Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

751: Το δόγμα του (Πα)Σοκ

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν «το 751 θα δοθεί άμεσα ή σταδιακά», ο Π. Σκουρλέτης απάντησε:

«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι με τις δεδομένες συνθήκες το να πεις αύριο ότι πάμε και εφαρμόζουμε από τον επόμενο μήνα το 751 είναι ένα άλλο είδους σοκ που ίσως να μην μπορούν πολλοί (επιχειρηματίες) να το αντέξουν. Λέμε, λοιπόν, ότι αυτό το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί, αφού προηγουμένως έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που να τους δώσουν ανάσες. Δηλαδή, αν μπορέσεις σε κάποιον (να ρυθμίσεις) τις οφειλές του στα ταμεία, στις τράπεζες...

Προηγουμένως, όμως, εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε μια σειρά θεσμικών μέτρων που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή: Θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, να επανέλθει. Να καθίσουν κάτω, λοιπόν, οι κοινωνικοί εταίροι και να πουν πώς μπορούμε να κάνουμε το 751 πράξη. Εμάς λοιπόν στις προτεραιότητές μας είναι η επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων, της μετενέργειας, του ρόλου του ΟΜΕΔ, η κατάργηση του νόμου της επιστράτευσης. Ολα αυτά θα προηγηθούν.

Θα πάμε, λοιπόν, στην υλοποίηση αυτού του θεσμικού χαρακτήρα των μέτρων και θα καλέσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουμε για να δούμε τον τρόπο (επαναφορά του κατώτατου μισθού), έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος».

Σε νέα ερώτηση των δημοσιογράφων αν τελικά ο κατώτατος μισθός «θα πάει σταδιακά στα 751», η απάντηση ήταν:

«Προφανώς, αυτά δεν γίνονται με μια υπουργική απόφαση. Το είπαμε άλλωστε και όταν γίνονταν η παραλαβή του υπουργείου...».
***

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εμπόριο ελπίδας στους εργαζόμενους που φυτοζωούν με 586 ή 511 ευρώ μεικτά, όσος είναι ο κατώτατος μισθός που θέσπισε η κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 για τους εργαζόμενους πάνω και κάτω από 25 χρόνων αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να αιωρείται ότι όλοι αυτοί θα αμείβονται με 751 ευρώ από την επομένη κιόλας των εκλογών, αν κυβερνήσει. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό μαρτυρά η πρόταση νόμου που κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό και την οποία υπόσχεται να μετατρέψει σε νόμο όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Εκεί, παρά τις κορόνες και τις διαπιστώσεις, δεν μιλά για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.

[...]

πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν γίνει νόμος η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές Ενώσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που έκαναν στις 26 Μάρτη 2014, όταν υπέγραψαν νέα ΕΓΣΣΕ, με διάρκεια από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014 και με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Αν μια μελλοντική κυβέρνηση καταργήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που μείωνε τους μισθούς, όπως υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτοί δεν επανέρχονται στα 751 ευρώ, αλλά θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού.

Για να επανέλθει αυτός στα προ κρίσης επίπεδα, θα πρέπει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι Ενώσεις των εργοδοτών να συμφωνήσουν καταρχήν σε κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα στους μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αύξηση κατά 22% του κατώτατου μισθού, προκειμένου αυτός να φτάσει από τα 586 στα 751 ευρώ!

1 σχόλιο:

  1. πώς διάολε το ΚΚΕ μπήκε στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ και του Σκουρλέτη μήνες πρν την κυβέρνηση τους;;;;

    ΚΚΕ!

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή