Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Η πρωτοπορία, η ρουτίνα και τα απολιθώματα

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Μπροστά στο ψηφιακό «χαράτσι» της ιδιωτικής TV η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Έναν χρόνο μετά την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων στην Digea, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπη με το ψηφιακό μπάχαλο σε όλη τη χώρα αλλά και με την προοπτική καθιέρωσης του νέου ψηφιακού «χαρατσιού» υπέρ της εκπομπής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Το πρώτο βήμα έγινε με την ένταξη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην «Ψηφιακή Σύγκλιση» για χρηματοδότηση ύψους 638.700 ευρώ για την αγορά και την τοποθέτηση αναμεταδοτών στις ακριτικές περιοχές στις οποίες η Digea δεν υποχρεώθηκε να τοποθετήσει πομπούς και αναμεταδότες. Οι πολίτες, λοιπόν, θα πληρώσουν μέσω των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων το τηλεοπτικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών! Ήδη στη Χαλκιδική ο Δήμος Αριστοτέλη πλήρωσε από τον προϋπολογισμό του την τοποθέτηση αναμεταδοτών για να μπορούν οι δημότες να έχουν τηλεόραση!
Η ΡΟΥΤΙΝΑ

Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας: Καταγγέλλει την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε νόμιμη απόλυση συνδικαλίστριας

Απόδειξη ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων θα συνεχιστεί, χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Λάρισας, την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, σε συνέχεια αντίστοιχης του μονομελούς Πρωτοδικείου, να αποδεχτεί την απόλυση συνδικαλίστριας από την Επιχείρηση Gοοdy’ s, κόντρα στην ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ότι ο συνδικαλιστής δεν μπορεί να απολυθεί παρά μόνο έπειτα από απόφαση της επιτροπής του άρθρου 15, που στην προκειμένη δεν συνέτρεχε λόγος να αποφασίσει.

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι η επιχείρηση το 2013 είχε προχωρήσει σε απολύσεις πάνω από 10 εργαζομένων, ανάμεσά τους και η συνδικαλίστρια, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μείωση μισθών.

Έπειτα από μήνυση της Επιθεώρησης Εργασίας προς την επιχείρηση για παράβαση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, που απαγορεύουν την απόλυση συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε δικαστήριο στις 11/02/2015, όπου η επιχείρηση αθωώθηκε.

Το Συνδικάτο τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «η απόφαση είναι συνέχεια των όλο και περισσότερων δικαστικών αποφάσεων με διαδικασίες και σκεπτικό "καρμπόν", που υιοθετούν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας και ουσιαστικά δίνουν το «πράσινο φως» για συνδικαλιστικές διώξεις.

Φαίνεται πως η εναλλαγή κυβέρνησης στα πλαίσια αυτού του συστήματος καμιά αλλαγή δεν φέρνει για τη δική μας τη ζωή.

Τις ίδιες αντεργατικές αποφάσεις έχουμε και τώρα με «αριστερή» κυβέρνηση. Τις ίδιες είχαμε και με την προηγούμενη.

Το Συνδικάτο θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα:

Η αντεργατική επίθεση πάει χέρι χέρι με τις συνδικαλιστικές διώξεις

Θέλουν απόλυτη υποταγή στις ορέξεις της εργοδοσίας

Θέλουν την εργατική τάξη ανοργάνωτη, γι’ αυτό επιδιώκουν να τελειώσουν με το συνδικαλιστικό κίνημα, να το φιμώσουν.

Να χαράξουμε τη δική μας γραμμή πάλης

Εδώ και τώρα αγώνας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, στο χώρο δουλειάς , γιατί κανένας εργοδότης, καμιά κυβέρνηση ή νόμος δεν μπορεί να ξεπεράσει σε ισχύ τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη όταν διεκδικεί το δίκιο της.»

Δράμα: Με εκβιασμούς η εταιρεία «ΜΙΚΕL» προωθεί συμβάσεις μερικής απασχόλησης

Την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού από την εταιρεία «ΜΙΚΕL» στη Δράμα προκειμένου οι εργαζόμενοι να υπογράψουν σύμβαση μερικής απασχόλησης καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Δράμας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σωματείο, η εργοδοσία προχωράει σε ανοικτό εκβιασμό της αντιπροέδρου του, λέγοντας ότι αν δεν υπογράψει τη μερική απασχόληση, θα «αναγκαστεί» να απολύσει μια άλλη εργαζομένη που δουλεύει στο ίδιο πόστο με το πρόσχημα ότι η επιχείρηση δεν βγαίνει οικονομικά.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία «ΜΙΚΕL» παλαιότερα καθυστερούσε τις πληρωμές και δεν κατέβαλλε όλα τα δεδουλευμένα.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα, τονίζοντας ότι «σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως π.χ. στα MIKEL Λάρισας όπου οι εργαζόμενοι υπέγραψαν 4ωρες συμβάσεις, όπου όλα τα επιδόματα, οι άδειες και τα δώρα δινόντουσαν με βάση την 4ωρη εργασία, τους κολλούσαν μισά ένσημα, ενώ αντίστοιχα δούλευαν κανονικά το 8ωρό τους».

902


Δήλωση του Ηλ. Σιώρα για τις απολύσεις ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων γιατρών

Το χαρτί της απόλυσης παίρνουν ειδικευόμενοι γιατροί, καθώς - παρά τη ρητή διαβεβαίωση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - δεν έχει ακυρωθεί ακόμη η Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου υπουργού Υγείας που προβλέπει τη διακοπή της παράτασης ειδικευόμενων κι εξειδικευόμενων μετά τη λήψη τίτλου ειδικότητας.

Με δήλωσή του ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και μέλος της Γραμματείας Υγείας Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ θέτει το θέμα της καθυστέρησης και αναφέρει συγκεκριμένα ότι εξειδικευόμενη γιατρός στο νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού πήρε σήμερα χαρτί απόλυσης και ειδικευόμενος γιατρός στο νοσοκομείο Ελπίς καλείται να παραλάβει αντίστοιχο χαρτί.

«Για πόσο θα συνεχιστεί το "βασανιστήριο" των συναδέλφων; Ήδη έχουμε κρούσματα κι από άλλα νοσοκομεία όπου διάφοροι «πρόθυμοι» διοικητές και διοικητικοί υπάλληλοι υλοποιούν την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση και αφήνουν κυριολεκτικά ξεκρέμαστα τα ιατρικά τμήματα και δυσκολεύουν αφάνταστα τη ζωή των συναδέλφων» αναφέρει ο Ηλ. Σιώρας. Τονίζει ότι πρέπει «να ανακληθούν τώρα όλες οι απολύσεις και να εκδοθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση», και υπογραμμίζει: «Δε θα δεχθούμε ούτε στιγμή να διακυβεύεται η λειτουργία των κλινικών και το μέλλον των συναδέλφων».

ΤΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ

Χαϊδάρι: Σύσκεψη του δήμου με τους εκπαιδευτικούς του Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης

Σύσκεψη με τους εκπαιδευτικούς που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή στο Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, αλλά και με όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν και δεν το έχουν δηλώσει ακόμα, διοργανώνει ο Δήμος Χαϊδαρίου, την Παρασκευή 13 Φλεβάρη, στις 18.00 στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο. Στόχος της σύσκεψης, η καλύτερη οργάνωση της λειτουργίας

Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Χαϊδαρίου σημειώνει:

«Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα αδυνατεί να καλύψει τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, μετατρέποντας το σχολείο σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο. Η μόρφωση γίνεται από αγαθό εμπόρευμα, στο οποίο έχει πρόσβαση όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, της οποίας η Παιδεία είναι από τα πρώτα θύματά της, είναι περισσότερο αναγκαίο να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα παιδιά της πόλης μας και τις οικογένειές τους.

Η πάλη για τη δημιουργία ενός σχολείου που θα μορφώνει ολόπλευρα, θα καλλιεργεί την γνώση και όχι μόνο δεξιότητες, που θα φτιάχνει ανθρώπους και όχι φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, από όπου δεν θα περισσεύει κανένας μαθητής, πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης και αγώνα όλων μας, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν δικαίωμα στη μόρφωση.

Σε αυτά τα πλαίσια, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για πρόσθετη εκπαιδευτική βοήθεια σε μαθητές οικογενειών που έχουν ανάγκη, ο Δήμος Χαϊδαρίου παίρνει την πρωτοβουλία να λειτουργήσει Κοινωνικό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης από τις αρχές Μαρτίου.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου απευθύνει κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς της πόλης μας να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία για να μη στερηθεί κανένας μαθητής το αγαθό της μόρφωσης.

Καλούμε τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να δηλώσουν συμμετοχή στα μαθήματα που επιθυμούν.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για δήλωση συμμετοχής: 2132047340».


Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Πατρέων

Τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Πατρέων, και θα βοηθήσουν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο, ευχαριστεί η αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων.

Η λειτουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου ξεκίνησε ήδη, και ανταποκρίθηκαν 63 εκπαιδευτικοί (27 δάσκαλοι και 36 καθηγητές), ενώ θα συμμετάσχουν στα φροντιστήρια 290 μαθητές (130 του δημοτικού και 160 του γυμνασίου).

Στο κοινωνικό φροντιστήριο συμμετέχουν με προτεραιότητα μαθητές λαϊκών οικογενειών που έχουν ανάγκη, μονογονεϊκών οικογενειών, οικογενειών που έχουν μέλη με ειδικές ανάγκες, ανέργων γονέων, και χαμηλού εισοδήματος.


Δήμος Πατρέων: Μέτρα για τους αστέγους ενόψει του χιονιά

Με δεδομένη την κρίσιμη κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην πόλη και ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, ο Δήμος Πατρέων με τον Κοινωνικό Οργανισμό (Τμήμα Ευπαθών Ομάδων) θα λειτουργήσουν άτυπο υπνωτήριο σε χώρο του πρώην Αρσακείου για άστεγους συμπολίτες.

Η φιλοξενία στο άτυπο υπνωτήριο θα ξεκινήσει από σήμερα και θα διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών (ψύχος).

Η διαμονή στο χώρο του άτυπου υπνωτηρίου θα είναι από τις 8 μ.μ έως και τις 8 π.μ.

Ο Δήμος Πατρέων και ο Κοινωνικός Οργανισμός καλούν τους ενδιαφερόμενους, όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και τις υπηρεσίες που γνωρίζουν περιστατικά αστέγων να ενημερώσουν σχετικά τις υπηρεσίες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Αμαλία Τράκα: 2610390972 και 6984617546

Βάσω Αλέρτα: 2610390969

Αγγελική Ψαρρού: 2610390968 και 6984617545


Πάτρα: Μόνιμες θέσεις εργασίας για όσους εργάζονται στο δήμο διεκδικεί η Δημοτική Αρχή

Την πρωτοβουλία να διεκδικήσει από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διασφαλιστούν μόνιμες θέσεις εργασίας για όσους εργάζονται στο δήμο με διάφορα προγράμματα ή άλλου είδους σχέσεις εργασίας με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό εξήγγειλε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Παράλληλα κάλεσε και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την προσπάθειά του αυτή.

Ο Κ. Πελετίδης ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση της λειτουργίας του προγράμματος, μέσω ΜΚΟ με το οποίο απασχολούνται 21 εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του δήμου.

Ο δήμαρχος στηλίτευσε τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται με εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή τάσσεται εναντίον του συστήματος των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων είτε μέσω των ΜΚΟ. είτε μέσω άλλων τρόπων που τους κρατούν ομήρους και τους εκμεταλλεύονται για εκλογική πελατεία.

Όπως εξήγησε: «Η Δημοτική Αρχή θέλει τους 21 εργαζόμενους να εργάζονται για τις κοινωνικές μας δομές με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι μέσω ΜΚΟ και άλλων προγραμμάτων».

Τέλος ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για την πρόσφατη πρωτοβουλία των δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» οι οποίοι αναφέρουν ότι «απαιτείται και έχουν υποχρέωση κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών».

902

7 σχόλια:

 1. Το κείμενο "Οι άμεσες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης" του ΠΑΜΕ δημοσιεύτηκε στα αγγλικά απ' το Monthly Review:

  http://mrzine.monthlyreview.org/2015/pame110215.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σου αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί όπως φαίνεται και από την αναφορά στην μετάφραση σου, έχεις συμβάλει σε αυτό.
  Δεν πρόκειται απλά για την διάδοση των θέσεων του κόμματος και γενικά του εργατικού κινήματος στο εξωτερικό, αλλά για το σχίσιμο ενός πέπλου συσκότισης και παραπληροφόρησης, όσον αφορά την Ελλάδα, από την αρχή της κρίσης.

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτός ήταν ο στόχος επανεκκίνησης της λειτουργίας του μπλογκ In Defense, καθώς ελέω ΣΥΡΙΖΑ και τεράστιας διεθνούς προβολής του στο εξωτερικό ανοίγει και η δυνατότητα για την προβολή των δικών μας θέσεων, πράγμα που θεωρώ σημαντικό, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση στις τερατώδεις συκοφαντίες σε βάρος μας που διακινούν χρόνια τώρα κύκλοι του Σύριζα και συνασπισμένων απανταχού ιμπεριαλο-Τροτσκιστών, όσο και σε ό,τι αφορά την προβολή της δράσης του κόμματος και του εργ. κινήματος και των αναλύσεων που κάνουν το κόμμα και οι οπαδοί του.

   Με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω θερμά όσους έχουν ως τώρα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι, αν και ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει πολύ μέσα στον κυκεώνα κατευθυνόμενης ανοησίας, έχει μέλλον.

   Διαγραφή
 3. Η Μακρη,βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ,λεει οτι θα ηθελε να μην υπηρχε το ΚΚΕ και αξιοποιει πληρως την προβοκατσια των μαϊμουδανθρωπων με την διαφημιση της coca-cola στο Ριζο το 2012 και τη συνδεση της με το αν στηριζει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ τον αγωνα των απολυμενων της coca-cola http://t.co/wvyMUFMISs
  Papagalos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μόλις είδα το βίντεο. Μια ερώτηση: Ο Καρατζαφέρης ήταν πιο "δεξιός" απέναντι στο ΚΚΕ;

   Διαγραφή
  2. Καλή συντριβή στον πάτο στο κόμμα της, κατά τα άλλα. Διότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσει τον διεθνή διασυρμό πλέον.

   Διαγραφή
  3. Μη λες τέτοια Αντώνη και τους αναστατώνεις τους αντιγραβατικούς. Πράγματι όμως,σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται.
   Ήδη οι τραμπουκοπασόκοι του πρόσφατου παρελθόντος ξεπεράστηκαν θεαματικά.
   "Μαστίγωμα" θέλουν όπου τους πετυχαίνουμε, δε πρέπει να πέφτει τίποτε κάτω, καμμιά προβοκάτσια αναπάντητη, ξεφτίλισμα θέλουν, άλλωστε προς τα εκεί τραβάνε από μόνοι τους. Η κατάσταση είναι σοβαρή.

   Διαγραφή