Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Ο κύριος Βαρουφάκης και ο φασισμός

Στις δηλώσεις που έκανε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε: "μόνο ένα έθνος μπορεί να μας καταλάβει καλύτερα από κάθε έναν στην Ευρώπη πως μια οικονομία με σθεναρή ύφεση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού", αναφερόμενος στο φασισμό, προφανώς, αλλά και ειδικότερα στη Χρυσή Αυγή. "Όταν επιστρέψω στο ελληνικό κοινοβούλιο", είπε, θα βρω μια βουλή όπου "το τρίτο κόμμα είναι ένα ναζιστικό κόμμα". Κάλεσε λοιπόν τον ομόλογό του "Να δώσουμε τον αγώνα κατά της μισανθρωπίας. Για να μην ξαναζήσουμε ποτέ περιόδους ύφεσης".

Ας πούμε μερικές απλές κουβέντες για το πόσους κινδύνους κρύβουν τέτοιες φαινομενικά "αθώες" δηλώσεις για τα λαϊκά στρώματα, πόσο απειλούν να δηλητηριάσουν τη συνείδησή τους.


Κι ας αρχίσουμε απ' το τέλος: αλήθεια, "ο αγώνας κατά της μισανθρωπίας" είναι προϋπόθεση αποφυγής "περιόδων ύφεσης"; Απ' τη μισανθρωπία προκαλείται η ύφεση, ώστε να πρέπει "να δώσουμε τον αγώνα κατά της μισανθρωπίας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ περιόδους ύφεσης"; Όχι, η ύφεση προκαλείται από τις ενδογενείς αντιφάσεις του καπιταλισμού, και συγκεκριμένα από την αναρχία της παραγωγής, τη διαρκή ανισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση, που με τη σειρά της παράγει κάθε είδους στρεβλώσεις όσο αναπτύσσεται η παραγωγική δύναμη του καπιταλισμού. Όταν ένας οικονομολόγος μιλάει για την οικονομία σαν να δίνει διάλεξη σε Κατηχητικό, ο λαός πρέπει να φυλάει τα ρούχα του -- κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Μήπως όμως φέρνει η ύφεση τον φασισμό, όπως επίσης δήλωσε ο υπουργός; Μήπως η πτώχευση μεγάλου τμήματος του λαού "επωάζει το αυγό του φιδιού";

Και πάλι όχι. Αυτό που "επωάζει το αυγό του φιδιού" μέσα στα φτωχά και λαϊκά στρώματα δεν είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση. Είναι η απουσία ταξικής συνείδησης. Γιατί αυτός που έχει ταξική συνείδηση και εξαθλιώνεται γίνεται απλώς πιο αποφασισμένος να ανατρέψει το σύστημα που τον εκμεταλλεύεται. Και για αυτό, είναι εχθρός του φασισμού, που είναι επινόηση και παράγωγο του ίδιου του καπιταλισμού που ο κύριος Βαρουφάκης δεν αμφισβητεί στο παραμικρό.

Αλλά τι σημαίνει "ταξική συνείδηση" εδώ; Σημαίνει, βέβαια, συνείδηση ότι τα συμφέροντα του εργαζόμενου και του αφεντικού δεν είναι τα ίδια, ότι είναι ανταγωνιστικά συμφέροντα. Το αντίθετο από ό,τι λέει δηλαδή ο κύριος Βαρουφάκης, ο οποίος παρουσιάζεται ως φιλόστοργος προστάτης "του έθνους" γενικά και αφηρημένα, καμώνεται πως νοιάζεται  για το τι θα πάθει αυτό το έθνος αν ο κύριος Σόιμπλε δεν συμφωνήσει με τους όρους ανάπτυξης του κεφαλαίου που επιθυμεί ο ίδιος ο κύριος Βαρουφάκης και η κυβέρνησή του.

Μιλώντας για το "έθνος" και τα "έθνη" --Γερμανία και Ελλάδα-- ο κύριος Βαρουφάκης μιλάει με την ίδια γλώσσα που μιλάει και ο φασισμός, με τη γλώσσα που καταστέλλει κάθε αναφορά στην ταξική πάλη μέσα σε κάθε έθνος, στην ταξική εκμετάλλευση μέσα σε κάθε έθνος. Λέει στους Γερμανούς ότι αυτοί ευτυχώς ξεμπέρδεψαν με το φασισμό, άρα μπορούν να βοηθήσουν με κάποιες διευκολύνσεις και την Ελλάδα να τον νικήσει. Διπλό ψέμα. Ούτε οι Γερμανοί "ξεμπέρδεψαν" ποτέ με το φασισμό, ούτε η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει μαζί του στη βάση του κέρδους που θα αντλήσουν ορισμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της ύφεσης και της κρίσης. Αντίθετα, όσο αυτοί οι κύκλοι επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα στο όνομα της "εθνικής υπερηφάνειας" και της "εθνικής αξιοπρέπειας" πάνω στις λαϊκές μάζες, όσο τις στρατεύουν, άβουλες και χωρίς συνείδηση της ασυμβατότητας των δικών τους συμφερόντων, στο άρμα τους (καλή ώρα χθες, στο Σύνταγμα, όπου έτρεξαν κάποιοι για να στηρίξουν...καλύτερους όρους για τις ελληνικές επιχειρήσεις), τόσο θα προχωράει και θα αναπτύσσεται απ' τα κάτω ο φασισμός

Όταν η ίδια η υπέρτατη θυσία των κομμουνιστών της Καισαριανής πλασάρεται, με τον χυδαιότερο των τρόπων, ως "διαπραγματευτικό χαρτί" φτηνής "πρόκλησης ενοχών" για να "δώσει κάτι" στο ελληνικό κεφάλαιο το αντίστοιχο γερμανικό, τότε ο φασισμός έχει ήδη θεριέψει και κάνει επιδεικτική πασαρέλα μέσα στα μούτρα του λαού. Ότι την κάνει "χωρίς γραβάτα", με μελιστάλακτο και ψευδοεμβριθές ύφος και business school αναφορές στον Γκαίτε δεν έχει την παραμικρή σημασία.

22 σχόλια:

 1. Σημειώνω διαδικαστικά κάτι για την κατακλείδα: ο κύριος Βαρουφάκης έδειξε με τον ωμότερο των τρόπων χθες ότι η "συγκινητική" επίσκεψη Τσίπρα στο σκοπευτήριο της Καισιαριανής ήταν προμελετημένο απ' τον ΣΥΡΙΖΑ βήμα καλλιέργειας "ίματζ" ενόψει "διαβουλεύσεων" με το γερμανικό κεφάλαιο.

  Πιο αισχρός έμπορας του αίματος άλλων πεθαίνεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εγώ πάλι την επίσκεψη στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την είχα δει ως (βρώμικο) κάλεσμα προς το ΚΚΕ για συγκυβέρνηση....εντελώς έξω έπεσα

   Sukhoi

   Διαγραφή
  2. Μπα...μάλλον εντασσόταν σε αυτό που ο φλωράκης είχε πει κάποτε "τιμούν τους νεκρούς για να θάψουν τους ζωντανούς".

   JKL

   Διαγραφή
  3. @Sukhoi: πάντα είναι πολλαπλές οι χρήσεις αυτών των τακτικών, και καθόλου δεν αναιρείται αυτό που λες, ούτε "έξω έπεσες." Απλά χθες φάνηκε με σαφήνεια ότι ΜΙΑ απ' τις διαστάσεις της στημένης αυτής και εντελώς ανήθικης πράξης ήταν η "ελληνογερμανική αντιπαράθεση" για το μείγμα διαχείρισης της ευρωζώνης.

   Διαγραφή
  4. Κατά την αποψή μου :

   Οι 200 της Καισαριανής, έγιναν απο ΟΛΑ τα μέσα "Οι 200 Έλληνες", "Οι 200 εκτελεσθέντες", "Θύματα των Γερμανών".
   Οι 200 δεν εκτελέστηκαν λόγω της τάξης τους , λόγω του ότι ήταν η οργανωμένη πρωτοπορεία της, λόγω της μαρξιστικής ιδεολογίας τους, της αντιστασιακής δράσης τους και του στόχου που είχε αυτή όπως είχε εκφραστεί απο τις διακυρήξεις του ΕΑΜ. Εκτελέστηκαν επειδή ήταν Έλληνες, γενικώς και αορίστως.
   --Άρα ο πρωτογενής στόχος -το ξαναγράψιμο της ιστορίας με αστική ιδεολογική κατεύθυνση- επετεύχθη.

   Οι "200 Έλληνες" (πλέον) έγιναν απο όλους σημείο αναφοράς-συσπείρωσης ενάντια στην ηγεμονική Γερμανία/4ο Ραϊχ.
   Οι εκτελεσμένοι Κομμουνιστές γίνονται εναρκτήριο λάκτισμα για έναν αγώνα για διαφορετικό μείγμα καπιταλισμού, για αλλαγή του φιλελεύθερου μονέλου με Κευσιανισμό, για να διαλύσουν απο άλλη μπάντα τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης.
   -- Και ο δευτερογενής στόχος, δηλαδή η χρησιμοποίηση των παλαιών αγωνιστών, η διαστρέβλωση του χαρακτήρα τους και των αγώνων τους (όπως το είχε θέσει ο Λένιν νομίζω (;) αν και τώρα δε βρίσκω το εδάφιο, αν όχι διορθώστε με) είτε με στόχο να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς των αστών, είτε με στόχο να καταστούν διακοσμητικές φιγούρες, επιτυγχάνεται και αυτός.

   2 σε 1. Combo pack που λένε και οι Γιάνκηδες.

   Ή αλλιώς...όπως μου έχουν ήδη πέι...
   "Το έκανε για να τιμήσει την Αριστερά"

   Καλύτερο ακούγεται , να πώ τη μαύρη αλήθεια.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
  5. Όπως τα λες έχουν τα πράγματα. Χρησιμοποιούν τις σάρκες του εργ. κινήματος σε βάρος του. Τόσο ωμά.

   Διαγραφή
  6. Τα είχε πει ο άλλος που συνέχεια τον μνημονεύω κάθε μέρα τελευταία : "Ούτε οι νεκροί δεν θα είναι ασφαλείς". Γιάννης Ν.

   Διαγραφή
 2. Πολύ σωστή η παρατήρηση. Βεβαίως και ο Βαρουφάκης δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει εδώ και 2.5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ για την άνοδο της Χρυσης Αυγής.
  Από τη μεριά μου έχω να κάνω την εξής ερώτηση. Αυτή τη στιγμή παρατηρώ τριγύρω μου να αυξάνεται διαρκώς η αμφισβήτηση απέναντι στην Ε.Ε. Ακόμη κι αν αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός θυμικού περισσότερο παρά από την κατανόηση της φύσης της κτλ.
  Απ' ότι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κίνημα υποστήριξης της κυβέρνησής του. Αυτό κατά την άποψη μου θα οδηγήσει στο τέλος ο λαός στην καλύτερη περίπτωση να πανηγυρίζει γιατί πήρε 2-3 ψίχουλα από τη διαπραγμάτευση στη χειρότερη γιατί "επιτέλους μία κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε τουλάχιστον κι ας μην πήραμε τίποτα".
  Πιστεύεις ότι στο κλίμα αυτό θα πρέπει το ΚΚΕ να πάρει δικές του πολιτικές πρωτοβουλίες;
  drone

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για μένα κατ' αρχήν, υπάρχουν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει, και πιστεύω θα πάρει, στην κατεύθυνση ρήξης με την ΕΕ.

   Θα βοηθήσουν πολύ να αποκαλυφθούν βασικά και ουσιώδη πράγματα.

   Διαγραφή
  2. Η πλειοψηφία του κόσμου αυτά τα ψίχουλα θέλει και της είναι αρκετά για τώρα. Κανείς δεν ψήφισε Σύριζα για να έρθει σε ρήξη με κανέναν και κατά τη γνώμη μου δε θα το κάνει. Δεν πήρε τέτοια εντολή. Οι πιο πολλοί θέλουν απλώς κάτι έστω και ελάχιστα καλύτερο, και βλέπουμε.

   Διαγραφή
  3. Στην κατεύθυνση ρήξης με την ΕΕ και της αποκάλυψης βασικών και ουσιωδών πραγμάτων, θεωρώ ότι αξίζει αναδημοσιεύσεις το άρθρο του Μπογιόπουλου, http://kke4ever.blogspot.com/2015/02/blog-post_30.html. Επισημαίνω ότι το θεωρώ εκλαϊκευτικό άρθρο, δεν απευθύνεται δηλαδή σε ήδη κατασταλλαγμένους, αλλά σε φιλαλήθεις. Εϊναι πολύ καλή συγκυρία για να χτυπήσουμε κι΄ άλλο την λυκοφωλιά της ΕΕ, προσεγγίζοντας καλόπιστους μέχρι τώρα θιασώτες της. Εϊναι σημαντική για την τακτική μας και η αναφορά σε Ευρώπη των λαών που κάνει ο Μπ, δηλαδή άλλο πράγμα η ΕΕ και άλλο πράγμα η Ευρώπη των λαών. Γιάννης Ν.

   Διαγραφή
  4. Καίρια τοποθέτηση, πολυ καλή ανάρτηση.

   Μερικές παρατηρησεις συμπληρωματικα σε αυτες του συντρόφου "drone"
   H μεγάλη εικόνα αυτή τη στιγμή, αυτη που τελοσπάντων εχει επιβάλλει ο Σύριζα, ειναι αυτη μιας κυβερνησης που δίνει τον υπερ παντων αγώνα μπας κ κερδίσει μια ανασα για τον λαό της.
   Οι πλατείες του αισχους είναι γεγονός, και ξαναλέω οτι δεν απολκείω κ περιπτωση δημοψηφισματος, με μια μορφη win-win που δεν μπορω να φανταστω αυτη την στιγμη, αλλά σε αυτες τις πονηρίες εχουν γινει εξπερ οι συριζαιοι και νομιζω οτι θα βρουν το τρόπο να το θέσουν.
   Η αγωνία μου είναι η εξής. Θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε τον λόγο που ειμαστε αντίθετοι στις πλατείες με τρόπο που να γινουμε κατανοητοι, σαφείς και γιατί οχι να κερδίσουμε απο τώρα και την υποστηριξη νέου κόσμου? (θυμίζω οτι η αριστερη κριτική στην κυβερνηση μόλις ξεκινάει κ θα εχει βάθος χρόνου)
   Θα μπορέσουμε να πούμε ΑΠΛΑ οτι εμεις δεν κατεβαινουμε στο δρόμο ως "εργατες κ αφεντικά γιναμε μια παρεϊτσα"? Ωστε να μην μπορέσει κανείς να γράψει "το ΚΚΕ ειναι μακρία απτον κόσμο που διαδηλωνει"?

   Επίσης για την θεωρητική ως τωρα περίπτωση δημοψηφίσματος. Ευχομαι να κατεβουμε εγκαιρως με δικη μας πρόταση κ κυρίως να δειξουμε εξαρχης κατι που κατα τη γνωμη μου κακιστα δεν καταφέραμε στο αντιστοιχο του ΓΑΠ.
   Ότι ΚΑΛΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ το δημοψηφισμα αν περιλαμβάνει την προοπτικη εξόδου απο την ΕΕ και οτι ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ μια τετοια προοπτική. Γενικά θέλω να μας δω πρωταγωνιστές, γιατι άνετα θα πέσουν να μας φάνε οταν στραβώσει κατι στους δικους τους σχεδιασμους και στη δικια τους επικοινωνιακη πολιτική.

   Διονύσης Ε.

   Διαγραφή
  5. Η σημερινή ανακοίνωση του κόμματος επιβεβαιώνει αυτό που αντελήφθην και ο ίδιος επί αρκετές μέρες τώρα: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν "πατάει" απλά πάνω στον δικό του προπαγανδιστικό μηχανισμό, ούτε απλά στον αντίστοιχο άλλων αστικών κομμάτων και πολιτικών της Ελλάδας. Υπάρχει ένας πολυδαίδαλος και πολυδιάστατος ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, ΜΕ ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, και άλλες χώρες, ο οποίος "σπρώχνει" ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ "ΛΥΣΕΩΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

   "Ευρωπαϊκή Άνοιξη" (όπως "Αραβική") είναι ένα από τα συνθήματα που έχω δει ΔΕΚΑΔΕΣ φορές να αναπαράγονται από χρήστες από σειρά ευρωπαϊκών χωρών και ΗΠΑ.

   Χρειάζεται να πούμε πολλά παραπάνω; Υπάρχει χοντρό χρήμα και μεγάλα συμφέροντα από πίσω.

   Δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου εύκολα τα πράγματα για μας, για αυτό ξαναλέω, ΤΩΡΑ είναι κρίσιμο να διεθνοποιηθούν όσο γίνεται οι θέσεις και αναλύσεις του κόμματος. Να προετοιμαστούν και εκτός Ελλάδας όσο γίνεται περισσότεροι που τους έχουν κυριολεκτικά ΠΝΙΞΕΙ στην παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού ΜΑΖΙ με το ήδη υφιστάμενο Τροτσκιστικο-Αμερικανο-Ευρωενωσιακό σκυλολόι ακαδημαϊκών, ΜΚΟ, κλπ που στήθηκε απ' το 2011.

   Διαγραφή
  6. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δυσοίωνη, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Μας έχουν περικυκλώσει από παντού προπαγανδιστικά.

   Διαγραφή
  7. Να πω κι ένα ακόμα πράμα: Το κόμμα δεν πρέπει να περιοριστεί καθόλου στις θέσεις του για την Ελλάδα. Είναι κομβικό να σπρώξει όσο γίνεται διεθνώς την αντι-ιμπεριαλιστική του αντζέντα.

   ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως όσοι αρχίζουν να δείχνουν θετική στάση προς το ΚΚΕ διεθνώς εδώ και δυο βδομάδες που το παλεύω, το κάνουν ΚΥΡΙΑ στη βάση των θέσεών του για Ουκρανία, γιατί ξέρουν ότι το πράμα με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΤΟ βρωμάει και δεν εμπιστεύονται από παλιότερα κάποια πράματα. Εκεί θέλει δουλειά. Άρθρα για ΝΑΤΟ, για ΕΕ, για Συρία, για Ουκρανία, για Λιβύη, του κομματικού Τύπου είναι πολύ σημαντικό να γίνουν γνωστά. Έχει αρκετό θυμωμένο κόσμο και στην Ευρώπη και εκτός, που αναζητά κάποιον να του μιλήσει για όσα έχουν γίνει.

   Διαγραφή
 3. Απλά το ανεβάζω εδώ....
  http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2222321
  Ξεράστε ελεύθερα.....

  Ι.Σ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το νόημα, η στόχευση -απο πλευράς αστικής τάξης- συμπυκνώνεται νομίζω σε 2 γραμμές.

   "Δεν ξέρω αν ο κ. Βαρουφάκης θα τα καταφέρει. Αλλά γι αυτό που έκανε χτες του λέμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ". (...) Κι αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα με έναν άλλο τρόπο."

   Χειροκρότημα παρακαλώ για το κ. Γιάνη.

   Χαϊνης

   Διαγραφή
 4. Μπαλτάκος: Βαράω προσοχή μπροστά σε όσα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

  http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=390638&catID=1

  Ι.Σ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επικοινωνιακα παιχνιδια χωρις την αναλογη πελατεια απο το λαο δεν γινονται. Και ειναι πολυ οι πελατες τους. Ετσι φτιαχνεται το image. Ταιριαζουν πολυ σε πρωιναδικα και σε ντεφιλε προγραμματα.
  Αντε να δοουμε και το Βαρουφακη στη νεα κολεξιον του Παρισιου.
  Εντωμεταξυ την εχουν κανει "γαργαρα" την συμφωνια τους με την Ε.Ε. για κυρωσεις στη Ρωσια. Ο Ομπαμα ετοιμος να στειλει οπλα στην κυβερνηση της Ουκρανιας.

  http://youtu.be/mIIpVjcRpCA

  ρεδ αλερτ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η αναγνώριση της διαπραγμάτευσης σαν μονόδρομος, προϋποθέτει και την αναγνώριση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης σαν μονόδρομο.
  Ας κάνουμε την υπόθεση πως μετά από διαπραγματεύσεις - σκληρές, πιεστικές, ανυποχώρητες, ό,τι άλλο - επιτυγχάνουμε να μειώσουμε το χρέος. (Φυσικά, δεν γίνεται λόγος για μηδενισμό του, μιας και η οριακή αυτή περίπτωση δεν προϋποθέτει καν διαπραγμάτευση). Ας πάρουμε λοιπόν σαν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών ένα τελικό ποσό χρέους, τόσων ευρώ. Μικρότερο ίσο του αρχικού.
  Αποδεχόμενοι την διαπραγμάτευση, αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα, αποδεχόμαστε να πληρώσουμε, όχι απλώς αγόγγυστα μα ευχαρίστως κιόλας, τα προκύψαντα τόσα ευρώ.

  Τότες άραγε, κι εδώ εστιάζω, η ταξική ήττα μας βαφτίζεται νίκη μας, οι αντιστεκόμενοι βαφτίζονται ανθέλληνες, ο καπιταλισμός... αριστερά και ο φασισμός... δημοκρατία;

  graf

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ποιός φασισμός βρε απολιθωμένε άνθρωπε που ξέχασες να πεθάνεις?
  "Η θεωρία των παιγνίων" είναι:

  Η Θεωρία Παιγνίων, αφού καταξιώθηκε ως η σύγχρονη θεμελίωση της οικονομικής, φιλοδοξεί πλέον να ενοποιήσει όλες τις κοινωνικές επιστήμες. Από τα μικρά προβλήματα της κοινωνίας (π.χ. το σχεδιασμό δημοπρασιών) μέχρι τα μεγάλα φιλοσοφικά μας αινίγματα (π.χ. περί Ηθικής και του ρόλου του Κράτους), η Θεωρία Παιγνίων έχει άποψη. Εντάσσει τον εαυτό της στα φαινόμενα που καλείται η ίδια να εξηγήσει. Αντίθετα με τις άλλες προσεγγίσεις στην κοινωνική επιστήμη, η Θεωρία Παιγνίων υποθέτει ότι κανείς δεν κάνει πράγματα που δεν θα έκανε αν τη γνώριζε! Οι κοινοί άνθρωποι εμφανίζονται σ' αυτήν ως θεωρητικοί και οι θεωρητικοί ως κοινοί άνθρωποι. Πρωτότυπο. Όμορφο. Ανθρωπιστικό. Μήπως όμως και αυθάδες;

  Το πρόβλημα με τη Θεωρία Παιγνίων είναι ότι η μαθηματική της γλώσσα αποκλείει πολλούς από συζητήσεις από τις οποίες δεν θα έπρεπε να λείπει κανείς. Εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για την κοινωνική σημασία της Θεωρίας Παιγνίων, συνήθως απωθούνται από τα μαθηματικά της. Κι εκείνοι που κατέχουν τις απαιτούμενες τεχνικές, συχνά δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική και φιλοσοφική τους σημασία.

  Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη απευθύνεται σε όλους: Στους μη κατέχοντες τις τεχνικές, παρουσιάζει όλες τις σημαντικές έννοιες χρησιμοποιώντας απλή αριθμητική. Στους υπόλοιπους, αποκαλύπτει την κοινωνική σημασία των τεχνικών. Στους οικονομολόγους παρουσιάζει την αρτιότερη μέθοδο ανάλυσης του αντικειμένου τους, αλλά και μια ευκαιρία επαναπροσέγγισης με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, και την πολιτική επιστήμη. Στους κοινωνικούς επιστήμονες προσφέρει εφόδια χρήσιμα στην κριτική αξιολόγηση της Θεωρίας Παιγνίων. Στο ευρύ κοινό, αποκαλύπτει τις αδυναμίες όλων των ερμηνειών περί καλής κ’ αγαθής κοινωνίας που βασίζονται αποκλειστικά στον φιλελεύθερο ατομικισμό.

  Το βιβλίο δεν προσηλυτίζει. Αντίθετα, διατηρεί σε κάθε του σελίδα μια έντονα κριτική στάση. Συνδυάζει την πληρότητα άρτιου εγχειριδίου με την κριτική στάση ανατρεπτικού κειμένου:
  - Εξηγεί λεπτομερειακά όλες τις βασικές έννοιες της Θεωρίας Παιγνίων (π.χ. τις ισορροπίες Nash, τη λύση του διαπραγματευτικού προβλήματος) και τις φιλοσοφικές παραδοχές της (π.χ. περί ορθολογισμού).
  - Περιέχει Κεφάλαια για τα τελευταία επιτεύγματα της θεωρίας, π.χ. εξελικτικά, ψυχολογικά και πειραματικά παίγνια
  - Στο τέλος κάθε Κεφαλαίου προσφέρει πρωτότυπα προβλήματα και ασκήσεις με εκτενέστατες λύσεις και σχόλια.
  http://www.biblionet.gr/book/121221/%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82,_%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CE%98%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "ο κύριος Βαρουφάκης έδειξε με τον ωμότερο των τρόπων χθες ότι η "συγκινητική" επίσκεψη Τσίπρα στο σκοπευτήριο της Καισιαριανής ήταν προμελετημένο απ' τον ΣΥΡΙΖΑ βήμα καλλιέργειας "ίματζ" ενόψει "διαβουλεύσεων" με το γερμανικό κεφάλαιο"

  Συγγνώμη αλλά είμαι λίγο πίσω από θέμα ενημέρωσης, λόγο δουλειάς. Τι είπε ο Βαρουφάκης (ή αλλιώς Σουπερ Β) το οποίο να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.Κι εγώ πίστευα ότι συμβόλιζε τα στεφάνια στους κομμουνιστές του σήμερα...ότι θα μας εξοντώσει.
  @ EG
  Κρίμα που ο Μαρξ δεν γνώριζε Θεωρία Παιγνίων να τη συνδύαζε με τον Διαλεκτικό υλισμό . Φαντάσου να είχαμε την Υλιστική Θεωρία Διαλεκτικών Παιγνίων. Ακούγεται παιχνιδιάρικο.

  Atom

  ΑπάντησηΔιαγραφή