Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Οι δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη και η συνέντευξη τύπου, 20/2/2015

Γιάνης Βαρουφάκης, Συνέντευξη Τύπου
20/2/2015

Χρειάστηκαν τρία meetings του Eurogroup, τρεις συνεδριάσεις, έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα. Ν' αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ν' αλλάξουμε και σελίδα ως Ευρώπη.

Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα... [παρακαλώ, όχι]. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και ταυτόχρονα σημαίνει να έχεις τη δυνατότητα να φανταστείς, να διανοηθείς τη ρήξη - ότι θα πεις όχι σ' αυτό που θα σου προτείνουν, εφόσον αυτό που σου προτείνουν δεν είναι σωστό, και δεν είναι σωστό στη βάση ότι δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς.

Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας μας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε με τους εταίρους μας η προηγούμενη κυβέρνηση, με μοναδικό στόχο αυτό τον εγκλωβισμό και την ασφυξία μας, αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε αυτή την αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και τα χρονικά περιθώρια ήταν όχι μόνο ασφυκτικά αλλά απάνθρωπα για μια κυβέρνηση που μόλις κέρδισε τη λαϊκή εντολή, αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, καλή πίστη μαζί με τους εταίρους μας και τους θεσμούς και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία. Καταφέραμε να συνδυάσουμε το σεβασμό για τους κανόνες με το σεβασμό για τη δημοκρατία. Να σεβαστούμε το γεγονός ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο έτρεχε, αλλά και ταυτόχρονα να μην αποδεχτούμε την ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότα να μείνουμε όρθιοι, να μη μπούμε σκυφτοί σε μία διαπραγμάτευση, ιδίως κάτω από το τεράστιο βάρος, απ' την τεράστια πίεση και των χρονικών ορίων, αλλά και των εξελίξεων. Και να το συνδυάσουμε, να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα να είμαστε όρθιοι με μια - θα έλεγα - επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μια συμφωνία.

Αυτή δεν είναι η στιγμή για να γιορτάσουμε παραπάνω, γιατί η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα. Αλλά είναι ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση. Κάθε μεγάλος αγώνας, κάθε μεγάλη πορεία, ξεκινάει από ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν θα τελειώσει αυτή η συνέντευξη τύπου, εμείς θα καταπιαστούμε να παράξουμε τον κατάλογο που υποσχεθήκαμε, των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τους εταίρους μας. Το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς ότι η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συν-συγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε. Μεταρρυθμίσεις βαθιές και στοχευμένες στις πραγματικές κακοήθειες της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, κακοήθειες που δεν αγγίχτηκαν ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που πλήττονταν μόνο οι ανίσχυροι και οι αδύναμοι.

Αποτρέψαμε με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις οι προηγούμενες για μειώσεις συντάξεων, για αύξηση στο ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω άνοιξης, μέτρα στα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως γνωρίζουμε από κάποια e-mails. Παράλληλα ανατρέψαμε το αποπνικτικό πρωτογενές ελλειμ... πλεόνασμα, την δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος, όταν πέρυσι είχαμε πιάσει 1.5% και φέτος, λόγω της πολιτικής αναταραχής για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, για την οποία ευθύνεται μια κυβέρνηση η οποία αποφάσισε - η προηγούμενη - να επενδύσει στο φόβο ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχουμε φέτος, θα συνάδει - όπως λέει και η απόφαση η σημερινή του Eurogroup - θα συνάδει απόλυτα με την κοινή μας εκτίμηση, των εταίρων μας και ημών, όσο αφορά τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Θα προσέξετε ότι υπάρχει και ένας άλλος όρος: Appropriate primary surpluses. Δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας και να συνάδουν και με μία επανεκτίμηση, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους φορείς, του ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές έλλειμα - Έλλειμα... Πλεόνασμα! Είδατε; Η κούραση - Ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα το οποία συνάδει, παράλληλα με την απομείωση του χρέους, στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και στο ν' ανακουφιστεί η ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, τον οποίο αυτά τα πρωτογενή ελλείματα τα οποία - Ελλείματα... Πάλι... - αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ήταν συμφωνημένα, ουσιαστικά θα οδηγούσαν στην πλήρη ασφυξία για τα επόμενα πέντε, οκτώ, δέκα χρόνια.

Θα δείτε ότι είχαμε κάποιες δεσμεύσεις. Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Δεσμευτήκαμε για παράδειγμα ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση η οποία θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία, στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γενικότερα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αυτή, κατά ένα τρόπο - κατά σημαντικό τρόπο - είναι μια δέσμευση που θέλαμε να έχουμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, είτε πρόκειται για τα εργασιακά, είτε πρόκειται για τα κόκκινα δάνεια, είτε πρόκειται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος, σε καμία περίπτωση δε θέλουμε εμείς οι ίδιοι αυτές οι ρυθμίσεις να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, είτε δημοσιονομικό είτε όσο αφορά τη σταθερότητα.

Παράλληλα, στο τετράμηνο το οποίο συμφωνήσαμε ότι θα είναι η επόμενη διάρκεια - στην επόμενη διάρκεια, θα είναι η περίοδος που χτίζουμε μια νέα σχέση με την Ευρώπη και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συμφωνήσαμε ότι θα βάλουμε μπροστά τη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει από τον Ιούλιο και πέρα, από το καλοκαίρι, σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων μας, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου το πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς επεκτείνεται μέχρι το 2016. Με στόχο; Με στόχο την πραγματική έξοδο απ' την κρίση, την έξυπνη απομείωση του χρέους, την οποία θα τη συζητήσουμε με τους θεσμούς και ιδίως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι καθ' ύλην αρμόδιο για να συζητήσει μαζί μας αυτό που λέγεται DSA (Debt Sustainability Analysis) - και με τους εταίρους μας βεβαίως, που κι αυτοί, κατά τη δική μας άποψη, έχουν να κερδίσουν από μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Και θέλω να κλείσω λέγοντας το πιο σημαντικό κατ' εμέ: Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων στο Eurogroup. Σήμερα πετύχαμε η Ελλάδα, μέσα απ' τη διαπραγματευτική της στρατηγική, επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και είπαμε την αλήθεια, δε χρησιμοποιήσαμε απειλές, δεν μπλοφάραμε, να δημιουργήσουμε ερείσματα εντός του Eurogroup, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθιστούν την Ελλάδα τη χώρα εκείνη η οποία ουσιαστικά δίνει στον εαυτό της αλλά και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα, να πάψει να υπάρχει μια ασφυκτική λιτότητα ως ο μονόδρομος για την έξοδο απ' την κρίση και να μπορέσουμε επιτέλους, στην Ευρώπη των λαών, να μιλάμε ξανά για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία.

Ευχαριστώ πολύ.


Διάλογος με τους δημοσιογράφους
Ερώτηση:
[δεν ακούγεται, είναι πιθανό να λέει "απτόητες"] ...οι εξαγγελίες ή δεσμεύσεις που γίναν [δεν ακούγεται] προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις, σ' αυτή τη διαπραγμάτευση. Έχουν εξαγγελθεί δύο νομοσχέδια: Εκατό δόσεις, εργασιακά και προσλήψεις, για παράδειγμα... ή η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που είναι βασική δέσμευση της κυβέρνησης. Αυτά θα γίνουν; Δηλαδή, την άλλη βδομάδα, θα 'χουμε... θα 'ρθουνε νομοσχέδια έτσι όπως τα 'χει εξαγγείλει η κυβέρνηση ή θα ζητάμε την έγκριση της Κομισιόν, ή των δανειστών γενικότερα, για να προχωρούμε σ' αυτές τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα η ανθρωπιστική βοήθεια, το ανθρωπιστικό πρόγραμμα. Θα υλοποιηθεί το ανθρωπιστικό πρόγραμμα σ' αυτό το διάστημα; Και θα ήθελα έτσι, μια προσωπική ερώτηση, γιατί περάσατε πολλά αυτές τις μέρες: Νοιώσατε έτσι, να... κάποια απειλή για τη χώρα αυτές τις μέρες, αυτόν τον καιρό... κίνδυνοι Grexit και διάφορα τέτοια;


Απάντηση Βαρουφάκη:

Λοιπόν... Καταρχάς: Το προεκλογικό μας πρόγραμμα αφορά μια ολόκληρη τετραετία. Αυτή η συμφωνία αφορά τέσσερις μήνες. Δεύτερον και πολύ σημαντικό, ακόμα πιο σημαντικό: Το προεκλογικό μας πρόγραμμα, συστηματικά και με συνέπεια αναφερόνταν [sic] στην ανάγκη ό,τι μέτρο εισάγουμε να μην εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό. Να μην δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας. Να μη δημιουργεί προβλήματα στην ανάκαμψη. Το αντίθετο μάλιστα! Να την ενισχύει. Αυτή είναι η μόνη δέσμευση που πήραμε σήμερα: Ότι κανένα από τα μέτρα τα οποία θα εισάγουμε δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική σταθερότητα, στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γενικότερα στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

Αναφερθήκατε σε συγκεκριμένα μέτρα. Θα σας πω ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο, που οι αναπληρωτές υπουργοί του υπουργείου μου, η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, ανέπτυξαν αρκετά στη συνέντευξη τύπου τις προάλλες, αυτά τα πράγματα, αυτά τα ζητήματα παραμένουν κορυφαία για 'μας. Και είναι κορυφαία. Και θα τα αντιμετωπίσουμε άμεσα, δε θα περιμένουμε το τέλος αυτού του τετραμήνου. Αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε με έναν τρόπο που δε θα έχει κανέναν απολύτως αντίκτυπο στη δημοσιονομική/χρηματοπιστωτική σταθερότητα και βεβαίως τις προοπτικές ανάπτυξης. Θεωρώ - και γι' αυτό είπα προηγουμένως, το είπα και στα ελληνικά και στα αγγλικά - ότι αυτή μας η δέσμευση είναι απαραίτητη! Εμείς δεν έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε τον... να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και ξαφνικά να δημιουργήσουμε μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι είναι ένας φόρος μη αποτελεσματικός, επειδή είναι άδικος. Επιτέλους, πρέπει να έχουμε φόρους και φορολογικά πλαίσια, που να είναι αποτελεσματικά επειδή είναι δίκαια και δε χρειάζονται ούτε τον πατριωτισμό, αλλά ούτε και το ΣΔΟΕ.

Περνάω στο δεύτερο που μου ζητήσατε να σας αναφέρω. Κοιτάξτε: Πρέπει να 'μαστε προσεκτικοί. Είναι αλήθεια ότι υπέστημεν τεράστιες πιέσεις. Οι περισσότερες απ' αυτές - και το ξέρετε εσείς οι δημοσιογράφοι καλύτερα από 'μένα - προέρχονταν από διαρροές, προέρχονταν από κύκλους. Δημιουργούσαν όμως ένα μεγάλο κλίμα, ένα μεγάλο κλίμα αστάθειας και ανησυχίας στον ελληνικό πληθυσμό, στους έλληνες πολίτες, στις τράπεζες κ.ο.κ. Αυτό σταμάτησε σήμερα. Και σταμάτησε γιατί η Ευρώπη κατάφερε να συνδυάσει αυτά που είπα προηγουμένως, το σεβασμό απέναντι στους κανόνες με το σεβασμό απέναντι στη δημοκρατία. Και στο γεγονός ότι υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει άποψη για το ποιο πρέπει να είναι το νομοθετικό πλαίσιο, το πλαίσιο της πολιτικής. Νομίζω ότι σήμερα η Ευρώπη ολόκληρη μπορεί να νοιώθει καλύτερα με τον εαυτό της, ότι έχει ξεπεράσει τα τελεσίγραφα, έχει ξεπεράσεις τις διαρροές και πορεύεται με τον τρόπο που θα έπρεπε να πορεύεται η Ευρώπη.

Βαρουφάκης: Πέσ' στον Paul...
- Yes, please...
Βαρουφάκης: Paul...

Ερώτηση απ' τον Πωλ:

[δεν ακούγεται καθαρά] ...on the actual substance of the deal. As far as you're concerned, apart from the causes of review, what is substantially different between the letter of... and...

Μεταφράστρια: Εκτός από την αξιολόγηση, τι είναι διαφορετικό στην... μεταξύ της επιστολής και της συμφωνίας;

Βαρουφάκης: Can i answer this question? Then you can come back - because i'll forget it.
Μεταφράστρια: Να απαντήσω πρώτα σ' αυτό το σκέλος...
Βαρουφάκης: Fatigue is not very good for one's memory banks.
Μεταφράστρια: ...διότι η κούραση δε βοηθάει τη μνήμη.
Βαρουφάκης: ok. I don't think there's any substantial difference. [δεν ακούγεται λόγω μετάφρασης]
Μεταφράστρια: Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά. Η επιστολή μας είναι βεβαίως η επιστολή μας, δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι το Eurogroup το οποίο περιλαμβάνει δεκαεννέα Υπουργούς Οικονομικών... όταν λοιπόν συντάσσεται μια επιστολή, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είναι ίδια με την αρχική επιστολή. Ωστόσο η ουσία είναι ότι είναι... παραμένει... παραμένουν τα δύο έγγραφα τα ίδια. Δεύτερη ερώτηση...

Ερώτηση, β' σκέλος (5m:37s)
Μεταφράστρια: Δεύτερη ερώτηση
Δημοσιογράφος: [Δεν ακούγεται καθαρά] ...so which will be asked? First of all, what commitment is there on ELA? Will they possibly find that the ELA capital didn't... [δεν ακούγεται λόγω μετάφρασης]
Μεταφράστρια: Τι είδους δέσμευση γίνεται σε σχέση με τον ELA;
Δημοσιογράφος: [Δεν ακούγεται καθαρά] Further, can you assure them that on Tuesday they won't wake up to find their ATMs... [δεν ακούγεται λόγω μετάφρασης]
Μεταφράστρια: Και μπορείτε να βεβαιώσετε τον κόσμο ότι την Τρίτη τα ATM θα έχουνε χρήματα;

Απάντηση (5m:59s)

Βαρουφάκης: Oh, i can absolutely ensure that. Absolutely. [δεν ακούγεται λόγω μετάφρασης]
Μεταφράστρια: Βεβαίως μπορώ να τους διαβεβαιώσω. Και θα σας πω γιατί. Χωρίς να θέλω να εμπλακώ με την Κεντρική Τράπεζα, είχαμε μία φυγή κεφαλαίων, διότι κάθε μέρα, ήδη πριν από τις εκλογές, ελέγετο στους έλληνες ότι εάν εκλεγούμε, εάν έρθουμε στην κυβέρνηση, θα χάσουν τα πάντα. Εδώ βεβαίως βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες... Η σημερινή απόφαση σταματάει αυτήν την... αυτό το φόβο και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες θα επανέλθουν και οι έλληνες καταθέτες θα έχουν πλέον τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη έχει βρει έναν τρόπο να συνεργαστεί με την Ελλάδα - με τρόπο ώστε να υπάρχει σεβασμός και των υπαρχόντων κανόνων και της νέας ετυμηγορίας. Το αφήνω, βεβαίως, στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε αυτούς εναπόκειται να τοποθετηθούν και είμαι βέβαιος ότι θα τοποθετηθούν. Αφήστε με μόνο να ολοκληρώσω λέγοντας ότι σ' αυτό το έγγραφο υπάρχει μία ρητή δέσμευση ότι τα δέκα - έντεκα δισεκατομμύρια τα οποία παραμένουνε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επαναχρησιμοποιηθούν. Θα χρηματ... θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υπάρχουνε ιδέες άλλων, για παράδειγμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για άλλους τρόπους χρήσης αυτών των πόρων. Ποτέ, ουδέποτε δεν... ουδέποτε θελήσαμε εμείς να διαθέσουμε τα χρήματα αυτά για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Αυτό λοιπόν θα δώσει μία ώθηση στον τραπεζικό τομέα και είμαι βέβαιος, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κανένας - κανένας τουλάχιστον που δεν είναι παρανοϊκός - δεν θα θεωρήσει ότι [δεν] είναι ασφαλές το τραπεζικό σύστημα - όχι αύριο, μεθαύριο, αλλά εις το διηνεκές.

Ερώτηση (8m:53s)
================
Δύο σημεία, κύριε Υπουργέ... Αύρ[ιο]... Η λίστα που θα παραδώσετε τη Δευτέρα φαντάζομαι ότι θα είναι κάποια προσπάθεια εισαγωγής κάποιων προγραμματικών στοιχείων του κόμματός σας στο Μνημόνιο. Μπορείτε να μας πείτε πάνω-κάτω ποια είναι τα βασικότερα σημεία; Ένα...

Απάντηση (9m:12s)
=================
Ν' απαντήσω το ένα; Για να μην το ξεχάσω; Γιατί έχετε και δύο μετά. Πρώτον: Το μνημόνιο τελείωσε. Αυτό που συμφωνήσαμε και το βλέπετε και στο κείμενο, είναι κάτι πολύ απλό. Θα κάτσουμε και θα γράψουμε 'μεις μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε στους επόμενους τέσσερις μήνες. Δεν είναι τα επόμενα σαράντα χρόνια, είναι τους επόμενους τέσσερις μήνες. Πάνω σ' αυτό, θα κριθούμε από τους θεσμούς, τη Δευτέρα - Τρίτη, η οποία καταλαβαίνετε... όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η αξιολόγηση θα είναι πολύ σύντομη, γιατί θα είναι ουσιαστικά μια αξιολόγηση ενός πίνακα, δε θα είναι... δεν προλαβαίνει να πάει σε βάθος, ούτε η δική μας τοποθέτηση, ούτε η δική τους. Και στο τέλος του τετραμήνου, θα κριθούμε στη βάση της επιτυχίας της εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς. Αυτό δεν είναι μνημόνιο. Αυτ[ό]... Γι' αυτό είπα προηγουμένως και με βλέπετε και αρκετά χαρούμενο γι' αυτό, ότι μιλάμε για τη μετατροπή της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κράτους, της ελληνικής βουλής σε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσουν επιτέλους σ' αυτή τη χώρα. Δεν είναι θέμα του κόμματος μας, θα 'μαστε ανοιχτοί σε όλα τα κόμματα - μέσα σ' αυτό το Σαββατοκύριακο, εγώ καλώ και τα υπόλοιπα κόμματα, ως Υπουργός Οικονομικών, να έρθουν σ' επαφή μαζί μας, να μας προτείνουν κι εκείνοι... και οι υπόλοιποι φορείς και οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες ποιες κρίνουν εκείνες ότι θα έπρεπε να είναι, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο του ρεαλισμού, γιατί μιλάμε για τέσσερις μήνες. Και παράλληλα και με τους θεσμούς, θα πάρουμε και τις δικές τους απόψεις. Γιατί; Επειδή έτσι θέλουμε! Γιατί κρίνουμε ότι έχουν να προσφέρουν ιδέες. Αλλά εμείς είμαστε οι συν-συγγραφείς, εμείς είμαστε αυτοί από τους οποίους θα φύγει αυτό το κείμενο και θα πάει στους θεσμούς και θα πάει στους εταίρους μας και μετά - αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία - αν θα μπορέσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις να τις εφαρμόσουμε. Εγώ θεωρώ ότι είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα. Και δε θα το κάνουμε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ - πήραμε 36-37%, που είναι πάρα πολύ καλό - αλλά θα το κάνουμε ως το 100% του ελληνικού λαού, γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μη θέλει να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις πλέον.

[ακολουθεί προτροπή του Βαρουφάκη προς το δημοσιογράφο να προχωρήσει στο δεύτερο ερώτημα, αλλά το βίντεο τελειώνει εδώ.]

για την απομαγνητοφώνηση, gdmn1973

30 σχόλια:

 1. Δεν αντέχεται, σκέψου να μην ήτανε και σέξυ. gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μικρό ανθολόγιο αοριστολογίας και κενολογίας:

   - Διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη...
   - Τα χρονικά περιθώρια ήταν όχι μόνο ασφυκτικά αλλά απάνθρωπα για μια κυβερνηση που μόλις κέρδισε τη λαϊκή εντολή...
   - ...να διαπραγματευτούμε μέσα σ' αυτά τα πλαίσια καλή πίστη μαζί με τους εταίρους μας και τους θεσμούς...
   - Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία.
   - To Σ/Κ αυτό θα είναι ένα Σ/Κ δημιουργίας και χαράς ότι η ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω...
   - Γινόμαστε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε.
   - Οι πραγματικές κακοήθειες της ελληνικής οικονομίας...
   - Αποτρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα...
   - Ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές έλλειμα... εεεε, πλεόνασμα το οποίο συνάδει - παράλληλα με την απομείωση του χρέους - στην έξοδο της ελλάδας από την κρίση...

   Τρα-γι-κός.
   gdmn1973

   Διαγραφή
 2. Η DIAMAND Α.Ε.
  μια ελληνική εταιρία που προσφέρει δουλειά σε δεκάδες οικογένειες
  φέρνει στην ελληνική αγορά ένα νέο προϊόν
  Υποδεχθείτε την
  ΕΞΥΠΝΗ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  (1ο βιντεο 7:54)

  Βαρεθήκατε να ταλαιπωρείστε με τις παλιές και δύσχρηστες απομειώσεις χρέους
  που είναι κανουν κακό και στην υγεία σας και στην τσέπη σας;
  Η ΕΞΥΠΝΗ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ είναι εδώ για να σας λύσει τα χέρια.

  Βατμαν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ξέρει κανείς αν υπάρχει απομαγνητοφώνηση σε κείμενο της συνέντευξης και των ερωταπαντήσεων; Τα θέλω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα κάτσω να τις κάνω, η συνέντευξη που άκουσα είναι μνημειώδης. gdmn1973

   Διαγραφή
 4. Σε παρακαλώ, κύριε Κρούγκμαν μου, mercy me, κύριε Στίγκλιτζ μου, αρχίζει και μου λείπει το Γιωργάκι. Το Γιωργάκι, έχοντας εξασφαλίσει το ακαταλόγιστο ως "δόλιος βλαξ", μας έλεγε ότι παίζει με το περίστροφο γεμάτο πάνω στο τραπέζι. Αλλά απέφυγε τουλάχιστο την τραγική εικόνα του μπλοφαδόρου που 'χει παίξει τα ρέστα των άλλων, είναι κατά βάθος χεσμεντέν για τον αν θα πιάσει η μπλόφα και παριστάνει τον άνετο και σίγουρο μέχρι ν' ανοίξουν τα φύλλα.

  Είπαμε, θεωρία παιγνίων. Πάντα με ξένους κ*&^#$.

  gdmn1973

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η συνέντευξη τύπου
  ===============
  Χρειάστηκαν τρία meetings του Eurogroup, τρεις συνεδριάσεις, έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα. Ν' αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ν' αλλάξουμε και σελίδα ως Ευρώπη.

  Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μία συμφωνία. Η διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα... (παρακαλώ όχι) Η διαπραγμάτευση σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις

  συμβιβασμού, αλλά και ταυτόχρονα σημαίνει να έχεις τη δυνατότητα να φανταστείς, να διανοηθείς τη ρήξη - ότι θα πεις όχι σ' αυτό που θα σου προτείνουν, εφόσον αυτό που σου

  προτείνουν δεν είναι σωστό, και δεν είναι σωστό στη βάση ότι δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς.

  Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας μας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε με τους εταίρους μας η προηγούμενη κυβέρνηση, με μοναδικό στόχο

  αυτό τον εγκλωβισμό και την ασφυξία μας, αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε αυτή την αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και τα χρονικά

  περιθώρια ήταν όχι μόνο ασφυκτικά αλλά απάνθρωπα για μια κυβέρνηση που μόλις κέρδισε τη λαϊκή εντολή, αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε μέσα σ' αυτά τα πλαίσια,

  καλή πίστη μαζί με τους εταίρους μας και τους θεσμούς και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία. Καταφέραμε να

  συνδυάσουμε το σεβασμό για τους κανόνες με το σεβασμό για τη δημοκρατία. Να σεβαστούμε το γεγονός ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο έτρεχε, αλλά και ταυτόχρονα να μην

  αποδεχτούμε την ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότα να μείνουμε όρθιοι, να μη μπούμε σκυφτοί σε μία διαπραγμάτευση, ιδίως κάτω από

  το τεράστιο βάρος, απ' την τεράστια πίεση και των χρονικών ορίων, αλλά και των εξελίξεων. Και να το συνδυάσουμε, να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα να είμαστε όρθιοι με

  μια - θα έλεγα - επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μια συμφωνία.

  Αυτή δεν είναι η στιγμή για να γιορτάσουμε παραπάνω, γιατί η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα. Αλλά είναι ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση. Κάθε μεγάλος αγώνας, κάθε

  μεγάλη πορεία, ξεκινάει από ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν θα τελειώσει αυτή η συνέντευξη τύπου, εμείς θα καταπιαστούμε να παράξουμε τον κατάλογο που

  υποσχεθήκαμε, των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τους εταίρους μας. Το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς ότι η Ελλάδα

  αφήνει το μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συν-συγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε. Μεταρρυθμίσεις βαθιές και στοχευμένες στις πραγματικές κακοήθειες της

  ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, κακοήθειες που δεν αγγίχτηκαν ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που πλήττονταν μόνο οι ανίσχυροι και οι αδύναμοι.

  (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αποτρέψαμε με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις οι προηγούμενες για μειώσεις συντάξεων, για αύξηση στο ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω άνοιξης, μέτρα στα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως γνωρίζουμε από κάποια e-mails. Παράλληλα ανατρέψαμε το αποπνικτικό πρωτογενές ελλειμ... πλεόνασμα, την δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος, όταν πέρυσι είχαμε πιάσει 1.5% και φέτος, λόγω της πολιτικής αναταραχής για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, για την οποία ευθύνεται μια κυβέρνηση η οποία αποφάσισε - η προηγούμενη - να επενδύσει στο φόβο ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχουμε φέτος, θα συνάδει - όπως λέει και η απόφαση η σημερινή του Eurogroup - θα συνάδει απόλυτα με την κοινή μας εκτίμηση, των εταίρων μας και ημών, όσο αφορά τις
  πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Θα προσέξετε ότι υπάρχει και ένας άλλος όρος: Appropriate primary surpluses. Δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας και να συνάδουν και με μία επανεκτίμηση, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους φορείς, του ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές έλλειμα - Έλλειμα... Πλεόνασμα! Είδατε; Η κούραση - Ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα το οποία συνάδει, παράλληλα με την απομείωση του χρέους, στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και στο ν' ανακουφιστεί η ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, τον οποίο αυτά τα πρωτογενή ελλείματα τα οποία - Ελλείματα... Πάλι... - αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ήταν συμφωνημένα, ουσιαστικά θα οδηγούσαν στην πλήρη ασφυξία για τα επόμενα πέντε, οκτώ, δέκα χρόνια.

  Θα δείτε ότι είχαμε κάποιες δεσμεύσεις. Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Δεσμευτήκαμε για παράδειγμα ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση η οποία θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία, στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γενικότερα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αυτή, κατά ένα τρόπο - κατά σημαντικό τρόπο - είναι μια δέσμευση που θέλαμε να έχουμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, είτε πρόκειται για τα εργασιακά, είτε πρόκειται για τα κόκκινα δάνεια, είτε πρόκειται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος, σε καμία περίπτωση δε θέλουμε εμείς οι ίδιοι αυτές οι ρυθμίσεις να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, είτε δημοσιονομικό είτε όσο αφορά τη σταθερότητα.

  (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Παράλληλα, στο τετράμηνο το οποίο συμφωνήσαμε ότι θα είναι η επόμενη διάρκεια - στην επόμενη διάρκεια, θα είναι η περίοδος που χτίζουμε μια νέα σχέση με την Ευρώπη και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συμφωνήσαμε ότι θα βάλουμε μπροστά τη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει από τον Ιούλιο και πέρα, από το καλοκαίρι, σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων μας, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου το πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς επεκτείνεται μέχρι το 2016. Με στόχο; Με στόχο την πραγματική έξοδο απ' την κρίση, την έξυπνη απομείωση του χρέους, την οποία θα τη συζητήσουμε με τους θεσμούς και ιδίως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι καθ' ύλην αρμόδιο για να συζητήσει μαζί μας αυτό που λέγεται TSA (Tait Sustainability Analysis) - και με τους εταίρους μας βεβαίως, που κι αυτοί, κατά τη δική μας άποψη, έχουν να κερδίσουν από μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους μας.

  Και θέλω να κλείσω λέγοντας το πιο σημαντικό κατ' εμέ: Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων στο Eurogroup. Σήμερα πετύχαμε η Ελλάδα, μέσα απ' τη διαπραγματευτική της στρατηγική, επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και είπαμε την αλήθεια, δε χρησιμοποιήσαμε απειλές, δεν μπλοφάραμε, να δημιουργήσουμε ερείσματα εντός του Eurogroup, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθιστούν την Ελλάδα τη χώρα εκείνη η οποία ουσιαστικά δίνει στον εαυτό της αλλά και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα, να πάψει να υπάρχει μια ασφυκτική λιτότητα ως ο μονόδρομος για την έξοδο απ' την κρίση και να μπορέσουμε επιτέλους, στην Ευρώπη των λαών, να μιλάμε ξανά για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία.

  Ευχαριστώ πολύ.

  (για την απομαγνητοφώνηση, gdmn1973)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Επειδή δεν ξέρω αν ήρθαν τα υπόλοιπα κομμάτια της συνέντευξης, τα ξαναστέλνω.
  gdmn1973

  Σήμερα δείξαμε ότι η προσπάθεια εγκλωβισμού της νέας μας κυβέρνησης στις ασφυκτικές προθεσμίες που συμφώνησε με τους εταίρους μας η προηγούμενη κυβέρνηση, με μοναδικό στόχο αυτό τον εγκλωβισμό και την ασφυξία μας, αυτή η προσπάθεια απέτυχε. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζαμε αυτή την αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και τα χρονικά περιθώρια ήταν όχι μόνο ασφυκτικά αλλά απάνθρωπα για μια κυβέρνηση που μόλις κέρδισε τη λαϊκή εντολή, αποδείξαμε ότι μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, καλή πίστη μαζί με τους εταίρους μας και τους θεσμούς και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία. Καταφέραμε να συνδυάσουμε το σεβασμό για τους κανόνες με το σεβασμό για τη δημοκρατία. Να σεβαστούμε το γεγονός ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα το οποίο έτρεχε, αλλά και ταυτόχρονα να μην αποδεχτούμε την ρήση κάποιων ότι η δημοκρατία δεν αλλάζει τίποτα. Συνδυάσαμε την αποφασιστικότα να μείνουμε όρθιοι, να μη μπούμε σκυφτοί σε μία διαπραγμάτευση, ιδίως κάτω από το τεράστιο βάρος, απ' την τεράστια πίεση και των χρονικών ορίων, αλλά και των εξελίξεων. Και να το συνδυάσουμε, να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα να είμαστε όρθιοι με μια - θα έλεγα - επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μια συμφωνία.

  Αυτή δεν είναι η στιγμή για να γιορτάσουμε παραπάνω, γιατί η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα. Αλλά είναι ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση. Κάθε μεγάλος αγώνας, κάθε μεγάλη πορεία, ξεκινάει από ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν θα τελειώσει αυτή η συνέντευξη τύπου, εμείς θα καταπιαστούμε να παράξουμε τον κατάλογο που υποσχεθήκαμε, των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τους εταίρους μας. Το Σαββατοκύριακο αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς ότι η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω και γινόμαστε συν-συγγραφείς του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων που θα εισάγουμε. Μεταρρυθμίσεις βαθιές και στοχευμένες στις πραγματικές κακοήθειες της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας, κακοήθειες που δεν αγγίχτηκαν ποτέ στο παρελθόν, την ώρα που πλήττονταν μόνο οι ανίσχυροι και οι αδύναμοι.

  Αποτρέψαμε με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, νέα υφεσιακά μέτρα. Αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις οι προηγούμενες για μειώσεις συντάξεων, για αύξηση στο ΦΠΑ στα νησιά εν μέσω καλοκαιριού, εν μέσω άνοιξης, μέτρα στα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως γνωρίζουμε από κάποια e-mails. Παράλληλα ανατρέψαμε το αποπνικτικό πρωτογενές ελλειμ... πλεόνασμα, την δέσμευση για αποπνικτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος, όταν πέρυσι είχαμε πιάσει 1.5% και φέτος, λόγω της πολιτικής αναταραχής για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς, για την οποία ευθύνεται μια κυβέρνηση η οποία αποφάσισε - η προηγούμενη - να επενδύσει στο φόβο ώστε να κρατηθεί στην εξουσία. Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχουμε φέτος, θα συνάδει - όπως λέει και η απόφαση η σημερινή του Eurogroup - θα συνάδει απόλυτα με την κοινή μας εκτίμηση, των εταίρων μας και ημών, όσο αφορά τις πραγματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Θα προσέξετε ότι υπάρχει και ένας άλλος όρος: Appropriate primary surpluses. Δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας και να συνάδουν και με μία επανεκτίμηση, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους φορείς, του ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές έλλειμα - Έλλειμα... Πλεόνασμα! Είδατε; Η κούραση - Ποιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα το οποία συνάδει, παράλληλα με την απομείωση του χρέους, στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και στο ν' ανακουφιστεί η ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, τον οποίο αυτά τα πρωτογενή ελλείματα τα οποία - Ελλείματα... Πάλι... - αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία ήταν συμφωνημένα, ουσιαστικά θα οδηγούσαν στην πλήρη ασφυξία για τα επόμενα πέντε, οκτώ, δέκα χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Θα δείτε ότι είχαμε κάποιες δεσμεύσεις. Έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Δεσμευτήκαμε για παράδειγμα ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση η οποία θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία, στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γενικότερα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Αυτή, κατά ένα τρόπο - κατά σημαντικό τρόπο - είναι μια δέσμευση που θέλαμε να έχουμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, είτε πρόκειται για τα εργασιακά, είτε πρόκειται για τα κόκκινα δάνεια, είτε πρόκειται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών στο κράτος, σε καμία περίπτωση δε θέλουμε εμείς οι ίδιοι αυτές οι ρυθμίσεις να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, είτε δημοσιονομικό είτε όσο αφορά τη σταθερότητα.

  Παράλληλα, στο τετράμηνο το οποίο συμφωνήσαμε ότι θα είναι η επόμενη διάρκεια - στην επόμενη διάρκεια, θα είναι η περίοδος που χτίζουμε μια νέα σχέση με την Ευρώπη και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Συμφωνήσαμε ότι θα βάλουμε μπροστά τη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει από τον Ιούλιο και πέρα, από το καλοκαίρι, σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων μας, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου το πρόγραμμα έτσι κι αλλιώς επεκτείνεται μέχρι το 2016. Με στόχο; Με στόχο την πραγματική έξοδο απ' την κρίση, την έξυπνη απομείωση του χρέους, την οποία θα τη συζητήσουμε με τους θεσμούς και ιδίως με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο είναι καθ' ύλην αρμόδιο για να συζητήσει μαζί μας αυτό που λέγεται TSA (Tait Sustainability Analysis) - και με τους εταίρους μας βεβαίως, που κι αυτοί, κατά τη δική μας άποψη, έχουν να κερδίσουν από μία έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους μας.

  Και θέλω να κλείσω λέγοντας το πιο σημαντικό κατ' εμέ: Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των μνημονίων στο Eurogroup. Σήμερα πετύχαμε η Ελλάδα, μέσα απ' τη διαπραγματευτική της στρατηγική, επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και είπαμε την αλήθεια, δε χρησιμοποιήσαμε απειλές, δεν μπλοφάραμε, να δημιουργήσουμε ερείσματα εντός του Eurogroup, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καθιστούν την Ελλάδα τη χώρα εκείνη η οποία ουσιαστικά δίνει στον εαυτό της αλλά και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα, να πάψει να υπάρχει μια ασφυκτική λιτότητα ως ο μονόδρομος για την έξοδο απ' την κρίση και να μπορέσουμε επιτέλους, στην Ευρώπη των λαών, να μιλάμε ξανά για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία.

  Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ περισσότερο. Λεβεντιά είσαι.

   Διαγραφή
  2. Μια διόρθωση

   TSA (Tait Sustainability Analysis) = DSA (Debt Sustainability Analysis)

   Θα φταίει το σέξυ τσίβδισμα του Βαρουφάκερ.

   Βατμαν

   Διαγραφή
 10. Να και τα παιδιά της "Μαρξιστικής Φωνής", είπα κι εγώ τι έγιναν αυτοί οι τύποι;
  http://www.iefimerida.gr/news/192754/anakoinosi-vomva-apo-tin-kommoynistiki-tasi-syriza-zitaei-allagi-igesias-kalei-toys
  Υπομονετικά τόσον καιρό πιέζουν απ' τ' αριστερά...

  Έφη Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έγινε Ο ΧΑΜΟΣ ατομικής και μιντιακής προώθησης αυτού του ανέκδοτου χθες.

   Πρωτόγνωρα επίπεδα απελπισίας σε ψηφοφόρους και αστικά δημοσιογραφικά επιτελεία.

   "Αὐτὸ δὲν τό ῾χαμε προβλέψει, οὔρλιαξε πανικόβλητος ὁ θεατρίνος."

   Διαγραφή
 11. Συνεχίζω την απομαγνητοφώνηση της Βαρουφακειάδας, με την ακράδαντη πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να δημοσιευτεί ολόκληρη πουθενά στον αστικό τύπο. Κεφάλαιο Βου, λοιπόν, ερωτήσεις δημοσιογράφων και απαντήσεις με κάποιο πολιτικό ενδιαφέρον, νομίζω.

  Τα σχόλιά μου της 22ας στις 1:33 ήταν περιττές επαναλήψεις τελικά. Αντώνη, συγγνώμη για το μπέρδεμα.

  gdmn1973

  Ερώτηση
  =======
  [δεν ακούγεται, είναι πιθανό να λέει "απτόητες"] ...οι εξαγγελίες ή δεσμεύσεις που γίναν [δεν ακούγεται] προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις, σ' αυτή τη διαπραγμάτευση. Έχουν εξαγγελθεί δύο νομοσχέδια: Εκατό δόσεις, εργασιακά και προσλήψεις, για παράδειγμα... ή η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που είναι βασική δέσμευση της κυβέρνησης. Αυτά θα γίνουν; Δηλαδή, την άλλη βδομάδα, θα 'χουμε... θα 'ρθουνε νομοσχέδια έτσι όπως τα 'χει εξαγγείλει η κυβέρνηση ή θα ζητάμε την έγκριση της Κομισιόν, ή των δανειστών γενικότερα, για να προχωρούμε σ' αυτές τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως είναι για παράδειγμα η ανθρωπιστική βοήθεια, το ανθρωπιστικό πρόγραμμα. Θα υλοποιηθεί το ανθρωπιστικό πρόγραμμα σ' αυτό το διάστημα; Και θα ήθελα έτσι, μια προσωπική ερώτηση, γιατί περάσατε πολλά αυτές τις μέρες: Νοιώσατε έτσι, να... κάποια απειλή για τη χώρα αυτές τις μέρες, αυτόν τον καιρό... κίνδυνοι Grexit και διάφορα τέτοια;

  (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Απάντηση (0m:56s)
  ========
  Λοιπόν... Καταρχάς: Το προεκλογικό μας πρόγραμμα αφορά μια ολόκληρη τετραετία. Αυτή η συμφωνία αφορά τέσσερις μήνες. Δεύτερον και πολύ σημαντικό, ακόμα πιο σημαντικό: Το προεκλογικό μας πρόγραμμα, συστηματικά και με συνέπεια αναφερόνταν [sic] στην ανάγκη ό,τι μέτρο εισάγουμε να μην εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό. Να μην δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας. Να μη δημιουργεί προβλήματα στην ανάκαμψη. Το αντίθετο μάλιστα! Να την ενισχύει. Αυτή είναι η μόνη δέσμευση που πήραμε σήμερα: Ότι κανένα από τα μέτρα τα οποία θα εισάγουμε δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική σταθερότητα, στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και γενικότερα στις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης.

  Αναφερθήκατε σε συγκεκριμένα μέτρα. Θα σας πω ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο, που οι αναπληρωτές υπουργοί του υπουργείου μου, η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, ανέπτυξαν αρκετά στη συνέντευξη τύπου τις προάλλες, αυτά τα πράγματα, αυτά τα ζητήματα παραμένουν κορυφαία για 'μας. Και είναι κορυφαία. Και θα τα αντιμετωπίσουμε άμεσα, δε θα περιμένουμε το τέλος αυτού του τετραμήνου. Αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε με έναν τρόπο που δε θα έχει κανέναν απολύτως αντίκτυπο στη δημοσιονομική/χρηματοπιστωτική σταθερότητα και βεβαίως τις προοπτικές ανάπτυξης. Θεωρώ - και γι' αυτό είπα προηγουμένως, το είπα και στα ελληνικά και στα αγγλικά - ότι αυτή μας η δέσμευση είναι απαραίτητη! Εμείς δεν έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε τον... να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και ξαφνικά να δημιουργήσουμε μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι είναι ένας φόρος μη αποτελεσματικός, επειδή είναι άδικος. Επιτέλους, πρέπει να έχουμε φόρους και φορολογικά πλαίσια, που να είναι αποτελεσματικά επειδή είναι δίκαια και δε χρειάζονται ούτε τον πατριωτισμό, αλλά ούτε και το ΣΔΟΕ.

  Περνάω στο δεύτερο που μου ζητήσατε να σας αναφέρω. Κοιτάξτε: Πρέπει να 'μαστε προσεκτικοί. Είναι αλήθεια ότι υπέστημεν τεράστιες πιέσεις. Οι περισσότερες απ' αυτές - και το ξέρετε εσείς οι δημοσιογράφοι καλύτερα από 'μένα - προέρχονταν από διαρροές, προέρχονταν από κύκλους. Δημιουργούσαν όμως ένα μεγάλο κλίμα, ένα μεγάλο κλίμα αστάθειας και ανησυχίας στον ελληνικό πληθυσμό, στους έλληνες πολίτες, στις τράπεζες κ.ο.κ. Αυτό σταμάτησε σήμερα. Και σταμάτησε γιατί η Ευρώπη κατάφερε να συνδυάσει αυτά που είπα προηγουμένως, το σεβασμό απέναντι στους κανόνες με το σεβασμό απέναντι στη δημοκρατία. Και στο γεγονός ότι υπάρχει μια νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει άποψη για το ποιο πρέπει να είναι το νομοθετικό πλαίσιο, το πλαίσιο της πολιτικής. Νομίζω ότι σήμερα η Ευρώπη ολόκληρη μπορεί να νοιώθει καλύτερα με τον ευατό της, ότι έχει ξεπεράσει τα τελεσίγραφα, έχει ξεπεράσεις τις διαρροές και πορεύεται με τον τρόπο που θα έπρεπε να πορεύεται η Ευρώπη.

  (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Βαρουφάκης: Πέσ' στον Paul...
  - Yes, please...
  Βαρουφάκης: Paul...

  Ερώτηση απ' τον Πωλ που λέγαμε (4m:27s)
  =======
  [δεν ακούγεται καθαρά] ...on the actual substance of the deal. As far as you're concerned, apart from the causes of review, what is substantially different between the letter of... and...
  Μεταφράστρια: Εκτός από την αξιολόγηση, τι είναι διαφορετικό στην... μεταξύ της επιστολής και της συμφωνίας;

  Απάντηση (4m:46s)
  ========
  Βαρουφάκης: Can i answer this question? Then you can come back - because i'll forget it.
  Μεταφράστρια: Να απαντήσω πρώτα σ' αυτό το σκέλος...
  Βαρουφάκης: Fatigue is not very good for one's memory banks.
  Μεταφράστρια: ...διότι η κούραση δε βοηθάει τη μνήμη.
  Βαρουφάκης: ok. I don't think there's any substantial difference. [δεν ακούγεται λόγω μετάφρασης]
  Μεταφράστρια: Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά. Η επιστολή μας είναι βεβαίως η επιστολή μας, δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι το Eurogroup το οποίο περιλαμβάνει δεκαεννέα Υπουργούς Οικονομικών... όταν λοιπόν συντάσσεται μια επιστολή, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είναι ίδια με την αρχική επιστολή. Ωστόσο η ουσία είναι ότι είναι... παραμένει... παραμένουν τα δύο έγγραφα τα ίδια. Δεύτερη ερώτηση...

  (συνεχίζεται)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είσαι τεράστιος, ανεβαίνουν άμεσα.

   Διαγραφή
  2. Ερώτηση, β' σκέλος (5m:37s)
   =======
   Μεταφράστρια: Δεύτερη ερώτηση
   Δημοσιογράφος: [Δεν ακούγεται καθαρά] ...so which will be asked? First of all, what commitment is there on ELA? Will they possibly find that the ELA capital didn't... [δεν ακούγεται λόγω μετάφρασης]
   Μεταφράστρια: Τι είδους δέσμευση γίνεται σε σχέση με τον ELA;
   Δημοσιογράφος: [Δεν ακούγεται καθαρά] Further, can you assure them that on Tuesday they won't wake up to find their ATMs... [δεν ακούγεται λόγω μετάφρασης]
   Μεταφράστρια: Και μπορείτε να βεβαιώσετε τον κόσμο ότι την Τρίτη τα ATM θα έχουνε χρήματα;

   Απάντηση (5m:59s)
   ========
   Βαρουφάκης: Oh, i can absolutely ensure that. Absolutely. [δεν ακούγεται λόγω μετάφρασης]
   Μεταφράστρια: Βεβαίως μπορώ να τους διαβεβαιώσω. Και θα σας πω γιατί. Χωρίς να θέλω να εμπλακώ με την Κεντρική Τράπεζα, είχαμε μία φυγή κεφαλαίων, διότι κάθε μέρα, ήδη πριν από τις εκλογές, ελέγετο στους έλληνες ότι εάν εκλεγούμε, εάν έρθουμε στην κυβέρνηση, θα χάσουν τα πάντα. Εδώ βεβαίως βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες... Η σημερινή απόφαση σταματάει αυτήν την... αυτό το φόβο και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι τράπεζες θα επανέλθουν και οι έλληνες καταθέτες θα έχουν πλέον τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη έχει βρει έναν τρόπο να συνεργαστεί με την Ελλάδα - με τρόπο ώστε να υπάρχει σεβασμός και των υπαρχόντων κανόνων και της νέας ετυμηγορίας. Το αφήνω, βεβαίως, στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε αυτούς εναπόκειται να τοποθετηθούν και είμαι βέβαιος ότι θα τοποθετηθούν. Αφήστε με μόνο να ολοκληρώσω λέγοντας ότι σ' αυτό το έγγραφο υπάρχει μία ρητή δέσμευση ότι τα δέκα - έντεκα δισεκατομμύρια τα οποία παραμένουνε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επαναχρησιμοποιηθούν. Θα χρηματ... θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και υπάρχουνε ιδέες άλλων, για παράδειγμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για άλλους τρόπους χρήσης αυτών των πόρων. Ποτέ, ουδέποτε δεν... ουδέποτε θελήσαμε εμείς να διαθέσουμε τα χρήματα αυτά για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Αυτό λοιπόν θα δώσει μία ώθηση στον τραπεζικό τομέα και είμαι βέβαιος, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι κανένας - κανένας τουλάχιστον που δεν είναι παρανοϊκός - δεν θα θεωρήσει ότι είναι ασφαλές το τραπεζικό σύστημα - όχι αύριο, μεθαύριο, αλλά εις το διηνεκές.

   (συνεχίζεται)

   Διαγραφή
  3. Ερώτηση (8m:53s)
   ================
   Δύο σημεία, κύριε Υπουργέ... Αύρ[ιο]... Η λίστα που θα παραδώσετε τη Δευτέρα φαντάζομαι ότι θα είναι κάποια προσπάθεια εισαγωγής κάποιων προγραμματικών στοιχείων του κόμματός σας στο Μνημόνιο. Μπορείτε να μας πείτε πάνω-κάτω ποια είναι τα βασικότερα σημεία; Ένα...

   Απάντηση (9m:12s)
   =================
   Ν' απαντήσω το ένα; Για να μην το ξεχάσω; Γιατί έχετε και δύο μετά. Πρώτον: Το μνημόνιο τελείωσε. Αυτό που συμφωνήσαμε και το βλέπετε και στο κείμενο, είναι κάτι πολύ απλό. Θα κάτσουμε και θα γράψουμε 'μεις μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε στους επόμενους τέσσερις μήνες. Δεν είναι τα επόμενα σαράντα χρόνια, είναι τους επόμενους τέσσερις μήνες. Πάνω σ' αυτό, θα κριθούμε από τους θεσμούς, τη Δευτέρα - Τρίτη, η οποία καταλαβαίνετε... όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η αξιολόγηση θα είναι πολύ σύντομη, γιατί θα είναι ουσιαστικά μια αξιολόγηση ενός πίνακα, δε θα είναι... δεν προλαβαίνει να πάει σε βάθος, ούτε η δική μας τοποθέτηση, ούτε η δική τους. Και στο τέλος του τετραμήνου, θα κριθούμε στη βάση της επιτυχίας της εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς. Αυτό δεν είναι μνημόνιο. Αυτ[ό]... Γι' αυτό είπα προηγουμένως και με βλέπετε και αρκετά χαρούμενο γι' αυτό, ότι μιλάμε για τη μετατροπή της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κράτους, της ελληνικής βουλής σε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περάσουν επιτέλους σ' αυτή τη χώρα. Δεν είναι θέμα του κόμματος μας, θα 'μαστε ανοιχτοί σε όλα τα κόμματα - μέσα σ' αυτό το Σαββατοκύριακο, εγώ καλώ και τα υπόλοιπα κόμματα, ως Υπουργός Οικονομικών, να έρθουν σ' επαφή μαζί μας, να μας προτείνουν κι εκείνοι... και οι υπόλοιποι φορείς και οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες ποιες κρίνουν εκείνες ότι θα έπρεπε να είναι, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο του ρεαλισμού, γιατί μιλάμε για τέσσερις μήνες. Και παράλληλα και με τους θεσμούς, θα πάρουμε και τις δικές τους απόψεις. Γιατί; Επειδή έτσι θέλουμε! Γιατί κρίνουμε ότι έχουν να προσφέρουν ιδέες. Αλλά εμείς είμαστε οι συν-συγγραφείς, εμείς είμαστε αυτοί από τους οποίους θα φύγει αυτό το κείμενο και θα πάει στους θεσμούς και θα πάει στους εταίρους μας και μετά - αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία - αν θα μπορέσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις να τις εφαρμόσουμε. Εγώ θεωρώ ότι είναι το μεγάλο εθνικό στοίχημα. Και δε θα το κάνουμε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ - πήραμε 36-37%, που είναι πάρα πολύ καλό - αλλά θα το κάνουμε ως το 100% του ελληνικού λαού, γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μη θέλει να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις πλέον.

   [ακολουθεί προτροπή του Βαρουφάκη προς το δημοσιογράφο να προχωρήσει στο δεύτερο ερώτημα, αλλά το βίντεο τελειώνει εδώ.]

   για την απομαγνητοφώνηση, gdmn1973

   Διαγραφή
 14. Απαντήσεις
  1. Δεν πρόλαβα να ντυθώ Βαρουφάκης για την παρέλαση, αλλά έμαθα φερειπείν ότι "όταν λοιπόν συντάσσεται μια επιστολή [για το Eurogroup], δεν υπάρχει κανένας τρόπος να είναι ίδια με την αρχική επιστολή. Ωστόσο η ουσία είναι ότι [...] παραμένουν τα δύο έγγραφα τα ίδια."

   Έζησα "ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς" και γέλιου μέχρι ακράτειας. Δεν θα ευχηθώ όμως "σε καλό να μας βγεί", αφού ξέρω ότι δεν πρόκειται.

   gdmn1973

   ΥΓ: Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα; Γιατί λάμπει ο ήλιος έτσι, γιατί φέγγει έτσι η μέρα;

   Διαγραφή
 15. "Εμείς δεν έχουμε σκοπό να αντικαταστήσουμε τον... να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και ξαφνικά να δημιουργήσουμε μια μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό"
  Θέλει η "αριστερά" να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.
  Αυτή η συνέντευξη ήταν το απόλυτο υπέρ-Κοάν. Με τόσο διαλογισμό που έκανες από τα Κοάν σε αυτήν την απομαγνητοφώνηση θα πας να γίνεις μοναχός Σαολίν σε λίγο.
  Ο.Χ.Ε.Π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το τραπεζικό σύστημα θα είναι up and running και γεμάτο cash όχι αύριο, μεθαύριο, αλλά εις το διηνεκές! Και τη γη στον ήλιο να ρίξουν, εσύ θα μπορείς να πηγαίνεις στο ανθοπωλείο να παραγγέλλεις ρόδα για την καλή σου με τη Gigacredit Golden Visa Express! Αξία ανεκτίμητη...

   Το αστείο είναι που ο Βαρουφάκης, με τις παρεκβάσεις του, καταφέρνει στο τέλος να πει το αντίθετο απ' αυτό που θέλει, αλλά ποιος τα προσέχει αυτά, καημένε... The show must go on.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  2. Έγραψες ΙΣΤΟΡΙΑ.

   Στο τέλος της συνέντευξης δυο φρασούλες με φοντ που βγάζουν μάτια, μπας και τις διαβάσει κανένας ΣΤΡΑΒΟΣ.

   Η ανάλυση αργότερα.

   Διαγραφή
  3. Το αστείο είναι που ο Βαρουφάκης, με τις παρεκβάσεις του, καταφέρνει στο τέλος να πει το αντίθετο απ' αυτό που θέλει...

   Για να είμαι ακριβής και να μην αδικώ τον κ. Υπουργό Οικονομικών, ίσως χάθηκε ένα "δεν" στη μετάφραση, ο αριθμός των αρνήσεων έγινε... περιττός και έτσι ειπώθηκε (από τη μεταφράστρια) το αντίθετο από το προφανώς επιδιωκώμενο.

   gdmn1973

   Διαγραφή
  4. Ίσως θα ήταν καλό να διασωθούν τα βίντεο, ως πρωτογενές υλικό - δεν ξέρω για πόσο καιρό θα είναι προσβάσιμα στο youtube...

   gdmn1973

   Διαγραφή
  5. τσ τσ τσ πόση μικρότητα πια.
   Δεν κουραστήκατε να ρίχνετε συνέχεια λάσπη στην Αριστερά που δεν κάνει φωτοσοπ σε ότι δεν της αρέσει, που δεν σβήνει ηλεκτρονικά άρθρα που υπήρχαν στην έντυπη έκδοση, που δεν εξαφανίζει άρθρα του παρελθόντος που την εκθέτουν, που δεν συμβάλει στην προώθηση του αχρειότερου αντικομμουνισμού.

   Διαγραφή