Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Περί καπιταλιστικής ανάκαμψης και μειγμάτων διαχείρισης 2: Η συνεισφορά των απολύσεων στην αύξηση της παραγωγικότητας


H «παραγωγικότητα» των απολύσεων... .
Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζει αύξηση παραγωγικότητας, η οποία οφείλεται στις χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγικότητα της εργασίας στις χώρες μέλη της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα. Αποκαλυπτική όσον αφορά τον τρόπο μέτρησης της παραγωγικότητας, όσο και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει.

Κατ' αρχήν, η Κομισιόν σημειώνει ότι η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας «βελτιώθηκε αισθητά το 2006». Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 2006 είχε τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας 5ετίας, με μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%. Ετσι η παραγωγικότητα υπολογιζόμενη με την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 κρατών - μελών κατά 1,5% έναντι 1,2% ετησίως κατά την περίοδο 2000 - 2005.


Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η απασχόληση αυξήθηκε την περασμένη χρονιά κατά 1,6% ενώ ο ετήσιος μέσος όρος στην περίοδο 2000 - 2005 ήταν 1,5%.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν, το 2006, μεγαλύτερη από την αύξηση στις ΗΠΑ όπου η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 1,4%.

Το ενδιαφέρον της έκθεσης εστιάζεται στο πού οφείλεται αυτή η αύξηση της παραγωγικότητας. Και εδώ κρύβεται το «μυστικό».

Η Κομισιόν ορίζει ως παραγωγικότητα την τιμή του κλάσματος με αριθμητή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και παρονομαστή τον αριθμό των εργαζομένων. Ετσι, η τιμή του κλάσματος μεγαλώνει είτε όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, είτε όταν μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων.

Το «μυστικό» λοιπόν της αυξημένης παραγωγικότητας είναι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση των εργαζόμενων, εξαιτίας των χιλιάδων απολύσεων που έγιναν στις χώρες - μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι «οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν μαζικές στον τομέα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας». Και συχνά, οι μαζικές αυτές απώλειες θέσεων εργασίας «συνδέονται με τη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας»!

Αυτή λοιπόν, είναι η περιβόητη «παραγωγικότητα» για την οποία τόσος λόγος γίνεται από τους Ευρωπαίους συνεταίρους και έτσι την επιτυγχάνουν οι επιχειρήσεις σε απόλυτη συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και τα τα κοινοτικά όργανα.

Περισσότερες απολύσεις, λιγότεροι εργαζόμενοι! Να ποια είναι η συνταγή για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Φυσικά, η εξίσωση: περισσότερες απολύσεις - μεγαλύτερη παραγωγικότητα λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την πρόσθεση ενός ακόμη συντελεστή, δηλαδή της «μεταρρύθμισης» της αγοράς εργασίας. Ετσι οι λιγότεροι εργαζόμενοι παράγουν το ίδιο, ή και περισσότερο προϊόν με περισσότερες ώρες εργασίας, με καταστρατήγηση δικαιωμάτων για άδειες, διαλείμματα κλπ., με κατάργηση των περιορισμών στον αριθμό των απολύσεων, με κατάργηση των υπερωριών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου