Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Οι προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης (Γ. Α. Παπανδρέου)

Σε συστράτευση κατά της κρίσης κάλεσε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρήκε την οικονομία σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος και της διαφάνειας, ελέγχου της πολιτικής ζωής και περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνησή βρίσκει μια οικονομία ανάλογη με εκείνη που είχε παραδώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993, με "μεγάλα κρυφά χρέη και δαπάνες, πρωτοφανές έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, ασφαλιστικά ταμεία σε κατάσταση ανέχειας".


"Τα δημόσια οικονομικά, ωστόσο, δεν είναι το αίτιο της σημερινής κατάστασης, αλλά ένα από τα βαριά συμπτώματα της κρίσης διακυβέρνησης - το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων", ανέφερε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα άρουν την κρίση των σχέσεων κράτους και πολίτη, προκειμένου "να συνδιαμορφώσουμε συναινέσεις για μια εθνική κοινωνική συμφωνία για τις μεγάλες αλλαγές".

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαταλαμβάνοντας την θετική ψήφο της ΝΔ τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή.

Ενίσχυση της διαφάνειας

Δεσμεύθηκε ότι θα αποδεχτεί όποια πρόταση της αντιπολίτευσης ενισχύει τη διαφάνεια και υποσχέθηκε για την δημόσια διοίκηση, "προσλήψεις από το ΑΣΕΠ και μόνον, με ετήσιο διαγωνισμό για την πρόσληψη όλων των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου". Εξήγγειλε επίσης "αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο, ώστε ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία".

Ενίσχυση του εισοδήματος

Για την τόνωση του εισοδήματος, υποσχέθηκε να δοθεί έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στα χαμηλά εισοδήματα, αναδρομική αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, ύψους 30 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου του 2009, αυξήσεις πάνω απ’ τον πληθωρισμό το 2010 σε μισθούς και συντάξεις με αντίστοιχο πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Στις πρώτες 100 μέρες θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, νομοσχέδιο προστασίας των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών, ενώ προγραμματίζονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στη λειτουργία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός "θα υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ, με στόχο να προσεγγίσει το 5% στο τέλος της τετραετίας".

Ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών

Η τόνωση αυτή, ωστόσο, δεν θα έχει αντίκρισμα, εάν δεν συνοδευτεί με ανάκαμψη των δημοσίων οικονομικών, τα οποία - όπως είπε - βρίσκονται μπροστά σε έναν "εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο".

Σημείωσε ότι "πρώτο μέλημα είναι η αντικειμενική καταγραφή με αρωγό την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητη". Πρόσθεσε: "Έπεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο αυστηρός έλεγχος των δημοσίων οικονομικών, αλλά και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στο προσεχές τρίμηνο".

Το νομοσχέδιο - τόνισε - θα έχει κύρια στοιχεία μια "ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη, δίκαιη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα από εργασία και μερίσματα, χαμηλή φορολογία των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τους χαμηλομετόχους, προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και των κληρονομιών, αλλά με υψηλά αφορολόγητα όρια, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, καθώς και των ακινήτων των off shore εταιρειών".

Στόχος η "πράσινη" ανάπτυξη

Η παραγωγή πλούτου, όπως είπε, θα βασιστεί στην "πράσινη ανάπτυξη", υποβοηθούμενη από τις αποφάσεις που θα παρθούν για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη καθώς και από την εξέλιξη του τουριστικού τομέα.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αξιοποίηση των βραχονησίδων του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε ότι "δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην καταπάτηση των καμένων δασικών εκτάσεων".

Η πράσινη ανάπτυξη θα είναι και η κατεύθυνση για την ανάπτυξη της υπαίθρου, με αλλαγή καλλιεργειών και στροφή στην ποιοτική και βιολογική γεωργία.

Δεσμεύθηκε δε να καταθέσει το νέο εθνικό ενεργειακό σχέδιο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αναφέροντας ως στόχο για το 2020 την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Διαφάνεια - έλεγχος της πολιτικής ζωής

"Ξεκαθαρίζουμε οριστικά τις σχέσεις της πολιτικής με την επικοινωνιακή εξουσία. Θεσμοθετούμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση παντού, για να σπάσουν η γραφειοκρατία και τα φέουδα. Αναμορφώνεται ο θεσμός του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και αναρτώνται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο, όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης" ανέφερε.

"Παράδειγμα για περικοπές δαπανών θα δώσει το δικό μου γραφείο" δήλωσε.

Ασφαλιστικό, υγεία και πρόνοια

Η χρηστή διαχείριση, προϋποθέτει επίσης - όπως είπε - ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, δραστική καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και ένα ΕΣΥ "με δημόσιο χαρακτήρα".

"Στόχος είναι η παροχή δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με προσβασιμότητα σε όλους, διαφάνεια και λογοδοσία παντού, διαμόρφωση συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε κάθε Δήμο, ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας και ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που διασυνδέεται σε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα, 3.000 προσλήψεις νέου προσωπικού κάθε χρόνο, καθιέρωση της λίστας φαρμάκων και αύξηση κατά 1% του ΑΕΠ της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας, αλλά και παράλληλη «δραστική καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς" υπογράμμισε.

Δέσμευση του κ. Παπανδρέου, είναι η καταβολή των συντάξεων μέσα σε ένα τρίμηνο, μέχρι τα τέλη του 2010.

Προστασία των εργαζομένων

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε "επιθετική πολιτική για την προστασία των εργαζομένων", δεσμευόμενος για καταπολέμηση των καταχρηστικών πρακτικών μείωσης της απασχόλησης με πρόσχημα την κρίση, ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος "ενοικίασης" των εργαζομένων, ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, κατάργηση των stage στον δημόσιο τομέα.

Το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί σταδιακά, ώστε να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, ενώ επανασυνδέονται τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου με την δημιουργία θέσεων απασχόλησης και επανέρχεται μια παλαιότερη εξαγγελία του κ. Παπανδρέου για "γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια".

Αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Για το χώρο της Δικαιοσύνης, υποσχέθηκε αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της, με ουσιαστική συμμετοχή της Βουλής σ’ αυτήν, κατάργηση κάθε περιορισμού στον θεσμό του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και "δραστική επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης που είναι ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας".

Εκλογικός νόμος

Με την ποιότητα της δημοκρατίας σχετίζονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για έναν νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος "θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες και θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα".

Ασφάλεια του πολίτη

Αναφορικά με την αστυνομία, ανέφερε ότι "κτίζουμε από την αρχή δυνάμεις ασφαλείας που σέβονται αλλά και προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες" και υποσχέθηκε να τεθεί "τέρμα στην κομματοκρατία και στους αστυνομικούς - οικιακούς βοηθούς και τις αποσπάσεις σε μη μάχιμες υπηρεσίες".

"Δίνουμε το παράδειγμα με τη μείωση της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου κατά 50% και μειώνουμε δραστικά τους αστυνομικούς που διατίθενται για φύλαξη υπουργών και άλλων επισήμων" σημείωσε.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε για "αποφασιστικά μέτρα κατά της αστυνομικής βίας" και "καμία ανοχή σε περιστατικά κατάχρησης της εξουσίας". Από την άλλη, θα επιβραβεύονται οι πολλοί αστυνομικοί που τιμούν το λειτούργημά τους και θα προωθηθεί η "απογκετοποίηση" περιοχών στον αστικό ιστό - "καμία περιοχή δεν θα αποτελεί άβατο από εδώ και στο εξής".

Λαθρομετανάστευση

"Βάζουμε τέλος στην αστυνομικοκεντρική προσέγγιση της λαθρομετανάστευσης που μας κληροδότησε η ΝΔ, με αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του ασύλου και υποδοχής των προσφύγων", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενημέρωσε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία στην ΕΕ "για να επιτευχθεί η ισότιμη ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη σχετικά με την φύλαξη των συνόρων", αλλά παράλληλα, "σταματάμε τις απελάσεις μεταναστών 2ης γενιάς μέχρι να εξορθολογιστεί πλήρως το καθεστώς κτήσης ελληνικής ιθαγένειας".

Οι εξαγγελίες για την Παιδεία

Στις εξαγγελίες του για τον χώρο της παιδείας, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε την υπόσχεσή του για την καταβολή 1 επιπλέον δισ. ευρώ από τον πρώτο Προϋπολογισμό.

Έθεσε ως στόχους, την διετή προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλους, την καθολική λειτουργία ολοήμερων σχολείων σε κάθε περιοχή της χώρας, νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς την σημερινή πίεση και κόστος για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής για τα παιδιά με αναπηρία, την εισαγωγή της αξιολόγησης σε κάθε τομέα, την αυτονομία των σχολικών μονάδων στον καθορισμό των αναγκών επιμόρφωσης και μια ανώτατη εκπαίδευση, που θα μπορεί "να προσελκύει ξένους φοιτητές αντί να διώχνει την ελληνική νεολαία στο εξωτερικό".

Εξωτερική πολιτική

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα θα είναι πλέον παρούσα στη συζήτηση για όλα τα μεγάλα παγκόσμια θέματα, ενώ πρώτη της προτεραιότητα είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό με απόλυτη στήριξη των πρωτοβουλιών του προέδρου Χριστόφια".

"Η Ελλάδα θα είναι και πάλι κοντά στην Κύπρο, όχι με λόγια, αλλά με έργα" πρόσθεσε.

Οι σχέσεις με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, εξετάζονται και σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης - η στήριξη των προσπαθειών τους ωστόσο, περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της καλής γειτονίας.

"Η ακρογωνιαία αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση μας είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος του ονόματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων" είπε. "Έχει πλέον επέλθει ο χρόνος ώστε και η κυβέρνηση της πΓΔΜ να επιδείξει έμπρακτα την ανάλογη εποικοδομητική διάθεση" ανέφερε.

Για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, καλωσόρισε τις προσπάθειες της γείτονος για ένταξή της στην ΕΕ, "όμως και στην περίπτωση αυτή, αυτονόητη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση είναι η ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η επίλυση του Κυπριακού".

"Ενέργειες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους - μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων συνεχίζεται το απόγευμα του Σαββάτου στη Βουλή με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

8 σχόλια:

 1. Ωραίες οι προγραμματικές του 15'. Αυτός ο Παπανδρέου δεν κατάλαβα ποιος είναι μόνο.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είσαι πολύ άουτ. Πρέπει να αλλαλάζεις αλλόφρων: "ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕ ΤΟ ΚΚΕ;"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα αλλαλάξω αλλόφρων όταν θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ Αντώνη... Πως το έλεγε ο ηγέτης; http://www.koutipandoras.gr/article/119684/tsipras-foros-aishos-o-enfia-video
   Ο.Χ.Ε.Π.

   Διαγραφή
 3. "Είναι περίεργο γιατί για πρώτη φορά εγώ και ο Μητσοτάκης ευχαριστιόμαστε για το ίδιο πράγμα, ευτυχώς για εντελώς διαφορετικούς λόγους"
  http://tsak-giorgis.blogspot.com/2015/02/blog-post_52.html

  ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και ξέρεις κάτι μαλακισμενους συνειρμούς που κάνω μετά το ποστ με τις οργισμενες σφιχτες γροθιές....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανδρέας για το προηγούμενο σχόλιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βλέπω πολύ copy-paste ο Τσίπρας από τον ΓΑΠ. Ενώ του ΓΑΠ ήταν και πιο συγκεκριμένες (από τα κυρίως ευχολόγια του Τσίπρα) και λίγο πιο προοδευτικές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/787380/i-vomva-tsipra-gia-tin-suguvernisi-samara-venizelou/

  τελικά το θέλουμε το μνημόνιο ή δε το θέλουμε? Υπάρχει πρόγραμμα εξόδου ή όχι?

  μπέρδεμα ρε παιδί μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή