των αστικών δυνάμεων, εθνικά και διεθνώς (κυρίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ).

Σ' αυτά τα πλαίσια, ο υποφαινόμενος θεωρεί σημαντική τη διάκριση, από όλους τους κομμουνιστές, ανάμεσα στην ανασφάλεια που νιώθει το κεφάλαιο για την ίδια την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, και στην ανασφάλεια που εκφράζει ένα τμήμα των λαϊκών στρωμάτων απέναντί του.

Η ανασφάλεια του κεφαλαίου είναι, βεβαίως, απόλυτα αναμενόμενη και λογική, και δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης· είναι ένα μόνιμο στοιχείο που διαφοροποιεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα από αυτές σε χώρες όπου έχει ήδη επιτευχθεί, σε προηγούμενες ιστορικές καμπές, η διάλυση ή/και ο εκφυλισμός των κομμουνιστικών κομμάτων. Από μόνο του, αυτό το γεγονός προσδίδει στην ελληνική περίπτωση μια σημαντική ιδιαιτερότητα μέσα στο δυτικοευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι, συντελεί στην μεταμόρφωση της Ελλάδας σε πρωτοπόρα χώρα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στις αστικές τεχνικές διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας· εδώ πρωτοεφαρμόζονται ή εφαρμόζονται σε μεγαλύτερη έκταση πολύμορφες και επικοινωνιακά μελετημένες τεχνικές λαϊκής χειραγώγησης που αλλού είναι σαφώς λιγότερο απαραίτητες στην παρούσα φάση, εν τη απουσία ανάλογης απειλής για την αστική διαχείριση μιας κρίσης της οποίας εξακολουθεί να μη διαφαίνεται το τέλος.

Η ανασφάλεια όμως ενός τμήματος των λαϊκών στρωμάτων, η οποία πολύ εύκολα και γρήγορα μεταμορφώνεται σε επιθετικότητα, έχει μια ιδιάζουσα μορφή και λογική, την οποία οι κομμουνιστές οφείλουν να κατανοήσουν ψυχολογικά για να αναμετρηθούν αποτελεσματικά μαζί της:

Πιο συγκεκριμένα, η ευπιστία των λαϊκών στρωμάτων στα κελεύσματα της "ξαναβαφτισμένης" αστικής εξουσίας μπορεί να κινείται σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην μετά το 2009 περίοδο, αλλά δεν είναι ολοκληρωτική. Δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς στο πίσω μέρος του μυαλού τους η καχυποψία ότι "πάλι ανάπηρη ελευθερία τους τάζουν."

Το κύρος του ΚΚΕ στον ελληνικό λαό, απ' την άλλη, είναι μια πολύ βαθύτερη υπόθεση από ό,τι μοιάζει με μια επιπόλαιη ματιά. Ο λαός, στην πλειοψηφία του, δεν επιθυμεί ασφαλώς σοσιαλισμό· έχει όμως μάθει στο πετσί του, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, και παρά τις ακάματες και διαρκώς εντεινόμενες προσπάθειες της αστικής αντικομμουνιστικής και εσχάτως φασιστικής προπαγάνδας, ότι πρόκειται για ένα κόμμα που μελετά σοβαρά τον καπιταλισμό, δεν μιλά "ελαφρά τη καρδία", και δεν ενδιαφέρεται να γίνει αρεστό με ωραία λόγια και επικοινωνιακά τρικ. Ο λαός ξέρει ότι η αστική τάξη παίρνει πολύ σοβαρά αυτό το κόμμα. Και για αυτό, όσο και αν καμώνεται πως δεν το έχει ανάγκη και δεν του δίνει σημασία, θέλει να ξέρει τι εκτιμά αυτό το κόμμα για την τωρινή φάση.

Η αντίθεση ανάμεσα στην τεράστια ανάγκη μεγάλων τμημάτων των λαϊκών στρωμάτων να πιστέψουν ότι μπορεί να υπάρξει λύση σχετικά ανώδυνη και ακάματη, και στην επιμονή του ΚΚΕ ότι τίποτε τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, η άρνηση του ΚΚΕ "να κάνει παρέα" στα λαϊκά στρώματα στην ανάγκη που νιώθουν για αυταπάτη, είναι επόμενο να δημιουργεί συχνά πολύ έντονη εχθρότητα, η οποία έχει διαφορετική βάση και κίνητρα από την εχθρότητα που καλλιεργούν ενσυνείδητα οπορτουνιστικά τμήματα, που πουλούν "αριστεροσύνη" (ή και "αντιεξουσία") και αντικομμουνισμό συνάμα, έχοντας ενσυνείδητα επιλέξει την αστική τάξη ως προασπιστή των επιμέρους οικονομικών συμφερόντων τους -- και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με το μέγεθος της σήψης, της βδελυρής υποκρισίας και του κυνισμού τους, και χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γιατί μόνο η άγνοια του μαρξισμού-λενινισμού μπορεί να δικαιολογήσει την επιθετικότητα απέναντι στο Κομμουνιστικό Κόμμα στις σημερινές συνθήκες· η γνώση του είναι απόδειξη ενσυνείδητου ταξικού δοσιλογισμού. Φυσικά, καμία συζήτηση δεν πρόκειται να ωφελήσει επίσης σε περιπτώσεις όπου ο συνομιλητής έχει ήδη περάσει στον φασισμό και από αυτή τη βάση επιτίθεται στο κόμμα -- όποιες "αγωνιστικές περγαμηνές" του παρελθόντος και να επικαλεστεί, είναι ακραίος και επικίνδυνος πολιτικός αντίπαλος και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Όμως οι κομμουνιστές δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούν ότι η λαϊκή εχθρότητα, η εχθρότητα του κόσμου του μόχθου, που δεν έχει θεωρητική παιδεία, και που δεν έχει περάσει τυπικά στο φασισμό, έχει ως πηγή της ακριβώς την αναγνώριση του κύρους του κόμματος. Για κανένα άλλο κόμμα δεν αγωνιούν και δεν "τρώγονται" τα λαϊκά στρώματα να μάθουν "αν θα πάει στις διαδηλώσεις στήριξης", ή "αν θα στηρίξει" το ένα ή το άλλο υποσχόμενο μέτρο. Για τα στρώματα αυτά, μόνο το "ναι" του ΚΚΕ στις γλυκιές αυταπάτες τους μπορεί να τα απαλλάξει από τη βασανιστική, μισοσυνειδητή σκέψη ότι πιάνονται για μια ακόμα φορά κορόιδα. Το "όχι" που εισπράττουν στην εναγώνια αναζήτησή τους μιας "σφραγίδας έγκρισης" που να μπορούν να εμπιστευτούν αληθινά, τους δημιουργεί θυμό.

Η αντιπαράθεση σε αυτή τη βάση, με τέτοια τμήματα του λαού, είναι άσκοπη και επιζήμια. Είναι πολύ καλύτερο να τίθενται ερωτήματα σε χαμηλούς τόνους για το τι ακριβώς είναι αυτό που αναμένει ο λαός και πώς θεωρεί ότι μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη· θα ανακύψουν σύντομα οι δυνατότητες τα πράγματα να αποκτήσουν πολύ πιο απτή μορφή από ό,τι έχουν στο σημερινό ντελίριο εικονικότητας, και τότε θα φανεί η κρισιμότητα του πόσο σπόρο έχουμε ρίξει εμείς στις συνειδήσεις όσων θα αντιδράσουν στο σοκ της συνειδητοποίησης· γιατί βεβαίως, εκεί που ο σπόρος δεν έχει ριχτεί ή δεν έχει πιάσει, ο πλήρης εκφασισμός είναι αναπόδραστος.

17 σχόλια:

 1. Πολύ ωραίο κείμενο. Νομίζω θέτει το επίδικο των ημερών αυτών. Ας μην κουνάμε επιδεικτικά το δάχτυλο στον κόσμο, ακόμα και αν έχουμε (που έχουμε) το δίκιο με το μέρος μας. Υπομονή χρειάζεται, ο καπιταλισμός δεν έχει πολλές κορδέλες να στολίσει τον αέρα κοπανιστό που θα σερβίρει στο λαό μας. Ακούραστη παρέμβαση στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα σε Βιομηχανία, Ναυτιλία, Εμπόριο, Τουρισμό-Επισιτισμό, να μην αφήσουμε να στηθεί ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός. Χωρίς βιασύνες, σταθερά, με δουλειά μηρμηγκιού. Συντρόφια, τα χαρτιά τους καίγονται, το κόμμα μας ούτε το ενσωμάτωσαν, ούτε το απομόνωσαν από την εργατική τάξη. Τους περιμένουμε στη γωνία

  Φάνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακριβώς όπως τα λες. Χαίρομαι που έγινα τόσο σαφώς κατανοητός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντώνη τι αποδείξεις/ενδείξεις έχεις για το ότι "δεσπόζει παντού μια πρωτόγνωρη στην μεταπολιτευτική περίοδο εχθρότητα";;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι βλέπω στα ΜΚΔ, τι μου αναφέρουν σφοι από Ελλάδα σε προσωπικές επικοινωνίες, τι αναφέρθηκε χθες στην συγκέντρωση της Κ.Ο για το εκλογικό αποτέλεσμα από σφους που ήταν στη χώρα πρόσφατα.

   Δεν θυμάμαι προσωπικά άλλη περίοδο με τα χαρακτηριστικά που βλέπω τώρα. Ούτε το 1981, όπου οι επιθέσεις κατά του κόμματος δεν είχαν τον σαφή σοσιαλφασιστικό χαρακτήρα που απέκτησαν τώρα.

   Έχεις διαφορετική άποψη και σε ποια βάση;

   Διαγραφή
  2. Δεν το'χώρα σκεφτεί αλλα μου φαίνεται λίγο ακραίο, δλδ πέρασε και το 1990, αμφιβάλω. Όμως σύμφωνα με τα μκδ, μιλάμε για πολιτική αλητεία, που δεν υπήρχε σε μαζική κλίμακα επι ΠΑΣΟΚ. Αλλα νομίζω μιλάμε γι αυτούς που εκφέρουν γνώμη, γιατι οι πιότεροι ειναι σε αναμονή, και μάλλον αποφεύγουν συζητήσεις για να μη έρθουν κατάματα με την ευθύνη αυτής της αναμονής (αρκετοι νιώθουν ότι ειναι καιροσκόποι, δλδ να δούμε μήπως πέσει τπτ κοκ)

   Διαγραφή
  3. "Αλλα νομίζω μιλάμε γι αυτούς που εκφέρουν γνώμη, γιατι οι πιότεροι ειναι σε αναμονή, και μάλλον αποφεύγουν συζητήσεις"

   Λογικό μου φαίνεται, έτσι θεωρώ κι εγώ.

   "Δεν το'χώρα σκεφτεί αλλα μου φαίνεται λίγο ακραίο, δλδ πέρασε και το 1990, αμφιβάλω. "

   Επειδή έζησα το 1990-91, έχω ίδια άποψη. Η ιδέα τότε ήταν ότι ο κομμουνισμός έφαγε τα ψωμιά του, αλλά δεν θυμάμαι εγώ βουλευτή αριστερού κόμματος να λέει ψέματα στην τηλεόραση ότι τα παίρνει από επιχειρήσεις, ούτε οπαδούς αριστερού κόμματος να διαδηλώνουν το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον αντικομμουνισμό τους μαζί.

   Μπορεί να ωραιοποιώ το παρελθόν, άλλοι που έζησαν τότε μπορεί να τα θυμούνται διαφορετικά.

   Διαγραφή
 4. Από την πανελλαδική συγκέντρωση των μπλόκων το περασμένο Σάββατο στην Λάρισα όπου συμμετείχα. Ο Μπούτας είπε:"χωρίς βιασύνες αλλά με ψυχραιμία και αγωνιστικότητα... χωρίς αναμονή". Υπήρχε όντως ένα κράτημα. Στο δρόμο θα σπάσει αυτό το κλίμα επεσήμαναν αρκετοί από τους ομιλητές. Στις 15 Μάρτη πανελλαδική συγκέντρωση στο Κιλελέρ για "πρωινό". Η συνέχεια θα καθοριστεί από τα προβλήματα καταρχήν και τις διαθέσεις.
  Μια επισήμανση: ειπώθηκε από τους αγρότες ομιλητές και διοργανωτές ότι ο πρωθυπουργός στην ανάγνωση των προγραμματικών δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη αγρότης!!!
  Και μία παρατήρηση. Τούς ξέρω τους αγρότες, ένοιωσα όμορφα ανάμεσά τους. Υπήρχε σαφήνεια στις τοποθετήσεις χωρίς κορώνες. Ολοι τους φαινόταν ότι έχουν καλή σχέση με τη ζωή. Δεν είδα κανέναν κλαψομούνι. Οσοι έχουν καλή σχέση με τη λέξη αγώνας και τη γη συγκροτούν προσωπικότητες σχεδόν ολοκληρωμένες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. μιλας στην γλωσσα τους ,τους λες οτι το κκε δεν εχει εμπιστοσυνη ,
  αυτή τη γλωσα καταλαβαινουν .αυτην μιλας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα δώσω ένα εμπειρικό παράδειγμα από απόψε.

   Κάποιος ειρωνευόταν τους κουκουέδες πώς αισθάνονται για τα αποψινά στο Γιούρογκρουπ.

   Του λέω, να σου απαντήσω: ούτε γελάμε, ούτε κλαίμε. Απλά σκεφτόμαστε.

   Και τι σκέφτεστε, με ρωτάει.

   Του λέω για ποιο πράμα;

   Για αυτά με το Γιουρογκρούπ μου λέει.

   Για ποιο ακριβώς πράγμα με το Γιούρογκρουπ, ρωτάω. Πες μου συγκεκριμένα, να σου απαντήσω.

   Δεν ήξερε να μου πει.

   Ο νους πήγαινε ως εξής: χα χα ΚΚΕ, δε μιλάτε, για το Γιουρογκρούπ, εεεε...μπλοκ στην νοητική λειτουργία, κατέβηκε ο διακόπτης κι άλλαξε θέμα.

   Διαγραφή
  2. Ό,τι μπόρεσα να κάνω ήταν να του πω "άμα ρωτήσεις κάτι συγκεκριμένο, θα μας βοηθήσεις και τους δυο."

   "Εμένα γιατί θα με βοηθήσω;" ρώτησε.

   "Γιατί τότε θα μάθεις αν όντως ρωτάς κάτι ή αν απλώς νομίζεις ότι ρωτάς κάτι", απάντησα.

   Ελπίζω αυτό κάπως να του μείνει στο προσεχές διάστημα.

   Διαγραφή
  3. Απόψε άνοιξε πάντως το πεδίο γενικότερα. Εμφανίστηκαν ρωγμές. Ο κόσμος δεν αισθάνεται αυτοπεποίθηση, δεν εμπιστεύεται αυτό που ψήφισε. Δημιουργείται πεδίο για παρέμβαση σιγά-σιγά.

   Διαγραφή
  4. Δέχτηκα φραστική επίθεση από συνάδελφο "Να δείτε τι θα πάθετε" πριν την "συμπαράσταση" στην κυβέρνηση το απόγευμα της 11/2.
   Σφος συνάδελφος δέχτηκε - σήμερα - ψόγο από άλλον συνάδελφο "Γιατί δεν βάζει πλάτη το Κόμμα;"
   Συν την αντίληψη από ΜΚΔ - με όση προβληματική εμπεριέχει - συμπεραίνω πως γρήγορα μετατρέπονται σε ταλιμπάν. Ακόμη και λεγόμενοι μετριοπαθείς, όντες σκεπτικιστές λίγο πριν τις εκλογές, τώρα δεν κάνουν πίσω. Κι ας έχουν παραιτηθεί πια από την Αυτόνομη Παρέμβαση, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώην true δικοί τους - λίγες ημέρες μετά τις εκλογές.
   Ξεκαθαρίζεται συνεχώς η ήρα απ' το στάρι.

   graf

   Διαγραφή
  5. Σύντροφε,

   Έχω μάθει για επιθέσεις έντονες φραστικές και στο αμέσως προηγούμενο διάστημα.

   Να πω το αυτονόητο; Πρώτα η αυτοπροστασία και μετά το ξεστράβωμα στον άλλο. Να προσέχετε τον εαυτό σας καλά, γιατί είστε πολύτιμοι για το κίνημα.

   Διαγραφή
  6. ΚΚΕ, κουράγιο κι απαντοχή μας.

   graf

   Διαγραφή
 6. O κόσμος δεν εμπιστεύεται αυτό που ψήφισε και δεν νοιώθει καμμία πραγματική υποχρέωση απέναντί του.Πετάει την ψήφο του και ξαλαφρώνει, σπρώχνοντας το βάρος της ευθύνης προς το ΚΚΕ, αφού το εμπιστεύεται στο κάτω κάτω.Το θέμα όμως είναι να βαρύνει και η δική του συνείδηση.
  Σαν φίλη του κόμματος όταν ακούω ...ναι μεν αλλά...ξύλινη γλώσσα...καλά όλα αυτά, αλλά...
  πιέζω πολύ να μου πουν ολοκληρωμένα πού συμφωνούν.Να σταθούν λίγο να σκεφτούν αυτό το...
  ρημάδι το ναι μεν,πριν πάμε σε ..όσα αλλά θέλουν!
  Ινδιάνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χθες είδα αρκετούς να εκφράζουν ως "απειλή" το "αν δεν εμμείνετ, θα ψηφίσω ΚΚΕ την επόμενη".

   Ανεπαρκέστατο, ασφαλώς, και χωρίς κανένα πολιτικό περιεχόμενο, αλλά η εναλλακτική διατύπωση είναι "θα ψηφίσω Χ.Α", και το προτιμώ ως προϋπόθεση συζήτησης, στην κατεύθυνση που λες, απ' το δεύτερο, που την κλείνει την κουβέντα με τη μία.

   Διαγραφή
 7. Το 12 λιγο πριν τις δευτερες εκλογες ειμαι στην ουρα στην εφορια στις μεταβιβασεις αυτοκινητων .Πισω μου δυο μεσηλικες (μαλλον γνωστοι που ετυχε και βρεθηκαν εκει) συζητουν χαμηλοφωνα :
  -Εχεις καταληξει τι θα ψηφισεις ? εγω μπερδεμενος ειμαι...
  -Κοιτα ...μεταξυ ΚΚΕ και ΧΑ ειμαι ,γιατι δεν γουσταρω Ευρωπαικη Ενωση ,τα μονα που μιλανε για Εξοδο

  Παρεμβαινω ,εστιαζοντας στο πραγματικο που εβαλε ο τυπος ,μια και στο ιδεολογικο δεν θα βγαζαμε ακρη :
  -Συγγνωμη ,αλλα αθελα μου ακουσα τον διαλογο ...η ΧΑ στο προγραμμα της ΔΕΝ μιλα για Εξοδο απο ΕΕ ,αλλα οτι "παλευει" για μια Ευρωπη των "εθνων" ,περιπου δλδ σαν την "Ευρωπη των λαων" που φαντασιωνεται ο ΣΥΡΙΖΑ ..
  -Αληθεια ? Δεν το ηξερα αυτο !
  -Ναι μπες στο σαιτ τους και διαβασε ,εκτος αυτου για το χρεος κλπ για λογιστικους ελεγχους μιλανε κι αυτοι ,το ΚΚΕ λεει -και το τεκμηριωνει- οτι χρεος ΔΕΝ υφισταται ,ο λαος δεν χρωστα ουτε σεντ..

  η κουβεντα συνεχιστηκε περι φασισμου -καπιταλισμου κλπ

  (Σημ.Ενα μηνα μετα τις εκλογες του 12 οι φασιστες αλλαξαν στο προγραμμα τους την φρασουλα "παλευουμε για μια Ευρωπη των εθνων " με ενα πασοκικου στυλ λογιδριο περι "εθνικης ανεξαρτησιας " γενικολογο και θολο που δεν ελεγε τιποτα επι της ουσιας )

  ΑπάντησηΔιαγραφή