Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Κοκτέιλ Μολότωφ #348

Ποιο είναι το περιεχόμενο της "ελπίδας" του πλειοψηφικού τμήματος εκείνου του λαού που χάρηκε για την "διαπραγμάτευση" της κυβέρνησης, το γενικό της περιεχόμενο ως "ελπίδας" (ανεξάρτητα απ' το τι μπορεί να ελπίζει ο καθένας συγκεκριμένα για τον εαυτό του ή την οικογένειά του);

Είναι να χάσει με 2-1. Να μη χάσει ατιμωτικά, να χάσει "παλεύοντας", να χάσει "με ψηλά το κεφάλι."

Αν υπάρχει κάτι αληθινό στην "εθνική περηφάνεια" που νιώθει, αυτό είναι η αναζήτηση μιας "ευγενούς ήττας." Θέλει να νιώσει ότι έχασε αλλά προσπάθησε, ότι έχασε αλλά το πάλεψε.


Αλλά αυτό, το μόνο αληθινό κομμάτι της ιδεολογίας της "εθνικής περηφάνειας", παραμένει ψέμα. Δεν παλεύεις ρίχνοντας μια ψήφο σε ένα κουτί· αυτό δεν είναι πάλη, είναι στην καλύτερη κριτήριο πολιτικής ωριμότητας. Ο λαός που χαίρεται με την προοπτική μιας "ευγενούς" ήττας χαίρεται με μια "πάλη" που δεν είναι δική του -- και που στην πραγματικότητα δεν έχει απολύτως κανένα εχέγγυο, ακριβώς για αυτό τον λόγο -- ότι είναι στ' αλήθεια πάλη και όχι απλά μια σειρά από επικοινωνιακές κινήσεις υπολογισμένες να ικανοποιήσουν αυτήν ακριβώς την ήδη διαγνωσμένη απ' τους ανάδοχους της "λαϊκής βούλησης" επιθυμία της ευγενούς ήττας.

Αλλά μήπως είναι έντιμη αυτή καθαυτή η αναζήτηση της "ευγενούς ήττας" έτσι κι αλλιώς; Ο λαός που χαίρεται για την "αξιοπρέπεια" της ήττας θέλει να χάσει· θέλει απλώς να "διαπραγματευτεί" τους όρους και τις συνέπειες της ήττας του, κι όχι να νικήσει. Είναι "στημένος" για να φάει τα γκολ, όπως είναι απαιτητικός ότι κάποιος άλλος στη θέση του πρέπει να μειώσει τη διαφορά και να βάλει ένα γκολ "της τιμής" -- κι ας είναι μόνο επικοινωνιακό, ας είναι μόνο η προσομοίωση μιας παρηγοριάς.

Σ' αυτή τη διαδικασία, η ψευδής ηθική αρθρώνεται ως τέτοια κλείνοντας τα μάτια στην ωμή αλήθεια: ακόμα κι αν ήταν έντιμο και βασιζόταν στην δική του δύναμη, το 2-1 σημαίνει 0 βαθμούς, όπως και το 5-0· αλλά δεν είναι καν έντιμο απ' την πλευρά ενός λαού που δεν διεκδικεί ούτε την αξιοπρεπή ήττα του, μόνο το μιντιακό της υποκατάστατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου