Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα αλλάζει! (και μετά ξύπνησες)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Προαναγγελία ακόμα πιο άγριου κυνηγητού μεταναστών και προσφύγων

Την ένταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και την ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού FRONTEX ενάντια στους πρόσφυγες και συνολικά τους λαούς, εξήγγειλαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 11/2, η εκπρόσωπος της Λετονικής Προεδρίας Κ. Λουκασέβιτσα - Ζάντα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φ. Τίμερμανς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα τη «μελλοντική πορεία του FRONTEX». Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που διεξαγόταν αυτή η συζήτηση, ήταν σε εξέλιξη οι έρευνες για την ανεύρεση εκατοντάδων αγνοουμένων από δύο νέα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες που έγιναν ανάμεσα σε Λιβύη και Ιταλία...


Τόσο η εκπρόσωπος της Λετονικής Προεδρίας όσο και ο Επίτροπος, στην εισηγητική τους ομιλία, αφού πρώτα έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για τις δύο νέες τραγωδίες, εξήγγειλαν ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου με τον FRONTEX, την ενίσχυση της αποστολής της ως μηχανισμού προειδοποίησης και αντιμετώπισης αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Ειδικά για τον FRONTEX, ανακοίνωσαν νέες αρμοδιότητες για την αξιολόγηση του συστήματος Σέγκεν, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και του συστήματος επιτήρησης της ΕΕ, EUROSUR, και την οργάνωση κοινού ευρωενωσιακού σώματος - συστήματος συνοριοφυλάκων. Eνίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του και ενδυνάμωση του ρόλου του στο συντονισμό και την οργάνωση κοινών επιχειρησιακών δράσεων με τις εθνικές δυνάμεις καταστολής των κρατών - μελών της ΕΕ.

Προανήγγειλαν δηλαδή ακόμη πιο άγριο κυνηγητό εξαθλιωμένων μεταναστών που προσεγγίζουν τα σύνορα της ΕΕ, που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε νέες ανθρώπινες τραγωδίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Τέλος, δεν παρέλειψαν την αναφορά στην «εξωτερική διάσταση» της «μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ» και της «συνεργασίας με τρίτες χώρες», που σηματοδοτεί κλιμάκωση των επεμβάσεων της ΕΕ σε τρίτες χώρες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των διαύλων μεταφοράς τους, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόσχημα, την αντιμετώπιση δήθεν των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες αυτές.

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, επισήμανε ότι «η νέα εκατόμβη νεκρών προσφύγων ανοιχτά της Λαμπεντούζα είναι μια ακόμη αποκάλυψη της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων και των μηχανισμών της, όπως η FRONTEX, το πρόγραμμα "ΤΡΙΤΩΝ", τα "έξυπνα σύνορα" της ΕΕ, οι Κανονισμοί Δουβλίνο2 και 3».

Υπογράμμισε ότι: «Το μπαράζ με τις τραγωδίες μαζικών πνιγμών προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο αποκαλύπτει την κοινή αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Αυτή είναι η FRONTEX, αυτό είναι το νέο πρόγραμμα "ΤΡΙΤΩΝ", αυτά είναι τα λεγόμενα "έξυπνα σύνορα" της ΕΕ. Γιατί είναι η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, ο Κανονισμός Δουβλίνο 3 που διώκει μέχρι πνιγμού τους μετανάστες που δε χρειάζονται τα μονοπώλια κι όλους αυτούς που ως πρόσφυγες από τις χώρες τους αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, προκειμένου να ξεφύγουν από τη φτώχεια, την πείνα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ίδιων ενόχων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα άμεσα μέτρα υποδοχής, φιλοξενίας κι ανακούφισης μεταναστών και προσφύγων. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ενίσχυση της καταστολής με πρόσχημα την «τρομοκρατία»
Τις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ προσυπέγραψε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας

Ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στη βάση «κοινών δεικτών επικινδυνότητας» αποφάσισε μεταξύ άλλων η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Η ενίσχυση του πλέγματος καταστολής και η λήψη νέων μέτρων ενίσχυσής του, όπως το γενικευμένο φακέλωμα και η παρακολούθηση των πάντων, η ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών και των κατασταλτικών μηχανισμών, ο περιορισμός και η κατάργηση βασικών λαϊκών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, η λήψη μέτρων για ακόμη πιο άγριο κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων στο πλαίσιο των μηχανισμών των «έξυπνων συνόρων», της Συνθήκης Σένγκεν, αποφασίστηκαν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Τη σχετική «Δήλωση» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ προσυπέγραψε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο υιοθέτησε πλήρως το «φερετζέ» της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», με τον οποίο επιχειρείται να καλυφθεί η ένταση της καταστολής: «Εξετάσαμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο τόσο στην εκδήλωσή του, όσο στις αιτίες του, δηλαδή στη ρίζα του κακού», σημείωσε, αναμασώντας τα γνωστά προσχήματα της λυκοσυμμαχίας περί «σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Συγκεκριμένα, στη «Δήλωση» των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ περιλαμβάνονται τρεις δέσμες μέτρων, υπό τους εξής τίτλους: «Κατοχύρωση της ασφάλειας των πολιτών», «Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και διαφύλαξη αξιών» και «Συνεργασία με διεθνείς εταίρους».

Διεύρυνση του φακελώματος

Ανάμεσα στα διάφορα μέτρα που θα υλοποιηθούν, αποφασίστηκε «να εγκριθεί επειγόντως από τους νομοθέτες της ΕΕ ισχυρή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή οδηγία για τους φακέλους επιβατών». Πρόκειται για σαρωτικό φακέλωμα όσων ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Προωθείται παραπέρα, δηλαδή, οδηγία που εναρμονίζει το καθεστώς των πτήσεων εντός ΕΕ με αυτό που ισχύει για τους επιβάτες προς τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η νομοθεσία που θα προωθηθεί θα υποχρεώνει τους αερομεταφορείς να παρέχουν στις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών - μελών τα δεδομένα των επιβατών που εισέρχονται ή εξέρχονται από την ΕΕ. Είναι τα στοιχεία που παρέχουν οι επιβάτες και συγκεντρώνουν οι αερομεταφορείς κατά την κράτηση των εισιτηρίων και τον έλεγχο επιβίβασης των επιβατών.

Οι αερομεταφορείς θα διαβιβάζουν τα δεδομένα επιβατών διεθνών πτήσεων που περιέχονται στο σύστημα κρατήσεών τους σε «ειδική μονάδα» του κράτους - μέλους άφιξης ή αναχώρησης. Τα κράτη - μέλη θα εξετάζουν και θα διατηρούν τα δεδομένα με σκοπό την πρόληψη, εξακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων και τρομοκρατικών πράξεων, ακριβώς στη λογική του όλοι είναι εν δυνάμει ύποπτοι.

Ηδη από το Μάρτη του 2003 οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ (η Υπηρεσία Συνοριακού Ελέγχου και Τελωνείων, CBP) απαίτησαν και λαμβάνουν από τις αεροπορικές εταιρείες πληροφορίες για τον κάθε επιβάτη που ταξιδεύει εκεί όπως: Ημερομηνία κράτησης της πτήσης, προγραμματισμένη ημερομηνία πτήσης, αριθμός της θέσης, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα και e-mail του επιβάτη, κάθε πληροφόρηση για τον τρόπο πληρωμής (αριθμός πιστωτικής κάρτας), πληροφορίες για τα «μίλια πτήσης» που έχει συγκεντρώσει, δείγμα του αν ταξιδεύει «πολύ», ο ταξιδιωτικός του πράκτορας, αν πρόκειται για απλό ή μετ' επιστροφής εισιτήριο και ημερομηνία έκδοσής του. Τα ίδια στοιχεία θα φακελώνονται πλέον και σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εντός της ΕΕ...

Ενταση συνοριακών ελέγχων και «εμβάθυνση συνεργασίας» μυστικών υπηρεσιών

Επίσης, αποφασίστηκε «να χρησιμοποιηθεί πλήρως το ισχύον πλαίσιο του Σένγκεν με σκοπό την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με συστηματικούς και συντονισμένους ελέγχους, με τη χρήση βάσεων δεδομένων σχετικών με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, βάσει των κοινών δεικτών επικινδυνότητας, στοχευμένη τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, όπου χρειάζεται, για τη διενέργεια μόνιμων ελέγχων».

Να σημειωθεί πως το «σύστημα πληροφοριών του Σένγκεν» (SIS) είναι ένας κεντρικός υπολογιστής που βρίσκεται στο Στρασβούργο. Με αυτόν συνδέονται τα εθνικά συστήματα έτσι ώστε να συγκροτείται σε όλα τα συνοριακά περάσματα της «χώρας Σένγκεν» ένα μαζικό σύστημα ελέγχου που στηρίζεται στους υπολογιστές και το οποίο θα εξυπηρετεί τις αστυνομικές και συνοριακές αρχές στην καταζήτηση ατόμων και πραγμάτων. Το SIS αποτελεί και βάση της δράσης της ευρωπαϊκής αστυνομίας (EUROPOL), ενώ στο SIS έχουν πρόσβαση, φυσικά, και οι μυστικές υπηρεσίες. Παράλληλα, αποφασίστηκε «να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των διωκτικών και των δικαστικών αρχών, μεταξύ άλλων μέσω της Europol και της Eurojust, να υπάρξει εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών - μελών».

«Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης» και συνεργασία με «τρίτες χώρες»

Οι αποφάσεις καλύπτουν και τα θέματα της λεγόμενης «πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης» (σ.σ. όρος που στη διασταλτική ερμηνεία του χωρά τη δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος), ειδικά στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρόβλεψη για αφαίρεση περιεχομένου «που προάγει την τρομοκρατία ή τον εξτρεμισμό (σ.σ. όπως αυτά ορίζονται από την ΕΕ...)».

Εξάλλου, αποφασίστηκε «να ενισχύσουμε τις επαφές μας με τρίτες χώρες για ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ιδίως στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική και το Σαχέλ, αλλά και στα δυτικά Βαλκάνια, μεταξύ άλλων μέσω νέων προγραμμάτων δημιουργίας ικανοτήτων (π.χ. συνοριακοί έλεγχοι) με τους εταίρους μας και μέσω βελτιωμένης στόχευσης της βοήθειας που χορηγεί η ΕΕ». Αυτό σημαίνει και ενίσχυση των μέτρων καταστολής στις χώρες αυτές κατά των μεταναστών και των προσφύγων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να «αναχαιτίζονται» πριν φτάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και σταθερή παρουσία στρατιωτικών, αστυνομικών και άλλων μηχανισμών της ΕΕ σε ορισμένες χώρες.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου