Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

"Το φάσμα μιας νέας δεκαετίας του 30"

Κλείνω με μια καθαρά προσωπική εικασία: Ξέρετε γιατί, κατά την γνώμη μου, [ο Σόρος] φέρει βαρέως την Κρίση του Ευρώ και πασχίζει να πείσει τις κυβερνήσεις (ιδίως της Γερμανίας) να αλλάξουν ρότα (αντί να στοιχηματίζει εναντίον τους όπως έκανε το 1992 εναντίον των Κεντρικών Τραπεζών Αγγλίας και Ιταλίας); Επειδή τον κατατρέχει και τον κυνηγά το φάσμα μιας νέας δεκαετίας του ’30. Όταν στην συζήτησή μας αναφέρθηκα στον κίνδυνο η αποδόμηση του ευρώ να μας πάει σε μια μεταμοντέρνα έκδοση εκείνης της απαίσιας δεκαετίας, κούνησε σιωπηλά το κεφάλι και συμφώνησε. Ως ουγγρο-εβραίος με μνήμη του τι αυτό σήμανε τότε, παρακολουθεί την «άνθηση» μπουμπουκιών τύπου Χρυσής Αυγής και τρέμει. Ένα συναίσθημα που συμμερίζομαι απόλυτα (κι ας μην δουλέυω για αυτόν!).
Γιάννης Βαρουφάκης, "Ο Σόρος κι εγώ"

Κοινό άρθρο των Λεβί και Σόρος: Πρέπει να προστρέξουμε στη διάσωση της Ουκρανίας

Μπερνάρντ Ανρί Λεβί και Τζορτζ Σόρος γράφουν από κοινού για την Ουκρανία. «Μια νέα Ουκρανία γεννήθηκε πριν ένα χρόνο στο Μαϊντάν» γράφουν στο άρθρο τους «Πρέπει να προστρέξουμε στη διάσωση της Ουκρανίας».

Ολόκληρο το άρθρο των Λεβί και Σόρος έχει ως εξής:

«Μια νέα Ουκρανία γεννήθηκε πριν έναν χρόνο στο Μαϊντάν.

Και σήμερα, το πνεύμα που ενέπνευσε τα εκατομμύρια των Ουκρανών να συγκεντρωθούν στο Μαϊντάν είναι πιο ισχυρό από ποτέ.

Η νέα Ουκρανία επιδιώκει να γίνει το ακριβώς αντίθετο από την παλιά που ήταν εξαχρειωμένη και μαστιζόταν από τη διαφθορά.

Η μεταμόρφωση αποτέλεσε ένα σπάνιο πείραμα για τη συμμετοχική δημοκρατία. Μια αξιοθαύμαστη και ευγενής περιπέτεια ενός λαού που συσπειρώθηκε για να ανοίξει το έθνος του στον εκσυγχρονισμό, τη δημοκρατία και την Ευρώπη – και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Αυτό που καθιστά το πείραμα μοναδικό είναι ότι εκφράζεται όχι μόνο με αγώνες αλλά και με εποικοδομητικό έργο, όχι μόνο με αντιπαράθεση αλλά και με οικοδόμηση του έθνους.

Πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο είναι εθελοντές, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις καλά αμειβόμενες δουλειές τους για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους. Η Νατάλια Γιαρέσκο, η νέα υπουργός οικονομικών και πρώην τραπεζίτης επενδύσεων, σήμερα εργάζεται για μερικές εκατοντάδες δολάρια, το μήνα. Οι εθελοντές βοηθούν το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και εργάζονται ως σύμβουλοι υπουργών και τοπικών διοικήσεων.

Ωστόσο, η νέα Ουκρανία αντιμετωπίζει μια ισχυρή πρόκληση προερχόμενη από την παλιά χώρα. Η παλιά Ουκρανία είναι γερά αγκιστρωμένη στην κρατική γραφειοκρατία και την επιχειρηματική ολιγαρχία που συνεργάζονται χέρι-χέρι. Και, φυσικά, είναι αντιμέτωπη με τη δεδομένη εχθρότητα του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θέλει πάση θυσία να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία.

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η νέα Ουκρανία είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό, όχι μόνο για τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και για την Ουκρανική κοινή γνώμη. Ριζικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εκκόλαψη, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

Είναι διδακτικό να συγκρίνουμε τη σημερινή Ουκρανία με τη Γεωργία του 2004. Όταν ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ανέλαβε την εξουσία, αντικατέστησε άμεσα την μισητή τροχαία αστυνομία και απομάκρυνε τα οδοφράγματα που χρησιμοποιούνταν για την εκβιαστική απόσπαση χρημάτων από τους οδηγούς. Η κοινή γνώμη αναγνώρισε αμέσως ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει προς το καλύτερο. Δυστυχώς, η Ουκρανία δεν έχει ακόμα να επιδείξει ένα παρόμοιο έργο. Το αστυνομικό σώμα του Κίεβου πρόκειται να αναδιαρθρωθεί, αλλά εάν χρειάζεστε δίπλωμα οδήγησης, θα πρέπει ακόμα να «λαδώσετε», όπως ακριβώς και κατά το παρελθόν.

Ο Σαακασβίλι υπήρξε ένας επαναστατικός ηγέτης, ο οποίος πάταξε τη διαφθορά, αλλά τελικά την μετέτρεψε σε κρατικό μονοπώλιο. Αντίθετα, η συμμετοχική δημοκρατία στην Ουκρανία δεν βασίζεται σε έναν ηγέτη αλλά σε ένα σύστημα ελέγχων και ισορροπιών. Οι δημοκρατίες κινούνται αργά, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να αναδειχθεί σε πλεονέκτημα.

Το μεγάλο ερώτημα ερώτημα είναι, θα υπάρξει βάθος χρόνου; Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό την άμεση στρατιωτική και οικονομική επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν. Η Ρωσία βρίσκεται σε οικονομική κρίση, αλλά ο Πούτιν δείχνει αποφασισμένος ότι μπορεί να καταστρέψει τη νέα Ουκρανία πριν καν αυτή εδραιωθεί πλήρως και πριν η οικονομική κρίση πλήξει τη δημοτικότητά του. Έτσι, κλιμακώνει τη στρατιωτική και οικονομική πίεση στην Ουκρανία. Το Σαββατοκύριακο η Μαριούπολη δέχτηκε επίθεση, καταρρίπτοντας το πρόσχημα ότι οι αυτονομιστές ενεργούν μόνοι τους.

Η Ουκρανία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της στρατιωτικά, αλλά χρειάζεται επειγόντως οικονομική βοήθεια. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, για να εξασφαλιστεί η επιβίωση της Ουκρανίας και να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προβούν σε μια πολιτική δέσμευση ότι θα διαθέσουν επιπλέον χρήματα ανάλογα προς την έκταση της ρωσικής επίθεσης και την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

Οι ίδιοι οι μεταρρυθμιστές θέλουν να καταστούν άμεσα υπεύθυνοι για τις πραγματικές δαπάνες έτσι ώστε να αποφευχθούν οι διαρροές που αποτελούσαν χαρακτηριστικό της παλιάς Ουκρανίας. Θεσπίζουν εκτενή νομοθεσία, αλλά επιθυμούν επίσης να συνεχιστεί η άσκηση ελέγχου εκ μέρους του ΔΝΤ.

Δυστυχώς, οι δημοκρατίες κινούνται με βραδύτητα και μια ένωση δημοκρατιών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ακόμη πιο δυσκίνητη. Ο Πούτιν το εκμεταλλεύεται αυτό.

Πολλά εξαρτώνται από το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες. Δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απώλεια της Ουκρανίας θα συνιστούσε μια τεράστια απώλεια για την Ευρώπη, αφού θα επέτρεπε στη Ρωσία να διαιρέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να κυριαρχήσει πάνω της.

Αντίστροφα, εάν η Ευρώπη ανταποκριθεί στην επείγουσα κατάσταση και παράσχει την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται η Ουκρανία, ο Πούτιν τελικά θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την επιθετικότητά του.

Αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν μπορεί να υποστηρίξει ότι όλα τα προβλήματα της ρωσικής οικονομίας οφείλονται στην εχθρότητα της Δύσης και η ρωσική κοινή γνώμη να βρει το επιχείρημά του πειστικό. Αντίθετα, εάν η Ουκρανία λάβει επαρκή οικονομική βοήθεια, η ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας θα βαρύνει ξεκάθαρα τον Πούτιν.

Έτσι, η ρωσική κοινή γνώμη μπορεί να τον αναγκάσει να ενστερνιστεί το παράδειγμα της νέας Ουκρανίας – τότε η Ευρώπη θα πρέπει να διαχειριστεί μια νέα Ρωσία, η οποία από μείζονα στρατηγική απειλή θα έχει μετατραπεί σε δυνητικό στρατηγικό εταίρο. Αυτά είναι τα διακυβεύματα».
dete.gr, 28 Ιανουαρίου 2015

11 σχόλια:

 1. Όλοι ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν για την ευημερία της Ουκρανίας και πως θα απαλλαχθεί από την κακιά Ρωσία γιατί έτσι αποφασίσαμε εμείς και αφού το είπαμε έτσι είναι. Η υποκρισία είναι απύθμενη στο συγκεκριμένο θέμα και τόσο προφανής που μόνο αν δε θες η είσαι βαλτός δεν τη βλέπεις. Και συνεχίζουν να μιλάνε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σωστός ο Μπερνάρ...
  Άλλωστε κάτι ξέρει αυτός από πολέμους. ***
  Το λέει και στον ιστότοπό του :
  " l'art de la philosophie ne vaut que s'il est un art de la guerre."
  (η τέχνη της φιλοσοφίας δεν αξίζει παρά μόνον αν είναι μια τέχνη πολέμου)

  ***

  BHL - Les aventures de Bernard-Henri Lévy à Sarajevo
  http://mai68.org/spip/spip.php?article6973

  BHL en Ukraine - Laquelle des deux photos est truquée ?
  http://mai68.org/spip/spip.php?article6939  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εντάξει τον κυνηγάει κάποιο φάντασμα του 30, αλλά μάλλον όχι του Χίτλερ.

  Contrary to some widely circulated accounts, the resistance on the Maidan was led by the cream of civil society: young people, many of whom had studied abroad and refused to join either government or business on their return because they found both of them repugnant. (Nationalists and anti-Semitic extremists made up only a minority of the anti-Yanukovych protesters.)

  http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/nov/20/wake-up-europe/?insrc=whc

  Αν πρόκειται για καλό σκοπό, η "αφρόκρεμα" της κοινωνίας, λίγους η περισσότερους φασίστες θα τους ανεχτεί, μάλλον είναι και χρήσιμοι.

  Εδώ που τα λέμε με τα σχέδια που έχουν είναι λογικό να ανησυχούν για το "άλλο φάντασμα" και να ετοιμάζουν τους φασίστες.

  The Ukrainian state-owned company Naftogaz is a black hole in the budget and a major source of corruption. Naftogaz currently sells gas to households for $47 per thousand cubic meters (TCM), for which it pays $380 per TCM. At present people cannot control the temperature in their apartments. A radical restructuring of Naftogaz’s entire system could reduce household consumption at least by half and totally eliminate Ukraine’s dependence on Russia for gas. That would involve charging households the market price for gas. The first step would be to install meters in apartments and the second to distribute a cash subsidy to needy households.

  Όπως και να το κάνουμε είναι άλλο να μην έχεις θέρμανση στην Ελλάδα και άλλο στην Ουκρανία.

  ημιάγριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "At present people cannot control the temperature in their apartments".

   Εμείς όμως θα κάνουμε αγωγούς και θα ρυθμίσουμε την ΑΟΖ, με τον Πάνο Καμμένο γενικό επιτελάρχη αμυντικής γραμμής συνόρων Ελλάδος, οπότε θα έχουμε καλύτερο κλίμα (μεταφορικά πάντα, πιο αισιόδοξοι - λιγότερη κατάθλιψη), λιγότερα έξοδα (γιατί ο καλόκαρδος είναι ανοιχτοχέρης, δεν του φαίνονται όσα δίνει), και μια ζεστή αγκαλιά (μετά το ξύπνημα της κόκκινης αρκούδας).

   Διαγραφή
 4. Σχετικό - άσχετο, από την ΚΟΜΕΠ, για το ρόλο τον οπορτουνιστών στη διαμόρφωση του πλαισίου της πολιτικής συζήτησης και του επιπέδου του πολιτικού λόγου, για το ρόλο τους τελικά στην αποσύνδεση πολιτικού - οικονομικού και στη φασιστοποίηση.

  ΚΟΜΕΠ

  "Η αστική "αντιμνημονιακή" γραμμή και ο ρόλος του οπορτουνισμού "

  Ειδικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το «κούρεμα» έχει αναζωπυρωθεί η δημαγωγική παρουσίαση της χώρας ως «αποικίας ή ως προτεκτοράτου υπό κατοχή» [18].

  Ως επιχειρήματα προβάλλονται η παρουσία εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης σε κυβερνητικά όργανα, στο σχεδιασμό και στον έλεγχο της πορείας των αποφάσεών τους, οι παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το δημοψήφισμα, τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και η απαίτηση έγγραφης διαβεβαίωσης από τα κόμματα διακυβέρνησης για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.

  Στην εφημερίδα «Ο Δρόμος της Αριστεράς» αναφέρουν ότι ο «…κύριος Ράιχενμπαχ, νέος γκαουλάιτερ […] είναι ήδη εδώ και έχει αναλάβει υπηρεσίες. Είναι μαζί του και μια ολόκληρη ομάδα από τοποτηρητές, της “task force” (Ομάδα Δράσης) της Κομισιόν, που θα “επιβλέπει” αν τηρούνται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση…» [19].

  Ο διευθυντής του «Πριν», Γιώργος Δελαστίκ, με ανάλογο σκεπτικό γράφει: «Οπως αποφασίστηκε από την κατοχική ομάδα διακυβέρνησης στις 13 Οκτώβρη […] η Ελλάδα θα κυβερνάται από δω και πέρα από ένα τριπλό σχήμα διοίκησης, που διαμορφώθηκε ως εξής:

  Πρώτη, η Ομάδα Εποπτείας, εγκαταστημένη για λόγους ασφαλείας στις Βρυξέλλες, η οποία αποτελείται από εκατόν είκοσι εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΟΟΣΑ, με μόλις δύο ή τρεις Ελληνες -μεταξύ αυτών, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργος Γληνός- οι οποίοι και θα μεταφέρουν τις εντολές στην Αθήνα.

  Δεύτερη, η Συντονιστική Ομάδα, αποτελούμενη από πέντε δέκα ξένους και εγκαταστημένη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα “συναποφασίζει” με τον πρωθυπουργό - δηλαδή, στην ουσία, θα του δίνει απευθείας εντολές.

  Τρίτο όργανο κατοχικής διοίκησης, οι Ομάδες Επαφής - ογδόντα, δηλαδή, έμπιστοι του γκαουλάιτερ Ράιχενμπαχ, χωρισμένοι σε ομάδες πέντε έως έξι ατόμων ανά υπουργείο, οι οποίοι θα διοικούν το κάθε υπουργείο και θα ελέγχουν τον αντίστοιχο υπουργό, αν εκτελεί σωστά και γρήγορα τις εντολές τους.

  Αλίμονό μας, αν δεν αποτινάξουμε αυτό το ζυγό υποδούλωσης της πατρίδας μας»20.

  Οι παραπάνω απόψεις εξαγνίζουν την αστική τάξη και την εξουσία της στην Ελλάδα. Δίνουν αταξικά τις σχέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών (αποσιωπώντας την πηγή των ανισότιμων σχέσεών τους) για να δικαιολογήσουν τη συνεργασία των τάξεων στο εσωτερικό της χώρας, να υποτάξουν το ταξικό στο εθνικό.

  Αλήθεια, ποια είναι η εκτίμησή τους για το γεγονός ότι τώρα και η Ιταλία είναι «υπό εποπτεία» του ΔΝΤ και της ΕΕ; Είναι άραγε και η Ιταλία του G8 «αποικία ή προτεκτοράτο υπό κατοχή»; Ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός είναι επίσης «Τσολάκογλου» υποτελής στη Γερμανία; Στην Ιταλία πάντως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν ανάλογες απόψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μ' αυτές τις αηδίες του χίλια οχτακόσα φεύγα που διαβάζουν εκεί στην ΚΟΜΕΠ, τέτοια γράφουν. Εδώ ο Παϊσιος το λέει ξεκάθαρα. Ράιχενμπαχ, δηλαδή Reich & Bach, δηλαδή ο Μπαχ είναι απεσταλμένος του Ράιχ. Άμα δε το μετατρέψουμε σε αριθμό, Ράιχενμπαχ=11880, δηλαδή 1+1+8+8=18. Και 18 επί 37 (αριθμός Σάρος, αριθμός των έργων του Σαίξπηρ, και φυσικά ο υπεραστικός αριθμός της ΛΔΓ, για να μην πούμε ότι είναι επίσης ο στατιστικά συχνότερος αριθμός που σκέφτεται κάποιος αν του πεις να σκεφτεί έναν αριθμό ανάμεσα στο 1 και το 100), επί 37 λοιπόν πόσο μας κάνει; 666 μας κάνει.

   Έφαγα τα νιάτα μου σε μαλακίες.

   Διαγραφή
  2. Κι όμως...
   "Καλησπέρα Σύντροφε" είπε στα ελληνικά ο Βλαδίμηρος!
   http://www.frontpages.gr/data/2015/20150207/EloraI.jpg

   : P
   graf

   Διαγραφή
  3. Βραδύπορος, μόλις τώρα το είδα:
   http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/02/blog-post_62.html

   :(
   graf

   Διαγραφή
 5. Είναι και πονηρούληδες.

  Αυτό είναι το σχέδιο «δολοφονίας χαρακτήρα» Τσίπρα-Καμμένου

  Δεν είναι μόνο τα υπόγεια τραπεζικά παιχνίδια με τα οποία επιχειρείται να αποδυναμωθεί η κυβέρνηση. Το www.koutipandoras.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά κι ο Αλέξης Τσίπρας κι ο Πάνος Καμμένος προσωπικώς, αναμένεται να δεχθούν επίθεση λάσπης στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα από το αγγλοσαξονικό μπλοκ, μέσω εγχώριων μιντιακών καλοθελητών, σε μια προσπάθεια να τρωθεί το ηθικό κι όχι μόνο πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξουν δημοσιεύματα τα οποία θα κάνουν λόγο για «μαύρες» πηγές χρηματοδότησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ από ιδρύματα που ανήκουν στον διάσημο επενδυτή Τζορτζ Σόρος, καθώς κι από τα αμερικανικά Ινστιτούτα Levy και Brookings. Στα ίδια κατευθυνόμενα «ρεπορτάζ» θα γίνεται αναφορά σε αδιαφάνεια και θα επιχειρηθεί να χαρακτηριστούν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα ως υποχείρια δυτικών συμφερόντων. Κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια απαξίωσής τους στην ελληνική κοινή γνώμη, η οποία πλέον τα στηρίζει στη συντριπτική της πλειοψηφία. Έχουν γνώση, όμως, οι φύλακες…

  Γ.Σ.


  http://www.koutipandoras.gr/article/132906/ayto-einai-shedio-dolofonias-haraktira-tsipra-kammenoy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας μην ανησυχεί ο δαιμόνιος, εγώ τα τεκμηρίωσα εδώ και δυο χρόνια αυτά...

   Διαγραφή
  2. Το ανεβάζω για αρχείο στο κανάλι μου στο youtube

   https://www.youtube.com/watch?v=xDoqBBpOYAU

   Διαγραφή