Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Το μετεκλογικό τοπίο στους χώρους εργασίας

Παραθέτω απλώς την σχετική (και όχι πλήρη, βλ. π.χ, Village Cinemas) σύνοψη μετεκλογικών εξελίξεων στα εργασιακά από το άρθρο του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη. Η φωτογραφία είναι από τις --για τον υποφαινόμενο, απερίγραπτα γελοίες-- φιέστες "στήριξης" (των πιο κάτω, πρακτικά, μιας και αυτά είναι τα μόνα ως τώρα πρακτικά αποτελέσματα της αλλαγής κυβέρνησης), που προωθεί σύμπαν το αστικό πολιτικό σύστημα, στην Ελλάδα και διεθνώς.

- Νέα μείωση, της τάξης του 15% έως 20%, σχεδιάζει η επιχείρηση «Praktiker» στους μισθούς, κυρίως των παλιότερων εργαζομένων. Μετά τις ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 7% που επιβλήθηκαν πριν από έναν περίπου χρόνο σε όλους, με την απειλή της απόλυσης, η εταιρεία βάζει ξανά στο στόχαστρο τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, με στόχο να συρρικνώσει και άλλο τους μισθούς τους.

- Να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών μέχρι και 50%, εκβιάζονται από την εργοδοσία οι 75 εργολαβικοί εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Λιπάσματα ELFE» (πρώην «Βιομηχανικά Φωσφορικά Λιπάσματα»). Αξιοποιώντας τη λήξη της μετενέργειας, ο νέος εργολάβος, που ανέλαβε από την 1/1/2015, μεθοδεύει την αλλαγή των όρων εργασίας όσων καλύπτονταν από την κλαδική Σύμβαση και την επιβολή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μεικτά για όλους.


- Με νέα σύμβαση παρατείνει τη μείωση των μισθών στα εργοστάσια της Μαγνησίας η εργοδοσία της «Χαλυβουργίας Ελλάδος». Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 29 Γενάρη και προβλέπει ότι οι μισθοί εξακολουθούν να διατηρούνται μειωμένοι κατά 12% σε σχέση με το ύψος του μισθού που δινόταν τον Ιούνη του 2013. Η διάρκειά της είναι 1 Φλεβάρη έως 30 Απρίλη, με την εργοδοσία να έχει το δικαίωμα να την παρατείνει μέχρι 31 Ιούλη του 2015.

- Με το καθεστώς της απληρωσιάς βρίσκονται αντιμέτωποι οι 50 εργαζόμενοι του ιδρύματος «Παιδική Στέγη». Η διοίκηση του ιδρύματος τους έκοψε αυθαίρετα ένα 10%, αρχίζοντας από το μισθό του Οκτώβρη, και, παρά την προσφυγή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας, συνεχίζει να το παρακρατεί παράνομα. Για το Δεκέμβρη έχουν πληρωθεί «έναντι», ενώ για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον, οι αυξήσεις που προβλέπονταν από την κλαδική τους Σύμβαση, δεν «πέρασαν» τα προηγούμενα χρόνια στο μισθό.

- Μειώσεις μισθών, από 10% έως και 38%, σχεδιάζει η εργοδοσία στη «Nestle» μέσα από την επιβολή ατομικών συμβάσεων. Η επιχειρούμενη μείωση προστίθεται σε μια σειρά μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η πολυεθνική. Μεταξύ άλλων, έχει επιβάλει εκ περιτροπής 2ήμερη και 3ήμερη εργασία στους εργάτες παραγωγής, ενώ απέλυσε καθαρίστριες και εργαζόμενους στη διανομή ψυγείων και τους επαναπροσέλαβε μέσω εργολάβου με τα μισά λεφτά.

- Απλήρωτοι συνεχίζουν να είναι εδώ και οχτώ μήνες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ». Παράλληλα, η επιχείρηση έχει υποβάλει αίτηση για πτώχευση και στάση πληρωμών.

- Απλήρωτοι είναι οι ναυτεργάτες στα πληρώματα της ΝΕΛ, με τους εκπροσώπους της εταιρείας να δηλώνουν «αδυναμία να ανταποκριθούν στο σύνολο των οφειλών των δεδουλευμένων αποδοχών και συνολικά στις υποχρεώσεις της εταιρείας», όπως κατήγγειλαν ναυτεργατικά σωματεία.

- Στους περίπου 600 εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Ελευσίνας η εργοδοσία εξακολουθεί να οφείλει μισθούς εννέα μηνών. Οσο το καθεστώς της απληρωσιάς συνεχίζεται, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε όλο και πιο άσχημη θέση.

- Οι εργαζόμενοι στο έργο ανασκαφής για την επέκταση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Στην ίδια κατάσταση είχαν βρεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, με ανάλογη καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών τους, γεγονός που δείχνει ότι το καθεστώς της απληρωσιάς και της κοροϊδίας παγιώνεται.

- Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» στη Φθιώτιδα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα μέχρι και 12 μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία, καθώς και την ανάκληση των απολύσεων συναδέλφων τους που τόλμησαν να «σηκώσουν κεφάλι» ενάντια στην απληρωσιά.

- Δεδουλευμένα οφείλει και η εργοδοσία στην ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων οι οφειλές ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ.

- Τη μη τήρηση των όρων εργασίας που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε κατάστημα της γνωστή αλυσίδα καφέ «MIKEL» στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν υπογράψει σύμβαση για 4ωρη, πενθήμερη εργασία, εργάζονταν 8ωρο, με τα ένσημά τους να παραμένουν μισά και αντίστοιχα οι άδειες, τα δώρα, τα επιδόματα αδείας να δίδονται με βάση 4ωρη εργασία. Επίσης, ενώ εργάζονταν νύχτες, Κυριακές, αργίες ουδέποτε καταβλήθηκαν οι αντίστοιχες προσαυξήσεις (25% για νυχτερινή εργασία, 75% για Κυριακές - αργίες).

- Σε απολύσεις προχώρησε η επιχείρηση «Public» στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της απόφασής της να κλείσει το κατάστημα που διατηρούσε στην περιοχή Σολάρι.

4 σχόλια:

 1. "απερίγραπτα γελοίες φιέστες" και λίγα λες.

  Η ατζέντα των καινούργιων ( όπως και των παλιών) πλατειών, "εθνική ενότητα, εθνική αξιοπρέπεια, όλοι μαζί, εθνική υπερηφάνεια", είναι 100% εθνικιστική και (κρυπτό- μέχρι να γίνει φανερό-) φασιστική.

  Και επειδή, σωστά, το συνδέεις με την επίθεση στα εργασιακά και επομένως με τους αγώνες που πρέπει να αναπτύξει η εργατική τάξη, πάμε πάλι την αλφαβήτα από την αρχή (κυριολεκτικά):

  "Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικών αγώνων"
  Εάν κάποιος νομίζει πως τα συνθήματα των πλατειών, (όπου συνωστίζονται, χάριν της εθνικής ενότητας, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι) έχουν την παραμικρή σχέση με Μαρξισμό,
  ας πάνε μέχρι τη γωνία, να δουν αν ερχόμαστε.

  Διαφορετικά, ας κάνουν ο,τι νομίζουν, αλλά:
  -ΟΧΙ στο όνομα του Μαρξισμού, ΟΧΙ στο όνομά μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ωχ από τα παίγνια σε κήρυγμα κατηχητικού (ξανά):

  "Η σημαντική επιρροή εδώ είναι ο Ιμάνουελ Καντ, ο Γερμανός φιλόσοφος που μας δίδαξε ότι οι ορθολογικοί και οι ελεύθεροι ξεφεύγουν από την αυτοκρατορία της σκοπιμότητας, κάνοντας ό, τι είναι σωστό. (...) η Ευρώπη θα ανακτήσει την ψυχή της μόνο όταν ανακτήσει την εμπιστοσύνη των λαών βάζοντας τα συμφέροντά τους στο κέντρο της σκηνής"
  http://www.naftemporiki.gr/finance/story/916820/g-baroufakis-den-einai-ora-gia-paixnidia

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κουκουέδες δήμαρχοι, σας ψάχνει ο Βαρουφάκεεεεερ!

   http://www.902.gr/eidisi/politiki/61291/stirizei-tin-katargisi-tis-kratikis-hrimatodotisis-ton-dimon-o-g-varoyfakis#/0
   http://www.902.gr/eidisi/politiki/61300/dimarhos-patreon-na-stirihthoyn-oi-dimosies-koinonikes-domes

   Διαγραφή
  2. ναι σε πλήρη συμφωνία με τον Στ. Μάνο. Προσωπική, όχι κυβερνητική.


   "η Ευρώπη θα ανακτήσει την ψυχή της" πότε δηλαδή η ψυχή της Ευρώπης ήταν αγνή και αθώα? Μ' αυτή την απορία θα πάω.

   Διαγραφή