Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Διαλεκτική της αντιπαλότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Κατ' αρχή, νομίζω πως είμαι ένοχος αδιάλειπτης καζούρας απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τέσσερα χρόνια, κι ότι αυτό δεν είναι από κανένα κρυπτόν. Χρησιμοποίησα κάθε μέσο και τρόπο για να τον σατιρίσω, να αποδομήσω τους ισχυρισμούς του και να τον εκθέσω.

Δεν θα ήθελα όμως ποτέ να παρεξηγηθώ ότι αυτά τα έκανα επειδή θεωρώ το ΣΥΡΙΖΑ μονοδιάστατα γελοίο κόμμα.

Θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι γελοιότερο και ό,τι πιο εκφυλισμένο υπήρξε στην ελληνική ιστορία στον βαθμό που θέλησε να εμφανιστεί ως σοσιαλιστικό και αριστερό κόμμα. Αυτό επιχείρησα να αναδείξω με σατιρικά μέσα για τέσσερα χρόνια, και για πολύ σοβαρούς, κατά την κρίση μου πάντα, λόγους: έπρεπε να διασωθούν πάσει θυσία οι έννοιες του σοσιαλισμού και της αριστεράς από τους μεγαλύτερους, πιο απίθανους και αδίστακτους τυχοδιώκτες που συνάντησα εγώ προσωπικά στην Ελλάδα.


Θα μου ήταν όμως πολύ δυσάρεστο να νομίσει κάποιος ότι αυτό εξαντλεί την οπτική μου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο βεβαίως δεν άσκησα ποτέ κριτική, καθώς η κριτική προϋποθέτει μια ελάχιστη καλή πίστη απέναντι σε ό,τι κριτικάρεις, πράγμα του οποίου είμαι εντελώς αθώος: δεν είχα την ελάχιστη καλή πίστη απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό είναι επίσης εμφανές στο σύνολο των γραπτών μου για αυτόν. Αυτό που επέδειξα εγώ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν έχθρα και αντιπαλότητα, και καθόλου ενασχόληση με την "κριτική."

Θα μου ήταν λοιπόν πολύ δυσάρεστο να θεωρήσει κάποιος ότι βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως το αποκορύφωμα της πολιτικής γελοιότητας στην ιστορία του τόπου μου· αυτό ισχύει μόνο όταν τον εξετάζει κανείς ως "αριστερό"/"σοσιαλιστικό" κόμμα.

Ως αστικό κόμμα, ως ένα όχημα που ανέπτυξε η αστική τάξη για να ανταπεξέλθει σε συνθήκες κινδύνου πολιτικής αμφισβήτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα έργο τέχνης. Ένα αξιοθαύμαστο, υψηλής τελειότητας δημιούργημα της αστικής ευφυίας και επινοητικότητας, της βούλησης των αφεντικών να κρατήσουν αλλά και να επεκτείνουν την εξουσία τους πάνω στις μάζες. Την αστική τάξη την σέβομαι απόλυτα, δεν την υποτιμώ ποτέ, και βεβαίως σέβομαι απόλυτα και τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον εξετάζεται ως φορέας της εξουσίας της. Απ' αυτή τη δεύτερη σκοπιά, δεν σέβομαι καθόλου όσους τον υποτιμούν και τον περνούν για μια φούσκα της πλάκας. Χρειάστηκε πάρα πολύς αστικός σχεδιασμός για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ που έφτασε, και κανείς δεν δικαιούται να γελά με αυτό. Αντιθέτως, πρέπει να παραδειγματίζεται, να μελετά και να αντλεί μαθήματα.

Αλλίμονο λοιπόν, κι αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του σημειώματος, αν κάποιος θεωρήσει, τώρα που αρχίζει να αμφισβητείται αυτό το κομψοτέχνημα του αστικού κανιβαλισμού στην ιστορία του εργατικού κινήματος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ανώδυνος και ότι το εργατικό κίνημα δεν έχει παρά να κάτσει κάτω απ' το δέντρο από όπου θα πέφτουν, σαν ώριμα φρούτα, οι μελλοντικοί κομμουνιστές. Μαύρο φίδι που τον έφαγε όποιον τρέφει τέτοιες αυταπάτες.

Φρόνιμα και με ταπεινή μεθοδικότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται από μας ο κύριος πρωθυπουργός και οι κύριοι υπουργοί του, και άρα όσοι τους έφτιαξαν, και όχι με εφηβικές σαχλαμάρες, λες και είναι παλιοί γνωστοί που πρόκοψαν στη ζωή ενώ εμείς μείναμε στην απέξω, αλλά τους ρίχνουμε και καμιά μισοφιλική-μισοκακιασμένη σφαλιάρα. Αυτού του είδους οι αυταπάτες είναι το ίδιο επικίνδυνες που ήταν και η αυταπάτη ότι μπορούσε να γίνει "κριτική" στο ΣΥΡΙΖΑ να "διορθώσει" τα λάθη του και να τον "πιέσουμε" στα αριστερά -- ανοησίες απ' τις οποίες ευτυχώς προστατευτήκαμε, αφήνοντας άλλους να είναι τώρα εντελώς εκτεθειμένοι για τις "αγαθές προθέσεις" της "κριτικής στήριξης".

Έτσι θα συνεχίσουμε, πολύ προσεκτικά, διότι το γεγονός ότι στεκόμαστε ακόμα όρθιοι, σύντροφοι, εδώ που τα λέμε, είναι μια υπέρβαση που ούτε να υποτιμάται πρέπει, ούτε και να υπερτιμάται. Ούτε εύκολο ήταν, ούτε ως δεδομένο δεν πρέπει να το πάρουμε, στιγμή. Το παιχνίδι είναι μεγάλο, είναι διεθνές, και το διακύβευμα εξακολουθεί να είναι το μέγιστο δυνατό: η μορφή και το περιεχόμενο του κοινωνικού μέλλοντος του πλανήτη γη.

29 σχόλια:

 1. "Αλλίμονο λοιπόν, κι αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης αυτού του σημειώματος, αν κάποιος θεωρήσει, τώρα που αρχίζει να αμφισβητείται αυτό το κομψοτέχνημα του αστικού κανιβαλισμού στην ιστορία του εργατικού κινήματος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ανώδυνος και ότι το εργατικό κίνημα δεν έχει παρά να κάτσει κάτω απ' το δέντρο από όπου θα πέφτουν, σαν ώριμα φρούτα, οι μελλοντικοί κομμουνιστές. Μαύρο φίδι που τον έφαγε όποιον τρέφει τέτοιες αυταπάτες."

  +1000

  Λέανδρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απολογούμαι για την αντιγραφή από ακροδεξιό σάιτ, αλλά η είδηση είναι σημαντική και αμεσότατα συναφής:


  Βουλγαρία: Ιδρύθηκε ο «βουλγαρικός ΣΥΡΙΖΑ»!

  Εμπνευστής της ενοποίησης όλων των αριστερών δυνάμεων που διαδηλώνουν σε ένα κόμμα, ακολουθώντας τον τύπο του ελληνικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής του βουλγαρικού Κοινοβουλίου, Βελιζάρ Εντσέφ. Όπως δήλωσε ο Εντσέφ, το κόμμα του θα αποτελείται από τους καλύτερους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής και της πνευματικής ελίτ της Βουλγαρίας.

  Ο Βελιζάρ Εντσέφ που παλαιότερα ήταν τηλεοπτικός παρουσιαστής, ανακοίνωσε ότι το νέο πολιτικό κόμμα θα ακολουθήσει τον τύπο του ελληνικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Ο Εντσέφ είπε ότι ο στόχος του νέου κοινωνικο-πολιτικού κινήματος είναι «να διεξάγει κοινωνικές σημαντικές αλλαγές στη Βουλγαρία, στον εξανθρωπισμό της πολιτικής και της οικονομίας στη χώρα».

  «Δεν είμαστε αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα αντιγράψουμε όλες τις καλές ιδέες», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής. Το νέο βουλγαρικό κόμμα θα «βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από το ευρωπαϊκό ώστε να υποστηριχθεί και να αναζωογονηθεί η οικονομία και η βελτίωση των πολιτών της χώρας».

  Σύμφωνα με τον Εντσέφ, το νέο κόμμα θα είναι υποστηρικτής της αριστεράς, επειδή «το νεοφιλελεύθερο μοντέλο απέτυχε παταγωδώς και αυτό δεν αποτελεί, πια, κοινό μυστικό». Ήδη, το νέο βουλγαρικό κόμμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων, διανοουμένων και εμπειρογνωμόνων, γράφει το δημοσίευμα. ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Όπως δήλωσε ο Εντσέφ, το κόμμα του θα αποτελείται από τους καλύτερους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής και της πνευματικής ελίτ της Βουλγαρίας"

   http://www.theguardian.com/world/2015/jan/30/how-british-universities-helped-mould-syriza-political-elite

   "The Syriza victory in Greece represents more than just a populist uprising against five years of excruciating austerity. It poses an intellectual challenge to the entire creaking edifice of the eurozone. It asks the question—which is more bankrupt, the Greek economy or the eurozone response? The new government amounts, in many ways, to a “revolt of the academics” that has implications far beyond Greece. Varoufakis is the intellectual standard-bearer of a government that includes a remarkable number of professional academics. The Cabinet includes no fewer than six economists, a law professor, an international relations professor, a mathematician and an emeritus philosophy professor whose last book was on Baruch Spinoza and Ludwig Wittgenstein. For better or worse, it is probably the most educated Cabinet in Europe."
   http://www.prospectmagazine.co.uk/features/yanis-varoufakis-germanys-nemesis

   Μελετήστε σύντροφοι: γελοιότητες, ασφαλώς, ως credentials για "αριστερούς", εξόχως αποκαλυπτικές όμως για τους μηχανισμούς της ανοικοδόμησης της αστικής εξουσίας παγκόσμια.

   Διαγραφή
  2. Θυμάμαι μία σχετικά παλιά ανάρτησή σου εδώ. Νομίζω ήταν μετάφραση κειμένου. Κάποιος λοιπόν, έγραφε κάτι σαν το παρακάτω
   " θα δημιουργήσουμε μια νέα αριστερά που θα... "

   Το κείμενο μου είχε κάνει στο σύνολό του εντύπωση, μου έχει καρφωθεί αυτή η φράση, δυστυχώς δε θυμάμαι το ακριβές περιεχόμενό της, μπορεί και να έλεγε "μια νέα κομμουνιστική ..." . Αν σου λέει κάτι, σε εκλιπαρώ βάλε το εδώ.

   Διαγραφή
  3. Και αν δεν κάνω λάθος, ήτανε κείμενο με ηλικία δεκαετιών.

   Διαγραφή
  4. Αν είναι δεκαετιών, μπορεί και να το θυμηθώ. Αν είναι πρόσφατο, βράσε ρύζι. Χιλιάδες "νέοι κομμουνισμοί" σε ακαδημία Βρυξελλών.

   Διαγραφή
  5. Δες πάντως και τη μία ανάρτηση στην ετικέτα "Πώς και γιατί φτάσαμε στον κομμουνισμό" (φιλοξενούμενοι Λάσκος-Τσακαλώτος) υπό την σοβαρή σκοπιά, τώρα που η πλάκα που ήταν αναγκαία για να περισωθεί ό,τι μπορούσε έχει εξαντλήσει την όποια χρησιμότητά της.

   Διαγραφή
  6. Χωρίς να θέλω να πανικοβάλλω κανέναν, άλλωστε εμείς στις εκλογές επιβιώσαμε και ενισχυθήκαμε ελαφρά, επληροφορήθην χθες ότι στην Ισπανία ΟΛΑ τα ΚΚ απειλούνται ευθέως από Podemos με εξαφάνιση.

   Έχω ενημερώσει ότι "ΣΥΡΙΖΑ" στήνονται στην Ιρλανδία και σε σειρά άλλων χωρών, και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διάρκεια της "Ανάσας Αξιοπρέπειας", όταν και υπήρξε μάξιμουμ κινητοποίηση της νέας αστικής πρωτοπορίας σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ, στην Ισπανία δεν έγιναν μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης γιατί πλακώθηκαν μεταξύ τους Podemos και Σοσιαλδημοκράτες για το ποιος είναι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ.

   Στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ κινείται με ταχύτατους ρυθμούς προς συριζοποίηση, σε βαθμό που πληροφορούμαι ότι έγιναν και επιθέσεις στο Γλέζο για υπερβολική "κριτική", και τώρα η μπίζνα μετακομίζει στα βόρειά μας, στα Βαλκάνια, που είναι ουσιώδης χώρος για μια σοσιαλιστική Ελλάδα.

   Οπότε, μην παρασύρεστε στο παραμικρό με την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα.

   Διαγραφή
  7. Ένας επιπλέον λόγος που οι podemos δεν κουνήθηκαν για το ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ήταν και η Ισπανική εθνική ενότητα. Χρωστάμε και στους Ισπανούς, και οι podemos ενδεχομένως είναι η επόμενη κυβέρνηση.

   Διαγραφή
  8. Μιλώντας για ΚΚ εννοείς το PCE και την "Ενωμένη αριστερά"; Ή τα μικρότερα που κινούνται στο -0.5%; Από όσα έχω ακούσει το έχει φάει ο ευρωκομμουνισμός το PCE.

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  9. Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ΟΛΑ, και το PCE και το ΚΚ των Λαών, και άλλα μικρά, χάνουν συνέχεια έδαφος.

   Διαγραφή
  10. Επιβεβαιώθηκε επίσης η εικόνα που είχα στις εκλογές: για λόγους που δεν γνωρίζω, η νεολαία του PCE υποστηρίζει ΚΚΕ στην Ελλάδα. Σημαντικό να το ξέρετε αυτό.

   Διαγραφή
  11. Τώρα που μου το θύμισες. Επίσης χαίρομαι που πολλοί αρκετοί εδονίτες που γνωρίζω συνεχίζουν να υπερασπίζονται το ΚΚΕ παρά τον κατήφορο του ΑΚΕΛ.

   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
  12. Αυτήν ακριβώς την κουβέντα κάναμε χθες: ΕΔΟΝ-Νεολαία PCE. Αν και άκουσα ότι υπάρχει πλέον και έντονος αντι-κκεδισμός σε ακελικούς νέους στο εξωτερικό.

   Διαγραφή
  13. Στην επίσημη ιστοσελίδα της νεολαίας του PCE (juventudes.org) στην στήλη "σύνδεσμοι" (enlaces) απ την Ελλάδα έχει μόνο την ΚΝΕ, εδώ: http://www.juventudes.org/old/index.php?option=com_content&view=article&id=470&Itemid=95

   Διαγραφή
 3. http://l-sysp-florinas.blogspot.gr/2015/02/blog-post_67.html?m=1.

  Β.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://arouraios.gr/2015/02/tin-kolotoumpa-tin-kaname-emeis-oxi-o-alexis/

  πολιτική ανάλυση επιπέδου, όχι αστεία...

  όσον αφορά τη νεολαία του PCE, και παλιότερα (2004 ή 05αν θυμάμαι καλά) το χα ακούσει αυτό, ότι είναι πιο κοντά στο ΚΚΕ απ ότι το PCE, αλλά δε ξέρω κατά πόσο ίσχυε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν θυμάσαι τα μηνύματα υπέρ ΚΚΕ που είχα βάλει για τις εκλογές από τουίτερ ήταν από νεολαία PCE, οπότε το είδα κι ο ίδιος, για αυτό το λέω.

   Διαγραφή
  2. Το τι θα γίνει στην Ελλάδα τώρα μπορεί να τους βοηθήσει να επιβιώσουν απ' τον ισπανικό ιό που φτιαξε το χρηματιστικό κεφάλαιο.

   Διαγραφή
  3. http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/o-kwmikos-john-oliver-satirizei-ton-gianh-vroyfakh.3321978.html

   Πάντως στο Αμέρικα γελάνε με τους Συριζαίους...

   Διαγραφή
  4. Καλά ο συγκεκριμένος για να σου λέει για το pumpkin spice latte είναι και μέχρι εκεί. Όποτε πιάνει σοβαρό πολιτικό θέμα, είναι κατάμαυρος. Δεν είναι να βγάζεις συμπεράσματα από το τι λέει.

   Το γελοίο της υπόθεσης βέβαια είναι ότι το λεφτ.γρ πριν λίγο καιρό του είχε άρθρο αγιογραφία, για την νέα "αριστερή" και κωμική ματιά που προσφέρει. Ας βολευτούν με το αυγό τον Χάρρυ τώρα.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
 5. http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ta-meteklogika-pathi-toy-syriza

  κι άλλη ανάλυση επιπέδου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Από in.gr χωρις σχόλιο:
  Σωστές θεωρεί τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος εξέφρασε και τη διαφωνία του με τη δήλωση που έκανε ο Μανώλης Γλέζος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το ξύλο στις Σκουριές μετά αυτό στην Αμυγδαλέζα, πόσο δίνει?
  Να πάω να ρίξω ένα δελτίο αν είναι.

  Decadent

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ένας ένας σιγά σιγά κάνουν στροφές. Ο Κουβελάκης γέμισε το Τζάκομπιν με άρθρα το τελευταίο δίμηνο για την "επανάσταση" στην Ελλάδα, σήμερα τα αλλάζει. Καλά όλοι αυτοί είναι εξαπατημένοι ή ακόμη ασχολούνται μόνο με εσωτερικές κόντρες μέσα στον Σύριζα?

  https://www.jacobinmag.com/2015/02/syriza-greece-eurogroup-kouvelakis/

  Ανδρέας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτά που είπε για το ΚΚΕ θα τον κυνηγάνε στην υπόλοιπη ζωή του. Τα υπόλοιπα τα είπαν κάτι χιλιάδες ακόμα "εξπέρ" της χρηματοπιστωτικής αριστεράς, ψύλλος στ' άχυρα.

   Διαγραφή
  2. Ας αρχίζει να ετοιμάζει πυρετωδώς το επόμενο ο κουβελάκης. Θα'χει πολλά να μας πει μετά την επιστολή βαρουφάκη και το "ναι" του eurogroup. Ανυπομονώ να μάθω πώς η "αριστερή πίεση" έχει ακόμη τα φόντα να δώσει την λύση...

   Δεν βαριέσαι, ο κουβελάκης ακαδημαϊκός είναι, από αυτήν την ιστορία θα βγάλει 30 papers και 20 research proposals, έχει καθαρίσει ερευνητικά για την υπόλοιπη ζωή του.

   Ijon Tichy

   Διαγραφή
  3. Συνέντευξη του Κουβελάκη για την διαφαινόμενη "αποτυχία" του Συριζα:
   https://ijsbergmagazine.com/politique/article/18309-syriza-echec-ue-negociations-bilan/

   Διαγραφή