Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Πώς εκφράζεται το πολιτικό ασυνείδητο της συγκυρίας

Το σύνθημα-η γραμμή είναι παντού, και όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Και είναι απλό: "αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η Χρυσή Αυγή", ή, σε ακόμα απλούστερη και διαζευκτική μορφή, "ή ΣΥΡΙΖΑ ή φασισμός". Οι συνεπαγωγές του είναι επίσης απλές: όποιος τολμήσει να ασκήσει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ή να ξεφουσκώσει το κλίμα ευφορίας για "εθνική συναίνεση", παίζει το παιχνίδι του φασισμού. Και συνεπώς, "κρυφοφασίστας" είναι αυτός που θυμίζει ότι η ανακήρυξη του αντιφρονούντα στο μικροαστικό παραλήρημα σε "εθνικό μειοδότη", η δια ροπάλου εξαφάνιση της αναφοράς στην ταξική πάλη και την ταξική διαίρεση της κοινωνίας, η πλήρης και οχλαγωγική παράδοση στην πρόταξη των "κοινών συμφερόντων" αστικής και εργατικής τάξης, είναι θεμελιώδη γνωρίσματα της φασιστικής ιδεολογίας: η διαβολική αντιμετάθεση ρόλων που καθρεφτίζει τη σάπια ψυχή του φασισμού έφτασε ήδη στην τελειότερη μορφή της.

Αυτό είναι ένα πρώτο σημάδι ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στην Ελλάδα. Αλλά δεν εξαντλεί την αβυσσαλέα δυναμική του συνθήματος, της γραμμής, που παπαγαλίζεται όλο και πιο αυτόματα από μάζες που έχουν μπερδέψει την κατάθλιψη με την ευφορία και την σύγχυση με την σκέψη. 
Γιατί το ουσιώδες ερώτημα που τίθεται από το σύνθημα αυτό είναι: τι είδος φραστική πρακτική αντανακλά; Πρόκειται, με απλά λόγια, για διάγνωση ή για δήλωση πρόθεσης; Αυτός που το αναπαράγει λέει: "διαπιστώνω ότι αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχυθεί, φευ, η Χρυσή Αυγή...απ' τους άλλους" ή μήπως λέει "αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ό,τι φαντασιώνομαι εγώ ότι θα κάνει, τότε θα προσφύγω εγώ στη Χρυσή Αυγή";

Θα μπορούσε κανείς να σπαταλήσει πολύ άχρηστο χρόνο αναλογιζόμενος τι απ' τα δύο δηλώνεται απ' τη φράση. Άχρηστο, γιατί το ζήτημα επιλύεται πολύ απλά:

Είτε την ερμηνεύσει κανείς με τον πρώτο τρόπο, είτε με το δεύτερο, το συστατικό της στοιχείο είναι ότι για τον φορέα της δεν υπάρχει σοσιαλιστική λύση και προοπτική, και η αναφορά σ' αυτή απαγορεύεται ασυνειδήτως. Ούτε καν περνάει απ' το μυαλό του υποτιθέμενου "διαγνώστη" η προοπτική να ενδυναμωθεί κάτι άλλο απ' τον φασισμό.
Η ασύνειδη της ύπαρξής της λογοκρισία, απ' το ίδιο το πεδίο του εφικτού, μιας τέτοιας λύσης, δεν είναι ποτέ απλά "διαπίστωση." Είναι επίσης βούληση, επιθυμία. Βλέπεις μπροστά σου αυτό το οποίο αναζητάς, δηλαδή, αναπόφευκτα, επιζητάς· δεν βλέπεις αυτό το οποίο αποστρέφεσαι.

Επειδή εγώ πιστεύω στον σοσιαλισμό, λοιπόν, ελπίζω, είμαι αναγκασμένος να ελπίζω, ότι αν "αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ" (ένας Θεός ξέρει τι εννοείς με αυτό) μπορεί να πετύχουν οι κομμουνιστές να καταλάβουν αυτοί την εξουσία. Είμαι αναγκασμένος να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για αυτό γιατί καμία άλλη στάση δεν είναι συμβατή με την σοσιαλιστική ιδεολογία μου.

Επειδή εσύ που αναπαράγεις το εν λόγω σύνθημα-γραμμή όμως είσαι ήδη φασίστας, δεν ελπίζεις σε τίποτε τέτοιο επειδή δεν πιστεύεις σε τίποτε τέτοιο, κι έτσι δεν βλέπεις παρά μία και μόνο μία εναλλακτική στη σοσιαλδημοκρατία: το φασισμό.
Μας λες, συνεπώς: ή θα το βουλώσετε, εντελώς "δημοκρατικά" για το πόσο μοιάζει αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ως "πατριωτικό σοσιαλισμό" με τον φασισμό, ή θα γίνω στ' αλήθεια φασίστας.

Αλλά έχεις ήδη γίνει, οπότε στην πραγματικότητα δεν μας λες τίποτε απολύτως. Έκανες ήδη την επιλογή σου, κι εμείς τη δική μας!

29 σχόλια:

 1. η καραμανλης η τανκς παραμυθιαζαν τον ελληνικο λαο παλιοτερα
  παλια τους τεχνη κοσκινο απλως πατανε στη κοντη μνημη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αμ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ίδιο.

   Ο "Καραμανλής" ΕΙΧΕ την ιστορική δυνατότητα να σταθεροποιήσει το πολιτικό σύστημα και να θεμελιώσει σταθερές διαταξικές συμμαχίες (λέγονται "μεταπολίτευση").

   Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την έχει.

   Διαγραφή
  2. Δλδ, ο Καραμανλής είχε την πολυτέλεια να προσφέρει "αστική δημοκρατία", να δώσει ένα βαθμό αξιοπιστίας στο δίλημμα.

   Ο ΣΥΡΙΖΑ, πού την βρήκε αυτή την πολυτέλεια; Στο ότι δε φοράει γραβάτα;

   Διαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω απολύτως οτι δεν έχουν σχέση οι δύο ιστορικές περίοδοι. Αλλά για πες μου κάτι άλλο: Σ αυτό που σε ρωτησα για το λινκ, δηλαδή πιστεύεις οτι υποστηρίχθηκε από τις Η.Π.Α ο συριζα επειδή κάνει τσιριμόνιες η Μέρκελ στο ουκρανικό? Δεν πηγαίνει λίγο πιο πίσω χρονικά (αν θυμάμαι καλά) η στήριξη του Ομπάμα σε άλλο μείγμα πολιτικής (επεκτατική)?

   Διαγραφή
  4. σόρρυ Tom για νικ. όχι Τ. για να θυμηθείς και το λινκ που είχα ζητήσει

   Διαγραφή
  5. Να δώσω εν συντομία την εικόνα που έχω, καλά κάνεις και ρωτάς.

   Απ' τον Παπαδημούλη έχουμε τη δήλωση ότι οι επαφές ΣΥΡΙΖΑ με ΗΠΑ άρχισαν το 2010.

   Δεν έχουμε λόγους να αμφισβητήσουμε ότι δεν πάνε πίσω απ' το 2006, γιατί τη χρονιά εκείνη το FBI ανακρίνει στο αεροδρόμιο τον Γ. Μηλιό και τον απελαύνει, χωρίς να του επιτραπεί η είσοδος στη χώρα όπου αλώνιζε το 2012.-2013.

   Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Ευρώπη ξεκινά να εφαρμόζεται στο μετασοβιετικό και "κινηματικό" του στάδιο με το Otpor στο Βελιγράδι το 2000. Μεσολαβούν μια σειρά χωρών.

   Ένα χρόνο μετά τις επαφές του Συριζα με ΗΠΑ ξεκινάνε οι Αγανακτισμένοι εδώ.

   Αυτή είναι η αλληλουχία των γεγονότων, και βέβαια οι ισορροπίες απ' το 2000 στο 2014 αλλάζουν σε βαθμό που πχ στην Ουκρανία απαιτείται δεύτερο "κίνημα", με σαφώς πιο βίαιο και ανοιχτά φασιστικό χαρακτήρα απ' το πρώτο.

   Οπωσδήποτε, τα περί Νέου Σχεδίου Μάρσαλ και νεοκεϋνσιανισμού ενσωματώνονται στο πρόγραμμα και τη ρητορική του Σύριζα απ' το Ινστιτούτο Λεβί ήδη απ' το 2011, και σωστά λες ότι προηγούνται της δεύτερης φάσης του Ουκρανικού, της φάσης δηλαδή μετά την πορτοκαλί επανάσταση. Και βέβαια το Ουκρανικό δεν είναι "αιτία" και δεν το θέτω έτσι, αλλά μέρος μιας αλυσίδας. Αιτία στην φάση 2008 ως σήμερα είναι η προσπάθεια του Αμερικανικού κεφαλαίου να κάνει διεθνώς ό,τι κάνει το κεφάλαιο σε κάθε χώρα ξεχωριστά: να μετακυλίσει τα βάρη και τη χασούρα της κρίσης αλλού και να εξασφαλίσει για τη δική του αστική τάξη τους καλύτερους όρους.

   Διαγραφή
  6. οκ ευχαριστώ. Με κάλυψε η απάντηση. Απλά από ένα προηγούμενο ποστ φαινόταν σαν μια ξαφνική υποστήριξη στον τσίπρα γι αυτό και η ερώτηση. Τα χειρότερα δυστυχώς έρχονται ανεξάρτητα από ιδιαίτερες ατομικές προθέσεις αριστερών ψηφοφόρων φορέων της ''ελπίδας'' και θέλει δύναμη για να τα αντιμετωπίσουμε.

   Διαγραφή
 2. Yπάρχει και μια άλλη φόρμουλα, την οποία έχεις στο παρελθόν αναδείξει μέσω αναπαραγωγής δηλώσεων του Τσίπρα κλπ. ''Αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται τα άκρα''. Έτσι, όποιος αντιστέκεται στο εθνικό ''κέντρο'', όπως κάνουν οι κομμουνιστές, είναι ενάντια των ''κοινών συμφερόντων''. Όλοι η γαλάζια αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, με το που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπαν ''ας μην κράζει κανείς, γιατί είναι μια εθνική προσπάθεια, καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση'', επειδή φοβούνται μια αποσταθεροποίηση, γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανασυγκροτηθεί το ελληνικό αστικό πολιτικό σύστημα.
  Ποιά από τις δύο φόρμουλες επικρατεί? Νομίζω ότι η φόρμουλα ''Αν όχι Συριζα, άκρα'', βρίσκεται σε βασικά συμπληρωματική σχέση με τη φόρμουλα ΣΥΡΙΖΑ ή Χ.Α, με την έννοια πως, αν η κυρίαρχη ιδεολογία θεωρεί αυτούς τους δύο δρόμους τους μοναδικούς εφικτούς, η επιλογή ενός ''άκρου'' μελλοντικά από διάγνωση γίνεται επιθυμία, όπως γράφεις, υπό το φόβο της ακυβερνησίας. Αναμείνατε και τη ΝΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρονική είνα η σχέση των δύο διατυπώσεων, και προοδευτική.

  Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ήταν απόλυτα εύλογο να τίθεται ως "Η ΣΥΡΙΖΑ ή άκρα".

  Τώρα που είναι κυβέρνηση, είναι εξίσου εύλογο να τίθεται ως "Ή ΣΥΡΙΖΑ ή Χ.Α", αφού για να ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, πέτυχε να ανακόψει την άνοδο των κομμουνιστών, τους οποίους είναι προς συμφέρον του πλέον να προσποιείται κατά κύριο λόγο ότι δεν βλέπει πουθενά (τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι "κοιμήθηκα φασίστας και ξύπνησα Αριστερός" στα ΜΚΔ.

  Φυσικά, υπάρχει και το εξής: Το "δίλημμα" "Η ΣΥΡΙΖΑ ή Χ.Α" δεν είναι καν δίλημμα, ενώ το δίλημμα "ΣΥΡΙΖΑ ή άκρα" ήταν ένα προπαγανδιστικό δίλημμα που έκρυβε επιμελώς και με ασφάλεια και ένα πραγματικό μέσα (σοσιαλδημοκρατία ή κομμουνισμός).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μετασοβιετικός ιμπεριαλισμός - μετασοβιετική αριστερά.
  Όπως και το ΚΚΕ μελέτησε τα λάθη του σοσιαλισμού, έτσι και οι καπιταλιστές ασκούν συνειδητά αντι-κομμουνιστική προπαγάνδα και αντι-κομμουνιστική - αντεργατική πολιτική, όχι την κλασική, με τον φόβο των θεών και το ξεγέλασμα καθυστερημένων μαζών όπως έκανε ο τσάρος, αλλά αυτή που άρχισε μεταπολεμικά, με τη δημιουργία μιας φιλοαμερικάνικης ψευτο-αριστεράς. Παράλληλα, η βίαιη καταστολή παραμένει συστατικό στοιχείο και κάποιες μάζες ακόμα πείθονται με την κλασική αντικομμουνιστική προπαγάνδα (ένα ακόμα δείγμα του πόσο καθυστερημένη είναι αυτή η χώρα, πόσο πάτημα έχει ακόμα στις λαϊκές μάζες η εκκλησία).


  Μετά το τέλος της ΕΣΣΔ λοιπόν, ουσιαστικά το ιδεολογικό οπλοστάσιο των καπιταλιστών ξεκινάει ακριβώς από το "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό, ο σοσιαλισμός δε λειτουργεί, δε θα γίνουμε Β. Κορέα, ο Στάλιν" κλπ κλπ.


  Άρα, να ένα καθήκον : πως θα αναδείξουμε τις επιτυχίες της ΕΣΣΔ, χωρίς να γινόμαστε γραφικοί.
  Τα βαριά τα έχει κάνει το κόμμα μας. Όχι στο Μάαστριχτ, όχι στον ιμπεριαλισμό, όχι στον ευρωκομμουνισμό και τον οπορτουνισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι, ναι. Ότι το είδαμε και αυτό, δε λειτουργεί, τώρα τι θες εσύ; Στάλιν; Δε θα έχουμε να φάμε κλπ

   Διαγραφή
 5. Ανεξάρτητα από την πάλη που θα δώσει κανείς σύμφωνα με την σοσιαλιστική του ιδεολογία, προσωπικά το θεωρώ δεδομένο ότι όταν ο σύριζα αποτύχει (και όχι αν), ένα μικρό μέρος θα επιστρέψει στο ΚΚΕ, μαζί ίσως με κάποιους που απλά δεν πάνε με τον φασισμό για λόγους αισθητικής κλπ,ίσως κάποιοι ανταρσύα, αλλά το μεγάλο τμήμα θα στραφεί σε ακροδεξιές λύσεις. Αρκετός κόσμος έχει ήδη επενδύσει στις και καλά προσπάθειες της κυβέρνησης με τους εταίρους, μιας κυβέρνησης δήθεν της "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" και όταν θα πάρουμε όλοι πούλο, ο υπαίτιος θα είναι στην συνείδηση του ασυνείδητου ταξικά κόσμου η αριστερά. Γιαυτό βρωμάει από μακριά όλο αυτό το "hype" με τον βαρουφάκη και τις διαπραγματεύσεις, που βλέπεις ακόμα και χρυσαυγίτες να το στηρίζουν (όπως ο μητροπολίτης καλαβρύτων). Η χειρουργική πρακτική αφαίρεσης της όποιας ταξικής συνείδησης ή έστω στράτευσης με το μέρος της εργατικής τάξης εφαρμόστηκε και από το πασοκ και είχε επιτυχία.
  Η δική σου άποψη ποια είναι? Αν θεωρήσουμε αρχικές συνθήκες τις σημερινές και ότι ο σύριζα αποτυγχάνει αύριο, που βλέπεις να πηγαίνει ο κόσμος?

  JKL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είσαι ΕΞΩ απ' την κοινωνική πραγματικότητα ως (απαισιόδοξος) παρατηρητής, είσαι ΜΕΣΑ ως δράστης ή θύμα καθώς την παρατηρείς. Οι άνθρωποι φτιάχνουν ΜΟΝΟΙ τους την ιστορία τους, αν και ΔΕΝ ΤΗ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΟΠΩΣ τη θέλουν.

   ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ.

   Διαγραφή
  2. Νομίζεις πως μπορείς να ξεχωρίσεις αυτόν που παρατηρεί απ' αυτόν που δρα; Αυτός που παρατηρεί παρατηρεί επειδή δρα, και δρα επειδή παρατηρεί, αν είναι ενσυνείδητος δράστης.

   Διαγραφή
  3. Ακριβώς. Δεν την φτιάχνουν όπως τη θέλουν απαντώ λοιπόν και εγώ. Αλλά δεν μου απάντησες. Αν ο σύριζα αποτύχει ΑΥΡΙΟ, αν ο σύριζα πει ΑΥΡΙΟ "παιδιά, νέο μνημόνιο ή έξοδος από ευρώ", τι πιστεύεις ότι θα γίνει. Και λέω για ΑΥΡΙΟ, διότι θέλω να δω τι πιστεύεις εσύ για το που βρίσκεται συνειδησιακά ο κόσμος τώρα, βγάζοντας από την εξίσωση την όποια δράση που μπορεί να γίνει. Που βρίσκεται τώρα ο κόσμος? Αυτό το 72% και καλά που στηρίζει τσίπρα? Είναι επιδεκτικό ταξικής συνειδητοποίησης? Τι άποψη έχει για τους ρώσους? Για την ουκρανία? Για τους λαθρομετανάστες? Για το ΝΑΤΟ?

   JKL

   Διαγραφή
  4. "Αλλά δεν μου απάντησες. Αν ο σύριζα αποτύχει ΑΥΡΙΟ, αν ο σύριζα πει ΑΥΡΙΟ "παιδιά, νέο μνημόνιο ή έξοδος από ευρώ", τι πιστεύεις ότι θα γίνει."

   Δεν κατάλαβες λέξη απ το τι έγραψα.

   Διαγραφή
  5. Νομίζεις ότι κάθεσαι σε κάποιο αστεροσκοπείο και κοιτάς τη γη να δεις τι θα γίνει.

   Ή δράστης θα είσαι, ή θύμα.

   Διαγραφή
  6. Όχι προφανώς και δεν το νομίζω αυτό.Ούτε αστεροσκοπείο, ούτε όμως και στο υπόγειο του σπιτιού μου. Βλέπω και ακούω από αυτούς που είναι τριγύρω μου, και από τους τριγύρω των τριγύρω μου. Ό,τι ισχύει και για κάθε άνθρωπο νομίζω.

   JKL

   Διαγραφή
  7. Και ο φασισμος χρειαζεται λαικη υποστηριξη.
   Ο καπιταλισμος του σημερα δεν εχει αλλη επιλογη απο την προλεταριοποιηση των ενδιαμεσων στρωματων.

   Ειναι τετοιες οι παγκοσμιες φουσκες που μπορει να σκασουν απο στιγμη σε στιγμη.
   Ακομη και μια ανοικτη φασιστικη Χουντα θα ειναι ασταθης.

   Διαγραφή
  8. @JKL:
   "όταν ο σύριζα αποτύχει (και όχι αν), ένα μικρό μέρος θα επιστρέψει στο ΚΚΕ,"
   -Τι ακριβώς να "επιστρέψει" από τον ΣΥΡΙΖΑ;
   Για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4,6% του 2009 στο 36,3% του 2015, έχει αποσπάσει από τα αριστερά του (ΚΚΕ+ΑΝΤΑΡΣΥΑ) το ιλιγγιώδες ...1,78%!!!!
   ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/02/blog-post_98.html )
   Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι εάν υπάρχει κάτι για να επιστρέψει (αλλά άντε και επέστρεψε πες, και φουσκωμένο κιόλας σε κανένα ....2%), αλλά πιο θα είναι το επόμενο κοσκινάκι με το οποίο θα διαλλέξουν να παίξουν (ή στο οποίο θα σπρωχτούν) οι αυριανιστές ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

   Και εδώ ακριβώς έρχεται το ζήτημα της ευθήνης του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να προσπαθήσει να διαπαιδαγωγήσει τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά του, έγινε ένα με ότι χειρότερο υπήρχε σε αυτούς και απευθηνόμενος συνεχώς στα κατώτερα ένστικτα τους, τους προετοιμάζει συνειδητά ή ασυνείδητα για την επόμενη "στάση".

   Όποιος γράψει στα μελλοντικά χρόνια του χρονικό του πλήρη εκφασισμού της Ελλάδας θα πρέπει να σταθεί πολύ στα κεφάλαια Σιμίτης και Τσίπρας...

   Διαγραφή
  9. @trash

   Δεν διαφωνώ σε τίποτα από αυτά που λες trash. Αυτό που ήθελα να πω είναι απλά πως η σημερινή τάση των ψηφοφόρων του σύριζα ειναι μάλλον πιο κοντά σε ακροδεξιά κοσκινάκια σε περίπτωση αποτυχίας παρά σε σοσιαλιστικά. Λέγοντας για "αύριο", αυτό ήθελα να πω και τίποτα περισσότερο. Ούτε είπα ότι δεν μπορούν κάποιοι από αυτούς να μεταστραφούν με τίποτα.

   (και ούτε υπονόησα ότι μεγάλο ποσοστό του σύριζα είναι κκε ή φιλοκκε)

   JKL

   Διαγραφή
  10. @JKL:
   Μάλλον διευκρίνηση έκανα, παρά αντιδίκησα με κάτι που ειπες.
   Απλά βλέπω και την δική μας τάση να θεωρούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ "σάρωσε" στα αριστερά του (που τίποτε δεν "σάρωσε" στην πραγματικότητα), και είπα να κάνω μία παρέμβαση.

   Σαφώς και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ εγγύτερα στον φασισμό.
   Σε αυτό δεν χωράει κουβέντα...

   Διαγραφή
  11. Εγω σε ολο αυτό το "αποτύχει" δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή πιστεύει κάποιος ότι κάποιο στέλεχος του Συριζα απο αυτα που διαπραγματευονται εχει στο μυαλό του ως επιτυχια το να μην υπάρξει άλλο μνημόνιο; Δεν εχουν κανει ξεκάθαρο μέχρι τωρα ότι απλα διαπραγματευονται τι θα εχει και τι δεν θα εχει το νεο μνημόνιο...η οπως αλλιως θα το λενε. Επιτυχία και αποτυχια δεν είναι λοιπόν το οχι μνημονιο ναι μνημονιο, επιτυχια η αποτυχία είναι να καταφέρουν οι βαρουφακαιοι να περασουν μεσα στο νεο μνημονιο μερικους απο τους ορους και προυποθεσεις που τους υποδυκνειουν τα αφεντικα τους. Σε καθε περιπτωση, ειτε η μια πλευρα υπερισχυσει ειτε η αλλη, επιτυχία για τις λαικες μαζες θα ειναι να σταματησει να ελπιζει στην εκβαση αυτού του ενδοιμπεριαλιστικου καυγα και να βλέπει τον βαρουφακη και τους λοιπους ως της ελλαδος παληκαρια που κονταροχτυπιουνται για τον φτωχο λαο.

   Διαγραφή
  12. "Εγω σε ολο αυτό το "αποτύχει" δεν καταλαβαίνω."

   Είναι σαν αυτό που ανέφερα χτες.

   - "Τι λέει τώρα το ΚΚΕ, ε; Νια νια νια."
   - Για ποιο πράμα ρε φίλε τι λέει;
   -Για αυτά που γίνανε στο Γιούρογκρουπ.
   - Τι έγινε δηλαδή;
   - ... [βραχυκύκλωμα]

   Διαγραφή
 6. "Είναι επιδεκτικό ταξικής συνειδητοποίησης?"

  Καλέ μου άνθρωπε είναι ερώτημα αυτό?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. http://www.hellasforce.com/blog/συμμαχία-του-κουτσούμπιου-κκε-και-του/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

  Προς χρήστες twitter: Κάποιος έγραψε ότι έχουν μπει τσούρμο Χρυσαυγίτες και το παίζουν Σύριζα. Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά έχετέ το υπόψη, μιας και είναι σαφές ότι η "συριζαϊκή" γραμμή που εκφέρεται για το ΚΚΕ είναι πλέον καθαρά φασιστική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. πού έχουνε μπει;;;
   προσωπικά ξέρω φασιστάκο (ανοιχτά αντικομμουνιστής σε χωριό με όλες τις οικογένειες να έχουν θύματα) που καλόβλεπε το ποτάμι στις ευρωεκλογές και έβαλε υποψηφιότητα με τελεία στις εθνικές


   τσαφ

   Διαγραφή
  2. Στο twitter, εικάζω και στο fb μπορεί να γίνεται κάτι ανάλογο. Δεκάδες μηνύματα αντι-ΚΚΕ μίσους, καθαρά φασιστική ρητορική, ντελίριο πραγματικό.

   Διαγραφή